EXCLUSIV | Scandalul ”spațiilor verzi”. Fost arhitect-șef al Capitalei, despre acuzațiile lui Nicușor Dan și Clotilde Armand: ”Propaganda cât China!”

EXCLUSIV | Scandalul ”spațiilor verzi”. Fost arhitect-șef al Capitalei, despre acuzațiile lui Nicușor Dan și Clotilde Armand: ”Propaganda cât China!”
Scandalul ”spațiilor verzi”
Publicat: 28/06/2023, 14:27
Actualizat: 28/06/2023, 14:36

Modificarea Legii spațiilor verzi a declanșat un scandal uriaș, Nicușor Dan și Clotilde Armand aflându-se printre cei care vorbesc despre o adevărată ”teorie a conspirației” pusă la cale de Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL).

Primarul Sectorului 1 și primarul general al Capitalei susțin că – dacă Legea spațiilor verzi va fi modificată în Parlamentul României – se va declanșa un haos în ceea ce privește spațiile verzi, ”amendamente toxice” fiind introduse pe repede-înainte, iar sănătatea locuitorilor ar fi în pericol.

Gândul prezintă, punctual, acuzațiile formulate de Clotilde Armand, Nicușor Dan și Ionuț Moșteanu (USR), dar și – în exclusivitate – explicațiile lui Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, actualmente arhitectul-șef al Sectorului 3.

Ce spune Nicușor Dan:

  • În stilul Ordonanței 13 au strecurat pe ordinea de zi a comisiei de mediu un proiect de modificare a legii spațiilor verzi care fusese uitat prin sertare din 2018.
  • Un atentat la sănătatea oamenilor și a orașelor din întreaga țară.
  • Sute de hectare de spațiu verde din București pot să dispară dacă Parlamentul modifică azi legea spațiilor verzi: bucăți de parcuri (Tineretului, Herăstrău, Plumbuita, etc.), spații verzi de lângă blocuri, maluri de lac, spații verzi din zone protejate (Modrogan 1, Kiseleff 45, Primăverii 1, etc).
  • Proiectul de azi spune că dacă nu sunt expropriați în 12 luni pot să construiască. Dar primăria nu are 4-5 miliarde de euro ca să-i exproprieze.

Ce spune Clotilde Armand:

  • Asistăm la un moment grav în Parlamentul României, deputații și senatorii au ajuns să legifereze în interesul mafiei imobiliare. Spațiile verzi și parcurile vor fi înlocuite cu blocuri și betoane, totul pentru profiturile de milioane de euro.
  • În calitatea dumneavoastră de apărător al drepturilor cetățenilor vă rugăm ca împreună să apărăm aceste drepturi și să stopăm distrugerea patrimoniului verde din București (în mesajul adresat Avocatului Poporului, Renate Weber)

Ce spune Ionuț Moșteanu (USR-PLUS):

  • În 12 luni, dacă primăriile nu fac exproprieri, orice spaţiu verde aflat în proprietate privată îşi pierde statutul de spaţiu verde. Au redus standardul de spaţii verzi în construcţii de la 30% la 20%.
  • «Obligaţia» de a asigura accesul liber la spaţiile verzi se transformă într-o «opţiune»”.

”Cum să dispară spații verzi, parcuri întregi? Ei bat câmpii!”

La solicitarea Gândul, Ștefan Dumitrașcu – arhitect-șef la Primăria Sectorului 3 al Capitalei – a declarat, în exclusivitate, că Nicușor Dan și Clotilde Armand nu pot să iasă din scenariul pe care chiar ei l-au construit de mai mult timp, numai că ”teoria conspirației” pe care o lansează, din nou, în spațiul public, nu are nicio justificare.

Nu se pune problema betonării spațiilor verzi prin eventuale modificări aduse Legii spațiilor verzi, spune fostul arhitect-șef al Capitalei, iar așa-zisele argumente aduse de Nicușor Dan și Clotilde Armand nu există.

Ei (n.red. – Nicușor Dan și Clotilde Armand) bat câmpii. Potrivit lor, se betonează tot, salut! Este aceeași ciorbă reîncălzită pentru a 83-a oară, fără niciun fel de argument. Cum să dispară spații verzi, parcuri întregi? Dimpotrivă, Legea 27, a spațiilor verzi, este coroborată, există acord de mediu, nu de la un singur guvern, că vezi Doamne, au apăsat unii pe vreo pedală… De la vreo trei guverne este acel aviz.

Vorbim de o lege la nivel național, nu dispare nimic. De ce nu dispare și Copoul, atunci, din Iași, de ce nu dispare Delta Dunării? Sunt absolut siderat, noi stăm ca profesioniști – urbaniști, arhitecți, juriști -, oameni cu experiență juridică enormă, și vin doi neprofesioniști, doi amatori teribili, Nicușor Dan este matematician, Clotilde Armand nici nu știu ce e, luptătoare antimafia, cum se declară. Da, luptă cu mafia, primarul luptă cu mafia, nu mai există DIICOT, DNA etc. Bazaconii! Urlă toți ca din gură de șarpe degeaba. Doar propagandă de doi lei pentru a instala panică în lume.

Ce amendamente, despre ce amendamente vorbesc ei? Nu există amendamente. Sunt 12 avize pozitive de la comisii, legea care se va prezenta în Camera Deputaților nu are amendamente făcute în Senat. E o minciună crasă!

A mai spus cineva, cred că tot Nicușor Dan, că vom ajunge în situația Turciei. Domnule, sunteți sănătoși? În dezbaterile de la minister a participat și Nicușor Dan, există înregistrări și minute ale ședințelor, Nicușor a fost prezent, n-a făcut nicio obiecție, n-a zis nimic, a zis da, acum e nenorocire. Numai și numai invenții”, a mai declarat Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef la Primăria Sectorului 3, în exclusivitate pentru Gândul.

”Se trezește Nicușor Dan să spună că apar zgârie-nori în parcuri, că dispare Parcul Tineretului, că dispare parcul din fața Operei, minte, e o dezinformare crasă, la fel cum face și privitor la Planul Urbanistic General al Capitalei. N-a mișcat un milimetru în doi ani și jumătate. Dar propaganda e cât China. Povești!”

Ștefan Dumitrașcu

”Mafia imobiliară, zgârie-nori în parcuri, am auzit și eu ce susțin Nicușor Dan și Clotilde Armand”

Arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu mai precizează și că a auzit, de mult timp, toate sintagmele folosite de Nicușor Dan sau Clotilde Armand, una dintre acestea fiind ”mafia imobiliară”.

De fiecare dată când nu sunt de acord cu ceva, Clotilde Armand și Nicușor Dan folosesc ”mafia imobiliară” pe post de berbece, numai că România are nevoie de o legislație unitară în ceea ce privește domeniul construcțiilor, așa cum s-a stabilit prin aquis-ul comunitar încă din perioada de pre-aderare a României la Uniunea Europeană.

Mafia imobiliară, zgârie-nori în parcuri, am auzit și eu ce susțin Nicușor Dan și Clotilde Armand. Această legislație, respectiv Codul Urbanismului, este o chestiune pe care România, noi ca țară, suntem pendinte, în primul rând, pentru respectarea legislației europene. Acquis-ul comunitar pe construcții și legislație în construcții, care a fost semnat în pre-aderare, acum 12 ani, a luat de bune legile existente la acel moment, fără stegulețe, cum a fost pe Justiție, cu MCV, cu tot tacâmul.

Și s-a spus că este OK, dar trebuie să existe o legislație unificată. Cum avem Codul Administrativ, pe care funcționăm noi, administrația publică, fie central, fie locală, trebuie să avem și Codul Construcțiilor. Înainte de Codul Administrativ, care este în vigoare de câțiva ani, aveam vreo 4 legi după care ne ghidam și se băteau cap în cap: Legea Administrației Publice Locale, Legea 213 a Domeniului Public, bla, bla, bla…

Acest Cod a fost întocmit de cei de la MDRAP și supus la nenumărate consultări cu asociații profesionale, cu administrația, cu primăriile, cu – ca să glumesc un pic – Vaticanul, NASA, cu oricine vreți. Vreme de trei ani, nu-i o chestie făcută pe genunchi. Și nu-i o chestie la care PNL sau PSD sau altcineva să fi venit în dezbaterile de la Senat, acolo unde sunt 12 avize pozitive, cu amendamente”, precizează arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu.

”Această lege complexă, unificatoare, a trecut prin Senatul României, în ultimele trei luni, cu 12 avize pozitive de la 12 comisii senatoriale”

Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef Primăria Sectorului 3

”PNRR-ul nu se poate realiza fără această legislație”

Arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu a mai atras atenția, în exclusivitate pentru Gândul, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu se poate realiza fără această legislație unitară.

Ceea ce este și mai grav, însă, rezidă din faptul că în marile orașe ale României nu mai există investiții private în domeniul construcțiilor, tocmai pentru că sunt puse astfel de ”frâne” în calea urbanismului, iar locuitorii sunt amenințați cu o ”apocalipsă” la nivel urbanistic. Dar e vorba doar despre ”invenții”.

Sunt numai și numai invenții. România nu-și permite să încalce aquis-ul comunitar. Investițiile private, cel puțin la nivelul Bucureștiului, Brașovului, Timșoarei sunt zero la această oră. Toată lumea fuge din țara asta, pentru că spun unii că cerul e roșu, iar noi știm de când ne-am născut că e albastru, dacă nu avem boli la ochi, iar noaptea e negru.

Partea gravă este că PNRR-ul, de care toată lumea se leagă de doi ani și jumătate, nu se poate realiza fără această legislație.

Luăm comuna X, au ales un primar, primarul Popescu le-a promis oamenilor că face un nou podeț peste pârâu. Află domnul Popescu că legislația actuală prevede că pentru acel podeț îi trebuie Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). PUD-ul trebuie să fie aprobat de Consiliul Local. Acolo sunt 7 consilieri, 4 votează împotriva documentației de urbanism, nu a proiectului. Că să fie podețul mai lat, mai îngust sau mai la dreapta… Președintele Consiliului Județean îl cheamă pe primar, îl întreabă ce se întâmplă, banii sunt în buget, podețul nu se face. Atunci banii vor fi pierduți, pentru că sunt obținuți din fonduri europene.

O legislație modernă, unitară, elimină – printre altele – această tâmpenie. Nu mai au nevoie primarii din localitățile X, Y sau Z să facă un PUD pentru un podeț”, explică Ștefan Dumitrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Clotilde Armand și Nicușor Dan, trimiși să-și facă o poză în fața unei clădiri dărăpănate: ”Poate le povestiți cetățenilor cum ați salvat voi orașul!”

EXCLUSIV | UPDATE – Prima declarație a Gabrielei Szabo după ce a fost audiată ca martor, la DNA, în dosarul primarului de la Corbeanca

EXCLUSIV | Blue Air trece de pe masa DIICOT pe mâna DNA. Trei parchete își pasează, de un an, dosarul companiei care s-a jucat cu banii statului

EXCLUSIV | Noul Cod al Urbanismului. Criticile lui Nicușor Dan, demontate: ”Cine ar mai putea să-l asculte și să-i dea dreptate?”

Fostul ministru Alexandru Petrescu le reîmprospătează memoria lui Nicușor Dan și Clotilde Armand: ”Un oraș civilizat respectă clădirile remarcabile”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”