Prima pagină » EXCLUSIV » EXCLUSIV | Semne uriașe de întrebare în mega-dosarul ”Mafiei vinului”! Cum a ajuns să scape de închisoare iubitul ”mâinii drepte” a lui Băsescu?!

EXCLUSIV | Semne uriașe de întrebare în mega-dosarul ”Mafiei vinului”! Cum a ajuns să scape de închisoare iubitul ”mâinii drepte” a lui Băsescu?!

Au trecut aproape 10  ani de cercetări și opt ani de la declanșarea mega-dosarului „Murfatlar”, un dosar stufos și „greu” la propriu și la figurat, în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au stabilit un prejudiciu uriaș adus statului român. Printre oamenii de afaceri celebri puși „sub lupă” s-a aflat și George Ivănescu, șef la „Murfatlar”, supranumit chiar „Regele vinului”, nimeni altul decât iubitul Adrianei Săftoiu, ex-soția lui Claudiu Săftoiu, fostul șef al Serviciul de Informații Externe (SIE). Cu toate acestea, după o anchetă de lungă durată, evazioniștii sunt la un pas de a scăpa definitiv de închisoare, după ce faptele pentru care au fost trimiși în judecată s-ar fi… prescris!

În rechizitoriul întocmit în urma anchetei de proporții, procurorii au stabilit că – în perioada 2012-2015 – societățile SC Murfatlar România SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries SRL și SC Oana Management SRL, cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, administrate sau controlate, în fapt, de oamenii de afaceri cercetați ar fi produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 237.865.710 lei (47.573.142 de euro) prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Totuși, după aproape un deceniu, judecătorii de la Tribunalul Buzău au primit din partea procurilor DNA informații-șoc, aproximativ 50 de persoane puse, inițial, sub acuzare, urmând a primi soluții de clasare pentru infracțiunile în privința cărora a intervenit prescripția sau pentru care nu există probe că au fost săvârșite de către suspecți sau inculpați”. Printre cei „norocoși” se află și omul de afaceri George Ivănescu, bossul „Murfatlar”.

„Există suspiciuni serioase că ancheta a fost tergiversată”

În exclusivitate pentru Gândul, surse juridice avertizează că această etapă a mega-dosarului „Murfatlar” este una care ridică serioase suspiciuni, pentru că au trecut atâția ani de la declanșarea anchetei, iar totul pare fi cusut cu ață albă, spre beneficiul celor acuzați.

„Există suspiciuni serioase că ancheta în acest dosar în care statul român a fost prejudiciat cu o sumă colosală a fost tergiversată de procurori. Astfel s-a ajuns în situația nefericită în care faptele incriminate, pur și simplu, s-au prescris, iar acum procurorii DNA vin propunerea de soluție de clasare.

Infracțiunile incriminate, foarte grave, de altfel, s-au prescris și, mai mult, în multe dintre cazuri se specifică și faptul că nu au fost descoperite probe care să demonstreze vinovăția inculpaților. Paradoxal, nu?”, se întreabă, nu neapărat retoric, sursele judiciare contactate de Gândul.

Boss la „Murfatlar”, George Ivănescu se afișa cu un Rolls Royce de 250.000 euro

În luna octombrie a anului 2016, producătorii de alcool au primit o lovitură teribilă. Mascaţii şi procurorii DNA au efectuat mai multe descinderi simultane, într-un dosar în care a fost estimat un prejudiciu de 600 de milioane de lei. Unul din personajele principale vizate de anchetă a fost chiar patronul de la ”Murfatlar”, George Ivănescu, acesta fiind dus, cu mandat, la sediul DNA.

Numele lui George Ivănescu a a apărut în prim-planul acestei anchete, dar nu numai. După ce Adriana Săftoiu – fost lider PNL și o colaboratoare apropiată a lui Traian Băsescu, ex-președinte al României, fiind etichetată drept cea care „trasa” discursurile președintelui – a divorțat de Claudiu Săftoiu, acesta s-a implicat într-o relație chiar cu bossul de la „Murfatlar”, George Ivănescu.

George Ivănescu, boss la „Murfatlar”, alături de Adriana Săftoiu și ținând-o după umeri

Acesta și-a construit afacerea „Murfatlar” alături de Anca Ivănescu, soția sa – ”Albinuța”, așa cum era poreclită în unele cercuri -, numai că perspectiva unei idile fascinante cu Adriana Săftoiu i-a surâs, așa că a devenit un bărbat liber prin divorț.

Anca Ivănescu, fosta soție a omului de afaceri George Ivănescu / Foto – CANCAN

La vremea respectivă, toate mergeau ca pe roate, cum se spune, pentru bossul de la „Murfatlar”, chiar dacă societatea acumula datorii de un sfert de miliard de euro. Chiar în același timp, însă, George Ivănescu se afișa cu un Rolls Royce care întorcea privirile, în valoare de 250.000 de euro.

George Ivănescu nu se sfia să se afișeze cu Rolls-ul de 250.000 euro, chiar dacă „Murfatlar” avea datorii de un sfert de miliard de euro.

Când afacerea „s-a rupt”, George Ivănescu a mers cu un coș de flori la ANAF

Atunci când afacerea „Murfatlar” a început să scârțâie, potentul om de afaceri George Ivănescu a apelat la „varianta de rezervă” și a asediat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), țintind-o cu un coș de flori chiar pe una dintre șefel instituției.

George Ivănescu a mers cu un coș cu flori la șefa de la „Verificări Fiscale” (ANAF), Adina Bojin

„Ținta” a fost sexy-șefa Adina Georgia Bojin – fiica avocatei Claudia Gherbovan-Silinescu si nepoata a ex-adjunctului SIE, faimosul general (decedat) Constantin Silinescu -, și asta pentru că respectiva avea în fișa de post și atribuții de verificare fiscală a firmelor, fiind deci poziționată într-o parte esențială a întregului scenariu.

Adina Georgia Bojin

La momentul respectiv, nici Adina Georgia Bojin nu era necunoscută, fiindcă fusese logodnica lui Bogdan Drăgoi – ex-ministru de Finanțe – și nunta nu mai avusese loc, dar, mai mult, apăruse menționată și într-un dosar al DNA.

Mai mult, Adina Georgia Bojin  i-a fost secretară chiar lui Sorin Blejnar atunci când acesta conducea ANAF-ul, apoi consiliera sa, șef birou la „Metodologii”, șef serviciu la „Verificări Fiscale” și consilier superior la „Verificări Fiscale”.

George Ivănescu, pe urmele Adinei Bojin de la ANAF

„Regele vinului” scapă de acuzații

Iată că omul de afaceri George Ivănescu este scos ”basma curată” de procurorii DNA, după ce tot ei l-au acuzat – alături de alți suspecți/inculpați – că a prejudiciat statul român cu 47.573.142 de euro. „A intervenit prescripția”, precizează procurorii DNA, sau „nu există probe” că respectivele infracțiuni ar fi fost săvârșite.

De altfel, în anul 2018, inclusiv Adriana Săftoiu a fost audiată, ca martor, în acest dosar, care, se vede treaba, nu a dus nicăieri.

„În cauză, urmează a se dispune soluții de clasare pentru infracțiunile în privință cărora a intervenit prescripția sau pentru care nu există probe că au fost săvârșite de către suspecți sau inculpați.

4. Astfel, față de inculpatul Ivănescu George se va dispune soluția clasării, ca urmare a intervenirii prescripției, după cum urmează:

A. Pentru fapta inculpatului Ivănescu George, care, în luna august 2012, a înlesnit și a ajutat încheierea unor operațiuni fictive, pentru a fi înregistrate de Popescu Gheorghe Cosmin în actele contabile și în alte documente legale ale S.C. Murfatlar România S.A., cu scopul sustragerii acestei societăţi de la plata TVA şi altor obligaţii fiscale restante, constituind complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, prevăzută de art. 48 C.pen. rap. la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 5 C.pen., acțiunea penală nu mai poate fi exercitată întrucât sunt aplicabile prevederile art. 16 alin. 1 lit. f) din C.p.p., împlinindu-se termenul de prescripție de 10 ani prevăzut de art. 154 alin. 1 lit. b) din C.pen. în data de 30.08.2022.

B. Pentru fapta inculpatului Ivănescu George, care, în luna august 2012, a înlesnit și a ajutat punerea în executare a hotărârii lui Popescu Gheorghe Cosmin de a obține, fără drept, rambursări de TVA de 8.529.550 lei, prin stabilirea cu rea-credință a taxei pe valoarea adăugată în declarația 300 aferentă lunii august 2012, depusă de S.C. Murfatlar România S.A., executare care nu a produs rezultatul urmărit, întrucât cererea nu a fost admisă de organele fiscale, constituind complicitate la tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală prevăzută de 48 C.pen. în referire la art. 8 alin. (3) din Legea nr. 241/2005 rap. la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 32 C.pen. şi art. 5 C.pen, acțiunea penală nu mai poate fi exercitată întrucât sunt aplicabile prevederile art. 16 alin. 1 lit. f) din C.p.p., împlinindu-se termenul de prescripție de 5 ani prevăzut de art. 154 alin. 1 lit. d) din C.pen. în data de 30 august 2017”, au hotărât judecătorii de la Tribunalul Buzău.

„Înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă”

Potrivit procurorilor DNA, „activitatea infracțională s-ar fi desfășurat în condițiile în care anumiți funcționari publici din cadrul autorităților vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, ar fi fost:

  • sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care ar fi avut ca urmare mărirea taxei deductibile;
  • înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le-ar fi înregistrat ca urmare a desfășurării activității de producție a băuturilor alcoolice;
  • «îngăduința» inculpaților Fulgeanu Marius, Stăniguț Nicolae Cristian și Adumitroaie Leonard care nu ar fi îndeplinit actele la care ar fi fost obligați și nu ar fi dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor SC Murfatlar România SA și SC Euroavipo SA, deși societățile comerciale ar fi înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora ar fi crescut constant”. (detalii suplimentare AICI)

Citește și:

VIDEO | Scandalul bazinelor de înot din Sectorul 1. Clotilde Armand IROSEȘTE milioane de euro din banii statului: „Nu-mi dați mie lecții!”

EXCLUSIV | Viceprimarul PNL îl ÎNVINGE în instanță pe primarul USR al Brașovului, în dosarul ”Birou la Cimitirul Municipal”: „Dura lex, sed lex!”

EXCLUSIV | Nicușor Dan vs. Tribunalul București, 0:2 în serialul „Anulare autorizații de construire Sector 2”: ”Omul ăsta NU DĂ DOI BANI pe Justiție”

EXCLUSIV | Dispari în 60 de secunde, varianta Nicușor Dan: „În ședință, a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor, minim 143.000 € DEGEABA!”

Urbanist, după ce Nicușor Dan s-a LĂUDAT că a mai modernizat 600 m rețea termoficare: „Inutil, nesustenabil, sistemul trebuie regândit în întregime”

BREAKING NEWS | Instanța a dispus dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. „Aceste asociații sunt un virus îngrozitor introdus în organismul social”

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și