EXCLUSIV | Zona construcțiilor, afectată de noile măsuri fiscale? AVERTISMENTUL unui expert imobiliar

Publicat: 04 10. 2023, 09:00
Actualizat: 04 10. 2023, 09:21

Antoanela Comșa, expert imobiliar, a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că noile reglementări fiscale, în ceea ce privește zona imobiliară, vor lovi, cel mai probabil, în cei cu venituri mici, care vor suporta o creștere de 4%, pentru că discutăm de apartamentele până în 600.000 de lei. Totodată, aceasta a precizat că este de acord să fie eliminate facilitățile din construcții, de care nu beneficiau neapărat muncitorii de pe șantier, ci, mai degrabă cei din birouri.

„Trebuie să ne gândim că importăm foarte mult forță de muncă”

Expertul imobiliar avertizează însă că nu trebuie să uităm faptul că România duce lipsă de forță de muncă, ceea ce poate avea repercusiuni pe termen lung în ceea ce privește calitatea muncii în construcții.

„Munca de la birou, într-un departament de construcții, nu diferă cu mult de munca de la birou dintr-o altă întreprindere. Altfel, vor fi probabil afectați oamenii, în sensul în care vom vedea costurile băncilor, acea taxă de 2%, transpusă în niște comisioane și niște marje mai mari ale băncilor.Vom vedea probabil acel 1% în creșteri de prețuri sau chiar în diminuări de afaceri, ceea ce va duce probabil și la o presiune pe piața muncii.

Pe de altă parte, trebuie să ne gândim că ducem astăzi lipsă de forță de muncă și importăm foarte mult forță de muncă. Eu, una, nu cred că această OUG va produce efectul scontat, în sensul în care guvernul va strânge ceva bani, ca să acopere din deficit”, mărturisește Antoanela Comșa.

Prevederi imobiliare noi, la vremuri noi!

Reamintim faptul că Guvernul României vrea să majoreze de la 5% la 9% cota de TVA pentru locuințele cu o valoare sub 600.000 lei, începând cu 1 ianuarie 2024, conform proiectului de lege privind măsurile fiscale.  Măsura nu se va aplica celor care încheie până la finalul anului un contract și plătesc avans.

  • Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.
  • Cota redusă de 5% aplicată până în prezent se va menține pentru persoanele care au încheiat sau urmează să încheie oricând în anul 2023 un contract cu plata avansului pentru achiziția unei locuințe.
  • Astfel, cota de 9% de TVA se va aplica doar pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Pentru a beneficia de această cotă, locuințele trebuie să beneficieze de mai multe condiții cumulative, respectiv:

a) acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
b) acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;
c) sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;
d) finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare;
e) finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
f) instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
g) instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

 

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV| Vor „exploda” ratele românilor după suprataxarea băncilor? Ministrul Boloș, contrazis de un analist financiar: „O struțo-cămilă fiscală!”

Pachetul de măsuri fiscal bugetare e în transparență. Marcel Ciolacu a chemat aleșii locali la Guvern să discute despre impactul legii

UPDATE | PSD a bătut în cuie măsurile fiscal-bugetare. Ciolacu le-a prezentat liderilor social-democrați ultimele detalii stabilite în coaliție

EXCLUSIV| Ținem banii la saltea sau facem investiții? Care sunt cele mai căutate apartamente din piața imobiliară. Previziunile unui expert