Licitația restrânsă organizată de Romtehnica SA pentru achiziționarea de obuziere autopropulsate calibru 155 mm, pe șenile, suscită un interes uriaș în contextul în care România nu are în dotarea forțelor armate, la acest moment, astfel de sisteme de artilerie aflate în serviciul altor țări NATO.
După ce anunțul referitor la această licitație a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în data de 30 iulie, au apărut și primele întrebări incomode, MApN – prin Direcția Generală pentru Armamente (DPA – solicitând obuziere autopropulsate pe șenile, nu pe roți, iar întregul scenariu pare a fi ”creionat” pentru ca gigantul sud-coreean Hanwha Aerospace CO Ltd să aibă câștig de cauză.
În data de 11 septembrie 2023 a avut loc Etapa I a acestei licitații restrânse. Au fost deschise plicurile cu candidaturi, la sediul Romtehnica SA, și trei companii au depus documentele solicitate, iar Gândul a prezentat, în exclusivitate, numele acestora. (alte informații punctuale AICI)
Potrivit art. 78 din Legea 98/2016, procedura de licitaţie restrânsă se desfăşoară în două etape obligatorii:
Gândul a adresat câteva întrebări punctuale reprezentanților companiei sud-coreene Hanwha Aerospace CO Ltd, în contextul în care au apărut unele semne de întrebare referitoare la această licitație.
Până la ora publicării acestui articol, reprezentanții Hanwha Aerospace CO nu au transmis niciun răspuns.
În contextul în care Romarm SA – companie producătoare de armament deținută de statul român, principalul furnizor românesc de tehnică de apărare – a semnat, în luna februarie 2023, un ”Memorandum de înțelegere” pentru cooperare industrială cu gigantul sud-coreean Hanwha Aerospace CO Ltd, licitația restrânsă organizată de Romtehnica SA pentru achiziționarea de obuziere autopropulsate cal. 155 mm, pe șenile – contract în valoare de aproape 1 miliard de dolari – ar putea fi ”citită” și într-o altă ”cheie”, transmit sursele Gândul, în exclusivitate.
”Semnele de întrebare nu pot fi eliminate, cu atât mai mult cât Florin Spătaru, ministrul Economiei la momentul respectiv, s-a antepronunțat, pratic, în luna februarie, după ce a fost semnat memorandumul de înțelegere între Romarm SA și Hanwha Aerospace. Acesta a vorbit de cooperarea pe termen lung cu Hanwha Aerospace, de planuri investiționale, transfer de tehnologie.
Licitația Romtehnica întregește acest tablou. Întrebarea care se pune este dacă această licitație are deja un câștigător, restul fiind… simulare.
Suspiciunile există și sunt firești, firma sud-coreeană este plasată pe un culoar favorabil la această licitație, cu atât mai mult cu cât are avantajul că a semnat deja un memorandum cu statul român. Ce-ar fi ca sud-coreenii să câștige și licitația Romtehnica?”, au declarat surse din domeniul militar pentru Gândul, în exclusivitate.
”În discuţia pe care am avut-o înainte de semnarea acestui memorandum, am evidenţiat faptul că ne dorim ca această colaborare să înceapă din primul moment. Cooperarea industrială dintre cele două companii, dintre Romarm sau subsidiarele Romarm şi firma Hanwha să se realizeze pentru crearea acestor capabilităţi în România pentru Ministerul Apărării Naţionale. Să sperăm că în cursul acestui an, aceasta este provocarea pe care o adresez atât celor de la Romarm, cât şi celor de la Hanwha, vom putea veni cu un plan concret investiţional, transfer de tehnologie şi ne vom putea întâlni pentru a adresa proiectul concret care urmează să fie realizat în România”,
Ministrul Florin Spătaru – februarie 2023
În luna februarie, pe site-ul Hanwha Aerospace s-a confirmat intenția companiei sud-coreene de a livra către România obuzierul autopropulsat K9 Thunder, dar și vehiculul de luptă pentru infanterie Redback.
Sud-coreenii par aproape siguri că obuzierul autopropulsat K9 Thunder va ajunge în România, cu atîta mai mult cu cât K9 a fost exportat și în Polonia.
”Prin acest acord (n.red. – Memorandumul de înțelegere), cele două companii (n.red. – Romarm SA și Hanwha Aerospace) plănuiesc să discute despre domeniile în care pot coopera în legătură cu furnizarea, utilizarea și întreținerea sistemelor de arme reprezentative ale Hanwha Aerospace, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9 și vehiculul de luptă pentru infanterie Redback (IFV)”, s-a precizat pe site-ul companiei sud-coreene.
”România, membră NATO și învecinată cu Ucraina, și-a mărit recent bugetul de apărare și urmează un proiect de modernizare militară. În special, există un mare interes pentru introducerea unor sisteme de arme coreene care să înlocuiască sistemele de arme învechite, centrate pe vehicule blindate vechi și pe arme remorcate.
Oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării Naționale din România au vizitat deja de trei ori Coreea, în septembrie și decembrie anul trecut și ianuarie anul curent, pentru a confirma posibilitatea unei cooperări interguvernamentale în industria de apărare și au vizitat uzina Changwon a Hanwha Aerospace”, au mai trasmis reprezentanții Hanwha Aerospace în același comunicat.
”Hanwha Aerospace participă la proiectul de modernizare a apărării României. Planul este de a extinde afacerile în Europa pe baza încrederii construite prin exportul de obuziere autopropulsate K9 în Polonia, o țară vecină, și tehnologie de apărare de clasă mondială”
Hanwha Aerospace
Sud-coreenii joacă tare pe piața mondială, având reprezentanțe pe aproape pe toate continentele, și exportă obuzierul autopropulsat K9 Thunder – cu variantele îmbunătățite K9A1,K9A2,K9A3 și K10 ARV, vehicul de aprovizionare cu muniție – în 8 țări.
Reprezentanțe Hanwha Aerospace CO Ltd:
Gândul prezintă și caracteristicile tehnice ale obuzierelor autopropulsate, pe șenile, cal. 155 mm, produse de Hanwha Aerospace CO Ltd, Krauss Maffei Wegmann GmbH & CO KG și BMC, unul dintre aceste tipuri (sau o variantă îmbunătățită a sa) urmând a intra în dotarea Armatei Române în urma licitației restrânse organizate de Romtehnica SA.
Potrivit surselor Gândul, obuzierul autopropulsat cal. 155 mm, pe șenile, produs de Hanwha Aerospace CO Ltd, ”pare deja câștigătorul dinainte cunoscut” al licitației restrânse organizate de Romtehnica SA.
Obuzierul autopropulsat cal. 155 mm K9 Thunder, produs de compania sud-coreeană Hanwha Aerospace CO Ltd, este estimat la aproximativ 11,32 milioane dolari/bucată și a intrat în serviciul de luptă în anul 1999. La ”mâna a doua”, un astfel de obuzier autopropulsat ar costa aproximativ 3,8 milioane dolari.
Este utilizat de armatele Coreei de Sud, Norvegiei, Estoniei, Finlandei, Poloniei, Indiei, Egiptului, Australiei și Turciei.
Estimat la aprozimativ 20 milioane dolari/bucată în anul 2022 și produs încă din 1996, obuzierul autopropulsat cal. 155 mm Panzerhaubitze (PzH) 2000, este considerat o forță pe câmpul de luptă.
Obuzierul autopropulsat PzH 2000 a intrat în dotarea armatei germane în anul 1998, fiind exportat și în Croația, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda și Qatar.
”PzH 2000 este un sistem de arme care poate fi desfășurat în întreaga lume, care este utilizat atât în misiuni convenționale, cât și în scenarii de misiuni asimetrice, ca suport indirect de foc”
Krauss Maffei Wegmann GmbH & CO KG
T-155 Firtina (”Furtuna”) este un obuzier autopropulsat de 155 mm fabricat în Turcia – BMC –, și are la baza proiectul obuzierului sud-coreean K9 Thunder. Este produs din anul 2001 și se află în dotarea armatei Turciei din anul 2004.
Deși folosește, în esență, sistemele principale ale obuzierului K9 Thunder, produs de sud-coreenii de la Hanwha Aerospace CO Lt , inclusiv sistemul de tun calibrul 155/52 proiectat în Coreea de Sud, părți ale șasiului, mecanismul automat de alimentare cu muniție și motorul diesel MTU-881 KA 500 proiectat în Germania, T-155 Firtina are diferențe considerabile în ceea ce privește designul, anumite părți ale șasiului, sistemul de navigație și sistemele electronice – cum ar fi sistemul de radio și controlul incendiilor -, care au fost dezvoltate în Turcia.
Următoarele sisteme au fost integrate în Obuzierul FIRTINA, care se află în inventarul Comandamentului Forțelor Terestre Turce din 2004: Sistem de control al incendiilor de nouă generație, Sistem automat de încărcare a muniției, Sistem de condiționare a prafului de pușcă, Sistem de aer conditionat, Sistemul de vedere al șoferului, Stație de arme controlată de la distanță”
BMC
Citește și: