EXCLUSIV | Omar Hayssam, adus în scaun cu rotile la instanță după ce a făcut cerere de eliberare condiționată: „Morfina nu-și mai face efectul”
Omar Hayssam a fost adus în scaun cu rotile la Judecătoria Moreni, miercuri, acolo unde magistrații vor analiza cererea de eliberare condiționată formulată de acesta.
Numit de presă drept cel mai cunoscut terorist condamnat în România, Hayssam a fost pus în libertate, din motive medicale, și a reușit să fugă din țară în 2006.
- Ulterior, sirianul a fost dat în urmărire internațională, fiind acuzat de terorism.
- Reușise să fugă din țară, la bordul unei nave, ceea ce a avut ca rezultat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI – Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean -, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, pe data de 20 iulie 2006.
- Omar Hayssam a fost deferit justiţiei de procurorii DIICOT în 14 octombrie 2005 şi condamnat definitiv – în lipsă – pe data de 20 februarie 2008.
- Pedeapsa: 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.
Pe 19 iulie 2013, după 7 ani, Hayssam a fost predat Poliției Române pentru a executa pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru ”acte de terorism” în cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak – (mai multe detalii AICI) -, iar Gândul prezintă informații de ultimă oră, în exclusivitate, după ce fostul om de afaceri a cerut să fie eliberat condiționat, invocând o stare de sănătate precară.
Omar Hayssam: ”Noaptea trecută mi-au fost administrate 14 injecții”
Surse judiciare au transmis, în exclusivitate pentru Gândul, că Omar Hayssam susține, în fața judecătorilor de la Judecătoria Moreni, că este ”grav bolnav”.
În același timp, acesta spune că nici tratamentul cu morfină nu își mai face efectul.
„Omar Hayssam susține în fața judecătorilor că este foarte grav bolnav și că tratamentul cu morfină nu își mai face efectul”, au declarat sursele judiciare, menționând și că Ommar Hayssam a precizat că, în noaptea de marți spre miercuri, i-ar fi fost administrate nu mai puțin de 14 injecții.
„Noaptea trecută mi-au fost administrate 14 injecții”, le-a spus Hayssam judecătorilor.
”El cere judecătorilor să admită proba cu înscrisuri, documente medicale care dovedesc gravele probleme de sănătate ale sașe și solicită eliberarea condiționată”, au mai declarat surse judiciare, în exclsuivitate pentru Gândul.
Fostul om de afaceri a rămas cu buzunarele goale
Pe lângă ”orchestrarea” răpirii jurnaliștilor români în Irak, sirianul Omar Hayssam a fost condamnat și pentru infracțiuni economice (dosarele „Volvo” și „Foresta Nehoiu”), prejudiciul calculat fiind de aproximativ 20 de milioane de euro. Înainte de a fi arestat și condamnat pentru terorism, Omar Hayssam era etichetat drept unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România.
- Sirianul a fost acuzat de ”delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani”, prin intermediul grupului de firme „Manhattan”, pe care îl controla. (mai multe detalii AICI).
Din închisoare, Hayssam a deschis mai multe procese împotriva executărilor silite inițate de statul român, încercând să scape de datorii. El a făcut și o cerere de ajutor public judiciar prin care a solicitat magistraților să-l scutească de datorii, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru a putea fi eliberat pe cauțiune.
Conform legii, liberarea înainte de termen nu se poate face decât dacă deținutul achită prejudiciul creat prin comiterea faptelor pentru care a fost condamnat.
- Toate demersurile sirianului au fost respinse ca inadmisibile de instanța de judecată, iar apartamentele pe care le deținea au fost scoase la vânzare.
De altfel, și soția lui Omar Hayssam a deschis un proces împotriva ANAF, contestând o decizie de executare silită a apartamentului pe care îl deține în cartierul Colentina, însă magistrații au respins și cererea sa ca ”neîntemeiată”.
Omar Hayssam, condamnări ”pe bandă rulantă”
Februarie 2008 – Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.
Iunie 2010 – Dosarul „Foresta Nehoiu” – Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare, după ce instanţele inferioare dispuseseră achitarea lui şi a celorlalţi inculpaţi.
Noiembrie 2012 – Dosarul ”Volvo” – instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare, fiind acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, trimise în Siria şi Egipt la firmele controlate de el.
Noiembrie 2015 – Dosarul „Manhattan” (fapte de delapidare) – Hayssam este condamnat la 23 de ani şi patru luni de închisoare, pedeapsă rezultată în urma contopirii condamnărilor primite în celelalte dosare în care a fost judecat.
Citește și: