Grigore Bota, criminalul în serie supranumit ”Ucigașul de boschetari”, ar putea fi eliberat în luna septembrie a acestui an sau chiar mai repede, după ce, în ultimii trei ani, a făcut mai multe cereri de eliberare condiționată, toate respinse de judecători. Deși cazul său nu a fost atât de intens mediatizat, anchetatorii au fost șocați de modul în care criminalul a acționat, de fiecare dată, transformându-se într-un ucigaș atunci când vreun boschetar îi refuza avansurile sexuale.
Cofetar-patiser până după Revoluția din 1989, ulterior brancardier la Policlinica nr. 2 din Baia Mare, Grigore Bota a fost arestat și încarcerat în 22 august 2000. Avea 41 de ani când a fost condamnat, în luna februarie a anului 2002, prin sentinţa penală nr. 47/2002 a Tribunalului Maramureş, la 99 de ani de închisoare pentru trei crime.
Anchetatorii au susținut, însă, că bărbatul ar fi ucis cu sânge rece cel puțin 11 persoane, cadavrele acestora fiind descoperite pe ambele maluri ale râului Săsar.
În ultimii ani, Grigore Bota – care nu și-a recunoscut niciodată crimele în fața instanței, cu toate că făcuse asta în timpul urmăririi penale – a formulat șase cereri de eliberare condiționată, dar instanțele de judecată i le-au respins pe toate.
Ultima dintre aceste cereri a fost analizată de Judecătoria Baia Mare în 20 aprilie 2023, când instana i-a respins din nou solicitarea, dar a stabilit că ”Ucigașul de boschetari” poate cere, din nou, să fie eliberat condiționat după data de 27 septembrie a acestui an.
”Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul-petent Bota Grigore, deţinut în Penitenciarul Baia Mare în executarea pedepsei de 99 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr. 47/2002 a Tribunalului Maramureş. În temeiul art. 587 alin. 2 Cod procedură penală, stabileşte termen pentru reînnoirea cererii după data de 27.09.2023”, potrivit deciziei Judecătoriei.
Potrivit surselor Gândul, Grigore Bota a contestat această decizie și ar putea fi eliberat chiar mai repede, însă doar cu o condiție.
”Dacă Tribunalul Maramureș îi va accepta contestația depusă, Grigore Bota ar putea să fie eliberat condiționat chiar mai repede. Deocamdată, nu a fost stabilit un termen pentru soluționarea acestei contestații”, au spus surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.
Chiar dacă este condamnat, practic, la închisoare pe viață, ”Ucigașul de boschetari” are dreptul să ceară liberarea condiționată, potrivit noului Cod Penal, pentru că a executat deja 20 de ani închisoare, minimul prevăzut de lege.
Grigore Bota trebuie să demonstreze, însă, în fața judecătorilor, că a avut ”o bună conduită în penitenciar”, mai spun sursele Gândul, și că ”și-a îndeplinit toate obligațiile civile”. Totodată, instanța trebuie să aibă convingerea că Grigore Bota, care în urmă cu peste 20 de ani ucidea cu pietre oameni ai străzii, s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.
Cazul ”Ucigașului de boschetari” nu a fost foarte mediatizat, la vremea respectivă, cu toate că, spun specialiștii, acest dosar ar putea ocupa primul loc într-un top al criminalilor în serie din România, cu cele unsprezece cadavre găsite pe malul râului Săsar, în anul 2000, înaintea unor cazuri mult mai cunoscute.
S-a reţinut că inculpatul, persoană cu atracţie sexuală spre persoane de acelaşi sex, în vara anului 2000, căutându-şi parteneri în rândul persoanelor fără locuinţă ce se adăposteau noaptea în tufişurile de pe malul râului Săsar din zona oraşului Baia Mare, a ucis prin lovituri aplicate cu pietre un număr de trei persoane, care nu au acceptat să întreţină cu el relaţii sexuale nefireşti”
Extras din sentința penală nr. 47 din 27 februarie 2002
Ancheta declanșată după descoperirea cadavrelor a arătat că Grigore Bota era un bărbat ”familist”, fiind căsătorit de 15 ani atunci când a început să ucidă.
Dar relațiile sexuale conjugale erau ”sporadice”, în acești ani ai căsniciei, au descoperit anchetatorii, iar în ultimii ani de dinaintea crimelor lipsiseră cu desăvârșire.
Mai mult, chiar ”Ucigașul de bochetari” le-a declarat anchetatorilor că, încă din tinerețe, obișnuia să întrețină raporturi sexuale orale cu alți bărbați. În cazierul său judiciar se specifica și că fusese arestat (1986-1987) pentru ”relații sexuale nefirești” cu alt bărbat.
Tocmai pe acest fond al frustrărilor sexuale a fost declanșată seria crimelor care l-au avut ca autor pe Grigore Bota, acesta începând să frecventeze zona Staţiei CFR Baia Mare şi malurile râului Săsar din zona municipiului Baia Mare, o zonă unde, pe timpul nopţii, își căutau adăpost diferiți boschetari.
Astfel, în cauză s-a stabilit că inculpatul îşi căuta parteneri sexuali în rândul categoriei de persoane din care făceau parte şi victimele, categorie faţă de care avea, în acelaşi timp, şi o mare aversiune, ceea ce explică reacţiile sale violente în momentul în care era refuzat”
Extras din Sentinţa penală nr. 47 din 27 februarie 2002
În perioada aprilie – august 2000, pe ambele maluri ale râului Săsar şi în apropierea Gării din Baia Mare au fost descoperite unsprezece cadavre, toate aflate în diferite stadii de descompunere. Inițial, cadavrele nu au putut fi identificate, însă identitatea a nouă dintre ele a fost ulterior cunoscută, prin mijloace dactiloscopice.
Conform informațiilor furnizate de Mihai Ion, specialist criminalist și șeful Biroului Criminalistic din cadrul Poliția Municipiului Sighetu Marmației, IPJ Maramureș, nouă dintre cadavre au fost găsite pe malul râului Săsar, iar alte două cadavre, în zona gării CFR din Baia Mare, în locurile frecventate de boschetari, după cum urmează:
”Inculpatul a fost supus în timpul urmăririi penale unei expertize medico-legale psihiatrice, care a concluzionat că prezintă diagnosticul tulburare de preferinţă sexuală de tip homofil, că păstrează capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor faptelor sale şi că are discernământul păstrat în raport de faptele pentru care era cercetat.
Comisia de Avizare şi Control de pe lângă INML «Mina Minovici» Bucureşti a recomandat, însă, efectuarea unei noi expertize medico-legale psihiatrice (…) concluzionându-se că inculpatul Bota Grigore a prezentat la data comiterii faptelor, ca și în prezent, psihopatie antisocială, că a avut capacitate psihică de apreciere critica asupra faptelor de care este învinuit şi față de care discernământul a fost păstrat”, s-a menționat în Sentinţa penală nr. 47 din 27 februarie 2002.
Specialistul criminalist Mihai Ion a prezentat, de altfel, și o cronologie macabră a crimelor care l-au avut ca autor pe Grigore Bota, considerat cel mai mare criminal în serie din România.
Înainte de a fi identificat de anchetatori, ”Ucigașului de boschetari” i s-a întocmit și un ”profil psihologic”, iar concluziile erau terifiante:
După identificarea lui Grigore Bota, anchetatorii au stabilit și că ”Ucigașul de boschetari” a fost agresat sexual încă din perioada în care era minor și nu a avut niciodată o viaţă sexuală normală. În armată, Grigore Bota era cunoscut ca homosexual și amator de sex oral.
”Când s-a căsătorit (la 26 de ani), a făcut-o de formă, fără a avea o viaţă sexuală normală. Şi după ce s-a căsătorit, a frecventat baia comunală, unde-şi găsea parteneri. În anul 1989, a fost prins în flagrant în timp ce acostase un bărbat cu care a întreţinut o relaţie sexuală pe cale orală, fiind condamnat contravenţional.
Pe măsură ce a înaintat în vârstă, şi-a găsit tot mai greu parteneri de sex. A început să frecventeze locurile virane, unde-şi găsea parteneri printre boschetari, care, de cele mai multe ori, acceptau o partidă de sex oral pentru o sticlă de băutură. Când «propozabilii» ripostau fizic sau verbal, Bota Grigore îi anihila prin lovire directă, cu pietre găsite în câmpul infracţional”, au mai stabilit anchetatorii.
CITEȘTE ȘI: