În data de 23 iunie 2023, magistrații de la Tribunalul Mehedinți au judecat un caz care demonstrează, încă o dată, că traficanții de droguri au o imaginație extrem de bogată, dar în sensul rău. Zece persoane au fost trimise în judecată, în luna martie a acestui an, fiind acuzate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) că au constituit un grup infracțional organizat ”specializat” în traficul de droguri de mare risc.
La o primă vedere, întregul scenariu pare a fi unul foarte des întâlnit în ultimii ani, din păcate, subiectul ”trafic și consum de droguri” fiind unul de actualitate, extins pe mai multe niveluri ale societății, inclusiv în școli și licee, iar fenomenul distruge destine indiferent de vârstă sau pătura socială din care fac parte persoanele dependente.
Gândul prezintă, însă, în exclusivitate, un caz aparte, ”teritoriul” unde s-au desfășurat tranzacțiile și de unde au fost expediate droguri fiind Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin. Punctul de pornire al întregii afaceri a fost anul 2021, iar unul dintre membrii grupării, încarcerat în acest penitenciar, a reușit să pună la punct un ”mecanism” care a funcționat până în luna octombrie a anului 2022.
Bărbatului i-a venit o idee care i-a adus câștiguri bănești substanțiale. S-a înconjurat de ”parteneri de afaceri” dispuși să meargă pe aceeași direcție cu el, iar în timpul anchetei au apărut informații surprinzătoare.
Deținuții din penitenciare au, firește, dreptul să primească scrisori sau pachete – alimente, țigări, obiecte de igienă personală – de la familiile lor, iar bărbatul care a pus la cale afacerea cu droguri nu avea cum să facă excepție. Numai că acesta a inventat o metodă prin care vigilența gardienilor a fost fentată timp de mai multe luni.
Drogurile ajungeau în penitenciarul Drobeta Turnu-Severin sau erau expediate din acest penitenciar către alte penitenciare din România chiar prin intermediul corespondenței, filele scrisorilor fiind impregnate cu substanțe psihoactive. Ulterior, aceste file erau transformate în ”doze” – fragmente de hârtie – și erau comercializate în interiorul închisorii sau expediate, prin intermediul corespondenței, către alte închisori.
”Efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acesta sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, (…) în scopul obţinerii unor sume de bani, prin procurarea, transportul, expedierea, primirea prin corespondenţă a unor foi de hârtie impregnate cu substanţe psihoactive, care, ulterior, au fost distribuite şi vândute spre consum, sub forma unor doze (fragmente mai mici de hârtie), unor consumatori din rândul persoanelor private de libertate, aflate în executarea unor pedepse în penitenciare”, se arată în motivarea instanței de judecată din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.
După ce au demarat afacerea, membrii grupării – potrivit anchetatorilor – au reușit să permanentizeze infracțiunea ”reuşind să efectueze, în nenumărate rânduri, operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, repectiv tratare, procurare, ambalare în plicuri de corespondență, transportare în vederea expedierii, precum și operațiuni de distribuire/punere în vânzare” a drogurilor.
Operațiunea pusă la punct până în cele mai mici amănunte nu ar fi avut șanse de succes, totuși, fără implicarea unei persoane aflate în libertate. Aceasta a fost chiar soția liderului grupării, cea care – practic – asigura întreg materialul necesar.
Femeia procura drogurile și foile de hârtie, care erau apoi impregnate, puse în plicuri și expediate de la oficii poștale, sub nume false.
”La indicațiile inculpatului (n.red. – liderul grupării), (n.red. – soția) a procurat şi pregătit foile de hârtie impregnate cu substanţe psihoactive noi, ambalându-le în plicuri poștale folosite la expedierea scrisorilor, pe care le-a transportat la Oficiile Poştale şi le-a expediat sub diverse nume, inclusiv nume false, către persoane private de libertate care conlucrau cu inculpatul (…) în activitatea de punere în vânzare/distribuire în mediul penitenciar a substanţelor psihoactive”, se menționează în motivarea instanței de judecată.
Destinatarii scrisorilor prin intermediul cărora erau expediate foile impregnate cu droguri erau ”aleși” chiar de liderul grupării, iar toată filiera de ”primire/distribuire/punere în vânzare a substanţelor psihoactive” era organizată și coordonată de acesta.
”Rețeaua” s-a extins, încetul cu încetul, iar tatăl unui alt deținut a fost, la rândul său, o rotiță a angrenajului infracțional. Chiar și mama unui alt deținut a participat, activ, la operațiunea de introducere a drogurilor în penitenciar, iar anchetatorii au stabilit că au existat 38 de breșe în timpul cărora substanțele psihoactive au ”trecut” de zidurile închisorii și au ajuns la deținuți.
Unul dintre membrii grupării le-a dezvăluit anchetatorilor că așa-zise substanțe ”legale” erau introduse, frecvent, în penitenciar, situația apărând drept ”normală”. Bărbatul a fost plasat în celulă, după ce a fost transferat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, chiar cu liderul grupării de traficanți.
”În penitenciar se obişnuia ca deţinuţii să introducă substanţe cunoscute ca fiind «legale», iar prin vânzarea acestora către consumatori se obţineau bani sau alte produse, respectiv ţigări. În aceste condiţii, inculpatul (…), împreună cu inculpatul (…), au stabilit să introducă şi ei în penitenciar corespondenţă cu foi impregnate cu substanţe psihoactive, inculpatul (…) fiind cel care a finanţat cumpărarea acestor foi.
Inculpatul (…) a mai declarat că în acest demers a fost ajutat de către soţia sa, inculpata (…), aflată în libertate, pe care o anunţa când veneau foile impregnate cu substaţe psihoactive şi suma de bani pe care urma să o dea în schimbul acestora, iar ulterior aceasta le expedia, ambalate în plicuri de corespondenţă, către persoane încarcerate, pe care, tot el i le comunica”, se arată în motivarea instanței de judecată, din care Gândul prezintă exatrase în exclusivitate.
După ce drogurile ajungeau în penitenciar – metoda ”foilor impregnate” dovedindu-se, o perioadă, infailibilă – urma, firește, comercializarea.
Mai mulți membri ai grupării erau însărcinați de lider cu această activitate și, în urma audierilor, s-a stabilit și prețul unor asemenea tranzacții desfășurate chiar în penitenciar. Dacă foile impregnate erau expediate către deținuți din alte penitenciare, atunci rudele acestora trimiteau banii liderului grupării, prin transfer rapid.
”… a mai declarat că a stabilit cu inculpaţii (…) ca, peste preţul pe care el îl plătea în exterior pe ,«foaia dublă», să îi dea cu 400-500 lei mai mult, după vânzarea acesteia în penitenciar. De asemenea, inculpaţii (…) vindeau în interiorul penitenciarului şi en-detail, 5 pătrăţele de foaie impregnată cu substanţe psihoactive fiind vândute cu un pachet de ţigări sau cu contravaloarea unui astfel de pachet.
După vânzare, inculpaţii (…) îl anunţau pe inculpatul (n.red. – liderul grupării) de sumele de bani pe care urma să le primească de la persoane din exterior, inclusiv numele acestora. După ce îi spuneau de unde urma să primească bani, inculpatul îi transmitea soţiei sale de la cine şi ce sume de bani urmau să îi fie expediate prin serviciile de transfer rapid de bani.
Totodată, inculpatul (…) a mai declarat că, la indicaţiile lui, inculpata (…) a expediat scrisori ce conţineau foi tratate cu substanţe psihoactive şi către deţinuţi din alte penitenciare, însă acestora le cerea doar suma de bani pe care el o plătea pentru achiziţia foilor respective, fără a le cere în plus, întrucât aceştia îi erau cunoştinţe”, se mai precizează în motivarea instanței de judecată.
Mergând pe firul ”afacerii” puse la cale chiar în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, anchetatorii au descoperit și cu ce fel de susbstanțe erau impregnate foile de hârtie, respectiv ADB-BUTINACA și ADMB-B-5Br-INACA.
Potrivit raportului de constatare, compusul ADB-B-5Br-INACA se regăseşte în Baza de Date a Drogurilor Noi a E.M.C.D.D.A. (n.red. – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), în clasa cannabinoizi sintetici, fiind notificat ca „substanţă psihoactivă nouă” în sistemul european de alertă timpurie, în anul 2022.
Gruparea era aprovizionată cu substanțele psihoactive de un alt ”pion”, acesta devenind membru al rețelei începând cu luna martie a anului 2022 și răspundea de ”aprovizionare”. Soția liderului grupării îl considera pe noul-venit drept un ”băiat de cuvânt” care aducea ”marfă de calitate”, potrivit anchetatorilor, singura doleanță a acestuia fiind aceea de a ști cu două-trei zile înainte când era nevoie de marfă.
”Preţul la care inculpatul (…) punea în vânzare substanţele cu efecte psihoactive era, de regulă, 700 de lei pentru trei foi duble de caiet de matematică, impregnate cu aceste substanţe, iar uneori 1.000 de lei pentru patru foi similar”, se mai arată în motivarea instanței de judecată.
După ce telefonul soției liderului grupării a fost verificat, anchetatorii au descoperit toate contactele pe care le-a avut aceasta, atât pentru procurarea foilor impregnate cu droguri, cât și pentru expedierea lor către diferiți destinatari. (…)
”Judecătorul de drepturi şi libertăţi a autorizat măsuri de supraveghere tehnică, iar în urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică a reieşit că persoanele supravegheate tehnic au avut, în preocupări, introducerea de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin şi în Secţia exterioară Vânjuleţ a aceluiași penitenciar, precum şi vânzarea acestora către deţinuţi, în schimbul unor sume de bani”, se mai precizează în motivarea instanței de judecată.
Potrivit procesului-verbal din data de 13.10.2022, prin care au fost analizate tranzacţiile financiare derulate de persoanele investigate în cursul acestei anchete de proporții, iată și sumele de bani pe care soția liderului grupării le-a primit în perioada în care ”mecanismul” a funcționat.
Potrivit motivării instanței de judecată de la Tribunalul Mehedinți, au fost respinse, ca nefondate, toate cererile și excepțiile invocate de membrii grupării, fiind constatată ”legalitatea sesizării” instanței în acest caz, urmând ca magistrații să analizeze dosarul și să stabilească verdictul.
Citește și: