Un proiect imobiliar prezentat cu mare pompă chiar la Palatul Regal din București, în luna noiembrie a anului trecut, în cadrul unui eveniment care s-a dorit grandios, a intrat într-un aparent blocaj, care riscă să transforme planurile mirobolante ale dezvoltatorilor într-un eșec de proporții.
Grupul internațional de modă Haute Couture Elie Saab – deținut de celebrul designer de origine libaneză Elie Saab – și dezvoltatorul imobiliar Metropolitan, controlat de oamenii de afaceri Dan Drăgulin și Robertino Georgescu, acuzați că au deversat dejecții în rețeaua de apă potabilă de la Popești-Leordeni, în anul 2011 – s-au asociat pentru a lansa mult-lăudatul proiect rezidențial Elie Saab Towers.
Conform proiectului futurist, turnurile Elie Saab (Eli Saab Towers) vor fi amplasate în zona Aviației din nordul Capitalei, iar apartamentele ar urma să declanșeze o adevărată ”vânătoare” din partea clienților atrași ca un magnet.
Până atunci, însă, potrivit informațiilor obținute de Gândul, totul ”stagnează, cu toate că deja au fost percepute sume în avans de la clienți”.
Gândul a luat ”pulsul” șantierului unde se desfășoară lucrările pentru proiectul ”Eli Saab Towers” – care urmează să fie transpus în realitate de Metropolitan, compania controlată de oamenii de afaceri Dan Drăgulin și Robertino Georgescu -, iar imaginile prezentate în exclusivitate devoalează o atmosferă cel puțin ciudată, în contextul în care un astfel de proiect a incitat de la bun început, iar termenul de finalizare nu ar fi deloc departe – primul trimestru al anului 2024.
Contrar așteptărilor – un proiect de asemenea anvergură ar trebui, poate, să ofere o imagine de lucru constant și susținut, un adevărat furnicar, unde muncitorii se află într-un du-te vino permanent, iar utilajele acționează ”la foc continuu”, finalizând apartamentele și penthouse-urile care se vând cu sute de mii și milioane de euro – totul pare a se desfășura, cu indulgență spus, după principiul celor trei viteze: încet, încetișor și pe loc.
Doar câțiva muncitori sunt prezenți pe șantier, unii lângă o fundație – ca și cum s-ar afla în faza de studiu -, în timp ce alți câțiva sunt într-o nacelă și urcă la etajele superioare.
Tabloul general de pe șantierul ”Elie Saab Towers” dă senzația de lucru abandonat temporar, doar o macara tronând, nemișcată, deasupra întregului decor scheletic, desprins, parcă, dintr-un film post-apocaliptic.
După cum se poate observa, cu ușurință, în imaginile prezentate de Gândul, nu există defel agitația specifică marilor șantiere, liniștea este netulburată, iar structura viitoarelor turnuri de lux, anunțate cu atâta pompă, așteaptă, încă, declanșarea lucrărilor de amploare promise.
Contactat de Gândul, omul de afaceri Robertino Georgescu a contestat informația că lucrările au fost stagnate, menționând că – la acest moment – doar vânzările sunt oprite.
Robertino Georgescu a specificat și că, până acum, au fost contractate ”șase sau șapte unități”, iar clienții sunt ”cunoscuți de-ai noștri, cu care avem o relație”.
”Nu știu de unde aveți informația asta, că nu-i adevărată, n-are nicio legătură, nu știu care sunt clienții care ar spune că nu li s-ar livra. Noi suntem cu lucrările în grafic, nu avem niciun fel de problemă. Nu știu de unde este informația aceasta. În contracte este prevăzută o perioadă de grație de trei luni (n.red. – pentru predarea apartamentelor contractate, termenul final fiind primul trimestru al anului 2024), dacă nu mă înșel eu. Dar nu vedem o problemă…
Nu știu care sunt clienții care s-au plâns, întâmplarea face că sunt prieten cu ei, cu clienții care au cumpărat, până astăzi, acolo, deși noi intenționăm să oprim vânzările, așa cum am spus, până la un punct. Sunt chiar cunoscuți de-ai noștri, cu care avem o relație. Nu știu cine s-ar plânge și de ce, dacă nu avem nicio problemă… Așa am spus încă de la început, pornim vânzările, timp de câteva unități, oprim vânzările și le dăm drumul înainte de final. La alte costuri…
Da (n.red. – proiectul va fi finalizat în primul trimestru al anului 2024, așa cum s-a anunțat). Sunt surprins și contrariat, de unde informația asta, bănuiesc că asta a sunat ca un fel de plângere, dom`ne, ne plângem că uite ce se întâmplă… Cu toată sinceritatea, în momentul de față avem, nu știu sigur, șase clienți, nu știu dacă sunt șase sau șapte unități, dacă un client a luat două, până la urmă sau nu.
Avem discuții permanente, îi anunțăm cu ce firme am semnat contractarea unor materiale, oamenii sunt mulțumiți, sunt cu noi, sunt alături de noi.
E răutate din partea cuiva… 100% cel care a spus nu e client la noi. Am curaj să bag mâna în foc, cine a spus asta nu-i client la noi… Se lucrează, sunt 100 de oameni acolo. Ce pot să zic? Clientul nemulțumit să vină la mine, la birou, să vină pe șantier să discutăm, nu știu de unde a apărut clientul ăsta nemulțumit…”, a spus omul de afaceri Robertino Georgescu, în exclusivitate pentru Gândul.
La solicitarea Gândul, Paul Racoviță, inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a transmis că instituția pe care o conduce a efectuate mai multe controale pe șantierul Elie Saab Towers.
Controalele au vizat mai multe faze ale execuției, nefiind constatate ”nereguli”.
”Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat 7 controale la Elie Saab Towers, până acum, în mai multe faze ale execuției. În urma acestor controale s-a constatat că, până în momentul de față, nu sunt elemente care să conducă la concluzia că ar fi nereguli pe șantier”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Paul Racoviță, inspector general al ISC.
Elie Saab Jr. – CEO al Elie Saab Group – declara în timpul unui interviu, în luna octombrie a anului 2022, că va fi transpusă în realitate o nouă viziune a ceea ce înseamnă conceptul de viață de lux, la nivel imobiliar.
Pe site-ul dedicat acestui proiect, prezentarea îi poate lăsa, realmente, fără cuvinte pe curioși:
”Un Stil de viață Rafinat, nemaivăzut, evocând un sentiment impecabil de calitate, splendoare și rafinament, creând o experiență unică”, se precizează pe site, mai jos fiind plasate și două anunțuri ”incitante”.
Informațiile despre acest proiect se opresc, totuși, aici, doritorii având alternativa de a suna la un număr de telefon sau de a trimite un mesaj, pentru a cere detalii suplimentare, prin intermediul poștei electronice.
Informațiile obținute în exclusivitate de Gândul par să confirme, însă, că proverbul ”La pomul lăudat să nu te duci cu sacul” are o valabilitate atemporală, iar proiectul ”Elie Saab Towers” este un exemplu elocvent. Nu numai că futuristul proiect imobiliar stagnează, dar se află și sub ”coordonarea” celor doi afaceriști care au un background cu destule semne de întrebare.
Cunoscutul designer Elie Saab – etichetat drept ”geniul precoce” al modei libaneze -, a devenit renumit prin prezentările de modă haute couture și a demarat acest proiect imobiliar din România alături de Metropolitan, compania ale cărei pârghii sunt ținute de Dan Drăgulin și Robertino Georgescu, fondatorii Metropolitan Developments.
Designerul de talie mondială își dorește blocuri ca-n Abu Dhabi în zona de nord a Bucureștiului, numai că drumul se dovedește a fi anevoios, în ciuda afirmațiilor optimiste și a declarațiilor exuberante.
Oamenii de afaceri Dan Drăgulin și Robertino Georgescu, care l-au atras pe Elie Saab în acest proiect imobiliar, s-au făcut ”remarcați” în ultimii ani, însă exact în sensul negativ al cuvântului. Aceștia au fost acuzați că – printr-una dintre companiile pe care le coordonează – au construit mii de apartamente în Popești-Leordeni, acestea fiind de proastă calitate, iar scandalurile s-au ținut lanț.
Paradoxal, un proiect imobiliar ”strălucitor” cu o interfață anunțată demnă de filmele sience-fiction – Elie Saab Towers – urmează a fi ridicat de compania controversată care s-a aflat în centrul unui scandal uriaș în anul 2011, reputația fiindu-i serios șifonată.
Dan Drăgulin și Robertino Georgescu controlează, însă, o adevărată rețea de firme prin intermediul cărora își ”întrețin” imaginea de întreprinzători de succes, printre acestea aflându-se Metropolitan Rezidențial și Metropolitan Interlink.
Cei doi au fost parteneri – deținând, fiecare 50% – și la Proest Rezidențial SRL, companie care nu mai are activitate din luna martie a anului 2020.
”Estimăm că am investit aproximativ 250 de milioane de euro în proiecte rezidențiale aflate în multiple zone ale orașului. Mai avem încă cinci-șase terenuri în București, în diferite stadii de dezvoltare”, declara, la un moment dat, Robertino Georgescu, om de afaceri căruia îi plac bolizii de lux și a cărui avere este considerată uriașă.
Potrivit Cancan, Robertino Georgescu a reușit și ”performanța” de a fi protagonistul celui mai ”scump” accident din București, în anul 2019, atunci când, în zona Vitan, se afla la volanul unui Lamborghini Urus (aproximativ 350.000 de euro) și a lovit un BMW.
Robertino Georgescu nu s-a asigurat și, în intersecție, a intrat frontal în bolidul care i-a ieșit în cale.
”Cel cu Lamborghini a ocolit coloana încadrată să facă stânga spre cheiul Dâmboviţei, în intersecție, și nici măcar nu s-a asigurat. A lovit cu viteză autoturismul BMW, în care se afla soția mea, care mergea să ia copilul de la grădiniţă”, a povestit șoferul BMW-ului după accident.
În anul 2011, dezvoltatorul imobiliar Robertino Georgescu a fost implicat într-un scandal uriaş în Popeşti-Leordeni, acolo unde a construit ansamblul de locuinţe Metropolitan Residence.
A urmat și un proces în urma căruia Robertino Georgescu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. În urma cercetărilor, anchetatorii l-au acuzat pe Robertino Georgescu că, în calitate de investitor imobiliar, şi-a pus muncitorii să racordeze ilegal ansamblul pe care l-a construit la canalizarea din Popeşti-Leordeni.
Pentru ca muncitorii să nu fie prinşi, ei au legat însă ansamblul la prima ţeavă pe care au găsit-o, aceasta fiind cea de alimentare cu apă a oraşului. Locuitorilor din Popeşti-Leordeni a început, din acel moment, să le curgă la robinet apă cu excremente, motiv pentru care a şi început scandalul-monstru, soldat şi cu respectivul dosar penal.
”Am izolat acea parte a conductei care afecta rețeaua de apă a orașului, am sancționat contravențional cu amendă maximă pe poluator, iar la ora actuală îi asigur pe popeșteni, pe locuitorii orașului Popești-Leordeni, că apa este potabilă”, spunea atunci Grigore Tache, primarul orașului, citat de Pro TV.
Condamnă pe inculpatul Georgescu Robertino la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de infectarea apei. În baza art. 12 al. 1 din Legea nr. 187/2012, face aplicarea disp. art. 71-64 al. 1 lit. a teza a doua şi lit. b VCP. În baza art. 81 VCP dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, stabilit conform art. 82 al. 1 VCP”
Curtea de Apel Bucureşti
În anul 2020, în plină pandemie de coronavirus, nu mai puțin de 34 de muncitori care lucrau pe un șantier deschis de Metropolitan Residence, firmă controlată de Dan Drăgulin și Robertino Georgescu, au fost testați pozitiv la COVID-19. Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 a deschis un dosar penal pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor în cazul șantierului din București”.
În anul 2021, altă problemă pentru cei doi afaceriști. Un muncitor în vârstă de 58 de ani care lucra pe o schelă și-a pierdut viața după ce a căzut în cap de la trei metri înălțime, moartea fiind instantanee.
Tragedia s-a petrecut pe un șantier din nordul Capitalei – acolo unde astfel de șantiere au mare ”priză” -, blocul în construcție fiind ridicat de Metropolitan Residence, compania controlată de Dan Drăgulin și Robertino Georgescu.
Dosarul incidentului nu era însă rezolvat de Inspecția Muncii nici la doi ani și jumătate de la producerea lui.
Într-un răspuns primit la o solicitare transmisă de Gândul, Inspecția Muncii a precizat, în 29 noiembrie 2022, că cercetează încă evenimentul.
Ancheta nu era finalizată nici în 3 februarie, când Gândul a cerut detalii suplimentare.
Conform legii, la finalizarea cercetării, inspectorii de muncă de la ITM București vor transmite dosarul organelor de urmărire penală.
CITEȘTE ȘI: