EXCLUSIV VIDEO | Scapă de împușcare cei 426 de urși, așa cum a semnat Tánczos Barna? Fechet: ”Nu sunt de acord cu vânătoarea la urs pentru trofeu”

“Unda verde” pentru uciderea a peste 400 de urși, conform ordinului semnat, pe final de mandat, de Tánczos Barna, așteaptă în continuare acordul specialiștilor Academiei Române. Mircea Fechet, actualul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, susține că decizia finală trebuie să protejeze atât oamenii, cât și specia urs brun.

Controversatul ordin al ministrului Tánczos Barna, semnat pe final de mandat, privind împușcarea a peste 400 de urși, nu a primit încă avizul Academiei Române.

“426 de urși făceau obiectul unor cote de intervenție și de prevenție. Trebuie să încep, probabil, prin a clarifica faptul că Ministerul Mediului trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a evita conflictul dintre om și urs”, a opinat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la Gândul Green.

Iar decizia care trebuie luată este una dificilă, precizează acesta.

“Eu primesc, aproape zilnic, mesaje de la cetățeni din diferite zone ale României, afectați de această interacțiune. Unii îmi trimit poze cu animalele din gospodărie omorâte, animale care de cele mai multe ori reprezintă unica sursă de venit sau de hrană chiar pentru anumite familii, alte persoane au fost doar foarte speriate de urși. Or, din acest punct de vedere, trebuie să gestionăm cumva aceste situații care pot să pună în pericol omul, care pot să pună în pericol gospodăria oamenilor și, în anumite situații tragice, bineînțeles și viața omului”, a completat Mircea Fechet.

Urșii au ajuns la șes, la Sascut

Originar din județul Bacău, ministrul Mircea Fechet a povestit care este situația de acasă.

“Pentru prima oară în istoria județului au apărut urși și în comuna Sascut, comună care nu-i de munte sau să aibă vreo foarte mare pădure în împrejurimi. La Slănic Moldova, oamenii sunt obișnuiți să aibă Ro-Alert-ul, să-l asculte aproape încontinuu”, a spus Fechet.

Cum și specia de urs brun poate fi periclitată în cazul unei vânări masive, soluția trebuie să satisfacă toate părțile implicate.

“Obiectivul principal al ministerului este să se asigure că specia de urs brun, specie protejată, de altfel, este într-o stare de conservare bună. Și când spun stare de conservare, mă refer la acel nivel optim de exemplare pe care habitatele din România le pot acomoda.

Nu sunt de acord și – în măsura în care, tehnic și legal este posibil acest lucru – dacă va trebui să intervenim la populația de urs, nu sunt de acord cu vânătoarea de trofeu pentru specia de urși care este specie protejată”, a completat ministrul Mediului.

Mă voi consulta și cu specialiștii Academiei Române care gestionează această situație, pentru că ordinul despre care ați amintit este transmis spre avizare specialiștilor de la Academie, la fel cum o să discut și cu specialiștii din Ministerul Mediului și vom lua cea mai bună decizie atât pentru pentru populația de urs brun din România, pentru că scopul nostru, repet, este de a o conserva, de a nu pune în pericol, cât și, bineînțeles, pentru populația care este afectată de astfel de incidente”, a mai spus Mircea Fechet.

Împușcarea urșilor, soluție extremă pentru ministrul Pădurilor

Până la soluția extremă, aceea de împușcare a exemplarelor agresive, trebuie intervenit gradual, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la Gândul Green.

“Fie că îi alungăm dacă revin, deși au fost alungați, ei trebuie relocați și există o procedură complicată prin care ursul este tranchilizat, luat într-o cușcă, mutat într-o zonă din inima pădurii, cu speranța că acel exemplar nu se va mai întoarce.

Dar acei urși problemă care revin la locul faptei, cum s-ar spune, și care produc pagube la nesfârșit, ei trebuiesc gestionați într-un fel și dacă împreună cu specialiștii vom ajunge la concluzia că singura metodă prin care să eliminăm aceste conflicte este prin extragerea lor, deși eu spun lucrurilor pe românește, vor fi împușcați, atunci când se va decide conform legii că urmează sau că trebuie să se întâmple acest lucru, dar o văd doar ca pe o măsură extremă”, a afirmat Mircea Fechet.

Prevenția are un rol determinat în acest conflict, a completat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

“Tocmai din acest motiv voi continua și voi aloca sume suplimentare pentru programul AFM-ului de îngrădire cu garduri electrice. Am alocat deja 70 de milioane și cred că partea acestei probleme o putem rezolva și împrejmuind gospodăriile vulnerabile la atacuri de urși”, a mai spus Mircea Fechet, în interviul de la Gândul Green.

Interviul integral cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor poate fi urmărit AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | OUG 125/2022, tratament discriminatoriu între stat și privat și între privați

EXCLUSIV VIDEO | De ce nu ține cont OUG 125/2022 de practica europeană?

Soluția OIREP Ambalaje pentru a nu fi blocat sistemul colectării și reciclării deșeurilor: „Să fie stabilit clar momentul raportării și cantitățile”

VIDEO | Dan Tudose, despre mixul energetic: „În România avem suficiente zone de producere a energiei fotovoltaice onshore”

VIDEO | Dan Tudose, despre ENERGIA din surse regenerabile: „Avem nevoie de investiții repetate și regulate”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri