EXCLUSIV | Secretele foștilor șefi ai ISU Prahova, acuzați că au „protejat” Ferma Dacilor: „Sunt 10 dosare de corupție pe numele lor, zac în sertare”

EXCLUSIV | Secretele foștilor șefi ai ISU Prahova, acuzați că au „protejat” Ferma Dacilor: „Sunt 10 dosare de corupție pe numele lor, zac în sertare”
Mihai Drăgan și Elisei Tiberiu Dumitru, foști șefi ISU Prahova, acuzați că au „protejat” pensiunea Ferma Dacilor
Publicat: 06/01/2024, 07:00

Incendiul devastator de la pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani, județul Prahova, a dus la moartea a opt oameni, iar ancheta de proporții se află în plină desfășurare. Patronul Cornel Dinicu a fost arestat preventiv, întrebările așteaptă încă răspunsuri, dar „rădăcinile” acestei tragedii sunt bine înfipte într-un scenariu halucinant ale cărui repercusiuni au fost dramatice.

În exclusivitate, Gândul prezintă detalii șocante din care reiese că pensiunea „Ferma Dacilor” – care nu avea autorizație de incendiu și a fost amendată în anul 2020 – a fost pusă în „legalitate”, cu mai mult timp în urmă, tocmai de cei care ar fi trebuit să fie foarte atenți și scrupuloși chiar în ceea ce privește siguranța viitorilor turiști, respectiv „vârfurile” Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova.

Numai că ochii ar fi fost închiși, cu o bunăvoință de-a dreptul suspectă, iar în prim-plan apar doi foști șefi ai ISU Prahova, locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan, acum pensionați pe motive medicale.

Potrivit surselor Gândul, pe numele celor doi ofițeri superiori ar exista în sertarele Secției Militare a DNA peste 10 dosare penale de corupție, numai că lucrurile trenează.

Mai mult, un dosar DNA clasat în luna martie a anului trecut a fost redeschis, fiind vorba despre dosarul care avea ca subiect modul în care „reușise” patronul Cornel Dinicu să mențină Ferma Dacilor în activitate, cu toate că nu avea autorizație de incendiu.

În dosar, procurorii DNA suspectau că, „în mod direct şi în repetate rânduri”, prim-adjunctul ISU Prahova – Tiberiu Elisei Dumitru – ar fi solicitat subordonaţilor să nu aplice măsuri contravenţionale impuse de lege ca urmare a efectuării de controale la obiective, agenţi economici, de pe raza competentă, „în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în condiţiile exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către inspectorii de prevenire, la momentul controalelor efectuate pe linia securităţii la incendiu, cu referire la următoarele împrejurări de fapt”. (alte detalii AICI)

„În perioada 01-12.07.2019, cadrele Inspecției de Prevenire ar fi fost planificate desfăşoare activități de control la mai multe crame de pe raza județului Prahova, context în care col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU i-ar fi instruit pe inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Șerban Cantacuzino» al județului Prahova astfel încât, cu ocazia efectuării controalelor, aceştia desfaşoare preponderent activități de îndrumare şi să nu aplice sancțiuni contravenționale cu amendă în situația în care vor constata lipsa autorizației de securitate la incendiu, cu argumentul de a fi primul control în cadrul acestora”

DNA

„În vremea lor s-a perfectat așa-zisa funcționare în legalitate a pensiunii Ferma Dacilor”

Surse judiciare au dezvăluit, în exclusivitate, că „activitatea” desfășurată de foștii șefi ai ISU Prahova, de-a lungul timpului, ar fi scos în evidență o serie întreagă de nereguli, de aici pornind dosarele penale de corupție care au fost întocmite.

Situația este foarte gravă, din acest punct de vedere. În sertarele Secției Militare a DNA există peste 10 dosare penale de corupție deschise pe numele locotenent-colonelului Tiberiu Elisei Dumitru și al colonelului Mihai Drăgan. Zac în sertare, deocamdată.

În vremea lor s-a perfectat, de altfel, așa-zisa funcționare în legalitate a pensiunii Ferma Dacilor. Dosarele de corupție deschise pe numele celor doi foști șefi ai ISU Prahova așteaptă, de ani buni, să fie definitivate”, au precizat surse judiciare pentru Gândul.

Aceleași surse au mai declarat că locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan ar fi pus la punct un „modus-operandi” care a fost permamentizat ani buni, scopul fiind „obținerea de favoruri – pe persoană fizică sau chiar în beneficiul ISU Prahova – în schimbul unor controale… permisive”.

„Masa de protocol” de la Ferma Dacilor

În luna august a anului 2019, la pensiunea „Ferma Dacilor” a avut loc o „masă de protocol” organizată chiar de conducerea ISU Prahova, iar surse judiciare au precizat că serviciile au fost asigurate de companii „cu nume”, toate cheltuielile fiind suportate de acestea, nu de patronul Cornel Dinicu.

Inițial, s-a crezut că este vorba despre o petrecere privată a pompierilor, numai că nu a fost așa.

Referitor la protocolul din luna august, se pare ca nu ar fi fost vorba de o petrecere strict privată a pompierilor, ci ar fi fost vorba despre o masă protocolară organizată urmare unor evenimente cu servicii private si voluntare care au contracte cu companii mari din România și cu companii mari din parcul industrial Ploiești.

Masa privată nu a fost gratuită, ci a fost plătită de către societățile comerciale mari implicate si nu a reprezentat, cumva, o gratuitate oferită de Ferma Dacilor, iar acest lucru este verificabil pe linie probatorie”, au mai declarat surse judiciare pentru Gândul.

Imediat după incendiul devastator de la pensiune, ISU Prahova a transmis un comunicat din care a reieșit că, în anul 2019, ”a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente. La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu”.

În urma respectivului control, inspectorii ISU au dat doar un avertisment.

Cum erau împărțite „sferele de influență”

Aceleași surse judiciare au mai dezvăluit că locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan ar fi făcut „o împărțire nescrisă a sferelor de influență”, primul ocupându-se de „zona Inspecție”, iar al doilea de zona „Avizare-Autorizare”.

Elisei s-ar fi ocupat, cu precădere, de zona Inspecție ocazie cu care «închega relații» pentru ca ulterior să poată profita de ele din spectrul privat.

Drăgan, la rândul său, închega de asemenea relații cu operatorii controlați pe partea de Avizare-Autorizare. Este de menționat că Elisei Tiberiu Dumitru, după pensionare, a preluat în mod direct cârma unei firme de consultanță în materie de prevenire, pe care se pare că ar fi păstorit-o încă din timpul exercițiului funcțiunii, prin interpuși.

Un exemplu elocvent ar fi acela al unei societăți de servicii private de intervenții din județul Prahova, care semna întâi contracte de sute de mii de euro cu companii mari, iar abia apoi – ulterior semnării acestui contract – se ocupau de obținerea sectorului de competență si de intrarea în legalitate pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare.

Pentru îndeplinirea acestor condiții, acești operatori privați ajungeau… la pixul lui Elisei sau Drăgan,, atunci când aceștie erau șefi la ISU Prahova”, au dezvăluit surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

Locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan s-au pensionat, pe motive medicale, în 2021.  Tiberiu Elisei Dumitru avea, la data respectivă, 45 de ani, iar Mihai Drăgan 46 de ani. Dubla pensionare a survenit la puțin timp după ce Direcția Generală de Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) le-a retras celor doi accesul la informații clasificate și secrete de stat.

Scheletul din dulapul lui Tiberiu Elisei Dumitru

Trecutul profesional al lui Tiberiu Elisei Dumitru este departe de a fi curat precum lacrima, afirmă sursele judiciare contactate de Gândul, existând un „schelet în dulap”, cum se mai spune.

Există un aspect foarte important și cel puțin bizar în trecutul profesional al fostului șef al ISU Prahova, Tiberiu Elisei Dumitru. Înainte de a fi prim-adjunct, acesta a fost comandant de detașament, funcție pe care ar fi pierdut-o la scurt timp de la numire, prin retragerea autorizației ORNISS (n.red. – Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat).

Autorizația ORNISS i-ar fi fost retrasă lui Tiberiu Elisei Dumitru pentru numeroase incidente de securitate, printre care unul foarte grav, divulgarea de informații către terți. Mai precis, acesta ar fi divulgat documente clasificate din instituție către terțe persoane. Ulterior, acesta a reprimit, după 5-6 ani, autorizația ORNISS, ba chiar și un alt nivel de securitate.

Este de menționat, totodată, că s-a mărit si gradul de clasificare odată cu noua funcție în care a avut acces Elisei, respectiv de la Secrete de Serviciu la Secrete de Stat de Importanță Deosebită – SSID”, au mai precizat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

Aceleași surse menționează că în sprijinul lui Tiberiu Elisei Dumitru au fost trase „sfori” pentru ca acesta să beneficieze de „un astfel de nivel în ceea ce privește accesul la informații clasificate SSID”.

Fostul șef ISU Prahova a devenit om de afaceri după pensionare

Tiberiu Elisei Dumitru a devenit om de afaceri cu acte în regulă după pensionarea pe motive medicale, înființând firma EDELIS PREST SRL, cu sediul în satul Blejoi din Prahova, care oferă servicii de consultanță domeniul situațiilor de urgență.

Sursa – termene.ro

Firma EDELIS PREST SRL, înființată de Tiberiu Elisei Dumitru, este o adevărată „campioană” la capitolul „contracte cu instituții pubice”.

Sursa – termene.ro

 – 2022 – 10 contracte cu instituții publice (Centrul Cultural „Nicoale Iorga”, Colegiul Național „Nicolae Iorga”, Grădinița nr 1, Școală gimnazială, Liceul Tehnologic, Spitalul Orășenesc – toate din Vălenii de Munte; comunele Florești și Blejoi; Primăria orașului Azuga), contracte încredințate direct.

 – 2023 – 15 contracte cu instituții publice (Liceul Mihail Cantacuzino din Sinaia, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, colegii și grădinițe din județ).

Sursa – termene.ro

Controalele ISU Prahova care au ridicat suspiciuni la DNA

În dosarul DNA clasat, inițial – dar care va fi redeschis după tragedia de la Ferma Dacilor -, sunt menţionate mai multe situaţii de control în legătură cu care procurorii anticorupție au avut suspiciuni.

Controlul efectuat de ISU Prahova la pensiunea Ferma Dacilor se află, firește, pe această listă.

  • un control de prevenire la SC Abzac România SRL ( la care director era chiar soţia prim adjunctului ISU Prahova);
  • un alt control la fabrica de mobilă SC Bradul Măneciu SRL ( ofiţerului i s-ar fi oferit o reducere de 20% la preţ la mai multe articole de mobilier comandate pentru dotarea propriei locuinţe);
  • un alt control la SC Ceramica Bianca SRL Ploieşti ( nu ar fi fost plătită contravaloarea achiziţiei unei chiuvete);
  • două controale realizate la Cramele Halewood şi SC Ferma Dacilor Production SRL în anul 2019.

Citește și:

EXCLUSIV | Înțelegerea secretă pe care patronul de la Ferma Dacilor a avut-o cu procurorii care îl anchetează. Cornel Dinicu știa exact ce-l așteaptă

EXCLUSIV | Un cunoscut bodyguard din București și doi dintre copiii săi, morți în incendiul de la Ferma Dacilor. Bărbatul era chiar finul patronului

EXCLUSIV | Informații șocante după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Acum o săptămână a luat foc bucătăria! La parter era chef cu interlopi, te speriai”

EXPERTUL criminalist Tudorel Butoi, despre incendiul de la Ferma Dacilor: ”Nimeni nu va putea vreodată să mă convingă că nu e mână criminală”

EXCLUSIV | Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor. Majoritatea, tineri care ar fi participat la petrecerea fiului lui Cornel Dinicu

Ce planuri avea cu „Ferma Dacilor” patronul Cornel Dinicu/Pensiunea funcționa FĂRĂ AUTORIZAȚIE de securitate la incendiu!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?