EXCLUSIV | Noul Cod al Urbanismului. Criticile lui Nicușor Dan, demontate: ”Cine ar mai putea să-l asculte și să-i dea dreptate?”

Publicat: 25 06. 2023, 16:35
Actualizat: 25 06. 2023, 19:01

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a lansat duminică – în timpul unei conferințe de presă – un atac la noul Cod al Urbanismului. Proiectul de o importanță vitală pentru București urmează a fi dezbătut, săptămâna viitoare, în Camera Deputaților, for decizional.

Nicușor Dan a criticat noul Cod al Urbanismului – care a trecut deja de Senatul României -, spunând că este un act administrativ care ar cuprinde ”chestiuni extrem de nocive”, inserate prin ”influență politică”.

Potrivit primarului general al Capitalei, prin noul Cod al Urbanismului:

  • Se pierde din regimul de protecție al mai multor spații verzi.
  • Vor fi implementate prevederi care afectează regimul legalității.
  • Autorizații de construire emise în baza unor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) ”nelegale” vor rămâne în vigoare.
  • Este legalizată ”hoția” din urbanism și din construcții.

Nicușor Dan a făcut și un apel la premierul Marcel Ciolacu și la Nicolae Ciucă, președintele Senatului, solicitându-le acestora să privească foarte atent proiectul noului Cod al Urbanismului.

”Codul Urbanismului nu încurajează sub nicio formă distrugerea spațiilor verzi”

La solicitarea Gândul, avocatul Radu Dinulescu a oferit, în exclusivitate, explicațiile necesare în legătură cu ”pericolul” ca spațiile verzi din București să fie distruse prin noul Cod al Urbanismului, așa cum consideră Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Este discursul pe care Nicușor Dan l-a folosit încă de când era președinte al Asociației Salvați Bucureștiul, reamintește avocatul Radu Dinulescu. Dar noul Cod al Urbanismului nu distruge spațiile verzi, mai spune avocatul, este vorba doar despre o nouă perdea de fum aruncată de Nicușor Dan.

De mai mulți ani, de când Nicușor Dan a apărut în atenția opiniei publice, de când era președintele Asociației Salvați Bucureștiul, continuând cu calitatea lui de deputat și acum de primar, el – din punct de vedere al discursului cu privire la investitori, indiferent ce tip de investitori sunt – a avut aceeași idee, anume aceea că toți investitorii sunt răi. De ce sunt investitorii răi? Pentru că el, în principiu, s-a ocupat de investitorii care construiesc fabrici, spitale, blocuri, școli, magazine, mall-uri și așa mai departe.

Toți cei care construiesc fac lucrurile acestea în orașe, în localități. Nicușor Dan ar dori, sau cel puțin așa spune, să existe doar spațiu verde în oraș. Și dacă s-ar putea să existe spațiu verde – de când e el primar general – doar în curțile oamenilor (nu pe spațiul public, unde să îl facă el, cu banii primăriei, el nefăcând nici măcar un metru de spațiu verde), ar fi și mai bine.

Noi știm cu toții că Nicușor Dan nu s-a îndepărtat de discursul acesta, este discursul lui. Codul Urbanismului nu încurajează sub nicio formă distrugerea spațiilor verzi. Noi avem o lege a spațiilor verzi, Legea 24/2014, care spune că spațiile verzi de orice fel sunt poziționate, în regulamentele de urbanism și fizic, pe teren, pe terenuri proprietate publică.

Spațiile verzi nu pot fi, în accepțiunea, definiția spațiului verde, poziționate pe terenuri private. Când un constructor își primește o autorizație sau când se face un Plan Urbanistic Zonal, este evident că pe terenul acela, conform legii, o să fie 30% spații verzi private, pentru că așa impune Legea Mediului”, precizează avocatul Radu Dinulescu.

Noul Cod al Urbanismului nu schimbă nu nimic această stare de fapt. Ce ar vrea Nicușor Dan să existe în Cod? În marile orașe, și mai ales în București, unde îl interesează – a și fost prezent la Senat, la una dintre comisii, cea de administrație publică locală –, a susținut că în acest Cod Urbanistic trebuie să existe prevederi care să spună că spațiul verde trebuie să existe peste tot, în tot orașul. Și nimeni nu mai poate să construiască nimic”

Avocat Radu Dinulescu

”Știm cu toții, s-a opus construcției unei noi secții a Spitalului Universitar București”

Avocatul Radu Dinulescu a mai amintit, în exclusivitate pentru Gândul, că Nicușor Dan s-a opus vehement construirii unei noi secții a Spitalului Universitar din București, spunând că zona aleasă este ”spațiu verde”.

Avocatul Dinulescu menționează că acea zonă, de peste 40 de ani, este o… parcare, iar schița unde respectivul perimetru a fost desenat cu verde – aceasta fiind ”argumentația” lui Nicușor Dan – nu a fost avizată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Pentru Nicușor Dan, conchide avocatul Radu Dinulescu, sănătatea oamenilor nici nu contează, în pofida fapului că dreptul la sănătate este consfințit prin Constituția României.

Știm cu toții, s-a opus construcției unei noi secții a Spitalului Universitar București, spital de stat, pentru că acolo, pe acel teren, era desenat – în schița de regulament a zonei protejate, noi am demonstrat că schița este neavizată, nevotată de CGMB – ceva cu verde. Și Nicușor Dan a spus că acolo este spațiu verde. Acolo e beton, de peste 40 de ani acolo este o parcare. Nicușor Dan spune că acea parcare este desenată de cineva, chiar greșit fiind, cu verde, și că acolo nu poți să faci ceva pentru sănătatea oamenilor. Nicușor Dan pune dreptul la sănătate, din Constituția României, sub ideea de a exista un spațiu verde într-o curte de spital. Care spațiu verde nici nu există, de fapt.

Noi suntem în situația în care Nicușor Dan a demonstrat deja că nu contează nici dreptul la sănătate, nici dreptul la proprietate, niciun drept fundamental al omului în contra ideii sale că trebuie să existe spațiu verde peste tot și să nu se mai construiască.

Asta-i și ideea, de altfel, care l-a făcut pe el să interzică orice fel de toaletare a copacilor din București. Ceea ce face ca la orice vânt, cât de slab ar fi, să ne cadă copacii pe mașini și în cap”, mai spune avocatul Radu Dinulescu.

Nicușor Dan nu este un om care poate fi oprit din această idee. Nu știu, însă, cine ar mai putea să îl asculte și să îi dea dreptate. Mă refer la Parlament, la Guvern, la oamenii care fac legi. Nu cred că este cineva care mai poate lua în considerare ce spune Nicușor Dan în acest domeniu

Avocatul Radu Dinulescu

”Văd că el face mai rău decât face USR-ul ca partid”

Pe de altă parte, avocatul Radu Dinulescu și-a exprimat nedumerirea că Nicușor Dan ”amestecă” politicul cu administrația. Dar poate că primarul general al Capitalei a început deja campania electorală, ceea ce ar explica trimiterile pe care le face la PSD sau la PNL.

Deși, mai punctează avocatul Radu Dinulescu, noul Cod al Urbanismului este inițiat de Ministerul Dezvoltării, acolo unde a fost un reprezentat UDMR până de curând.

”Eu nu înțeleg, ca om care n-a făcut politică niciodată, nu înțeleg ce legătură are Codul Urbanismului cu PSD-ul ca partid? Codul Urbanismului este inițiat de ministrul Dezvoltării, care – până acum două săptămâni – era de la UDMR. Ce legătură are codul cu PSD-ul sau cu PNL-ul? Nu mai înțelegem nimic, Nicușor Dan face o declarație administrativă sau politică, de campanie? Înseamnă că a început campania, dar nu te bați în campanie cu argumente nereale asupra unui text dintr-un cod care ne trebuie tuturor.

Codul Urbanismului este pentru fiecare dintre noi important. În funcție de urbanismul dintr-un oraș se reglează viața orașului. Și economică, și socială, și partea de distracții, tot… Urbanismul reglează tot ce însemnăm noi în orașul ăsta, cum poți să te bați cu asemenea idei în plan politic?

Avocatul Radu Dinulescu

Am crezut că Nicușor Dan se dă independent și are idei ca independent. Văd că el face mai rău decât face USR-ul ca partid. Nu cred că înțelege nimeni care-i legătura între tezele acestui Cod al Urbanismului – care-i criticabil și el trebuie modificat urgent în Camera Deputaților, cameră decizională – și declarațiile cu tentă politicianistă ale lui Nicușor Dan”, punctează avocatul.

”Nicușor Dan vrea câte un parc la fiecare scară de bloc, așa ceva nu am văzut nicăieri”

Oamenii din mediul rural au o speranță de viață mai mică cu trei ani decât cei din mediul urban, a mai precizat avocatul Radu Dinulescu, oferind și explicațiile necesare.

În ciuda a tot ce declară Nicușor Dan, în mediul rural există spațiu verde pe o arie mult mai mare decât la oraș. Dar oamenii trăiesc mai puțin. De ce? Pentru că lipsesc exact construcțiile esențiale care prelungesc viață și se traduc, practic, prin civilizație. Ceea ce se pare că primarul Nicușor Dan nu înțelege.

”Nici nu există o statistică. Una care să arate că spațiile verzi din București sunt mai puține pe cap de locuitor decât în Viena, spre exemplu. Noi, ce vedem cu ochiul liber, fără statistică, ne arată că Bucureștiul are mai multe spații verzi decât Parisul, Madridul etc. Nu cred că există stradă fără aliniament stradal verde în București, nu există zonă de un kilometru fără părculețe sau chiar parcuri mari.

Nicușor Dan vrea câte un parc la fiecare scară de bloc, așa ceva nu am văzut nicăieri. Statistica Institutului Național de Statistică nu minte. Și nu numai la noi, ci și în Europa. Oamenii care trăiesc în mediul rural au o speranță de viață cu trei ani mai mică decât oamenii care trăiesc în mediul urban. Cu toate că au spații verzi și în curte, și lângă casă. În mediul rural nu lipsește spațiul verde”

Și atunci de ce trăiesc cu trei ani mai puțin, ca medie de viață? Pentru că n-au construcții de tip spital, policlinică, stomatologie, școală și așa mai departe. Acestea prelungesc viața. Contrar a ceea ce spune Nicușor Dan, aceste tipuri de construcții – spitale, apartamente moderne, case moderne, magazine – prelungesc viața, nu o scurtează. Dacă ar scurta-o, s-ar trăi cu trei ani mai puțin în urban, nu în rural”, încheie avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

EXCLUSIV | CAB admite recursul ADU în dosarul privind anularea Planului Urbanistic General. Cauza, trimisă spre rejudecare: ”SUFERĂ un oraș întreg”

Dinu Gheorghe, consilier local PNL: ”Dezamăgitoarea Clotilde Armand pune în PERICOL siguranța copiilor din sector, ce plan distructiv mai are?”

Președintele ADU sesizează Garda Națională de Mediu: ”Clotilde Armand și funcționarii conduși de ea nu cunosc legea!”

EXCLUSIV | Denunț la Parchet împotriva lui Clotilde Armand, după evenimentul Romanian Design Week: ”Neglijență în serviciu” (DOCUMENT)

EXCLUSIV | Anularea PUZ Sector 2, comentatată de un cunoscut urbanist: ”Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, distruge și blochează”