Prima pagină » EXCLUSIV » Garda de Mediu, CONTROL de proporții la Primăria Capitalei! Comisar general: Verificăm ce măsuri se iau pentru poluare, precum fluidizarea traficului

Garda de Mediu, CONTROL de proporții la Primăria Capitalei! Comisar general: Verificăm ce măsuri se iau pentru poluare, precum fluidizarea traficului

Garda de Mediu, CONTROL de proporții la Primăria Capitalei! Comisar general: Verificăm ce măsuri se iau pentru poluare, precum fluidizarea traficului

Garda Națională de Mediu desfășoară în prezent un control la Primăria Capitalei, unde verifică ce măsuri se iau pentru combaterea poluării din București, au precizat pentru Gândul surse administrative. Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a explicat, în exclusivitate pentru cititorii Gândul, în ce constă acest control.

„Este un control pentru verificarea măsurilor care s-au luat după controlul din luna februarie a acestui an. Asta mai cu seamă că ne apropiem de termenul de 30 octombrie 2024. Este termenul limită asumat de Primăria Capitalei în fața Comisiei Europene de elaborare și de adoptare a Planului Integrat de Calitate a Aerului. Bucureștiul este singurul oraș din România care nu are implementate măsurile  stabilite încă de la condamnarea din 2020 de către Curtea de Justiție Europeană. Astfel, România riscă penalizări de infringement”, a declarat Andrei Corlan pentru Gândul.

Șeful Gărzii Naționale de Mediu mai spune că instituția pe care o conduce verifică măsuri precum fluidizarea traficului. Potrivit lui Andrei Corlan, traficul reprezintă 58% „din aportul depreciativ al calității aerului”.

„Garda Națională de Mediu face acest control pentru a verifica în ce măsură Primăria Capitalei respectă acest termen deosebit de important pentru țara noastră. Practic, verifică ce măsuri a luat Primăria Capitalei, cu privire la fluidizarea traficului. Poluarea rezultată în urma traficului este în procent de 58% din aportul depreciativ al calității aerului. De asemenea, verificăm ce măsuri s-au luat în ceea ce privește problematica încălzirii rezidențiale. Aceasta comportă un aport de 27% la deprecierea calității aerului. Ne referim atât la centralele de apartament, dar și la folosirea unor surse de încălzire alternative. În zonele cu probleme sociale din București, pentru încălzire se folosesc chiar și PET-uri sau gunoaie”, a mai explicat Andrei Corlan.

„Niciodată poluarea din București nu a fost la nivelurile din prezent”

Garda de Mediu a făcut un control la Primăria Capitalei și la începutul acestui an. Raportul a arătat că multe dintre măsurile asumate de municipalitate, cu termen de finalizare 2022, nu au fost îndeplinite. În 2023 au fost făcute zeci de mii de acţiuni de control, fiind aplicate amenzi consistente.

„Niciodată poluarea din București nu a fost la nivelurile din prezent. Conform legislației în vigoare, următorul plan integrat de calitate a aerului trebuia făcut pentru orizontul 2023-2028.  Municipiul București este în preaviz de infringement, din partea UE, pentru calitatea aerului. Acest lucru va atrage sancțiuni pecuniare asupra României caz în care guvernul se poate îndrepta asupra autorității publice locale, să plătească parte sau integral sume foarte mari de bani, zeci sau sute de mii euro pe zi întârziere”, au precizat surse administrative pentru Gândul.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și