Fost viceprimar al Capitalei, despre „revoluția TERMOFICĂRII” à la Nicușor Dan: „100 km în patru ani. Câte mandate îți trebuie ca să schimbi tot?”
Aflat în plină campanie electorală pentru a obține un al doilea mandat la Primăria Municipiului București, Nicușor Dan a anunțat, încă de la începutul anului 2024, că se află în grafic și că operațiunea de reabilitare a rețelei de termoficare a Capitalei continuă, oferind o imagine care, însă, este departe de a fi plasată în realitatea imediată. Reabilitarea rețelei de termoficare a Capitalei este un proces de lungă durată, dar edilul insistă că „revoluția” pe care ar fi declanșat-o merge cu motoarele turate, iar aceasta ar fi, de altfel, încă o „realizare” a celor patru ani de mandat.
Numai că această termoficare à la Nicușor Dan a fost criticată, în repetate rânduri, de specialiștii în domeniu, iar edilul este acuzat că exagerează „realizările” la acest capitol, din dorința de a-și convinge electoratul că merită să mai ia un mandat la Primăria Municipiului București.
- Nicușor Dan a anunțat, la finalul lunii ianuarie, că sistemul funcționează la 99% din capacitate. (mai multe detalii AICI)
- Cu toate acestea, bucureștenii din sute de blocuri n-au avut, zile întregi, nici apă caldă și nici căldură. (vezi AICI informații sugestive)
- Nicușor Dan se consideră deja câștigător în „lupta” cu termoficarea din București, însă realitatea îl contrazice. (informați suplimentare AICI)
- În ultimă instanță, primarul general al Capitalei este acuzat că și la capitolul „termoficare” le-a oferit bucureștenilor o altă mare păcăleală. (detalii AICI)
- În anul 2023 au fost înregistrate de trei ori mai multe debranșări decât în 2020. (detalii punctuale AICI)
Cum Nicușor Dan nu uită niciodată să amintească de așa-zisa „moștenire grea a trecutului” – ținta sa fiind fostele administrații ale Capitalei -, Gândul a solicitat explicații lui Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei.
Acesta a explicat, în exclusivitate, că „revoluția termoficării” nu poate fi pusă pe agenda lui Nicușor Dan decât cel mult la nivel declarativ, pentru că lucrări au fost demarate încă din anul 2000. Mai mult, Răzvan Murgeanu a detaliat problemele cu care se confruntă și s-a confruntat Capitala la acest capitol, arătându-i lui Nicșior Dan cum și unde trebuia să „atace” această problemă.
„În anul 2000, bucureșteanul era un consumator captiv”
În exclusivitate pentru Gândul, fostul viceprimar al Capitalei Răzvan Murgeanu a spus că încă din anul 2000 au fost demarate lucrări de modernizare a rețelei de termoficare a Capitalei.
La acel moment, bucureștenii plăteau și pierderile înregistrat de RADET, iar dimensiunea acestora era o mare necunoscută.
„În anul 2000, bucureșteanul era un consumator captiv, care plătea – pe lângă ce consuma – și pierderile RADET, pentru că nimeni nu știa care este dimensiunea acestor pierderi, nimeni nu avea vreo idee despre ce se întâmplă în momentul în care s-ar tăia aceste pierderi și cât de mari erau pierderile.
Atunci au fost demarate două activități fundamentale, ca să vedem acest lucru. Prima era modernizarea și, practic, automatizarea tuturor punctelor termice și a doua era faimoasa contorizare la nivel de scară de bloc care s-a terminat undeva prin anul 2007, dacă îmi aduc bine aminte.
Atunci am văzut care este dimensiunea acestei pierderi. În momentul acela, bucureșteanul nu a mai plătit pierderea, pentru că el plătea, evident, ce intra în contoar, și toată pierderea asta a ieșit la suprafață și am văzut că era mare. Foarte mare…
Trebuie să spun și că în anul 2000, fără să cunoaștem această dimensiune a pierderilor, ne apucasem să facem schimbări de registre de țevi, în Sectorul 4, de exemplu, în zona Pieței Reșița, unde s-au schimbat destui kilometri, pentru că nu se mai putea”, a explicat Răzvan Murgeanu.
„Problema termoficării va fi o chestiune perenă, ca floarea de colț”
Răzvan Murgeanu a mai spus că a schimba toate țevile din București este, pur și simplu, o „aberație”, iar o astfel de operațiune de modernizare și schimbare a conductelor nu va dispărea niciodată.
Chiar dacă Nicușor Dan anunță o adevărată „revoluție a termoficării” în București, Răzvan Murgeanu îl contrazice și amintește că lucrări au fost demarate încă din anul 2000, abia după ce a existat o evidență clară a pierderilor din rețea. Nicușor Dan are avantajul de a dispune, însă, de mult mai mulți bani din fonduri europene.
„Îndeletnicirea asta de a schimba țevi nu va dispărea niciodată. Indiferent ce face actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, chestiunea asta va fi perenă, ca floarea de colț. Tot timpul va trebui să schimbăm, pentru că n-apuci să termini…
În București, numai sistemul primar are aproape 1.000 de kilometri. Sistemul secundar are vreo 2.700 de kilometri. Până acum, între 2000 și 2008, când am plecat eu de la PMB, se schimbaseră aproape 100 de kilometri de conductă.
Nu e prima oară când se schimbă. Sigur, nu aveam banii pe care îi are Nicușor Dan din fonduri europene. Abia în 2007 am intrat în UE.
Revoluția termoficării în București a început, așa cum v-am spus, cu evidențierea dimensiunii exact a acestei pierderi. Apoi s-au început lucrările. Ca să schimbi toate țevile din București este o aberație.
Țevile trebuie schimbate statistic, acolo unde sunt înregistrate cele mai multe avarii.
Acolo mă duc, pentru că înseamnă că acolo s-a întâmplat ceva, acolo avem o problemă, fie că țevile au fost prost izolate în momentul în care au fost puse, fie că materialul din care erau făcute registrele de țevi respective erau proaste. Nu atac tot Bucureștiul odată, ar fi o aberație”, a mai spus Răzvan Murgeanu, în exclusivitate pentru Gândul.
„Până acum s-au schimbat 100 de kilometri în patru ani”
Deocamdată, Nicușor Dan a reușit să schimbe 100 de kilometri de conducte de termoficare în patru ani de mandat.
În astfel de condiții, Răzvan Murgeanu se întreabă de câte mandate ar fi nevoie pentru a fi schimbate toate țevile, cu atât mai mult cu cât acestea au o viață normată de aproximativ 25 de ani, iar întreg procesul trebuie, ulterior, reluat. Încă există, în București, țevi de pe vremea comuniștilor, a precizat fostul viceprimar al Capitalei.
„La aproape 1.000 de kilometri cât are sistemul primar din Capitală, până acum s-au schimbat 100 de kilometri în patru ani, fiindcă Nicușor Dan are banii de la începutul mandatului, când a făcut cererea către Comisia Europeană.
Deci ai schimbat 100 de kilometri pe sistemul primar, nu mai vorbesc de secundar, 2.700 de kilometri. Dacă ai schimbat numai 100 de kilometri în patru ani, cam câte mandate îți trebuie ca să schimbi tot? Și când ajungi la jumătatea schimbării, trebuie să te întorci de unde ai plecat.
Viața normată a conductelor este de aproximativ 25 de ani. Nu poți să spui că ai făcut asta și toată lumea este veselă și nu mai face nimic. Țevi, în București, vorbind la nivel de termoficare, se vor schimba tot timpul. Au o viață normată, așa cum spuneam, ajung la capăt și trebuie să intervii iar.
Noi avem, în momentul acesta, țevi în București de pe vremea comuniștilor. Încă mai avem”, a avertizat fostul viceprimar al Capitalei.
„Bucureștiul mai are o problemă fundamentală, este debalansat din punct de vedere hidraulic”
Fostul viceprimar al Capitalei îi atrage atenția lui Nicușor Dan că nu a „atacat” problema termoficării punctual, așa cum ar fi trebuit, respectiv să acționeze în funcție de zonele unde au apărut avarii majore, nu peste tot în același timp.
Dar Bucureștiul se confruntă, explică Răzvan Murgeanu, și cu problema debalansării hidraulice, insistând asupra unei priorități care nu ar trebui trecută cu vederea – o nouă centrală termică, destinată a prelua efortul CET Sud.
„Trebuie să vezi, neapărat, unde ai avut cele mai multe avarii, nu să ataci tot Bucureștiul. Acolo trebuie să ataci, punctual. Dar, pe de altă parte, Bucureștiul mai are o problemă fundamentală, este debalansat din punct de vedere hidraulic. Și atunci, partea de est a Bucureștiului – Colentina, partea de est a Sectorului 1, Băneasa – are o problemă de termoficare. De ce? Nu ajunge agentul termic în condiții optime.
Noi făcusem un plan, în mandatul lui Traian Băsescu, care trebuia să aducă o nouă centrală termică, cu cogenerare, la granița dintre Sectorul 1 și Sectorul 2.
Ce face RADET-ul? Ca să poată să ajungă cu agentul termic undeva la capătul cartierului Băneasa, la Aviației, ar trebui ca CET Sud să mărească pompajul, dar e rău pentru registrele de țevi, pentru că și așa sunt cum sunt, au avarii tot timpul.
A doua mare problemă este că există o foarte mare distanța de la CET Sud până acolo și pierderea de grad este foarte mare. Nu mai ajung la 97 de grade, ajung mai… sighinaș (n.red. – slab de putere). Pierderea de grad, în mod normat, este cam de un grad pe kilometru. Dar nu se respectă, e mai mare.
Și atunci se folosea, efectiv, un boiler, un cazan imens de la fosta fabrică de produse din lemn din Pipera, care băga apă fiartă în sistem. Cum nu cogenerează, asta duce la creșterea gigacaloriei.
Aceasta este o chestiune care trebuie făcută urgent. Trebuie făcută această nouă centrală care să preia efortul CET Sud. Altfel, există neșansa să crească prețul gigacaloriei”, a explicat Răzvan Murgeanu.
„În patru ani, au schimbat țevi, dar nu au făcut niște chestii esențiale”
Răzvan Murgeanu a comparat Bucureștiul cu un colos cu picioare de lut și a spus că Nicușor Dan ar trebui să fie atent, în primul rând, la viața cetățeanului de rând.
S-au schimbat țevi în patru ani, a mai spus fostul viceprimar al Capitalei, dar „nu s-au făcut chestii esențiale”.
„Centrala RADET-ului de la Casa Presei Libere este bazată doar pe boilere care fierb apă. Este neproductiv, pentru că, fierbând apă, crește gigacaloria. Nu cogenerezi, nu faci curent electric acolo.
Exista acel proiect de pe vremea când eram eu la PMB. Am discutat cu Videanu atunci și am zis că trebuie trecută centrala aceea pe motoare termice, ca să cogenereze energie electrică. În patru ani, au schimbat țevi, dar nu au făcut niște chestii esențiale. Marele avantaj al meu este că în facultatea pe care am terminat-o, Construcții Hidrotehnice, am făcut foarte multă hidraulică. Și asta m-a ajutat ca să înțeleg fenomenul ăsta al RADET-ului.
Nicușor Dan să facă… Lui Nicușor Dan îi reproșez că Bucureștiul nu stă numai în urbanism. Urbanismul este unul dintre sectoarele – unui cerc imaginar – de interes în București. Dar sunt o grămadă de chestii care trebuie făcute, Bucureștiul este un colos. Se spunea despre Imperiul Otoman că este un colos cu picioare de lut. Se aplică foarte bine și la București.
Urbanismul este doar o felie din tortul acesta. Este o prioritate, dar viața cetățeanului este mai importantă, trebuie să-i fie confortabil. Că a făcut unul un bloc, nu știu unde, și Nicușor Dan îl dărâmă, este interesant pentru unii, pentru cetățeanul de rând nu prea este interesant”, a încheiat Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, în exclusivitate pentru Gândul.
CITEȘTE ȘI: