Interceptări DNA. Polițiștii din Arad primeau șpaga în șervețel, înainte de „traseu”. Unde era plasată și cum o preluau: „Să nu iasă și bancnotele”

Interceptări DNA. Polițiștii din Arad primeau șpaga în șervețel, înainte de „traseu”. Unde era plasată și cum o preluau: „Să nu iasă și bancnotele”
Publicat: 28/02/2024, 07:00

Procurorii DNA au trimis în judecată, pentru fapte de corupție, cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad. În urma anchetei declanșate, procurorii au destructurat o rețea bine pusă la punct care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023.

Gândul prezintă informații în exclusivitate din dosarul întocmit de DNA și trimis magistraților arădeni, interceptările efectuate în cursul anchetei fiind devastatoare pentru cei intrați în vizorul procurorilor anticorupție și trimiși în judecată sub control judiciar.

Acesta dosar este doar un alt exemplu din care reiese că permisele de conducere obținute cu ajutorul șpăgilor rămân, în continuare, un subiect de actualitate. Cum mulți dintre candidații la statutul de „șofer” nu se simt siguri pe ei și nu doresc să pice „traseul”, după ce au reușit să treacă, victorioși, de „sală”, aceștia intră într-un angrenaj infracțional care este gestionat chiar de unii instructori auto și de polițiști-examinatori. (alte informații AICI)

Din păcate, în astfel de condiții, un candidat este recompensat cu permis de conducere fără să cunoască foarte bine regulile de circulație, doar pentru că a dat șpagă instructorului auto și polițistului-examinator, iar tragediile de pe șoselele din România înregistrează o creștere alarmantă.

Prima etapă a scenariului și întrebarea-parolă

Prima etapă a scenariului o reprezintă abordarea instructorilor auto de către candidați, iar sumele de bani ajung mai întâi la aceștia. Din sumele primite, instructorii dau jumătate polițiștilor-examinatori, iar procurorii DNA au descoperit o nouă metodă prin care banii ajung „acolo unde trebuie”.

Remiterea banilor către polițiștii examinatori se realizează, de regulă, prin plasarea acestora în portiera ușii dreapta-față a autoturismului. Există însă și polițiști care preferă remiterea sumelor de bani prin alte persoane, în care au încredere.

Astfel, chiar înainte ca polițistul să urce în autoturism pentru începerea examinării, instructorii le atrag atenția cu privire la faptul că unii candidați sunt dispuși să remită sume de bani pentru a fi ajutați, prin transmiterea de mesaje de genul: «Puteți avea grijă de el/ea?».

În cazul în care în autoturism sunt mai mulți candidați și nu toți sunt dispuși să remită sume de bani, atenționarea polițiștilor se face cu indicarea candidatului dispus să remită bani, prin mesaje de genul: «Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?”, se arată în dosarul trimis magistraților arădeni de procurorii anticorupție.

„Candidații care susțin proba practică fără să remită sume de bani sunt duși pe trasee mai dificile”

După ce candidații „cotizează” cu suma stabilită prin intermediul instructorilor auto, aceștia sunt duși de polițistul-examinator pe trasee mult mai ușoare, astfel încât riscul apariției unor greșeli majore în trafic să fie cât mai mic.

Atenție, însă, nici acești candidați protejați nu trebuie să comită greșeli majore în timpul examenului, cu atât mai mult cu cât „traseul” este înregistrat cu o cameră de bord.

În situația în care candidații comit greșeli grave, aceștia sunt respinși, iar sumele de bani remise le sunt restituite de către instructori. În situația în care candidații nu comit greșeli grave pe parcursul examinării, aceștia sunt promovați, iar ulterior are loc remiterea efectivă a banilor către polițistul examinator.

Astfel, în momentul în care polițistul are certitudinea că îl va promova pe candidat, își însușește banii din portieră sau, după caz, indică instructorului persoana de încredere căreia să îi înmâneze banii”, se mai arată în dosarul din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Candidații care susțin proba practică fără să remită sume de bani sunt duși pe trasee mai dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli. În comparație cu ceilalți candidați, cei care susțin examenul fără a remite sume de bani sunt respinși chiar dacă nu comit erori grave, fiind nevoiți să susțină de mai multe ori proba practică. Din acest motiv există situații în care unii candidați decid pe parcurs să remită și ei bani pentru a putea obține permisul de conducere”

DNA

„Dăm și în lei, că mai am încă vreo două milioane…”

Marian Ioan Bozgan, agent – șef principal de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad, se află printre cei trimiși în judecată, sub control judiciar, de procurorii anticorupție. A fost acuzat de luare de mită după ce s-a demonstrat că, în data de 08.11.2022, acesta a primit 200 de euro de la un candidat pentru a-l ajuta să promoveze proba practică în vederea obținerii permisului de conducere.

Numai că suma respectivă a fost dată chiar prin intermediul… unui colaborator DNA cu identitate protejată, iar polițistul examinator și i-a însușit în timpul desfășurării examinării, din portiera ușii dreapta-față a autoturismului.

Trebuie menționat că tânărul care urma a fi examinat a dat instructorului auto – colaborator DNA – de 300 de euro, din care doar 200 de euro au ajuns la polițist. În ziua respectivă, candidatul a fost programat pentru susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B.

Candidatul era elevul instructorului auto – colaborator DNA cu identitate protejată. În dimineața acelei zile –  08.11.2022 – candidatul a fost repartizat chiar la polițistul examinator Marian Ioan Bozgan.

În jurul orei 09:00, imediat după ce a aflat numele polițistului la care a fost repartizat, candidatul i-a dat instructorului suma de 300 de euro, în scopul de a fi ajutat de către polițistul-examinator să ia „traseul”, iar discuția a fost interceptată de procurorii DNA.

În momentul remiterii banilor, între candidat și instructorul auto a avut loc următorul dialog:

  • Candidat: Cu ăsta dau, cu primu’?
  • Instructor: Ce?
  • Candidat: Cu ăsta cu primu’?
  • Instructor: Da, da nu acuma.
  • Candidat: Nu acu’.
  • Instructor: Că mergem pă Poetu… pă strada pă Poetului, știi?
  • Candidat: Acolo unde-i spălătoria aia…
  • Instructor: Mda, acolo unde am spălat mașina. Treci la volan. Dă-mi… ai ăia?
  • Candidat: Da. Uite aici în portofel îs.
  • Instructor: Nu. Ia-ți… scoate-ți-i calm. Nu-i nicio… Trei sute, da?
  • Candidat: Da. Dacă trăbă mai mult dăm și mai mult…
  • Instructor: Nu, nu, nu…
  • Candidat: Dăm și în lei, că mai am încă vreo două milioane…
  • Instructor: Numa zic așa. Dă-te, dă-te jos să-i pun io aicea. Bine? Dă-te jos, stai departe de mașină. Hai, Răzvan. Buletinu îl ai la tine?
  • Candidat: Da. Ți-l dau acuma? (…)

„Încercați să aveți grijă de el… de băiat, se pierde”

După ce îi spune candidatului să coboare din autoturism, colaboratorul DNA a luat 200 din cei 300 euro primiți de la tânăr – două bancnote de câte 100 euro – și le-a învelit într-un șervețel din hârtie de culoare albă. Ulterior, a așezat pachețelul în portiera ușii dreapta-față a autoturismului cu care respectivul candidatul urma să susțină examenul.

În jurul orei 11:38, polițistul-examinator Marian-Ioan Bozgan a venit la autoturism pentru a superviza examenul susținut de tânăr. Atunci când polițistul s-a apropiat de autoturism, instructorul auto i-a transmis că băiatul este dispus să dea bani pentru a nu fi picat la „traseu”.

Astfel, potrivit informațiilor aflate în dosarul transmis de DNA judecătorilor, într-un moment în care polițistul era foarte aproape de el, instructorul i-a spus: „Încercați să aveți grijă de el… de băiat, se pierde”.

După aceea, polițistul-examinator Marian-Ioan Bozgan a luat loc în autoturismul în care se aflau candidatul și martorul asistent. Conform înregistrării, „după ce polițistul a intrat în mașină, primește de la o persoană o pungă cu sărățele, un recipient din plastic cu suc și un pahar cu cafea, primind totodată de la această persoană și o sumă de bani, în lei, cel mai probabil restul ca urmare a achiziționării produselor menționate anterior”.

După ce a închis ușa autoturismului, polițistul a pus în portieră, peste șervețelul în care se aflau cei 200 de euro, recipientul din plastic și punga cu sărățele. Apoi a pornit camera de bord și după identificarea candidatului a început examinarea efectivă.

„Când meri la gagici tăt așa emoții ai?”

Din înregistrare rezultă că, pe parcursul examinării, candidatul nu a comis erori vizibile, nefiind nevoie de intervenția examinatorului. Polițistul-examinator a avut o atitudine calmă față de candidat, „încercând să îl încurajeze, să glumească, în scopul de a-i înlătura emoțiile și de a nu-l determina ca din cauza acestora să comită erori”.

Această atitudine rezultă din conversațiile purtate între polițistul-examinator Marian-Ioan Bozgan și candidat. Astfel, chiar înainte de a porni, în contextul în care baiatul tocmai asistase în calitate de martor la examinarea unui alt candidat, între acesta și polițist a avut loc următoarea discuție:

  • Bozgan Marian-Ioan: Drăguțule, ai văzut cum se desfășoară examenul…
  • Candidat: Da.
  • Bozgan Marian-Ioan: Să-mi spui, te rog, dacă ai ceva întrebări, neclarități…
  • Candidat: Nu. Numa am niște emoții…
  • Bozgan Marian-Ioan: De ce dragule? L-am bătut pe băiatul înainte?
  • Candidat: Nu, Doamne ferește!
  • Bozgan Marian-Ioan: Și atunci?
  • Candidat: Așa sunt eu mai emotiv…
  • Bozgan Marian-Ioan: Când meri la gagici tăt așa emoții ai?
  • Candidat: Ă, îi problemă, că nu prea mergem. Noi la Cladova avem de lucru nu avem timp de…
  • Bozgan Marian-Ioan: Da, dragule, numai un pic. Nu-ți fie frică, că n-am mâncat oameni, să știi.
  • Candidat: Știu. Numa emoțiile astea …,(neinteligibil)…
  • Bozgan Marian-Ioan: Dă-le în suflare, dacă ai emoții faci greșeli!
  • Candidat: Da, sperăm să nu facem…
  • Bozgan Marian-Ioan: Și ai mai și condus fără permis pe acolo pe la Cladova…
  • Candidat: Acuma, să mințim nu putem…
  • Bozgan Marian-Ioan: Știu io. Am lucrat la Poliția Rutieră, când meream acolo… Numa băuți, fără permis și neînmatriculați…
  • Candidat: (n.red. – râde)
  • Bozgan Marian-Ioan: Nu? Păi vezi…

„Ți-am vorbit frumos, am glumit cu tine, ce să fac? Să te mângâi?”

Potrivit informațiilor depuse la dosar, polițistul-examinator Marian-Ioan Bozgan a avut aceeași atitudine binevoitoare și pe parcursul desfășurării probei practice, iar discuția dintre el și candidat este elocventă.

  • Bozgan Marian-Ioan: Pornim în partea dreaptă, vă rog. Haide, te rog. Când ai mers fără permis nu ți-o fost frică, hâ?
  • Candidat: Mai mult cu tractorul. Nu cu mașina…
  • Bozgan Marian-Ioan: Acuma ți-i frică că-i milițianu aicea…
  • Candidat: Hă! Nu, domn polițist, așa-i mai frumos sună…
  • Bozgan Marian-Ioan: Fără permis n-o fost problemă. Bine. Te concentrezi mai departe, te rog frumos…
  • Candidat: Mie îmi face plăcere să vorbesc. Semănați mult cu un prieten de-a meu care e și el polițist.
  • Bozgan Marian-Ioan: Mai trăiește, nu?
  • Candidat: Da. Șeful de post de la (…)
  • Bozgan Marian-Ioan: (…)? Sau cine-i acolo?
  • Candidat: Da. Da…
  • Bozgan Marian-Ioan: Mergem înainte, vă rog.
  • Candidat: … (neinteligibil)…
  • Bozgan Marian-Ioan: Haideți, vă rog. Virăm la stânga, te rog frumos.

(n.red. Bozgan Marian-Ioan o servește pe martora asistent cu mâncare)

  • Interlocutoare: Nu, mulțumesc!
  • Bozgan Marian-Ioan: Nu mă supăra (n.red. – se adresează martorei la examen)
  • Interlocutoare: No, mulțumesc…
  • Bozgan Marian-Ioan: Haideți, vă rog. Mergem înainte. Haide, mai fluent, mai dinamic!
  • Candidat: Îmi bate inima în mine ca și într-un pui când îl tăiați. Mă scuzați, dar am foarte mari emoții, nu mari!
  • Bozgan Marian-Ioan: Hai, drăguțule, da n-am ce să fac mai mult. Ți-am vorbit frumos, am glumit cu tine, ce să fac? Să te mângâi?
  • Candidat: Da, nu, da mie îmi place când vorbește cineva cu mine…
  • Bozgan Marian-Ioan: Haide, te rog. N-avem voie să vorbim aicea decât ce ține de examen, înțelegi?

Polițistul își mișcă mâna de mai multe ori, în timp ce ține palma în buzunar, astfel încât în momentul în care urma să scoată mâna din buzunar să nu iasă și bancnotele”

În tot acest timp, conform informațiilor din dosarul DNA ajuns pe masa judecătorilor, polițistul-examinator Marian-Ioan Bozgan a mâncat sărățele din punga aflată în portiera ușii și a consumat cafea și suc din recipientul din plastic. După aproximativ 25 de minute de la momentul în care a urcat în autoturism, în jurul orei 12:05, polițistul-examinator a pus din nou recipientul de plastic în portieră, chiar în locul în care se afla șervețelul cu banii proveniți de la candidat.

Apoi, polițistul a introdus mâna în portieră, ținând-o acolo mai multe secunde. „În acest timp, palma mâinii nu era vizibilă”, se precizează în dosar, „fiind acoperită de piciorul drept al inculpatului”.

După câteva secunde, Marian-Ioan Bozgan a scos mâna din portieră, ducând-o direct la buzunarul din dreapta al pantalonilor și introducând palma în buzunar.

În momentul în care polițistul a scos mâna din portieră, pe înregistrare se observă cum în portieră devine vizibil șervețelul din hârtie în care fuseseră înveliți banii remiși de candidat, șervețel care înainte de acest moment nu era vizibil, deoarece fusese acoperit de recipientul din plastic și de punga cu sărățele pe care le așezase inculpatul în portieră.

La un moment dat, când introduce palma în buzunar, pe înregistrare se observă că inculpatul ține în palmă banii care anterior fuseseră lăsați în portieră.

Ulterior, acesta își mișcă mâna de mai multe ori, în timp ce ține palma în buzunar, astfel încât, având în vedere poziția în care stătea și modul în care ținea banii în palmă, în momentul în care urma să scoată mâna din buzunar să nu iasă și bancnotele. Inculpatul a scos mâna din buzunar după câteva secunde, după ce s-a asigurat că bancnotele vor rămâne acolo”, se mai arată în dosarul DNA trimis magistraților arădeni, din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.

DNA: „Săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată”

În prezentul dosar, a precizat DNA, „privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații:

  • MIRONESCU VASILICĂ BOGDĂNEL, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
  • BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
  • GHERHEȘ IOAN, la data faptelor inspector principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
  • BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent – șef principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
  • STOICA IONUȚ TIBERIU, la data faptelor agent șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad”.

În sarcina acestora s-a reținut „săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată”.

  • D. C. I., la data faptei administrator al unei școli de șoferi, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,
  • S. P. I., la data faptei instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

Și în stare de libertate, inculpații:

  • B.V. și H. C., pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, comise în formă simplă și continuată.

Cei cinci inculpați, polițiști – examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere.

Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată.

De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă”, a transmis DNA, prin intermediul unui comunicat de presă.


Citește și:

Acuzată că se droga, lua mită și era „CONSIGLIERE” pentru traficanți, judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava rămâne după gratii

EXCLUSIV FOTO | Clotilde Armand parchează NEREGULAMENTAR, dar cere Poliției Locale să mărească amenzile pentru șoferii care nu respectă legea

EXCLUSIV | Semne uriașe de întrebare în mega-dosarul ”Mafiei vinului”! Cum a ajuns să scape de închisoare iubitul ”mâinii drepte” a lui Băsescu?!

EXCLUSIV | Stenogramele CARACATIȚEI de la Brașov! Ce trasee au urmat șpăgile și cum s-au aranjat licitațiile de la termoficare

EXCLUSIV | Administrația PNL de la Gura Vadului n-a mișcat un deget să preîntâmpine tragedia de la „Ferma Dacilor”! Cum se spală pe mâini primarul PNL

EXCLUSIV | Tragedie fără margini. Unul dintre tinerii carbonizați la ”Ferma Dacilor” este fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...