După ani de audit, în care au fost verificate atât abatoarele, cât și fabricile unde se produce, salamul de Sibiu a primit acceptul de a fi exportat în Statele Unite ale Americii. Autoritățile federale de siguranță alimentară au stabilit că standardele legale în domeniu corespund exigențelor. Totodată, în SUA ajung telemeaua și cașcavalul produse în România, dar și conservele de porc.
O altă piață nouă este cea din Japonia, unde România exportă miere, însă oferta ar putea fi extinsă, a spus dr. Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la GÂNDUL EXCLUSIV.
După mult timp, piața nord-americană, una dintre cele mai greu accesibile, din cauza normelor impuse de autorități, produsele românești au fost acceptate.
“Subliniez faptul că am deschis exportul cu Statele Unite ale Americii. Aici vorbesc de produse crud-uscate, salamuri, dar și conserve. Gândiți-vă că au acceptat și au fost de acord,cu acest export, o chestie care trenează de foarte mult timp”, a spus Alexandru Bociu.
Procesul care dus în final la avizul de comercializare în SUA a mai multor produse românești a fost de lungă durată, fiind făcute verificări pe întreg lanțul de producție, de la abatoare la liniile de fabricație.
“Au venit, au auditat toți producătorii și unitățile care abatorizează și procesează aceste produse care ajung pe masa consumatorilor din Statele Unite ale Americii. Au fost foarte riguroși, dar România a trecut cu brio aceste audituri”, a precizat Alexandru Bociu.
Odată cu acceptarea salamului, americanii au dat undă verde și exporturilor de conserve din carne de porc. Totodată, exporturile românești în SUA cuprind și brânză telemea, brânza de burduf și cașcavalul.
Dacă România vindea deja oi în Orientul Mijlociu, acum, mizele sunt Africa și Asia.
“Am reușit să deschidem exportul și este o premieră pentru România faptul că nu avem perioadă de carantină la animalele care merg spre sacrificare în Maroc. Sunt în continuare discuții cu autoritățile din Maroc să deschidem o nouă piață de export către produse abatorizate de ovine și bovine”, a mai spus președintele ANSVSA.
Cât privește Asia, țintele sunt Indonezia și Japonia, pentru exporturi de animale și de grâu.
“Suntem în discuții foarte avansate cu Indonezia pentru a putea exporta atât animale, cât și grâu. Japonia este o nouă piață pe care încercăm să o deschidem și să dezvoltăm. Sunt piețe noi, urmărim orice export care apare către astfel de țări, care au un potențial foarte mare. Gândiți-vă ce înseamnă să deschidem exportul către Japonia, către anumite produse, și aici mi-ați subliniat dumneavoastră mierea. Suntem în discuții foarte avansate pe produsele lactate și pe carnea de pasăre”, a detaliat Alexandru Bociu.
O altă piață care, susține președintele ANSVSA, se va deschide foarte curând este Africa Subsahariană. Acolo ar urma să fie exportate carne de pasăre, produse crud-uscate și produse de panificație.
Interviul integral AICI:
CITEȘTE ȘI: