Prima pagină » EXCLUSIV » Implozie în diplomație. Consulul Nicoleta Nolden îl DEMASCĂ pe consulul general al României la Bonn și solicită controlul MAE. Memoriul e devastator!

Implozie în diplomație. Consulul Nicoleta Nolden îl DEMASCĂ pe consulul general al României la Bonn și solicită controlul MAE. Memoriul e devastator!

Implozie în diplomație. Consulul Nicoleta Nolden îl DEMASCĂ pe consulul general al României la Bonn și solicită controlul MAE. Memoriul e devastator!
Consulatul General al României la Bonn. Sursa foto - Facebook

Despre modul în care se cheltuiesc banii prin ambasade sau consulate s-a vorbit mereu cu jumătăți de voce, dar niciodată nu au trecut de pereții Ministerului Afacerilor Externe informații legate de acest subiect. Finanțele Externelor au fost mereu “acoperite”. Acum, însă, un document care a ajuns în posesia Gândul, semnat, asumat și transmis în urmă cu câteva zile ministrului de Externe, Emil Hurezeanu, de către Nicoleta Nolden, consul al României la Consulatul General din Bonn, bubuie în curtea ministerului din Modrogan. Acest memoriu este, de fapt, o sesizare de 12 pagini privind disfuncționalitățile grave pe care Nolden le-a adus, recent, la cunoștința ministrului Hurezeanu, solicitând intervenția de urgență a Corpului de control al acestuia.

Nicoleta Nolden, consul al României la Consulatul General (CG) din Bonn începând cu luna iulie 2024, a fost consul în aceeași misiune și în perioada 2012-2018. Nolden a fost magistrat, cu o experiență de 25 de ani, vicepreședinte al Curții de Apel București, consilier de stat în cadrul Cabinetului Prim-Ministrului, consilier personal al ministrului Justiției. Din poziția pe care o deține la acest moment, ea trage un semnal de alarmă legat de activitatea actualului consul general la Bonn, Dan Moraru, iar situația gravă la care face referire în acest memoriu “poate fi rezumată prin preluarea ”pe persoană fizică” a oficiului consular, după modelul ”Eu sunt șef și decid tot, fără justificări legale”.

Concret, în preambulul sesizării către MAE sunt evidențiate următoarele aspecte:

  • “lipsa oricărei implicări în managementul serviciilor consulare, în ciuda  inițiativelor avute și a multiplelor reclamații ale cetățenilor români;
  • hărțuire permanentă, lipsă de respect și comportament abuziv;
  • supraveghere nelegală prin intermediul camerelor de luat vederi, respectiv controlul birourilor și a cheilor de acces;
  • lipsa de responsabilitate în cheltuirea banilor publici, inclusiv suspiciuni de decontări ilegale și în interes personal a cheltuielilor efectuate;
  • obstrucționarea proceselor electorale și ignorarea responsabilităților legale”.

“Nu am apelat în toată cariera mea profesională la redactarea unui astfel de memoriu. Totuși, problemele identificate la CG Bonn, de natură managerială, administrativă și financiară, impun acest demers formal, având în vedere faptul că toate comunicările verbale cu CG (consulul general – n.r.) nu au avut nici un efect, nici nu recunoaște discuțiile purtate, iar impactul negativ direct asupra funcționării misiunii și asupra respectării obligațiilor instituționale față de cetățenii români este alarmant. Aceste aspecte contravin flagrant normelor legale, prevederilor Codului de conduită diplomatică și standardelor de integritate care trebuie respectate în cadrul unei misiuni diplomatice. Documentele și exemplele concrete, anexate acestui memoriu, susțin afirmațiile de mai sus și solicit intervenția urgentă a Ministerului Afacerilor Externe pentru a restabili legalitatea și profesionalismul la CG Bonn”, a scris Nicoleta Nolden.

Consulul Nicoleta Nolden, care se ocupă de serviciile consulare, reclamă comportamentul abuziv al consulului general Dan Moraru, subliniind că acesta umilește personalul din instituție, aduce jigniri și exploatează vulnerabilitățile unora dintre angajați, motiv pentru care unii dintre ei au demisionat, iar atașatul pe probleme economice a preferat să plece la München, la începutul lunii februarie 2025.

“Din momentul preluării mandatului, CG Dan Moraru a jignit și umilit frecvent în cuvinte greu de reprodus angajații în ședințele de lucru. În doar un an, respectiv în anul 2024, patru dintre cei zece angajați au demisionat din cauza climatului toxic, respectiv doi consuli, Mihaela Feher și Dan Păunache și doi angajați pe plan local, respectiv Devis Ailoae și Gheorghe Mihai Pascu. Din aceleași motive, atașatul pe probleme economice Mateescu Cristian pleacă începând cu data de 01 februarie 2025 la München. Fiecare dintre aceștia  pot fi consultați oricând cu privire la felul în care au fost tratați și motivele pentru care au plecat.

Alt exemplu, în data de  21 ianuarie 2025, colega noastră SDC și-a pierdut cunoștința  la locul de muncă din cauza climatului toxic de muncă, a umilințelor și presiunilor exercitate de CG, am chemat ambulanța, iar dl CG, deși se afla la sediul misiunii, nu a venit să discute cu personalul ambulanței și să verifice starea de sănătate a colegei noastre, deși episodul se petrecea în timpul programului de lucru, încălcând obligațiile legale prevăzute de Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006”, arată Nicoleta Nolden.

Folosirea abuzivă a mașinilor, presiuni asupra angajaților pentru decontarea unor deplasări fictive

În memoriul transmis ministrului de Externe și ambasadorului României în Germania, fostul magistrat Nicoleta Nolden, actual consul la Consulatul din Bonn, aduce în discuție și modul în care Dan Moraru ar fi încercat să-și determine angajații să semneze deconturile pe care acesta le-a făcut pentru anumite deplasări. Nicoleta Nolden susține că are dovezi că acestea sunt fictive și, totodată, atrage atenția asupra monitorizării personalului prin intermediul camerelor video instalate în consulat.

“În tot anul 2024, CG (consulul general – n.r.) a exercitat presiuni asupra personalului pentru acceptarea deconturilor pentru deplasări fictive și controlul discreționar asupra mașinilor misiunii, pe care le conduce exclusiv sub amenințarea neprelungirii misiunii sau a contractelor. Nici una dintre cele patru mașini ale misiunii nu are întocmită documentația necesară, respectiv foile de parcurs din decembrie 2023, de la preluarea postului de către dl CG și până în prezent, nimeni nu știe unde, când și pentru ce scop au fost și sunt folosite aceste autoturisme, deși i s-a solicitat în scris acest lucru (Solicitare SDC 17 ianuarie 2025, Anexa XVI). (…) În loc să își desfășoare atribuțiile conform fișei postului, CG petrece ore în șir urmărind înregistrările camerelor de luat vederi pentru a monitoriza angajații. Spre exemplu, în timpul alegerilor europarlamentare din iunie  2024, dl. consul Păunache a fost urmărit astfel și reclamat în centrală”, arată Nicoleta Nolden în memoriu.

Folosirea angajaților în scopuri personale și favorizarea unora dintre ei prin reducerea programului de lucru, în detrimentul românilor din străinătate

Din documentul aflat în posesia redacției Gândul aflăm și faptul că accesul angajaților în sala de ședințe sau la bucătărie a fost restricționat fără nicio justificare, dar și despre modul în care consulul general se folosește de unii angajați pentru rezolvarea anumitor probleme de uz personal, favorizând pe unii dintre aceștia prin reducerea preferențială a programului de lucru, ceea ce a generat nemulțumirea cetățenilor români care aveau nevoie de servicii consulare urgente.

“Dl CG solicită să i se gătească, să i se calce, să vina cineva noaptea când se întoarce pentru a-i fi luate cumpărăturile personale, să i se acorde lui și altor persoane consiliere juridică în probleme personale, după același motto, că i se cuvine. Consulul General a favorizat anumiți angajați prin reducerea nejustificată a programului lor de lucru cu publicul pentru asigurarea serviciilor consulare la 3-4 ore pe zi, în ciuda faptului că Instrucțiunile MAE prevăd un minim de 6 ore zilnic. Aceștia sunt angajații pe care îi cheamă în birou individual și le comunică ceea ce decide, niciodată în formă scrisă, deși i-a fost solicitat acest lucru.

Totodată, a subminat constant deciziile de management profesional propuse pentru eficientizarea activității consulare, ignorând expertiza și buna-credință a personalului calificat. Acest comportament a redus semnificativ eficiența activității consulatului și a generat un număr mare de petiții din partea cetățenilor români, ignorate în mod repetat de conducere (Anexa XVII – solicitare scrisă, Anexa nr. XVIII – reclamație adresată Domnului Ministru de către cetățenii români)”, susține Nicoleta Nolden.

Mai mult, consulul responsabil cu serviciile consulare a sesizat MAE și cu privire la acțiunile de intimidare ale consulului general Dan Moraru, despre care afirmă că face referiri, în mod constant, la relațiile pe care le-ar avea cu persoane importante din minister, inclusiv ministrul Afacerilor Externe, pentru a bloca orice demers de demascare la nivel central a neregulilor din consulat.

“Consulul General folosește constant referințe la relațiile sale personale cu oficiali din Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv șeful corpului de control, doamna secretar general și doamna ambasador, iar mai nou Domnul Ministru, pentru a descuraja orice încercare de sesizare a neregulilor. Menționarea frecventă a protecției oferite de persoane aflate în poziții-cheie sugerează o intenție clară de intimidare a personalului și blocarea oricăror demersuri care ar expune abuzurile și managementul defectuos din cadrul misiunii”, arată Nolden.

Fraude și nereguli financiare, plăți exclusive și nejustificate

În documentul transmis MAE de către consulul Nicoleta Nolden sunt devoalate și alte aspecte foarte grave, cum ar fi fraudele și neregulile financiare, plăți exclusive și nejustificate, deconturi fictive sau presupus fictive.

“Încă de la preluarea mandatului, (n.r. – consulul general Dan Moraru) a solicitat și primit de la Deutsche Bank, partenerul financiar al CG Bonn (Consulatul General – n.r.), un card emis pe numele său, pe care îl are tot timpul asupra sa, în limita de 5.000 de euro, cu care asigură plata tuturor cheltuielilor sale, care au sau nu legătură cu activitatea de serviciu.

Este imposibilă verificarea plăților efectuate, deoarece extrasele de cont cuprind doar informații despre comerciant și suma de plată, fără a se indica ce anume s-a cumpărat (Memoriu adresat MAE de SDC în luna decembrie 2024 – Anexa XIV)”, a mai arătat Nicoleta Nolden.

În memoriu sunt date și câteva exemple:

“(1). 15-17 martie 2024. CG a decontat 642 Euro pentru două nopți de cazare și diurnă 3 zile în Dilingen, unde a fost organizat un consulat itinerant, deși nu a fost prezent acolo (Anexa 1).

(2). 26 iunie – 3 iulie 2024: A decontat 2.368,80 Euro pentru cazare și diurnă la Frankfurt, Oradea și Berlin, fără documente justificative (Anexa 2).

(3). 12-15.09.2024: A decontat 967,20 Euro, pentru trei nopți de cazare și diurna aferentă la Frankfurt am Main, unde a fost organizat un consulat itinerant, deși nu a fost prezent decât câteva ore, în afara sediului de lucru, pentru rezolvarea unor chestiuni personale  (Anexa III, Anexa XVIII).

(4.) 14-18.11.2024: A decontat suma de 1.284 Euro pentru deplasare la Frankfurt (Anexa IV), fără a motiva deplasarea.

(5) 1 ianuarie 2025: A decontat 324,75 Euro pentru o deplasare la Wiesbaden, fără a motiva interesul de serviciu în prima zi a anului (Anexa X). Se impune precizarea că pentru toate aceste deplasări, enunțate cu titlu exemplificativ, nu există aprobarea centralei MAE și nici măcar o invitație sau minimă dovadă de participare la vreun eveniment.

(6) Bonul fiscal din data de 17.05.2024, cumpărături la un supermarket în valoare de 98,75, alimente și altele, plătite cash  și solicitată decontarea  (Anexa XIX).

(7)  La data de 20 iunie 2024, a solicitat și primit suma de 84,20 Euro pentru consumație la restaurant, justificată pentru două persoane, deși bonul fiscal indică consumație pentru patru persoane (Anexa XI).

(8)  Începând cu data de 28 iulie 2024 a lipsit de la sediul misiunii până în data de 18 august, respectiv 3 săptămâni, iar cererea de CO a fost făcută doar pentru 5 zile, în perioada 05-09 august, deși am asigurat interimatul în toată această perioadă.

(9) La data de 21 noiembrie 2024, a decontat 63,99 Euro pentru combustibil, pretinzând deplasarea la Secția de vot din Kassel, deși a folosit o mașină a misiunii și un card emis pe numele său, utilizat frecvent și pentru cheltuieli personale. Pentru toate cele trei tururi de scrutin, a solicitat deconturi similare, deși deplasările s-au efectuat exclusiv cu vehicule ale misiunii (Anexa XII)”.

”Eu fac ce doresc, pentru că sunt șef”

În Memoriul consulului Nicoleta Nolden mai sunt semnalate și alte nereguli majore în managementul asigurat de consulul general, cum ar fi utilizarea vehiculelor misiunii fără documente justificative, dar și lipsa de transparență în gestionarea resurselor financiare ale instituției:

“Spre exemplu, în 2024, cheile tuturor vehiculelor au fost păstrate exclusiv de CG, iar deplasările nu au fost înregistrate. Deși i s-a solicitat inclusiv în scris să înceteze aceste practici nelegale, a ignorat să răspundă, această conduită continuând și în ziua de azi (Anexa XVII – solicitare scrisă). Fondurile financiare ale CG Bonn sunt la dispoziția sa, iar explicațiile solicitate de către colega noastră SDC au fost fie refuzate, fie oferite cu întârziere sau în cuvinte care pot fi rezumate: «Eu fac ce doresc, pentru că sunt șef» (detalii memoriu întocmit în luna decembrie 2024 de către doamna SDC – Anexa  XIV). Toate acestea au determinat nefinalizarea situației financiare aferente anului 2024, aspectele fiind aduse și la cunoștința persoanelor responsabile din Centrala MAE, toată lumea fiind de vină pentru întârziere, fără a fi asumată nici o responsabilitate din partea sa, în condițiile în care doamna SDC (n.r. – Luana Alina Stan, de la Biroul secretariat-financiar) a preluat evidența contabilă abia în luna august 2024, deși venise la post în urmă cu 11 luni, iar până la sfârșitul anului trecut aceasta a reușit finalizarea anului fiscal 2023 care nu fusese trimisă în Centrala MAE.

Când este întrebat dacă aceasta este realitatea și motivul pentru care situația financiară nu a fost finalizată, răspunde tot timpul: «Nu recunosc așa ceva, nu am spus eu», reclamă responsabilitatea SDC, fără a admite că a obstrucționat în mod consecvent activitatea acesteia. Nu a inițiat nici un demers pentru efectuarea plăților online, în vederea simplificării situației financiare, cu excepția unui card al Consulatului, emis pe numele său, pentru care primește exclusiv extrasele de cont”.

„Interesul pentru activitatea consulară a fost inexistent”

În privința managementului și a responsabilității privind gestionarea eficientă a activităților consulare, consulul Nicoleta Nolden semnalează conducerii MAE că, deși coordonarea activității consulare este principala atribuție a unui consul general, “acesta nu a contribuit în niciun mod la eficientizarea acesteia”.

„În toată perioada de la preluarea mandatului său, interesul pentru activitatea consulară a fost inexistent, intervențiile punctuale fiind doar pentru realizarea unor scopuri personale, inclusiv solicitarea de efectuare a unor servicii consulare pentru persoane aflate în afara competenței CG Bonn; a organizat ședințe de lucru interminabile în care unul sau altul dintre colegi erau jigniți sau mințiți cu intrigi că unii sau alții nu se plac, în schimb nici o activitate concretă pentru eficientizarea activității, doar critici la adresa colegilor din cadrul Direcției Consulare din minister care habar nu au ce fac și ce ne solicită. De dată recentă, nu mai organizează ședințe,  discuțiile le poartă departe de secția consulară, în biroul său, individual și doar cu persoanele protejate, iar deciziile care le ia sunt eminamente verbale, nimic scris  și nu ne sunt cunoscute decât parțial și cu mare întârziere.

La CG Bonn au rămas doar 3 din 6  angajați pe plan local, din care unul cu norma redusă de lucru, care sunt foarte eficienți, în ciuda experienței reduse (sunt angajați doar de un 1 an, respectiv 6 luni), angajați care nu primesc nici măcar un salut din partea CG sau vreun cuvânt de apreciere pentru munca depusă, iar administratorul căruia i s-au delegat și atribuții consulare nu poate lucra în concret pentru creșterea numărului de servicii consulare  deoarece ori de câte ori era în secția consulară, primea însărcinări administrative urgente, cum ar fi cumpărarea de maioneză de la Metro”, arată aceasta în memoriu.

Nereguli legate de activitatea consulară în timpul alegerilor parlamentare și prezidențiale

Pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la sfârșitul anului 2024, cetățenii români din Germania și-au putut exercita dreptul de vot într-una din cele 86 de secții de votare organizate pe teritoriul acestui stat. Și în privința organizării acestor alegeri, consulul Nicoleta Nolden a sesizat MAE cu privire la problemele existente în acea perioadă legate de  neglijarea proceselor electorale de către consulul general Dan Moraru.

“Consulul General a părăsit sediul misiunii fără aprobarea Centralei MAE, desemnându-se locțiitor pentru Secția de vot din orașul Kassel, situat la 240 km distanță și delegându-mi competențele în materie electorală printr-o decizie scrisă (Anexa  VI). Deși a fost inclus în grupul președinților și locțiitorilor de secții,  nu a participat la nici una dintre videoconferințele organizate cu cei 21 de președinți de secții și nu a contribuit la buna desfășurare a alegerilor, încălcând art. 7 alin. (1) din HG nr. 777/2017, care impune implicarea activă și profesională în toate activitățile misiunii. În plus, a obstrucționat activitatea mea prin intervenții nejustificate și intimidări adresate președinților de secții de vot.

De asemenea, Consulul General a ignorat responsabilitățile privind protecția misiunii în context electoral, prevăzute într-o circulară emisă în septembrie 2024. Conform art. 5 alin. (2) din HG nr. 777/2017, conducătorii misiunilor au obligația să prevină și să gestioneze riscurile de securitate. Totuși, acesta a refuzat să desemneze o persoană responsabilă de securitate care  să rămână la sediul misiunii, ceea ce a afectat grav activitatea consulară și siguranța operațională (Anexa XIII).

Pe de altă parte, lipsa accesului la MOFA pentru verificarea instrucțiunilor oficiale amplifică vulnerabilitățile instituționale generate de acest comportament”, a mai atras atenția Nicoleta Nolden în memoriu.

“Contractele dezavantajoase” încheiate pentru funcționarea unor secții de votare și „tratamente necorespunzătoare față de președinții secțiilor de vot”

In Memoriul transmis Centralei MAE sunt dezvăluite și amănunte legate de contractele făcute pentru secțiile de vot care, arată consulul Nicoleta Nolden, s-au dovedit a fi “dezavantajoase”. Aceasta a oferit și câteva exemple care vor trebui verificate de Corpul de control al ministrului Emil Hurezeanu:

“Pentru spațiul din orașul  Offenbach am Main unde au funcționat două secții de votare, a negociat o chirie până duminică la orele 11 și fără mese și scaune; renegocierea contractului, după aprobarea de către Ministerul de Externe German a locațiilor, a generat costuri duble pentru cele 7 ore sulimentare și mese și scaune; i-am cerut de mai multe ori să îmi explice de ce la Offenbach am Main nu a mai păstrat biserica ortodoxă ca sediu, tradițional avuseseră loc alegeri în acest spațiu, cu costuri modice, părintele Anghel care păstorește această biserică fiind foarte apreciat în comunitatea românească; nu am primit nici un răspuns, iar părintele este în continuare foarte supărat pe această decizie nemotivată, neparticipând nici măcar la celebrarea Zilei Naționale, ordinul său fiind urmat de alți preoți. Pentru spațiul din orașul Hamm a închiriat doar două zile în loc de trei și a trebuit să facem demersuri repetate să remediem această situație, mutând locația, fără schimbarea adresei; a costat 3 zile de stres și drumuri, fiind singurul moment în cele 4 săptămâni premergătoare alegerilor în care am fost sunată de către dl CG (consulul general Dan Moraru – n.r.). CG a refuzat dialogul cu președinții secțiilor de vot și nu le-a oferit recunoașterea eforturilor depuse, ceea ce a creat o stare generală de nemulțumire”.

Litigiile civile și comerciale ale consululul general, posibile „vulnerabilități” trecute cu vederea la numirea în funcție

În finalul sesizării de 12 pagini transmise Ministerului de Externe al României, în atenția ministrului, consulul Nicoleta Nolden face trimitere la anumite vulnerabilități ce țin de integritate, care nu au fost luate în considerare de autorități la numirea în funcția de consul general a lui Dan Moraru.

Mai mult, Nolden solicită “investigarea în regim de urgență a celor semnalate, respectiv documentarea neregulilor semnalate, atât în ceea ce privește aspectele administrative și financiare, cât și conduita managerială a Consulului General, implementarea unui plan de redresare a activității consulatului, aplicarea de măsuri legale și desemnarea unui consul responsabil pentru organizarea alegerilor prezidențiale care urmează a se desfășura în luna mai 2025”.

“CG (consulul general Dan Moraru – n.r.) se confruntă cu multiple litigii personale civile și comerciale legate de intrarea în insolvență a unei societăți comerciale care i-a aparținut (este vorba despre o firmă care vindea energie în perioada 2008-2009 – n.r.), inclusiv o obligație de plată de 3.000.000 lei stabilită printr-o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceste probleme îl fac vulnerabil, îi potențează dorința de a obține cât mai mulți bani, respectiv de a cheltui resursele financiare ale consulatului pentru asigurarea traiului său zilnic  și îi afectează deciziile în cadrul activității consulatului, sens  în care solicit să se verifice îndeplinirea condițiilor de integritate anterior numirii în funcție, inclusiv acordarea avizului ORNISS”, a mai scris Nicoleta Nolden în memoriu.

Dan Moraru a fost numit consul general, șef al Consulatului General al României la Bonn, Republica Federală Germania prin Hotărârea Guvernului nr. 733 din 18 august 2023.

Din informațiile pe care le deținem, Ministerul Afacerilor Externe ar fi decis trimiterea Corpului de Control al ministrului pentru a efectua toate verificările legate de aspectele grave semnalate de consulul Nicoleta Nolden.


CITEȘTE ȘI:

Cine este Octavia Croitoru, „fata deșteaptă” surprinsă alături de cumnatul lui Mircea Geoană. Legături cu unii dintre cei mai controversați afaceriști

DEZVĂLUIRILE ÎNCEPUTULUI DE AN ÎN ROMÂNIA. L-am localizat la Istanbul pe cumnatul fugar al lui Mircea Geoană! Știm exact unde se ascunde ex-președintele Eximbank, Ionuț Costea! Avem imagini exclusive și informații bombă

Schema prin care statul pierde sume URIAȘE în domeniul petrolier. „Băieții deștepți” împing firmele românești către FALIMENT

Cunoscut jurnalist de investigații, generația presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele

Citește și