EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan: ”Deturnare de fonduri și abuz în serviciu” (DOCUMENT)
Urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) a solicitat Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să înceapă urmărirea penală împotriva lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Alexandru Pânișoară îl acuză pe Nicușor Dan de ”deturnare de fonduri” și ”abuz în serviciu”, după ce acesta a fost amendat, de mai multe ori, de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru nerespectarea unor dispoziții din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții.
Practic, Nicușor Dan nu a emis, în termenul legal prevăzut – sau nu a emis deloc – certificatele de urbanism solicitate de cetățeni.
Cum a descoperit Nicușor Dan o ”portiță” după amenzile primite de la ISC
Contactat de Gândul, Alexandru Pânișoară a explicat, în exclusivitate, de ce a luat decizia de a-i face un denunț la DNA lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, acuzându-l pe acesta că a descoperit o ”portiță” pentru a ”fenta” prevederile legii.
”Ideea principală este următoarea. Nicușor Dan a plătit acele amenzi considerând că este… municipiu, numai că atunci când a contestat amenzile a făcut-o în nume propriu, pe persoană fizică, respectiv Nicușor Dan Daniel.
Știa că nu are voie să facă așa ceva. Nicușor Dan nu a emis certificate de urbanism și autorizații de construire, motiv pentru care ISC-ul l-a amendat în repetate rânduri. Este vorba despre peste 300.000 de lei”, acuză urbanistul Alexandru Pânișoară, care arată, în denunțul său, că aceste amenzi contravenționale se aplică persoanei și nu instituției.
De altfel, Inspectoratul de Stat în Construcții a trimis către ADU și o adresă în care s-a menționat, negru pe alb, că amenzile au fost plătite de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul București.
”Nicușor Dan s-a folosit de poziția pe care o are”
Potrivit lui Alexandru Pânișoară, Nicușor Dan s-a folosit de poziția de primar general al Capitalei pentru a face în așa fel încât amenzile pe care le-a primit – ”pe persoană fizică” – să fie plătite din conturile Municipiului București.
”Trebuia să le plătească (n.red. – amenzile primite de la ISC) pe persoană fizică, așa cum a fost amendat, dar a plătit din contul Municipiului București, adică al nostru, al cetățenilor. A considerat că amenda este dată primarului, ca instituție. Fals. Dar, paradoxal, contestă toate amenzile la Judecătoria Sectorului 5 ca persoană fizică.
Aceasta este infracțiune de deturnare de fonduri și de abuz în serviciu, evident, pentru că s-a folosit de poziția pe care o are, de primar general, ca amenzile să fie plătite de Municipiul București”, a explicat urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.
Nicușor Dan, mai precizează Alexandru Pânișoară în denunțul făcut la DNA, a contestat în nume propriu respectivele amenzi, fiind înregistrate la Judecătoria Sectorului 5 nu mai puțin de 20 de contestații.
”Dezinformează cetățenii Capitalei asupra acțiunilor ISC”
Amendat ISC pentru că nu a emis – în termenul legal de 15 zile – un certificat de urbanism, Nicușor Dan a interpretat în mod personal această sancțiune. A trecut peste nerespectarea termenului de emitere a respectivului certificat și a insistat asupra locației – construirea unui bloc de 5 etaje pe ”spațiu verde” în Cartierul Primăverii (mai multe detalii AICI).
Numai că reprezentanții ISC îi explică lui Nicușor Dan că a fost sancționat tocmai pentru nerespectarea termenului de emitere a certificatului de urbanism ”și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism ”pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii”.
Având în vedere reacția lui Nicușor Dan, reprezentanții ISC consideră că primarul general al Capitalei nu face decât să se ”autovictimizeze” și ”interpretează în mod eronat” acțiunile de control întreprinse de ISC. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a fost acuzat și că ”dezinformează cetățenii Capitalei”.
”Domnul primar general al Capitalei (…) nu face decât să se autovictimizeze și să interpreteze în mod eronat, așa cum dorește domnia sa de fiecare dată, acțiunile de control ale ISC care se finalizează și cu aplicarea de sancțiuni contravenționale.
Mai mult decât atât, domnul primar general dezinformează cetățenii Capitalei asupra acțiunilor ISC care, în timpul controalelor efectuate la Primăria Municipiului București nu a făcut altceva decât să-și îndeplinească atribuțiile conferite de legislația în vigoare în domeniu. Condițiile în care se poate construi în Cartierul Primăverii, și nu numai, sunt stabilite exclusiv de Primăria Municipiului București care, prin certificatul de urbanism eliberat face cunoscute solicitantului informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente, în conformitate cu planurile urbanistice și regulamentele aferente”, au transmis reprezentanții ISC.
Citește și: