Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, continuă războiul juridic de uzură cu Radu Mihaiu, edilul Sectorului 2, cerând în instanță anularea a zeci de autorizații de construire emise de acesta. Numai că fișa de post a primarului Bucureștiului nu conține și o astfel de atribuție, iar judecătorii îi reamintesc lui Nicușor Dan că nu are calitate procesuală activă în aceste dosare.
Nicușor Dan pierde, în astfel de condiții, proces după proces, dar continuă asediul, chiar dacă asta înseamnă plata unor cheltuieli judiciare imense din bugetul public.
Primarul general al Capitalei nu are niciun drept de control asupra activității primarilor de sectoar, potrivit legii. Doar prefectul Bucureștiului poate să deschidă acțiune de anulare a unor astfel de acte administrative, în cazul în care sunt constatate nereguli semnalate de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).
În data de 9 mai 2024, magistrații de la Tribunalul București au analizat o nouă cerere de suspendare a unei autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 al Capitalei, reclamanții fiind aceiași ca și în celelalte procese de până acum, Nicușor Dan și Municipiul București.
Decizia judecătorilor este aceeași – primarul general al Capitalei nu poate cere anularea unei astfel de autorizații, pentru că nu are calitate procesuală activă și, potrivit legii, nu se poate substitui Prefectului Capitalei.
Avocatul Radu Dinulescu a spus, în exclusivitate pentru Gândul, că această nouă înfrângere a lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, nu oferă absolut nicio surpriză. Magistrații îi reamintesc ceea ce edilul „uită” de fiecare dată, anume că nu poate cere anularea unor autorizații de construire emise de un primar de sector, în cazul de față Radu Mihaiu, edilul Sectorului 2.
Primarul general al Capitalei a încercat și încearcă, „prin toate tertipurile”, să tergiverseze aceste procese, căutând tot felul de modalități prin care termenele să fie amânate, cu atât mai mult cu cât acum se află în campanie electorală, iar astfel de înfrângeri usturătoare, prezentate în presă, nu dau bine în fața celor care îl susțin.
„Nicușor Dan – reclamantul din dosar – a încercat să amâne, să întârzie prin orice formă procedurală, sub orice motiv, aceste rezultate pe care le vedem date aproape săptămânal de instanțele de judecată. De ce? Tocmai pentru a intrat în campanie electorală.
Nu-i convine sub nicio formă ca presa – așa cum face Gândul, în tot aceste serial juridic – să preia aceste sentințe și să le dea publicității, în condițiile în care Nicușor Dan și-a făcut un fel de renume de justițiar și în condițiile în care instanțele, așa cum spune el, dau dreptate «rechinilor imobiliari».
Evident că aici nu avem de-a face cu mafia, avem de-a face cu interese private care sunt protejate de Constituția României și de legile țării. Cel care încalcă și Constituția, și legile țării, și hotărârile de Consiliu General este chiar Nicușor Dan. Instanțele se pronunță pe bandă rulantă cu privire la aceste aspecte”, a precizat avocatul Radu Dinulescu.
Avocatul Dinulescu anticipează că – în cazul în care Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Municipiului București – toată această situație juridică absurdă va fi perpetuată.
În același timp, mai atrage atenția avocatul Radu Dinulescu, Nicușor Dan este „încolțit” și din cauza proceselor pe care le pierde, „tot pe bandă rulantă”, cu Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) și ar încerca, practic, să abată atenția și de la aceastea în campania electorală prin care încearcă să obțină al doilea mandat de primar general al Capitalei.
„Dacă Nicușor Dan, din nefericire, ar mai câștiga un nou mandat, lucrurile acestea s-ar perpetua încă patru ani. Sper că cea mai mare parte dintre bucureșteni a văzut ce înseamnă o guvernare de tip Nicușor Dan în București.
Nicușor Dan știe că nu are calitate procesuală activă, de aceea a încercat să suspende litigiile, a încercat să revoce judecători, să recuze judecători. Instanțele i-au respins cererile de recuzare.
Primarul general al Capitalei încearcă să abată atenția de la litigiile pierdute de el, tot pe bandă rulantă, cu Inspectoratul de Stat în Construcții, pe anulare procese verbale, acolo unde a avut prostul gust și neplăcutul obicei – pentru noi, în calitate de contribuabili – de a plăti din bani publici amenzile primite pe persoană fizică, pentru că nu a respectat legea.
Nicușor Dan încearcă să facă uitate lucrurile acestea, în această perioadă de campanie electorală”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Cel de-al șaisprezecelea proces pe care îl pierde Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, în speța „Autorizații de construire Sector 2”, nu înseamnă numai același laitmotiv pe care edilul Capitalei pare a se face că nu-l înțelege – respectiv faptul că nu are calitate procesuală activă în aceste dosare -, dar și o cheltuială suplimentară de la bugetul public.
Instanța l-a obligat pe Nicușor Dan la plata a 10.000 de lei cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.
Ca și în toate celelalte procese pe care le-a pierdut până acum, primarul general al Capitalei a fost învins în instanță pentru că magistrații au admis lipsei calității procesuale active a părții reclamante (Municipiul București și Nicușor Dan), iar cererea de anulare a autorizației de construire emise de primarul Sectorului 2, formulată de Nicușor Dan, a fost respinsă.
„Admite excepția lipsei calității procesuale active, invocată prin întâmpinare. Respinge cererea, ca formulată de o persoană care nu are calitate procesuală activă. Obligă reclamanții să plătească pârâților (…) cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocațial redus, în cuantum de 10.000 de lei. (…). Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul București – Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal”, au decis, în 9 mai, judecătorii Tribunalului București.
Gândul prezintă, cronologic, lista proceselor pierdute, până acum, de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, în speța „Autorizații de construire Sector 2”.
Edilul nu a reușit să bifeze nicio victorie din momentul în care a atacat în instanță aceste autorizații de construire emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.
„E o «Intifada» pe care Nicușor Dan o are împotriva oricărui document pe care scrie construire, acest om nu se opune numai autorizațiilor de construire emise de un primar de sector, el nu semnează – la rândul lui – nicio autorizație, niciun certificat de atestare a unei construcții, niciun proces-verbal de recepție.
Nicușor Dan are o ură imensă împotriva oricărei idei de construire, spital, zonă de cultură, spațiu comercial, spațiu rezidențial… El blochează tot, îi place pământul reavăn”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
CITEȘTE ȘI: