EXCLUSIV | Stenogramele CARACATIȚEI de la Brașov! Ce trasee au urmat șpăgile și cum s-au aranjat licitațiile de la termoficare
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au declanșat o anchetă de proporții cu ramificații spectaculoase, punctul de pornire fiind Serviciul Public Local de Termoficare Brașov (SPLT Brașov). În luna mai a acestui an, polițiștii și procurorii au descins, intempestiv, la sediul instituției, dar și la sediul Primăriei Brașov, într-un dosar legat de câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către societăți comerciale care ar fi fost „ajutate” să ia „caimacul” chiar de șeful SPLT Brașov, Ionuț Mircea Marin.
Acesta a avut și doi complici, șefi – la rândul lor – în instituție, dar în „culisele” acestei afaceri este poziționat și un „nume greu”. Dosarul s-a împotmolit însă la Tribunalul Brașov, acolo unde a fost deferit judecății. Dar să o luăm pe rând!
Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie – noiembrie 2022, Ionuț Mircea Marin – în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov și în înțelegere cu Corboș Gheorghe în calitate de director adjunct al aceluiași serviciu, „ar fi dispus și coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către societățile comerciale implicate în cauză”.
Gândul prezintă, în exclusivitate, detalii-șoc și informații spectaculoase din această anchetă a procurorilor DNA în care, în prim-plan, se află trei personaje-cheie.
- Ionuț Mircea Marin – director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov (S.P.L.T. Brașov), a fost acuzat de abuz în serviciu (cinci acte materiale), folosirea de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită, în formă continuată (două infracțiuni), trafic de influență, cumpărare de influență.
- Gheorghe Corboș – director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, a fost acuzat de abuz în serviciu (cinci acte materiale), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
- Mihaela-Elena Mesaroș – șef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu.
Totuși, sursele Gândul au dezvăluit și că acesta este doar vârful aisbergului, pentru că toată „filiera” cu nenumărate ramificații ale acestei „afaceri” pe care procurorii anticorupție au destructurat-o ar duce ”mai sus”. Surse apropiate ancheteie ne-au mărturisit că, printre altele, s-a pomenit și numele unui fost director al Hidroelectrica.
Legăturile lui Marin cu fostul director al Hidroelectrica, Mihai David
Ionuț Mircea Marin este fratele lui Ștefănel Dan Marin, fost primar general interimar al Capitalei, în anul 2015. Acesta fusese ales consilier general pe listele PP-DD, la alegerile locale din anul 2012, ulterior fiind reprezentant al UNPR, după ce partidul său a fost absorbit de această formațiune politică. (alte detalii AICI)
- Potrivit surselor judiciare contactate de Gândul, Ionuț Mircea Marin a fost „pionul” principal în toată această speță spectaculoasă, iar Mihaela-Elena Mesaroș – șef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov – era „mâna sa dreaptă”.
- Scenariul se complică gradual, însă, fiindcă – spun aceleași surse juridice – nu este vorba doar despre cele trei personaje care au intrat în atenția procurorilor DNA – respectiv Ionuț Mircea Marin – director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov (S.P.L.T. Brașov), Gheorghe Corboș – director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov și Mihaela-Elena Mesaroș – șef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov.
„Ionuț Mircea Marin a fost coordonatorul acestui triunghi, la celelalte două capete aflându-se mâna sa dreaptă, Mihaela-Elena Mesaroș, alături de care a fost interceptat de procurorii DNA chiar în biroul de la serviciu, în timpul unor «întâlniri», și Gheorghe Corboș, directorul adjunct.
În esență, este vorba despre o operațiune extrem de bine pusă la punct prin care anumite firme amatoare de contracte cu statul au câștigat contracte consistente, recompensând prin mită ajutorul primit.
Numai că aceasta este pojghița de gheață, cum se mai spune. Ionuț Mircea Marin este frate cu fostul primar general interimar al Capitalei – Ștefănel Dan Marin -, cel etichetat drept omul lui Mihai David, fostul director de la Hidroelectrica.
Nu este exclus ca Mihai David – ex-directorul Hidroelectrica – să aibă cunoștință de toate faptele din acest dosar voluminos întocmit de procurorii DNA”, au declarat surse judiciare pentru Gândul, în exclusivitate. Numele lui nu a apărut însă, oficial, în acest dosar, întrucât – afirmă sursele noastre – inculpații ar fi refuzat să ”colaboreze”.
Dar acesta nu este singurul dosar din care Mihai David (ex-șef Hidroelectrica, astăzi ancorat în ”mediul de afaceri”) a reușit să iasă imaculat. În trecut, el a fost trimis în judecată în ”Dosarul Termoficarea” (de asemenea, de la Brașov), împreună cu fostul primar George Scripcaru. Doar că atât David, cât și Scripcaru au fost achitați de către Înalte Curte de Casație și Justiție după 7 ani de procese. Inițial, David, care fusese acuzat de complicitate la abuz în serviciu, a fost reținut de procurorii DNA, însă și atunci, ca și în noul dosar al ”caracatiței” de la Brașov, el a căzut în picioare.
Bugetul SPLT Brașov, prejudiciat cu 1.912.024,77 lei
Singurii care au plătit, deocamdată, ”nota” sunt Ionuț Mircea Marin, Mihaela Mesaroș și Gheorghe Corboș. Procurorii DNA au stabilit că – în perioada iunie/noiembrie 2022 – Marin, în înțelegere cu Corboș ar fi dispus și coordonat „derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către societățile comerciale implicate în cauză”.
Procedurile de achiziții publice ar fi urmărit contractarea unor lucrări care, ulterior, au atras „atenția” procurorilor anticorupție.
- Lucrări de reparație curente – manoperă și materiale aferente la Obiectiv S.P.L.T.;
- Lucrări revizii centrale termice, puncte termice (CT, PT);
- Lucrări de întreținere terase acoperiș,
- Servicii de mentenanță/reparații instalații electrice;
- Lucrări de hidroizolații și reparații la două puncte centrale termice.
„Referitor la atribuirea contractului „Lucrări revizii CT, PT”, inculpata Mesaroș Mihaela-Elena având cunoștință despre înțelegerea frauduloasă dintre inculpații Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe și administratorul uneia dintre societățile comerciale, i-ar fi ajutat pe aceștia prin redactarea unei adrese în numele societății comerciale ce conținea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv.
Prin demersurile arătate mai sus, inculpații Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe ar fi cauzat prejudicierea bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Brașov cu suma totală de 1.606.743,5 lei (fără TVA), respectiv 1.912.024,77 lei (cu TVA), concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru societățile”, a transmis DNA prin intermediul unui comununicat de presă, în luna mai.
Ionuț Mircea Marin, „cârlig” la mașini scumpe – VW Touareg și Dodge RAM
Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA este unul care se întinde pe mai bine de 200 de pagini, iar Ionuț Mircea Marin este acuzat că a cerut reprezentanților societăților comerciale pe care le-a „ajutat” să obțină contractele cu SPLT Brașov, în doar câteva luni, o mulțime de „foloase necuvenite” – mașini, panouri solare, combustibil, transport gratuit și chiar o trotinetă electrică.
„În perioada iunie – noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei alte societăți comerciale foloase necuvenite constând în:
- un autoturism marca VW Touareg, evaluat la suma de cel puțin 25.500 euro, ce ar fi fost dat spre folosire de către unul dintre reprezentanții societății comerciale, autoturism care ar fi folosit și în prezent de inculpatul Marin Ionuț Mircea;
- mai multe panouri solare/fotovoltaice pentru a fi montate la locuința acestuia;
- o trotinetă electrică,
- alimentarea autoturismului VW Touareg cu combustibilul necesar parcurgerii rutei Brașov – Istanbul și retur;
- transportarea gratuită a mai multor obiecte voluminoase cu un autovehicul al societății comerciale;
Toate aceste bunuri și servicii ar fi fost pretinse și primite de inculpatul Marin Ionuț Mircea în legătură cu derularea unui contract încheiat între S.P.L.T. Brașov și respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 și a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.159,66 lei.
În perioada iunie – decembrie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, ar fi pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale un autoturism marca Dodge RAM (aflat în proprietatea acesteia), evaluat la suma de 48.500 euro, precum și plata prin intermediul aceleiași societăți comerciale, în data de 02.12.2022, a unor bunuri achiziționate prin licitație de către inculpat de la o societate comercială din orașul Stuttgart, Germania, pentru câștigarea și desfășurarea în bune condiții a contractelor de lucrări enumerate anterior.
În data de 01 iulie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, i-ar fi promis unei persoane fizice că va interveni pe lângă președintele clubului de fotbal FC Brașov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcționar vamal din cadrul Direcției Regionale Vamale Brașov, asupra căruia pretindea că are influență, pentru ca acest funcționar să urgenteze eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către Marin Ionuț Mircea a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii”, au arătat procurorii DNA.
„… am plătit construcția casei lui Marin Ionuț Mircea. Nu mai țin minte când a avut loc discuția, însă, la un moment dat, după ce firma mea, NRG Company SRL, câștigase contractul de prestări servicii cu SPLT, directorul MARIN IONUȚ MIRCEA m-a chemat la el în birou. În acele împrejurări, mi-a solicitat să îi plătesc o anumită sumă de bani reprezentând costul unei construcții pe care urma să o edifice. Nu mai țin minte dacă mi-a spus de la început cu exactitate suma solicitată sau mi-a spus cu aproximație costul pe care urma să îl suport. Ulterior, această sumă pe care am plătit-o la solicitarea lui Marin Ionuț Mircea a fost de aproximativ 70.000 de lei”
Extras din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA
Printre alte „foloase necuvenite”, directorul SPLT Brașov a „poftit” și la un… scuter
Pasionat de mașini și nu numai, Ionuț Mircea Marin a „poftit” și la un scuter, la un moment dat, numai că nu a fost mulțumit de obiectul pe care l-a primit.
Într-un dintre interceptări, administratorul S.C. NRG Company S.R.L. află care este dorința directorului SPLT Brașov și se oferă să îl achiziționeze,, fiind vorba despre un „Scuter electric Harley 1500W, pentru 2 persoane, suspensie față spate, cu baterie detașabilă 20AH, furcă dublă, far led cu indicare baterie, telecomandă, alarmă, negru, limitat la 25km/h”.
- MARIN MIRCEA IONUȚ (MMI): Bă eu vreau să-mi iau scuter.
- VAM: … merge patru persoane pe ele.
- MMI: Îmi iau de ăla, bag (n.n. trivialități).
- MARINA CĂTĂLIN (MC): Păi și unde-l ții mă?
- MMI: Unde-l țin? La bloc.
- MC: Și dacă-l fură?
- MMI: Nu-l fură. La mine nu se fură. Ce crezi că sunt singurul? (…)
- MMI: Bateria e detașabilă, o iei după tine.
- MC: A! O încarci.
- MMI: Venit cu el jos, am de asta aici de băgat … ăăă … biciclete. Bine mie nu-mi intră, că e roata lată. Da o priponesc de el cu un de ăla de antifurt. … neinteligibil … frate. Mai am … neinteligibil … scutere la mine la bloc.
- MC: Dacă vrei eu ți-l iau. Dar n-am cum pe firmă. Ș-așa acum avem contabilă, avem … se uită ăștia.
- MMI: Mmm?
- MC: Da. Și ne mutăm și aicea la contabilitate la Brașov.
- MMI: Mă mare grijă aicea la … la cine vă mutați că toarnă … neinteligibil … Eu sunt la București … neinteligibil …
- MC: Păi știu da …
- MMI: Mare grijă aicea că-i … sunt strânși de co…ie toți. Treaba voastră. Vezi că dacă-ți vine un control nu mai poți s-o scalzi: stai frate că-i la București … neinteligibil …
În ziua următoare – 22.07.2022 – după ce primește scuterul și îl asamblează, Ionuț Mircea Marin „constată că nu este mulțumit de el, sens în care discută în biroul său cu Mesaros Mihaela Elena și telefonic, cu un interlocutor neidentificat”, au precizat procurorii DNA.
- MMI: Nu-s împăcat cu scuterul ăla, nu …
- MME: Ai mai încercat? Ai mai fost?
- MMI: N-am mai încercat. N-am mai fost … neinteligibil …
- MME: Hai să-l luăm să …
- MMI: … neinteligibil … cască mă. Te prinde fără să porți cască îți dă amendă.
- MME: … neinteligibil …
- MMI: Sau Doamne ferește, cazi în (n.n.. trivialități) mea. Îi complicat, nu e chiar așa.
- MME: Ai pus frână? Cum e?
- MMI: Știi că pune viteză dră… drăcia.
- MME: Da?
- MMI: Da.
- MME: Și frâna îl oprește?
- MMI: Ține și frâna. Da ceva nu-i bine aicea la furcă unde erau rulmenții ăia. Știi? Freacă fier pe fier și care pilitură pe … nu-i bine. Nu-i bine. Ceva nu-i bine pus. Ceva nu-i bine pus.
- MME: … neinteligibil … vrea să ai toate sculele să strângi. Ai strâns ăla așa cu …
- MMI: Am mai găsit vreo două șuruburi.
- MME: … papagalul sau cu ce.
- MMI: Da. Am mai găsit încă două șuruburi. Le-am … neinteligibil … și pe alea. Tot au rămas în plus. Șuruburi.
- MME: Cum dracu să-ți trimită ditamai și să n-aibă o schiță? O pungă de șuruburi. Ia. Fraiere. Puzzle. (…)
- MMI: Eu nu te-auzeam.
- INTERLOCUTOR: ………..
- MMI: Da.
- INTERLOCUTOR: ………..
- MMI: Și la noi la fel. Mergea … neinteligibil … dar nimic.
- INTERLOCUTOR: ………..
- MMI: Îhî.
- INTERLOCUTOR: ………..
- MMI: Nu. Eu voiam să știu dacă e ok. A! Aia cu … ha, de ce vorbim? De furcă? Aia nu știu. Tre să mă mai duc să mă mai uit la ea un pic. N-a venit de co… n-a venit ce comandam că … n-are schiță pentru montaj, n-are nimic și apărătorile la roți sunt cu capete de mort, cu (n.n. – trivialități) nu e … nu e ce e în poză pe … pe Emag.
- INTERLOCUTOR: ………..
- MMI: Da. Problema mea știi care e? Că am (n.n. – trivialități) cutia. Am aruncat cutia.
Lucrările erau efectuate „de mântuială”, fără a fi respectat caietul de sarcini
Din declarațiile martorilor, procurorii DNA au creionat un tablou sugestiv referitor la modul în care au fost atribuite contractele către firmele-prietene, dar și la faptul că lucrările erau făcute „de ochii lumii”, iar interceptările realizate au confirmat toate acuzațiile.
- MD: Deci e… Trebuie curățată fațada. Curățată…
- B: Adică buceardată. Da… Da.
- MD: Da.
- B: Da.
- MD: Tencuită. Tencuită. Tencuială drișcuită, că aia-i cea mai simplu de făcut. Tencuiala drișcuită.
- B: Da. Păi asta am vorbit. Tencuiala drișcuită. Corect. Da.
- MD: Și vopseaua… Și texturata. Amorsă cu texturată.
- B: Și plasă nu-i voie? Nu crapă?
- MD: N-ai ce să pui plasă la tencuială. Păi ce, tu pui plasă pe tencuială?
- B: Nu știu…
- MD: Nu cred că trebuie plasă la tencuială. Păi ce, fisurează tencuiala? Om vedea la fața locului, dacă e cazul și cade. (…)
- MD: Păi îi dau și plasa, dă-l drecu! Să nu fisureze… Care-i … Da` eu n-aș da plasă, aș da direct tencuială, fără plasă.
- B: Da. Ai știi cum e… Dacă nu-i dă plasă, știi cum e ? Mai e încă un serviciu în plus, vrea bani în plus… D-asta zic: deci tencuiala drișcuită și direct… (…)
- B: Am vorbit astăzi cu el, el mi-a zis da, da` să știe înc-o dată etapele. Că eu i-am spus etapele. Asta i-am spus și ei: tencuială drișcuită. El a zis: bă, peste aia nu stă. Nu vrei să dăm plasă, să facem treaba ca lumea, să tre la la? Nu nu nu. I-am zis: bă, acolo nu e la noi acasă. E așa, e așa. Tre` să iasă bine. Atât.
- MD: Ideea e să nu cadă tencuiala, dacă tencuiala cade…
- B: Și să… Să nu cadă… Nu. Mi-a zis băiatu` .
În rechizitoriul întocmit de procurorii se menționează, de altfel, că „mâna dreaptă” a lui Ionuț Mircea Marin – Mihaela-Elena Mesaroș, șef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov – fusese avertizată de angajați că lucrările efectuate nu respectă caietul de sarcini.
- DOMN: Ăăă … e o problemă. Adică ei sunt bine, au mers … ce! eu cred că mai au câteva zile și … dar am văzut că nu au … nu au decopertat tencuiala veche. Deci au dat cu un adeziv peste … peste tencuiala veche. Și am zis că să vă zic, na, ce să zic? Că-s …
- MME (n.red. – Mihaela-Elena Mesaroș): Aoleu!
- DOMN: Deci … ăăă … au … ăăă … deci tencuiala veche e acolo și ei dau cu … uite că nici nu m-au uitat cu ce adeziv, dar cred că cu un adeziv din ăsta oarecare. Ăăă … dau peste, știi? Și mă gândesc că, adică mă gândesc, că dacă a căzut tencuiala aia, adică parte din tencuială a căzut, o să … n-o să țină mult … ăăă … nici asta, știți?
- MME: Păi!
- DOMN: Eu o să-i zic și lui domnu Corboș, acum ce să mai că deja sunt la jumătate. Știi?
- MME: … neinteligibil …
- DOMN: Deja jumătate e făcut. Știi? Deci … ăăă … adică n-au decopertat nimic, au dat peste. Știi? Și unde au fost găuri și a … că nu era mare, cum să spun … nu era căzut tare, pe porțiuni mari. Erau zone în care erau căzu… era căzut. Știi? Și acolo … acolo au … au dat așa mai mult adeziv, au dat două…
„Revin și arăt faptul că nu am decopertat chiar întreaga suprafață ci doar acele porțiuni care cădeau, iar materialul de tencuit l-am aplicat pe întreaga suprafață, inclusiv porțiunea unde nu căzuse tencuiala, am pus plasă, tinci peste plasă, amorsă și tencuială decorativă”, a declarat unul dintre muncitorii care au participat la respectiva lucrare.
„Cunosc că s-au făcut lucrările respective (n.red. – lucrări de hidroizolații și reparații la 2 PCT). Caietul de sarcini a fost întocmit de Corboș, iar referatul de necesitate mi-a fost dictat de domnul Corboș. Și aici suprafețele trecute pe caietul de sarcini sunt umflate. Aici am primit un bilet de la … care mi-a spus că trebuie să trec acele suprafețe. Am fost și am măsurat și am constatat că sunt 50 mp în plus. Cred că și la scocuri au fost trecute mai multe decât erau necesare. Am fost și i-am spus doamnei Mesaroș că dimensiunile sunt prea mari și nu sunt reale, iar doamna Mesaroș nu a spus nimic. Între timp a apărut și domnul Corboș căruia i-am spus același lucru. La hidroizolații s-a lipit peste hidroizolația veche”, a declarat un alt muncitor.
Acuzații în cascadă la adresa lui Ionuț Mircea Marin
Acuzațiile pe care procurorii DNA i le-au adus lui Ionuț Mircea Marin se întind pe mai multe pagini, iar Gândul le prezintă în exclusivitate.
Directorul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov (S.P.L.T. Brașov) a reușit un adevărat „tur de forță”, în sensul negativ al cuvâmtului:
- a dispus și coordonat derularea formală a procedurilor achizițiilor directe pentru „lucrări de reparații curente – reparații coș de fum și alte operații aferente la Obiectivul SPLT – punct de lucru PCT PASAJ BARTOLOMEU”, publicat în SEAP în data de 17.06.2022, contract atribuit societății Quadrifoglio Medical S.R.L. la o valoare de 439.705,50 (fără TVA), respectiv 523.249,55 lei (cu TVA), lucrările fiind supraevaluate și executate necorespunzător,
- a dispus și coordonat derularea formală a procedurii de achiziție directă pentru „lucrări de reparație curente – manoperă și materiale aferente la Obiectiv SPLT”, publicată în SEAP în data de 04.07.2022, contract încheiat între S.P.L.T Brașov și S.C. Comystron Hydratex S.R.L., în valoare de 321.738 lei (fără TVA), respectiv 382.686,22 lei (cu TVA), iar ulterior, în înțelegere cu …, a dispus realizarea unor lucrări neconforme cu prevederile caietului de sarcini și a aprobat plata contravalorii contractului, respectiv a sumei de 686,22 lei,
- a dispus și coordonat derularea formală a procedurilor achizițiilor directe pentru „lucrări revizii CT, PT”, publicată în SEAP în data de 21.09.2022 la valoarea de 429.685.2 lei (cu TVA), contract atribuit către S.C. Quadrifoglio Medical S.R.L., faptă la care a fost sprijinit și de către Mesaroș Mihaela Elena, șef Serviciu administrativ,
- a dispus și coordonat derularea formală a procedurilor achizițiilor directe pentru „lucrări de întreținere terase acoperiș”, publicată în SEAP în data de 03.10.2022 la valoarea de 132.268,5 lei (cu TVA), contract atribuit către S.C. Comystron Hydratex S.R.L.,
- a dispus și coordonat derularea formală a procedurilor achizițiilor directe pentru „servicii de mentenanță/reparații instalații electrice”, publicată în SEAP în data de 06.10.2022 la valoarea de 151.130 lei (cu TVA), contract atribuit către S.C. DSG Hidroconstruct Group S.R.L.,
- a dispus și coordonat derularea formală a procedurilor achizițiilor directe pentru „lucrări de hidroizolații și reparații la 2 PCT”, publicată în SEAP în data de 18.11.2022 la valoarea de 292.823,3 lei (cu TVA), contract atribuit către S.C. DSG Hidroconstruct Group S.R.L.
Ce ”recompense” a primit Ionuț Mircea Marin de la firmele ”privilegiate”
Pe lângă această activitate de „coordonare” a întregii „afaceri”, Ionuț Mircea Marin a fost și beneficiarul unor „recompense” oferite, cu generozitate, de firmele „privilegiate”.
S.C. NRG Company S.R.L. i-a oferit directorului S.P.L.T. Brașov Ionuț Mircea Marin, potrivit informațiilor obținute de procurorii DNA:
- un autoturism marca VW Touareg, înmatriculat cu nr. (…), proprietatea lui (…), folosit și în prezent (mai 2023) de Marin Ionuț Mircea,
- transportul unui monument funerar din localitatea Simeria (jud. Hunedoara) în localitatea Șerboeni (jud. Argeș), cu un mijloc de transport al S.C. NRG Company S.R.L..
- transportul gratuit cu autoturismul marca VW Touareg, înmatriculat cu nr. (…), pe ruta Brașov – Istanbul și retur.
- folosința gratuită a unui autovehicul de transport („dubă”) ce face parte din patrimoniul firmei pentru transportul de la Brașov la Șerboeni a două calorifere și a unor corpuri de iluminat, precum și pentru transportul a diferite materiale pe raza municipiului Brașov, în luna iulie 2022.
- un scuter electric marca SHANSU, model 18650, Harley 1500W, bun în valoare de 775 lei, achiziționat în luna iulie 2022 de către … de la S.C. CAPITAL ONLINE S.R.L.,
- plata prin intermediul societății NRG Company a costului unei construcții pe care Marin Ionuț Mircea a ridicat-o în localitatea Șerboeni (jud. Argeș), plată efectuată de S.C. NRG Company S.R.L. către S.C. Inter Famar S.R.L. Sâncrai (jud. Harghita) la data de 17.08.2022, în sumă de 81.872 lei, după primirea de la S.P.L.T. Brașov a unor plăți în contul lucrărilor efectuate.
S.C. Quadrifoglio Medical S.R.L. i-a oferit lui Ionuț Mircea Marin:
- un autoturism marca Dodge RAM 1500 Rebel, având număr de înmatriculare (…), serie șasiu (…), proprietatea S.C. Quadrifoglio Medical S.R.L., evaluat la suma de 48.500 euro, dat cel mai târziu în luna iunie 2022 și folosit și în prezent (mai 2023) de Marin Ionuț Mircea;
- plata prin intermediul S.C. Quadrifoglio Medical S.R.L., în cursul lunii decembrie 2022, a unor bunuri achiziționate prin licitație on-line de la societatea comercială Auktionen Münzhandlung Sonntag din orașul Stuttgart (Germania), în valoare de 21.285 euro (conform facturii nr. (…)/(…) din 01.12.2022, pe numele de (…), adresa de facturare (…), toate acestea în legătură cu încheierea contractelor cu societățile comerciale administrate.
„Inculpatul Marin Ionuț Mircea a acţionat cu vinovăţie în modalitatea intenţiei directe, conform dispoziţiilor art. 16 al. 3 lit. „a” Cod penal, întrucât inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale şi a urmărit producerea lui prin săvârşirea faptei.
Inculpatul Marin Ionuț Mircea a primit foloasele necuvenite în calitatea sa de funcționar public cu putere de decizie, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în atribuțiile de serviciu ale acestuia (aprobarea încheierii contractelor și a actelor adiționale, dispunerea plăților în calitate de ordonator de credite ș.a.)”, s-a precizat în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Citește și: