Socrii lui Cătălin Cherecheș – primarul din Baia Mare – au fost arestați preventiv, fiind acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită.
UPDATE – 15:18 – Magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş au respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la decizia de săptămâna trecută a Tribunalului Mureş prin care au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită. Decizia Curții de Apel este definitivă.
Știrea inițială
Socrii lui Cherecheș au contestat măsura arestului preventiv, iar acum se află la Curtea de Apel Târgu Mureș, pentru a aflat ce decizie vor lua judecătorii.
Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că la Curtea de Apel este prezentă și soția primarului din Baia Mare – acuzată de complicitate la dare de mită (detalii AICI), chiar dacă – în același interval de timp – ar fi trebuit să fie audiată de procurori Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Cluj.
”Socrii lui Cătălin Cherecheș se află la Curtea de Apel Târgu Mureș, instanță unde au depus contestație la măsura arestului preventiv. A venit și soția primarului Cherecheș, cu toate că trebuia să fie audiată la DNA Cluj, însă anchetarorii au decalat ora audierii”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.
Procurorii DNA au explicat cum s-a ajuns în faza în care socrii primarului din Baia Mare să fie reținuți, precizând de la bun început că va fi solicitată măsura arestului preventiv.
„În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.
Această «ofertă» inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.
Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivăo soluţie de achitare. (alte informații AICI)
Sursele din mediul judiciar au dezvăluit că soacra lui Cătălin Cherecheș – primarul din Baia Mare (detalii despre flagrantul realizat de procurorii DNA pot fi citite AICI) – ar fi fost ”abordată” de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) chiar în momentele în care se afla la masă cu mama uneia dintre cele două judecătoare care trebuie să dea verdictul definitiv – în data de 24 noiembrie 2023 – în dosarul DNA deschis pe numele lui Cătălin Cherecheș.
Flagrantul realizat de procurorii DNA s-a desfășurat pe ”scena” Iulius Mall din Cluj, acolo fiind punctul de întâlnire al personajelor implicate, respectiv soacra primarului din Baia Mare, una dintre judecătoarele implicate în dosar și mama acesteia.
”Cele care ar fi denunțat-o pe soacra lui Cherecheș procurorilor DNA ar fi fost chiar mama judecătoarei și aceasta. Pe fondul unei relații anterioare care exista între soacră și mama magistratului, soacra primarului din Baia Mare a tot venit cu insistenșțe și propuneri, iar persoanele suspuse acestor insistențe au decis să sesizeze organele judiciare”, povestesc sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul. (informații detaliate AICI)
Citește și: