EXCLUSIV VIDEO | Scapă de împușcare cei 426 de urși, așa cum a semnat Tánczos Barna? Fechet: ”Nu sunt de acord cu vânătoarea la urs pentru trofeu”

Publicat: 18 07. 2023, 13:00

This browser does not support the video element.

“Unda verde” pentru uciderea a peste 400 de urși, conform ordinului semnat, pe final de mandat, de Tánczos Barna, așteaptă în continuare acordul specialiștilor Academiei Române. Mircea Fechet, actualul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, susține că decizia finală trebuie să protejeze atât oamenii, cât și specia urs brun.

Controversatul ordin al ministrului Tánczos Barna, semnat pe final de mandat, privind împușcarea a peste 400 de urși, nu a primit încă avizul Academiei Române.

“426 de urși făceau obiectul unor cote de intervenție și de prevenție. Trebuie să încep, probabil, prin a clarifica faptul că Ministerul Mediului trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a evita conflictul dintre om și urs”, a opinat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la Gândul Green.

Iar decizia care trebuie luată este una dificilă, precizează acesta.

“Eu primesc, aproape zilnic, mesaje de la cetățeni din diferite zone ale României, afectați de această interacțiune. Unii îmi trimit poze cu animalele din gospodărie omorâte, animale care de cele mai multe ori reprezintă unica sursă de venit sau de hrană chiar pentru anumite familii, alte persoane au fost doar foarte speriate de urși. Or, din acest punct de vedere, trebuie să gestionăm cumva aceste situații care pot să pună în pericol omul, care pot să pună în pericol gospodăria oamenilor și, în anumite situații tragice, bineînțeles și viața omului”, a completat Mircea Fechet.

Urșii au ajuns la șes, la Sascut

Originar din județul Bacău, ministrul Mircea Fechet a povestit care este situația de acasă.

“Pentru prima oară în istoria județului au apărut urși și în comuna Sascut, comună care nu-i de munte sau să aibă vreo foarte mare pădure în împrejurimi. La Slănic Moldova, oamenii sunt obișnuiți să aibă Ro-Alert-ul, să-l asculte aproape încontinuu”, a spus Fechet.

Cum și specia de urs brun poate fi periclitată în cazul unei vânări masive, soluția trebuie să satisfacă toate părțile implicate.

“Obiectivul principal al ministerului este să se asigure că specia de urs brun, specie protejată, de altfel, este într-o stare de conservare bună. Și când spun stare de conservare, mă refer la acel nivel optim de exemplare pe care habitatele din România le pot acomoda.

Nu sunt de acord și – în măsura în care, tehnic și legal este posibil acest lucru – dacă va trebui să intervenim la populația de urs, nu sunt de acord cu vânătoarea de trofeu pentru specia de urși care este specie protejată”, a completat ministrul Mediului.

Mă voi consulta și cu specialiștii Academiei Române care gestionează această situație, pentru că ordinul despre care ați amintit este transmis spre avizare specialiștilor de la Academie, la fel cum o să discut și cu specialiștii din Ministerul Mediului și vom lua cea mai bună decizie atât pentru pentru populația de urs brun din România, pentru că scopul nostru, repet, este de a o conserva, de a nu pune în pericol, cât și, bineînțeles, pentru populația care este afectată de astfel de incidente”, a mai spus Mircea Fechet.

Împușcarea urșilor, soluție extremă pentru ministrul Pădurilor

Până la soluția extremă, aceea de împușcare a exemplarelor agresive, trebuie intervenit gradual, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la Gândul Green.

“Fie că îi alungăm dacă revin, deși au fost alungați, ei trebuie relocați și există o procedură complicată prin care ursul este tranchilizat, luat într-o cușcă, mutat într-o zonă din inima pădurii, cu speranța că acel exemplar nu se va mai întoarce.

Dar acei urși problemă care revin la locul faptei, cum s-ar spune, și care produc pagube la nesfârșit, ei trebuiesc gestionați într-un fel și dacă împreună cu specialiștii vom ajunge la concluzia că singura metodă prin care să eliminăm aceste conflicte este prin extragerea lor, deși eu spun lucrurilor pe românește, vor fi împușcați, atunci când se va decide conform legii că urmează sau că trebuie să se întâmple acest lucru, dar o văd doar ca pe o măsură extremă”, a afirmat Mircea Fechet.

Prevenția are un rol determinat în acest conflict, a completat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

“Tocmai din acest motiv voi continua și voi aloca sume suplimentare pentru programul AFM-ului de îngrădire cu garduri electrice. Am alocat deja 70 de milioane și cred că partea acestei probleme o putem rezolva și împrejmuind gospodăriile vulnerabile la atacuri de urși”, a mai spus Mircea Fechet, în interviul de la Gândul Green.

Interviul integral cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor poate fi urmărit AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | OUG 125/2022, tratament discriminatoriu între stat și privat și între privați

EXCLUSIV VIDEO | De ce nu ține cont OUG 125/2022 de practica europeană?

Soluția OIREP Ambalaje pentru a nu fi blocat sistemul colectării și reciclării deșeurilor: „Să fie stabilit clar momentul raportării și cantitățile”

VIDEO | Dan Tudose, despre mixul energetic: „În România avem suficiente zone de producere a energiei fotovoltaice onshore”

VIDEO | Dan Tudose, despre ENERGIA din surse regenerabile: „Avem nevoie de investiții repetate și regulate”