EXCLUSIV VIDEO | Cel puțin opt ani fără autostrada A3 Comarnic – Brașov. ”Întârzierea este enormă”

Este greu de crezut că autostrada A3 Comarnic – Brașov va fi gata până în anul 2030, din cauză că nici până în prezent nu există un proiect care să arate exact ce soluții au fost alese. Dacă inițial, proiectul avea un cost total de aproape 9 miliarde de euro, noua propunere înaintată este la jumătate din această sumă.

“Din păcate, trebuie să se și livreze studiul de fezabilitate și nu doar așa, din pix, trebuie să se facă foraje acolo. Este mult, întârzierea este enormă, practic nu s-a făcut nimic, nu s-a trecut de prima fază, de AMCI, analiză multicriterială inițială.

Din păcate, suntem departe de a avea un traseu. În momentul în care avem un traseu cât de cât creionat, putem să intrăm cu forezele pentru studiul geotehnic și să se spună: «da, domnule, cam atâta o să coste și cam ăsta este gradul de certitudine», că odată ce intrăm cu constructorul în teren cam acela este terenul”, a spus Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, în interviul la GÂNDUL EXCLUSIV.

Ionuț Ciurea susține că dacă acum studiul de fezabilitate și proiectul tehnic nu se fac cum trebuie, întârzierile pot fi uriașe, la fel și costurile.

“Dacă la câmpie ne poticnim pe chestiuni de genul ăsta, prin creierii munților, pe Valea Prahovei, chiar că Dumnezeu cu mila”, a afirmat Ionuț Ciurea.

Autostrada, singura soluție pentru descongestionarea traficului pe Valea Prahovei

În aceste condiții, DN 1 rămâne în continuare soluția de mers, în ritm de melc, dinspre București spre Brașov, deși există două rute alternative, pe drumul spre Târgoviște și pe cel spre Cheia, iar o a treia ar fi drumul forestier de pe Valea Doftanei.

“Și pe acolo sunt localități, nu este ca și când pe Cheia sau pe Valea Doftanei o să mergi cu nu știu cât la oră. În primul rând că pe Valea Doftanei, pe la țurcădău, și pe serpentinele de acolo, nu o să poți să bagi tiruri. Bine, teoretic ai putea să bagi, dar mai bine nu. Și atunci o să fie în continuare aglomerat DN 1, prin simplul fapt că aceste rute ocolitoare traversează localități și nu faci economie la timp”, a mai spus directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.

Singura soluție pentru descongestionarea traficului pe Valea Prahovei rămâne autostrada, care însă nu ar putea fi gata până în 2030.

”Fie că o facem pe bucăți, adică întâi centurile stațiunilor, pentru că acolo este dopul cel mai mare, fie că o să mergem pe un contract mare, depinde cum o să fie scoasă la licitație, putem să scoatem secțiuni mai mici, indiferent ce constructor nimerim, să avem ceva, să avem la Bușteni, să avem la Sinaia, Comarnic, fie facem toate stațiunile un lot mare și-l dăm”, a precizat Ionuț Ciurea.

Un constructor puternic, cu resurse, și financiare și de forță de muncă, ar putea face posibilă finalizarea autostrăzii Comarnic-Brașov până în 2030.

“Dacă intră cineva serios și puternic, avem o șansă, dacă nu, ne ducem dincolo de 2030. Este greu de spus. În mod normal, ar fi trebuit să avem studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pe contractele astea la cheie, să vorbim de licitarea lucrărilor, dar deocamdată noi nu avem nici traseul aprobat”, a mai spus Ionuț Ciurea, la Gândul Exclusiv.

Interviul integral AICI: 


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Autostradă ca în Alpi între Sibiu și Pitești. ”70 de kilometri prin creierii munților, Valea Oltului, tuneluri peste tuneluri”

EXCLUSIV VIDEO | De ce întârzie lucrările pe Autostrada de Centură A0 Sud? Ionuț Ciurea: ”Nu s-a făcut ceea ce trebuie în teren”

EXCLUSIV VIDEO | Autostrada A0 Nord, gata până în 2026? Ionuț Ciurea: ”S-au dat în două rânduri constructori diferiți, s-au contestat unii pe alții”

EXCLUSIV VIDEO | De când se va putea circula pe primii kilometri din Autostrada Moldovei. ”Să faci 255 de kilometri este o provocare enormă”

EXCLUSIV VIDEO | Încă 32 de kilometri din Drumul Expres Craiova – Pitești vor fi terminați anul acesta

EXCLUSIV VIDEO | Din 2024 am putea scăpa de cozile de pe Valea Prahovei. Ce soluții au autoritățile în lipsa autostrăzii Ploiești-Brașov, estimată la 8,5 miliarde de euro

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
O bombă cu ceas ticăie la PSD și PNL. Greșeala care poate detona alegerile
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×