Fostul arhitect-șef al Capitalei, după ce Nicușor Dan s-a lăudat că a adus URBANISMUL în legalitate: „S-a distrus tot, nu s-a pus nimic în loc”

Publicat: 11 04. 2024, 08:00
Actualizat: 11 04. 2024, 08:06

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și-a făcut un upgrade de imagine în perspectiva alegerilor care vor avea loc în data de 9 iunie. Edilul dorește un nou mandat la Primăria Municipiului București (PMB), iar un site unde să își prezinte rezultatele activității de aproape 4 ani la cârma Capitalei a părut  a fi soluția la îndemână și prilejul ideal pentru evidențierea „succeselor” contabilizate până azi.

Site-ul lui Nicușor Dan – pe prima pagină a fost implementat și un buton pentru donații – este efervescent la capitolul „realizări” în ceea ce privește urbanismul din Capitală și nu numai – transport public, termoficare, investiții, parcuri și spații verzi, consolidare etc. -, iar primarul general al Capitalei se poziționează, fără rezerve, în postura celui care a venit, a câștigat și a salvat Bucureștiul de la o înspăimântătoare prăbușire iminentă. Totuși, specialiștii îl contrazic. (informații punctuale AICI)

Bineînțeles, vinovată de tot acest „dezastru” stopat, declarativ, de Nicușor Dan, s-ar afla vechea administrație a Bucureștilor – degetul acuzator al edilului fiind îndreptat către PSD – și „mafia imobiliară”, laitmotivul primarului general al Capitalei, sintagma care are menirea, în teorie, să îi facă pe bucureșteni să înțeleagă că doar Nicușor Dan poate fi considerat „eroul” luptei împotriva celor pe care îi numește și „rechini imobiliari”.

  • Nicușor Dan se laudă că a reușit să anuleze PUZ-urile de sector, catalogându-le drept un „atac asupra zonelor protejate de PUG, au produs o aglomerare exagerată”.
  • Numai că, mai spune Nicușor Dan, anularea PUZ-urilor a fost urmată de un „atac al Mafiei imobiliare” din București, fiind vizat chiar și „întregul Regulament de Urbanism al întregii zone istorice a Bucureștiului”.
  • „Spațiul verde al Bucureștiului pe cap de locuitor – plămânii orașului – este de trei ori mai mic decât prevede legea și cum găsim în alte capitale europene. PUZ-urile de sector își propuneau să betoneze încă 600 de hectare de spațiu verde din puținul pe care îl aveam. Oprindu-le, ne-am protejat sănătatea”, mai precizează Nicușor Dan.
  • „Am reorganizat procesul de emitere a autorizațiilor de construire. Gradul de ilegalitate a scăzut masiv”, a continuat edilul, acesta transmițând și că „am redus timpii de așteptare pentru autorizare de construire, în medie, de la 6 luni la 4 luni”.

Ștefan Dumitrașcu: „Bucureștiul este singurul oraș din Europa fără niciun fel de reglementare de urbanism”

Primarul general al Capitalei – la secțiunea „Biografie” se prezintă drept „Luptător civic împotriva distrugerii Bucureștiului, fondator al Asociației Salvați Bucureștiul – mai scrie pe site-ul său că „primarii anteriori, în loc să se concentreze să actualizeze acest document la standarde moderne, au dat mii de derogări – excepții nocive de la aceste reguli de bază pentru dezvoltarea orașului”, că nu a existat o „perspectivă de ansamblu”, iar cadrul legal a fost nu numai „schimbător”, dar și „nerespectat”.

Mai mult, Nicușor Dan trimite și două „săgeți” suplimentare, spunînd că semnalele sale de alarmă referitoare la legalitatea PUZ-urilor nu au fost băgate în seamă, de-a lungul acestor ani de mandat: Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul le-au ignorat până în prezent”.

În exclusivitate pentru Gândul, Ștefan Dumitrașcu, fostul arhitect-șef al Capitalei, acum arhitect-șef al Sectorului 3, a declarat:

Este aceeași ciorbă reîncălzită de mulți ani, cu suplimentarea faptului că blocarea tuturor reglementărilor de urbanism din Municipiul București – care a fost un scop al actualului primar în funcție – a dus la situația de astăzi și cred că Bucureștiul, cel puțin în Europa, dacă nu în întreaga lume, mai puțin în teritoriile dictatoriale, este singurul oraș fără niciun fel de reglementare de urbanism.

Există doar Planul Urbanistic General, vechi de 25 de ani. Dezvoltarea Capitalei a fost blocată complet, astăzi, printr-o paradigmă ideologică de tipul «dacă nu se construiește, ne este mai bine, dacă nu se fac pasaje și lucrări edilitări de interes public, ne este mai bine pentru că tot nu ajută la circulație». Și, așa cum am mai spus, «dacă nu respirăm, contribuim la îmbunătățirea nivelului de oxigen».

Sunt niște chestiuni care nu cadrează cu activitatea administrativă. A nu face nimic și distrugerea tuturor reglementărilor nu este un program administrativ coerent, la nivelul anului 2024, într-o capitală europeană”, a spus arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu.

„Nicușor Dan nu cunoaște legea, autorizația de construire se emite în maximum 30 de zile de la data depunerii cererii cu dosarul complet”

Arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu a mai precizat că „marota cu spațiul verde pe cap de locuitor” a lui Nicușor Dan nici măcar nu mai poate fi comentată deja, pentru că edilul se percepe ca fiind „un luptător cu sabia împotriva administrației ticăloase”.

Mai grav este, însă, că Nicușor Dan nu cunoaște legea, atrage atenția Ștefan Dumitrașcu, referindu-se la faptul că primarul general a postat pe noul său site că a redus timpul de așteptare pentru autorizații de construire de la 6 luni la 4 luni.

Marota cu spațiul verde pe cap de locuitor deja n-o mai discutăm, pentru că vedem nivelul de toaletări. Nici toaletările nu mai sunt bune, am aflat, pomii trebuie să crească precum în jungla amazoniană, cu toate că suntem în mijlocul Capitalei.

Dacă vine cineva să pună palmieri, dau un exemplu, trebuie să-i scoatem cu excavatorul. PUZ-urile de sector betonează 600 de hectare, anulându-le ne-am protejat sănătatea, transmite Nicușor Dan. Dacă ne oprim din mâncat, că tot suntem în Postul Paștelui, ne mai protejăm sănătatea, dar dacă ne oprim definitiv din mâncat știm care este finalul…

Nicușor Dan se vede ca un luptător cu sabia împotriva administrației ticăloase, ceea ce îmi place, pentru că negarea fățișă sau contestarea făățișă a prevederilor obligatorii, pentru administrație, din lege, a devenit un obicei, e o poezie pentru primarul general, la fiecare interviu.

Îl citez: «Am redus timpii de așteptare pentru autorizare de construire, în medie, de la 6 luni la 4 luni”. Nicușor Dan nu cunoaște legea. Autorizația de construire se emite în maximum 30 de zile de la data depunerii cererii cu dosarul complet. 30 de zile nu înseamnă 4 luni, 6 luni, un an și jumătate… Este un termen precizat în lege.

În momentul în care acest lucru nu este îndeplinit, atunci organul de control – în cazul nostru Inspectoratul de Stat în Construcții – vine și aplică amenda conform legii. Nicușor Dan beneficiază de foarte multe amenzi, pe care – din păcate – bugetul PMB le-a plătit pentru domnia sa și vedem cum se vor regla pecuniar aceste chestiuni. Și nu e vorba despre amenzi mici.

Dacă eu iau o amendă în trafic, pentru că am trecut pe culoarea galbenă sau am depășit viteza legală cu 5 km/h, amenda nu mi-o plătește bugetul primăriei, nu-mi dă nimeni bun de plată și control financiar preventiv. Chiar dacă sunt arhitect-șef,  conduc mașina de serviciu și sunt în timpul serviciului”, a mai spus arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Celebra reinventare a noului PUG este exact în aceeași situație în care a fost acum trei ani și jumătate”

Fostul arhitect-șef al Capitalei a concluzionat că, din păcate, Bucureștiul – capitală europeană – tinde să se transforme în „cea mai subdezvoltată capitală, din punct de vedere urbanistic și cea mai puțin tentantă pentru investiții”.

Evident, până la ora aceasta, celebra refacere, reevaluare sau reinventare a noului Planul Urbanistic General este exact în aceeași situație în care a fost acum trei ani și jumătate. Dacă va fi gata în vară, așa cum spune Nicușor Dan, atunci și eu vă spun că în această vară voi zbura pe Lună pentru că am fost selectat de NASA.

Este absolut imposibil și este o minciună sfruntată. Cu toate că bugetul Municipiului București, aprobat de Consiliul General în fiecare din ultimii 4 ani a prevăzut bani pentru continuarea elaborării PUG, vă garantez faptul că la această oră el se află în exact aceeași situație, ceea ce poate confirma și proiectantul, respectiv consorțiul condus de Universitatea de Arhitectură prin domnul arhitect Tiberiu Florescu.

S-a distrus tot, nu s-a pus nimic în loc, și în continuare se bate toba. Din păcate, la această oră, Bucureștiul tinde să devină cea mai subdezvoltată capitală, din punct de vedere urbanistic și cea mai puțin tentantă pentru investiții, fie ele domestice sau străine.

Mai rămânem cu Centrul Vechi, unde mai vin străinii să bea câte o bere ieftină, să mănânce o ciorbă și să vadă spectacole.

Așteptăm în continuare măsurile de consolidare seismică pe care tot Nicușor Dan le-a promis, ați văzut, cu ghilimelele de rigoare, câte șantiere de consolidare seismică sunt în București”, a încheiat arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.

Nicușor Dan ar trebui să citească mai bine Codul Administrativ

Arhitectul Ștefan Dumitrașcu îi cere lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, să răsfoiască Codul Administrativ și să îl citească mai bine, pentru că pare afi uitat care sunt îndatoririle de primar. Orașele nu pot fi constituite prin „politică de fanfaronadă”, mai spune fostul arhitec-șef al Capitalei, ci sunt proiectate și contruite în baza unor documentații de urbanism, lipsa acestora fiind, practic, un dezastru la nivelul unui oraș.

Nicușor Dan ar trebui să citească mai bine Codul Administrativ, să vadă care sunt îndatoririle de primar.

Pe de altă parte, văd că și-a lansat o precampanie electorală în care a declarat că dezvoltatorii imobiliari sunt cel mai mare pericol la adresa democrației.

Am 57 de ani și am trăit vreo 26 de ani într-un regim care era, într-adevăr, un pericol la adresa democrației. Domnia sa (n.red. – Nicușor Dan) a plecat pe arătură rău. Orașele se constituie nu din politică de fanfaronadă, se contituie din spații construite. Acest lucru este un principiu de bază al științei urbanismului.

Orașele nu sunt niște lunci sau niște mlaștini în care viețuiesc diverse animale și orătănii, orașele sunt spații pozitive, construite, în care clădirile și amenajările urbane sunt proiectate și executate în baza unor documentații de urbanism de tip Plan Urbanistic General, Plan Urbanistic Zonal sau Plan Urbanistic de Detaliu”, explică arhitectul Ștefan Dumitrașcu. (mai multe detalii AICI)

De ce blochează Nicușor Dan orice încercare de reglementare urbanistică?

După ce Nicușor Dan a declanșat procedura prin care Planurile Urbanistice Zonale de sector (PUZ) au fost suspendate, Capitala a intrat într-un adevărat război al declarațiilor și al reacțiilor adverse, vorbindu-se despre blocaj economic și social al Bucureștiului, investițiile aflate în derulare  – sute de milioane de euro, în multe dintre cazuri fiind vorba despre fonduri europene – fiind în pericol de a fi stopate. (alte informații AICI)

În astfel de condiții, avertizează specialiștii, urbanismul din București, la acest moment, se află în faza paradoxală în care există doar în teorie, dar lipsește cu desăvârșire, motivul fiind o ”formulă” prin care Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, blochează cu o perseverență demnă de o cauză mai bună orice încercare de reglementare urbanistică.

„Nicușor Dan a dat în urmă ceasul biologic al orașului nostru cu încă 10-20 de ani. Am ajuns undeva prin 1930. Urbanismul este o știință a viitorului, este o știință de planificare pentru viitor a unei localități. Nicușor Dan privește urbanismul cu ochii trecutului, el își dorește ca Bucureștiul să rămână încremenit, undeva între anii 1920 – 1930. Și o să ajungem, probabil, în 1830, atunci când Bucureștiul era plin de pârloage, plin de buruieni, și probabil că asta numește primarul general al Capitalei spațiu verde amenajat”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul. (alte detalii surprinzătoare AICI)


Citește și:

Nicușor Dan, supărat pe presă! A cerut STRĂMUTAREA unui litigiu și RECUZAREA completului în speța „Autorizații construire S2” / Decizia CAB

„Ați sunat la Primăria Sectorului 1, serviciul de telefonie este suspendat” / Clotilde Armand continuă LUPTA cu Consiliul Local. „E de noaptea minții”

Av. Radu Dinulescu, după ce Nicușor Dan a anunțat că prima variantă PUG va fi finalizată în această vară: „E speriat, numai că aici apare MINCIUNA”

Nicușor Dan REFUZĂ să respecte o hotărâre judecătorească definitivă! Av. Adriana Dobre: „Vine cu tertipuri, vom solicita despăgubiri de milioane €!”