În plin scandal, FNGCIMM își păstrează șefii în funcții, deși riscă anularea unor acte cu care au garantat bani împrumutați de zeci de companii

Publicat: 17 04. 2024, 14:27
Actualizat: 17 04. 2024, 14:27

Situația rămâne extrem de tensionată la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN, instituție financiară nebancară aflată sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României (BNR). Au fost aduse acuzații grave lui Florin Nicolae Jianu – fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat -, președintele Consiliului de Administrație (CA) al FNGCIMM SA IFN, dar și altor doi membri ai Consiliului de Administrație, Sterică Fudulea și Nicolae Cristian Stănică.

Gândul prezintă, în exclusivitate, noi informații potrivit cărora mandatele lui Florin Nicolae Jianu și Nicolae Cristian Stănică – care expirau în data de 5 aprilie 2024 – au fost prelungite cu încă 5 luni în urma ședinței Adunării Generale a Acționarilor FNGCIMM SA IFN din data de 14 aprilie 2024.

  • Sindicaliștii FNGCIMM SA IFN (Sindicatul „Garantare”), dar și un avertizor de integritate, acuzau, înaintea acestei ședințe AGA, că activitatea acestui fond de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii riscă să fie bulversată iremediabil de „acțiuni concentrate de destabilizare” și de o „influență nocivă” exercitată nu numai de Florin Nicolae Jianu, ci și de alți doi membri ai Consiliului de Administrație, respectiv Sterică Fudulea – administrator al Fondului, dar și președinte al Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR) al FNGCIMM SA IFN – Nicolae Cristian Stănică.
  • Florin Nicolae Jianu este acuzat că a devenit președinte al CA al FNGCIMM SA IFN fără a avea experiența necesară „pentru exercitarea calității de conducător al unei instituții financiare nebancare”.

Fostul ministru Jianu s-ar face vinovat, practic, de „fals în declarații”, au acuzat sindicaliștii, pentru că a menționat, atunci când a depus dosarul cu documentația prevăzută de lege, că îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcție de administrator al FNGCIMM SA IFN. (toate detaliile AICI)

„Dacă instanța anulează mandatele, tot ce au semnat este lovit de nulitate absolută, inclusiv garanțiile aprobate”

Încă din data de 2 aprilie 2024, Marcel Boloș – ministrul Finanțelor – a fost informat de această situație controversată de la FNGCIMM SA IFN, prin sesizarea avertizorului de integritate, numai că scenariul a luat o turnură care, potrivit surselor Gândul, ridică alte semne de întrebare.

Încă din 2 aprilie, ministrul Marcel Boloș avea pe birou sesizarea de integritate în care s-a avertizat că Florin Nicolae Jianu, Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea au depus declarații notariale în care nu ar fi spus adevărul, fiind acuzați de fals în declarații.

Mai mult, în data de 12 aprilie, Sindicatul Garantare a depus la Curtea de Apel București o acțiune de anulare a mandatelor lui Florin Nicolae Jianu – președintele CA al FNGCIMM SA IFN -, Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea, notificând că o prelungire a mandatelor acestora este inoportună, în contextul acuzațiilor care le sunt aduse. În acest dosar, Ministerul Finanțelor și FNGCIMM SA IFN au calitatea de pârâți.

Dacă instanța de judecată va anula mandatele celor trei, tot ce au semnat aceștia încă din data de 21 septembrie 2021, de la preluarea mandatelor, este lovit de nulitate absolută, inclusiv garanțiile aprobate”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

Sindicatul „Garantare” a notificat Ministerul Finanțelor: „Sunt încălcate mai multe dispoziții legale”

În notificarea transmisă către Ministerul Finanțelor – din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate – Sindicatul „Garantare” (înființat în 2014) solicită să se constate că mandatele administratorilor „au încetat de drept la expirarea celor 12 luni de la numire”.

„Să constatați că membrii Consiliului de Administrație Florin Nicolae Jianu, Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea nu îndeplinesc condițiile legale pentru a deține calitatea de membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM SA IFN (urmând ca dumneavoastră să realizați analiza pentru fiecare membru al consiliului de administrație în parte)”, au transmis sindicaliștii.

În aceeași notificare transmisă către Ministerul Finanțelor se mai arată că, la momentul actual, ar fi încălcate mai multe dispoziții legale.

  • Consiliul de Administrație nu mai are un număr de 9 membri.
  • Niciunul dintre administratori nu a fost numit pe o perioadă de 4 ani, potrivit legii, administratorii fiind numiți provizoriu, încălcându-se, astfel, legea.
  • Cel puțin doi dintre membrii Consiliului de Administrație ar trebui să aibă studii economice sau juridice și experiență în anumite domenii, de cel puțin 5 ani, numai că realitatea este cu totul alta.

Sindicatul „Garantare” a mai avertizat, în această notificare, că administratorii numiți de statul român prin Ministerul Finanțelor Publice nu ar îndeplini „condiția experienței, cu toate că legea nu permite o astfel de posibilitate”. În consecință, statul român și salariații ar fi prejudiciați prin „emiterea unor decizii nelegale”.

În acest context, au fost date drept exemplu negativ chiar CV-urile lui Florin Nicolae Jianu, Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea, din cuprinsul acestora reieșind, surprinzător, că înainte de a fi numiți în CA al FNGCIMM SA IFN sau ulterior „nu au deținut/dobândit experiență practică într-o funcție de conducere de minimum un an” și nici nu au „experiența necesară de minim 2 ani în domeniul creditării”.

Adunarea Generală a Acționarilor FNGCIMM SA IFN, decizie-șoc! Mandatul lui Florin Jianu, președintele CA, prelungit cu încă 5 luni

În pofida acestor informații transmise de reprezentanții Sindicatului „Garantare”, în data de 12 aprilie 2024 a fost convocată Adunarea Generală a Acționarilor FNGCIMM SA IFN, reprezentant al statului fiind mandatat  – potrivit Ordinului 707 al Ministerului Finanțelor – Adrian Vătavu.

Este exact ziua în care Sindicatul „Garantare” a deschis, în instanță, acțiunea împotriva FNGCIMM SA IFN și a Ministerului Finanțelor. Paradoxal, în aceeași zi, sindicaliștii l-au notificat pe ministrul Marcel Boloș, dar ședința AGA a fost convocată!

Acesta a luat act de vacantarea unor funcții, printre care și cele deținute de Florin Nicolae Jianu (președintele Consiliului de Administrație), Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea (membri în CA), numai că, prin același Ordin 707 al Ministerului Finanțelor, a fost supusă spre aprobarea AGA o prelungire cu 5 luni a mandatelor, cu posibilitatea prelungirii, „o singură dată”, pentru 2 luni.

Trebuie menționat că această prelungire a mandatului nu l-a mai vizat și pe Sterică Fudulea, dar Florin Nicolae Jianu și Nicolae Cristian Stănică merg, cum se spune, mai departe.

În prima parte a ședinței AGA a FNGCIMM SA IFN s-a luat act de vacantarea unor poziții de membri în Consiliul de Administrație, printre care și cele ale lui Florin Nicolae Jianu (președintele Consiliului de Administrație) Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea (membri în CA).

Ulterior, s-a aprobat (re)numirea în funcție de președinte al Consiliului de Administrație al FNGCIMM SA IFN a lui Florin Jianu, cu mențiunea că durata mandatului acestuia nu poate „depăși durata contractului de administrare încheiat cu acesta”.

Se aprobă forma contractului de administrare ce urmează a fi încheiat cu domnul Florin-Nicolae Jianu în calitate de membru neexecutiv și  președinte al Consiliului de Administrație (CA) al FNGCIMM SA IFN. (…)

Reprezentantul statului în AGA este împuternicit să efectueze toate demersurile legale necesare ținerii ședinței Adunării generale a acționarilor și să semneze Hotărârea Adunării generale a acționarilor.

Ședința Adunării Generale a Acționarilor Societății a fost declarată închisă”, s-a precizat în hotărârea AGA a FNGCIMM SA IFN, din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.

 


Citește și:

Av. Adriana Dobre, după ce Nicușor Dan a pierdut al 15-lea proces din seria „Anulare autorizații de construire S2”: „Spune POVEȘTI în fața instanței”

„Toaletare” à la Poliția Locală S2! Directorul general Angheluș a DEFRIȘAT copacii din curte, fără aviz de la Mediu. „A făcut și chetă pentru amendă!”

După angajați, se revoltă și dealerii ROMPETROL! Acuzații grave la adresa conducerii kazahe: „Presiuni, contracte nerespectate sau reziliate”

Suspiciuni de ”blat” pentru un post de conducere! Directorul general al Poliției Locale de la 2, acuzat că și-a numit comisia de examinare care l-a declarat câștigător: „Să intervină ANFP!”

Directorii Poliției Locale a Sectorului 2 și-au mobilat birourile ca ”după Neckermann” prin firma nașului! Bonus: i-au angajat și fiica!