HEALTH EU SUMMIT 2024 – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României

Sănătatea are nevoie de o alocare suplimentară de fonduri la nivel comunitar, nu doar de 0.29% din bugetul anual european cât reprezintă programul EU4Health. În plus, la nivel Uniunii Europene este nevoie de sinergii și schimb de know-how pentru un sistem de sănătate eficient, care să aibă impactul dorit de cetățeni. În același timp, ținta autorităților, a mediului privat, a companiilor farmaceutice și ONG-urilor de profil este să identifice și să stabiliească prioritățile din perioada următoare. Acestea au fost concluziile evenimentului Europa Connect „Politicile europene de sănătate și impactul lor asupra României”, promovat de platforma gandul.ro, găzduit de vicepreședintele Victor Negrescu la Parlamentul European de la Bruxelles.

“Sănătatea trebuie să rămână o prioritate la nivel european. În sensul acesta, am subliniat faptul că, din păcate, doar 0,29% din bugetul european anual merge către Programul European pentru Sănătate EU4Health. Deci trebuie să alocăm resurse financiare suplimentare și, în contextul în care discutăm despre viitorul buget european, pe termen lung, trebuie să arătăm cum putem să facem lucrul acesta. Totodată, ne trebuie mai multe sinergii la nivel european, să învățăm unii de la alții să creionăm un sistem de sănătate eficient, dar care are și impactul dorit de cetățeni.

70% din cetățenii europeni își doresc ca Europa să facă mai multe și mai bine pentru zona de sănătate și, în această logică, trebuie să translatăm această așteptare normală în politici coerente la nivel european, să trecem peste diferențe.

Avem nevoie de un dialog real cu cei care sunt implicați în acest domeniu al sănătății și asta am reușit astăzi prin această conferință cu industria farmaceutică, cu industria medicală, profesioniști în domeniu, cu medici și cu asistenți, oameni care sunt interesați să dezvolte domeniul, inclusiv cu pacienții, pentru că doar așa putem să asigurăm și imputurile necesare pentru a gândi politici europene coerente și eficiente. De aceea, dezbaterea de astăzi cred eu că ne-a permis nouă, la început de mandat, să trasăm o listă de priorități”, a completat vicepreședintele ParlamentuluI european.

Prezent la evenimentul “Politicile europene de sănătate și impactul lor asupra României”, în care a și moderat panelul “Dezbateri interactive cu părți implicate în sectorul de sănătate din Uniunea Europeană și România “, fostul președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, a atras atenția că ținta autorităților, mediului privat, a companiilor farmaceutice și ONG-urilor de profil este să identifice și să stabiliească prioritățile din perioada următoare.

“Am fost bucuros să răspund invitației Gândul de a fi și anul acesta parte a dezbaterii legate de viitorul sistemelor de sănătate, politicile de sănătate la nivel european în perioada imediat următoare.

M-am bucurat să văd stakeholderi importanți, actori importanți, reprezentanți ai principalelor asociații de companii farmaceutice, Asociația Medicilor la nivel european, organizații nonguvernamentale din zona de luptă împotriva cancerului, și de prevenție a factorilor de risc, cum ar fi fumatul, precum și reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății, președinția Ungariei la Consiliul Uniunii Europene din această perioadă, precum și atașatul pe sănătate al reprezentanței României la Bruxelles, stând împreună și discutând alături de europarlamentari din diverse țări, care ar trebui să fie prioritățile pentru perioada următoare”, a declarat la finalul evenimentului Cristian Bușoi, fost președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Conform fostului președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, urmează să fie implementate în perioada următoare deciziile deja adoptate în mandatul precedent, în care a fost raportor al EU4Health.

“Avem deja lucruri importante adoptate și, evident, care trebuie implementate în perioada următoare. Planul de luptă împotriva cancerului la nivel european, noua legislație în domeniul farmaceutic, legislația privind folosirea datelor în domeniul medical, reforma Agenției Europene a Medicamentului.

Privim către viitor, ca români, în a utiliza cât mai bine bani europeni, cei aproape 5 miliarde de euro din PNRR, Programul Operațional Sănătate și alte instrumente, care vor fi investiți în sistemul de sănătate din România, dar și la inițiative la nivel european care vor putea să ajute la îmbunătățirea condițiilor și accesului la tratament al pacienților români”, a conchis Cristian Bușoi.

Partenerii conferinței „Politicile europene de sănătate și impactul lor asupra României”, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, B. Braun, Astra Zeneca, Roche, MSD, Johnson & Johnson.

CITEȘTE ȘI:

Cristian Bușoi, la European Health Policies: „Jucătorii din sistemul de SĂNĂTATE din România trebuie să rămână conectați la dezbaterile europene”

Victor Negrescu, la European Health Policies: „Sănătatea trebuie să rămână o PRIORITATE la nivel european”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Reguli ITP 2024. Nu treci sigur de Inspecția Tehnică. Anunț pentru cei cu mașini mai...
Chiftele cu năut. Ingredientele folosite de călugării de la Muntele Athos
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Canada autorizează testarea cipurilor cerebrale de la Neuralink