Grupul Societe Generale din Franța urmărește să propună la conducerea BRD România pe Maria Rousseva, cetățean cu reședința la Moscova, de naționalitate bulgară. Este un demers cel puțin controversat, care ridică încă un semn de întrebare referitor la ”redirecționarea” unor personaje cu funcții-cheie, aflate anterior în structurile de conducereaa ale unor bănci cu activitate pe teritoriul Rusiei lui Vladimir Putin, către zona bancară balcanică, inclusiv România.
Potrivit unor informații obținute, în exclusivitate, de Gândul, Maria Rousseva se află în postura de favorită pentru ocuparea funcției de country manager la BRD România.
Maria Koytcheva Rousseva a fost director general adjunct al Rosbank – în luna octombrie a anului 2020, banca s-a clasat pe locul 11 într-un clasament al băncilor rusești în ceea ce privește activele și, potrivit Forbes Rusia, a fost a treia cea mai de încredere bancă rusă în 2021 -, iar acum ocupă funcția de Director General Adjunct în Comitetul de Direcție BRD.
Potrivit surselor Gândul, o astfel de numire nu are cum să nu ridice semne de întrebare, în condițiile în care Maria Rousseva are reședința la Moscova și, mai mult, a fost ”școlită” de Rusia, iar legăturile cu regimul lui Vladimir Putin nu pot fi scoase din ecuație.
”Grupul Societe Generale din Franța intenționează să propună la conducerea BRD România pe Maria Rousseva. Aceasta este cetățean cu reședința la Moscova, de naționalitate bulgară.
Maria Rousseva se pregătește să preia funcția de country manager BRD România, chiar anul trecut fiind numită ca membru al board-ului BRD Societe Generale pentru o perioada de patru ani, ulterior devenind și administrator al băncii. Inițial în funcție de consultant al CEO, Maria Rousseva a devenit adjunct al BRD România, având în gestiune sectorul de corporate banking.
Totuși, legăturile Maria Rousseva, școlită de Rusia, cu regimul lui Vladimir Putin sunt evidente, anterior aceasta fiind director general adjunct al Rosbank, bancă vândută de Societe Generale la trei săptămâni de la invazia rusă în Ucraina, către Interros Capital, fond deţinut de Vladimir Potanin, un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin. ”O pierdere netă în contul de profit și pierdere al Grupului de aproximativ 3,2 miliarde de euro”, s-a transmis la momentul tranzacției.
Chiar dacă Societe Generale a fost printre primele bănci care s-au retras din Rusia, după începerea războiului din Ucraina, oamenii acestora au fost direcționați către funcții cheie din zona balcanică, Mariei Rousseva revenindu-i portofoliul din România”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
Gândul a transmis conducerii Băncii Naționale a României câteva întrebări referitoare la această numire a Mariei Rousseva în funcția de country manager BRD România, fiind necesar un aviz BNR pentru o astfel de repoziționare la vârful conducerii băncii.
În urma solicitării Gândul, BNR a transmis un răspuns sec din care reiese că este vorba despre informații care nu pot fi făcute publice, fiind vorba despre ”secret profesional” și despre ”respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității”.
”Informații de natura celor solicitate de dumneavoastră sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, conform art.12 alin.(1) lit.c) și d) din Legea nr.544/2001, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu dispozițiile art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, care statuează că informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de dispozițiile legale incidente”, au transmis reprezentanții BNR prin intermediul Serviciului Relații Mass-media, Direcția Comunicare şi relații cu publicul.
Maria Rousseva s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, un personaj discret, cu apariții publice rare, prin comparație cu omologii săi din alte entități bancare.
De la numirea sa, Maria Rousseva – unul dintre speakerii conferinței Sustainability Meet Profitability din luna martie 2023 – s-a remarcat prin promovarea produselor bancare pentru susținerea investițiilor sustenabile, respectiv așa-numitele finanțări verzi, iar numele său apare în legătură cu o serie de finanțări ale unor proiecte din această categorie.
Maria Rousseva, potrivit informațiilor apărute în mass-media încă din anul 2022, nu este un caz singular. Nu mai puțin de 280 de manageri cu cetățenie rusă sau rezidență în Rusia ar gestiona afaceri mari în România, în sectoare cheie – bancar, petrol sau energie.
Maria Rousseva este cetățean bulgar cu domiciliul la Sofia și cu rezidența la Moscova, fiind numită în anul 2021 ca membru al board-ului BRD Societe Generale, pentru o perioada de patru ani.
Miliardarul Vladimir Potanin – în vârstă de 62 de ani – este considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai Rusiei lui Vladimir Putin, cea mai mare afacere a sa fiind Norils Nickel, producător de metale rare.
Vladimir Olegovich Potanin este etichetat de autoritățile din SUA drept ”unul dintre oligarhii preferați ai lui Putin” și un ”apropiat” al liderului de la Kremlin, dar trebuie menționat și că acesta și-a ”permis” să aibă o atitudine dură la adresa invadării Ucrainei.
Societe Generale a fost una dintre printre primele corporații occidentale care au plecat din Rusia, după începerea războiului din Ucraina, riscând să piardă întreaga afacere dacă nu o vindea, acesta fiind și motivul pentru tranzacția a fost efectuată ”în pierdere”.
Citește și: