Un scandal de proporții, cu tentă sexuală, mocnește la Academia de Studii Economice (ASE) din București, după ce mai multe studente și studenți au lansat acuzații grave – discriminare, hărțuire sexuală, șantaj sexual – la adresa unuia dintre cei mai cunoscuți profesori ai instituției de învățământ superior.
Gândul prezintă, în exclusivitate, acuzațiile grave care îi sunt aduse respectivului profesor universitar de studenții care doresc să tragă un semnal de alarmă, punctul de vedere al acestuia, dar și al conducerii ASE.
Facem precizarea că – respectând prezumția de nevinovăție – identitatea profesorului universitar spre care sunt îndreptate degete acuzatoare nu va fi dezvăluită, deocamdată, cu atât mai mult cu cât conducerea ASE a demarat o anchetă care să lămurească o astfel de situație regretabilă.
Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul, profesorul universitar – care are în spate o carieră de trei decenii – este acuzat că ”șantajează studentele frumoase pentru ca acestea să întrețină relații sexuale cu el, altfel le va pica la examen PE NEDREPT”.
Rectorul Academiei de Studii Economice, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, a transmis redacției Gândul concluziile anchetei demarate la nivelul instituției de învățământ superior, în urma acuzațiilor care i-au fost aduse profesorului universitar.
”Referitor la acuzația potrivit căreia domnul profesor șantajează studentele frumoase pentru ca acestea să întrețină relații sexuale cu el, altfel le va pica la examen pe nedrept, precizăm faptul că la nivelul ASE nu există înregistrată nicio sesizare prin care să fi fost semnalate asemenea fapte reprobabile cu privire la comportamentul prof. univ. (…)
De asemenea, (…) din verificările făcute la Comisia de Etică și Deontologie Universitară a ASE (…), rezultă că în ultimii opt ani nu a fost înregistrată nicio sesizare cu privire la activitatea sau comportamentul prof. univ. (…), inclusiv la fapte de natura celor reclamate.
În ceea ce privește acuzația exclude de la cursuri și seminarii pe studenții care poartă șapcă, au tatuaje, întârzie sau au anumite păreri economice sau politice, precizăm că au existat astfel de reclamații. Astfel, un student de la Facultatea (…) a sesizat conducerea ASE în data de 08.05.2023 cu privire la faptul că nu este primit la ore de domnul prof. univ. (…) din diferite motive, respectiv are tatuaje, nu s-a prezentat la diferite cursuri și seminarii, iar la data de 18.05.2023 nu a fost primit în clasă de domnul profesor deoarece purta șapcă.
Ulterior, însă, în data de 24.05.2023, același student a retractat reclamația (…), cerându-și scuze”, se precizează în răspunsul transmis, în exclusivitate pentru Gândul, de conducerea Academiei de Studii Economice.
În continuarea răspunsului transmis, în exclusivitate, pentru Gândul, prof. univ. dr. Nicolae Istudor precizează că a existat o reclamație și din partea unui alt student, la adresa profesorului universitar aflat în centrul acuzațiilor, în prezent ”situația conflictuală” fiind ”deschisă”.
Săptămâna viitoare, mai menționează conducerea ASE, va avea loc o întâlnire de mediere între respectivul student și profesorul universitar, pentru ca acest conflict să fie soluționat.
”… Un alt student a reclamat conducerii facultății faptul că prof. univ. (…) a refuzat să îi permită participarea la ore atunci când a întârziat, cu consecințele derivate din absența de la seminar. Având în vedere caracterul continuu al unor astfel de reclamații, acestea au fost mediate la nivelul facultății, atât dl. profesor, cât și dl. student fiind invitați să dea explicații cu privire la situația creată.
În prezent, situația conflictuală este deschisă, iar la nivelul conducerii facultății există disponibilitatea de mediere a comunicării între cele două părți. (…) Nu se pot aplica sancțiuni legale, culpa profesorului nefiind cuantificabilă în acest sens. (…)
Cu referire la acest caz, conducerea executivă a universității se implică în clarificarea situației conflictuale, urmând ca săptămâna viitoare, la solicitarea studentului, să aibă loc o întâlnire care să conducă la soluționarea conflictului, în condiții de legalitate”, a transmis prof. univ. dr. Nicolae Istudor, la solicitarea Gândul.
Profesorul universitar a mai fost acuzat și că ar preda materia ”în mod necorespunzător”, pregătind ”capcane” pentru ca studenții să nu reușească să treacă examenele.
Prof. univ. dr. Nicolae Istudor transmite că nu a existat o astfel de sesizare adresată conducerii ASE, iar profesorul universitar respectiv a primit calificativ ”Foarte bine” din partea studenților, la evaluările anuale.
”Dacă studenții ar fi avut nemulțumiri referitoare la modul în care domnul profesor predă materia și desfășoară activitățile specifice potrivit fișei disciplinei, acest aspect s-ar fi reflectat în evaluarea făcută de către studenți. Facem precizarea că evaluarea studenților se desfășoară în regim de anonimat, astfel încât acestea redau situația în mod obiectiv.
Referitor la susținerea conform căreia domnul profesor joacă la pariuri, jocuri de noroc și pe bursă bani din credite bancare și împrumutați de la cămătari, facem precizarea că toate aceste aspecte privesc viața personală a persoanei, nefiind verificabile”, a mai precizat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE, în exclusivitate pentru Gândul.
Articolul inițial
Sursele Gândul susțin că profesorul universitar le invită pe unele studente în biroul său și, voalat, le dă de înțeles că nu vor trece examenele dacă nu vor oferi ”favoruri sexuale”.
Mai mult, profesorul universitar este acuzat și că nu realizează ”comportamentul agresiv” de care dă dovadă, în ultimă instanță fiind vorba despre o ”faptă antisocială”.
”Acest profesor universitar are un comportament cu totul neadecvat, nedemn de un dascăl. Dă studenții afară din ore, pe motive puerile, îi notează după bunul plac și, în plus de asta, șantajează studentele. Respectiv le amenință că dacă nu întrețin relații sexuale cu el sau dacă nu trec pe la el prin birou, atunci nu vor trece examenele. Paradoxal, mesajele destinate fetelor sunt transmise chiar de pe adresa de e-mail a platformei instituționale a ASE sau pe WhatsApp.
Profesorul universitar are un comportament agresiv și, efectiv, fug femeile de el. Din păcate, deși este dascăl, dânsul nu are imaginea de ansamblu a consecințelor faptelor sale reprobabile. Permanentizează o poziție superioară ostentativă în relația cu studentele și profită de asta. Faptul că transmite aceste mesaje și în scris, nu doar telefonic, arată că nu înțelege că tot ceea ce face este o faptă antisocială.
Din păcate, profesorul face lucruri asemănătoare și cu studenții, nu numai cu studentele, dar la un al nivel. Un exemplu de discriminare: pe băieți îi dă afară de la ore dacă au tatuaje. Asemenea oameni, cu un astfel de comportament, ar trebui cumva cenzurați. Mai mulți studenți au făcut plângere la conducerea ASE și nu s-a luat nicio măsură împotriva profesorului. De ce nu se face nimic? Trebuie tras, neapărat, un semnal de alarmă”, avertizează sursele Gândul, în exclusivitate.
La solicitarea Gândul, conferențiar universitar doctor Florina Mohanu, director de marketing și comunicare la Academia de Studii Economice din București, a transmis că ”aspectele sesizate” în legătură cu profesorul universitar se află în curs de cercetare.
Totodată, în același răspuns s-a precizat și că, după încheiere acestor cercetări, concluziile vor fi comunicate redacției Gândul.
”În legătură cu solicitarea redacției Gândul, permiteți-ne să vă asigurăm că aceasta se bucură de toată atenția cuvenită din partea Conducerii ASE, că a fost demarată și se află în curs de desfășurare cercetarea aspectelor sesizate și că ASE va pune la dispoziția redacției Gândul răspunsul, imediat ce va fi finalizat demersul în derulare”, a transmis, în exclusivitate, conf. univ. dr. Florina Mohanu, director de marketing și comunicare la ASE.
Redacția Gândul a intrat și în posesia unor mesaje pe care profesorul universitar le-a trimis către unele studente, prezentând în exclusivitate câteva dintre acestea.
Din motive lesne de înțeles, numele și datele de contact care apar în aceste mesaje – ale profesorului universitar și ale studentelor respective – sunt blurate.
Contactat de Gândul, profesorul universitar de la ASE aflat în centrul acuzațiilor a transmis atât un punct de vedere telefonic, în 12 iunie, cât și unul scris, în 13 iunie, declarând că se află în ”stare de șoc” și că toate acuzațiile care îi sunt aduse nu au nicio legătură cu realitatea.
Mai mult, acesta susține că este supus unor ”presiuni” tocmai pentru că își desfășoară activitatea cu intransigență.
”Sunt în stare de șoc! Acuzațiile sunt halucinante, vă rog să mă credeți, am 31 de ani vechime… (n.red. – pauză îndelungată) Mi-ascultați respirația, e nevoie să vă spun mai mult?
Împotriva mea, relativ recent, a fost depusă o singură plângere, studentul cu tatuajul, dar realitatea este cu totul alta. Tatuajul a fost o chestiune, respectiva persoană… L-am rugat să dea șapca jos, asta a fost problema fundamentală, fiind într-un colectiv și prevalându-mă de un articol, de un paragraf din regulamentul privind activitatea didactică, conform căruia trebuie să dea dovadă de comportament etic, civic, atât în legătură cu colegii, cât și cu cadrele didactice.
Repet, sunt într-un șoc! Nu pot să nu văd o legătură cu examenul. Absolut. (n.red. – cineva dorește să pună presiune înaintea acelui examen). (…) Acuzațiile nu au niciun fundament. Cămătari? Se poate? Gândiți-vă că poate să-mi stea inima în secunda următoare. Nu e nimic adevărat, scuzați-mi tonul!
Repet, (…) am examen cu (n.red. – facultatea respectivă), din zona căreia provin astfel de acuzații. Am fost sunat de mama unei persoane, vineri la 18:21, care a dorit să intervină pentru copilul dânsei. Nu dau nume. Dar nu pot să nu fac o legătură. Sunt niște cuvinte pe care eu le interpretez, sunt persoane care au probleme și care au avut dificultăți de adaptare la ceea ce înseamnă statutul de student în ASE. Se poate verifica că persoanele respective au avut probleme și în anul 1, și în anul 2, cu alți colegi de-ai mei. Sunt siderat, vă rog să mă credeți, sunt siderat!”, a spus profesorul universitar de la ASE, telefonic, în exclusivitate pentru Gândul.
Ulterior, profesorul universitar a transmis pe adresa redacției Gândul și un punct de vedere scris în urma acuzațiilor care i-au fost aduse.
Acesta a negat, din nou, toate acuzațiile, considerând că nu este vorba, în ultimă instanță, decât de un ”factor evident de presiune din partea a câtorva studenți”.
”Cu privire la aceste acuzații pretins aduse de «mai multe studente», fac următoarele mențiuni:
În al treilea rând:
Așa-numitele acuzații grave sunt complet nefondate și nu reprezintă decât un factor evident de presiune, din partea câtorva studenți (…), care nu au frecventat cursurile, deși sunt înscriși la forma cu frecvență și care avut abateri repetate grave de la normele statuate de comportament etic și moral”, a mai precizat, în exclusivitate pentru Gândul, profesorul universitar de la ASE acuzat de discriminare și de hărțuire sexuală.
Gândul va urmări acest caz îngrijorător și va publica, în exclusivitate – la momentul transmiterii lor –, informațiile legate de concluziile la care urmează să ajungă conducerea Academiei de Studii Economice după finalizarea anchetei aflate, acum, în desfășurare.
CITEȘTE ȘI: