Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, le transmite producătorilor și comercianților de produse alimentare și agricole cuprinși în ”ordonanța ieftinirii” că vor urma controale, în ritm constant, iar pe mesele românilor nu vor ajunge produse de o calitate inferioară.
Dr. Alexandru Bociu a catalogat ”ordonanța ieftinirii” drept “o inițiativă extraordinară pentru populație” și a atras atenția că vor fi efectuate controale care să stabilească dacă, în pofida ieftinirii prețurilor, calitatea produselor care urmează să ajungă pe mesele românilor va fi respectată.
“În perioada imediat următoare, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va efectua controale pentru a vedea dacă într-adevăr se respectă în continuare calitatea produselor care ajung pe masa consumatorului”, a spus Alexandru Bociu, la GÂNDUL EXCLUSIV.
Implicarea ANSVSA este pe întreg lanțul de producție, de la furcă la furculiță, mai spune Alexandru Bociu.
“Suntem implicați 100% și în aceste târguri, oboare, supermarketuri, hypermarketuri, carmangerii, abatoare, asta povesteam la început.
De la furcă la furculiță, toate aceste produse sunt verificate cu strictețe de către serviciile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor de pe teritoriul României”, a conchis dr. Alexandru Bociu.
Guvernul a adoptat, vineri, ordonanța privind combaterea creșterii prețurilor la 14 alimente de bază. Măsura prevede plafonarea adaosului diferențiat pe tot lanțul, de la producător la vânzătorul final. Astfel, adaosul comercial al procesatorului poate fi de maximum 20%, cota de adaos la distribuitor de maximum 5% și la vânzătorul final, 20 de procente.
Timp de trei luni, 14 alimente vor avea adaosul comercial plafonat:
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 bucăți.
8. Ulei de floarea-soarelui 1 litru
9. Carne proaspătă de pui
10. Carne proaspătă de porc
11. Legume proaspete vrac
12. Fructe proaspete vrac
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 kilogram
Interviul integral AICI:
CITEȘTE ȘI: