Maria Coman, cea mai ascultată și apreciată interpretă de muzică religioasă din România, a reușit să impresioneze lumea întreagă și să devină un adevărat mesager al cântării și rugăciunii răsăritene. În urma aparițiilor sale din mediul online și TV, prin care a reușit să adune, într-un timp record, milioane de admiratori români, Maria a ajuns și în casele multor creștini străini, melodiile sale devenind motiv de rugăciune și de convertire.
Deși se află în pregătiri pentru a II-a ediție a mult așteptatului său concert, Acasă de Sărbători, care va avea loc la Palatul Patriarhiei pe 27 noiembrie, Maria și-a rezervat câteva clipe să ne ofere un interviu în care ne povestește și descoperă din viața, activitatea și crezul ei.
Gândul: Maria, este o bucurie să te avem invitată în acest interviu. Pentru cei care încă nu te cunosc, cum te prezinți?
Maria Coman: Vă mulțumesc pentru invitație! Sentimentul este reciproc! Mă simt un om iubit și binecuvântat de Dumnezeu, în primul rând, căruia Îi mulțumesc atât pentru reușitele de până acum, cât și pentru provocările intense de zi cu zi. În același timp, vreau să cred despre mine că sunt o persoană corectă, demnă, extrem de ambițioasă, care crede în adevăr, dragoste și credință și luptă cu toată forța pentru ele.
Gândul: Știm că studiile tale sunt, după cum ai declarat de mai multe ori, în jurnalism, lingvistică, dar și în diplomație. Cum a apărut muzica psaltică în viața ta, mai ales că tu cânți și muzică ușoară?
Maria Coman: Am studiat la Sibiu, apoi în Liverpool și Viena. Într-un final am ajuns la București. Cât despre muzica psaltică, am crescut încă de la vârsta de 3 ani cu aceste cântări. Pentru mine, faptul că acum am început să și cânt astfel de muzică este încununarea unui parcurs firesc al vieții, al educației, precum și al experiențelor pe care le-am acumulat.
Decizia a fost luată spontan, nu a fost nimic pregătit sau gândit în prealabil. Pur și simplu, Dumnezeu le-a așezat pe toate într-un mod firesc, iar lucrurile au evoluat organic.
Întotdeauna a fost și va fi vorba de muncă asiduă, efort susținut și foarte multe provocări. Nu regret absolut nimic, am crescut și am învățat cu fiecare experiență. Spun aceste lucruri doar pentru că nu știu cum se vede din afară, dar nimic nu vine ușor. Însă, dacă îl ai pe Dumnezeu în minte și în inimă, apar și soluțiile atunci când te aștepți mai puțin. Trecerea de la muzică ușoară către cea bizantină s-a produs, după cum spuneam, natural, într-un moment al vieții greu pentru toți, respectiv în timpul pandemiei. Acesta a fost modul meu de a Îi mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile și binefacerile primite, însă și pentru mângâierea pe care am simțit-o în vremuri de mari încercări. Desigur, muzica ușoară își are locul ei în inima mea.
Gândul: Am urmărit îndeaproape videoclipurile tale de pe YouTube, care transmit sinceritate și emoție pură. Oameni din toată lumea, la propriu, te ascultă și te iubesc, spunând în general că aduci liniște, pace și un sentiment de credință și speranță în sufletele lor, vorbim aici și de un public care nu este neapărat religios. Ce înseamnă pentru tine acest lucru?
Maria Coman: Le mulțumesc pentru aprecieri și, încă o dată, îmi saltă inima de bucurie la gândul că oamenii simt aceste emoții nobile, pentru că Dumnezeu a îngăduit să fiu un instrument prin care să ajungă în inimile lor. Astăzi, mai mult ca oricând, societatea pierde pe zi ce trece reperele sănătoase pentru minte, suflet și trup.
De aceea, cuvintele Mântuitorului, ale Sfinților Părinți, ale proorocilor sunt hrană pentru suflet, acestea sunt viață, lumină și putere, exact ceea ce avem nevoie în vremurile tulburi pe care le trăim. Iată, deci, colacul de salvare. Toți oamenii caută același lucru, iubirea, singura care naște și întreține viața! Iar Dumnezeu este iubire, pace, liniște și Se relevă în multiple forme, una dintre acestea fiind și muzica bizantină, psaltică. Răspunsul este că mă simt foarte responsabilă, bucuroasă și binecuvântată !
Gândul: Ce consideri că este cel mai important lucru pentru un psalt ?
Maria Coman: Modul de viață ales trebuie să imprime pe cât posibil mesajele transmise de fiecare cântec. Sufletul, inima, nu pot fi păcălite. În ceea ce privește muzica bizantină, o astfel de muzică trebuie prima dată trăită, simțită, apoi cântată.
Gândul: Maria, în ultimii doi ani ai reprezentat România cu succes în afara granițelor ei. Poti să ne povestești puțin ?
Maria Coman: Sigur, faptul că am participat în Viena, pe scena de unde se transmite anual concertul de Anul Nou, în cadrul unui spectacol premieră pentru România, alături de dirijorul Daniel Jinga, orchestra, corul și soliștii Operei Naționale, dar și alături de maestrul Gheorghe Zamfir este o mare realizare și onoare. Apoi vorbim de concertele de la Versailles și Paris de anul acesta, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice, unde am cântat muzică românească și muzică bizantină, alături de Orchestra Operei Naționale, dirijor Daniel Jinga. Nu pot să nu amintesc Roma, unde am fost alături de cei Trei Tenori Ieșeni, la Teatrul Brancaccio, alături de reprezentanți oficiali ai Republicii Moldova, Italiei și României, prezentând patrimoniul cultural și religios românesc. Trebuie să menționez că aceste evenimente au fost susținute de Departamentul Românilor de Pretutindeni. De asemenea, am fost invitată în Polonia, în cadrul Festivalului Psalmilor lui David, unde m-am bucurat să reprezint România într-un alt context internațional, cântând psalmi în limba română. Restul concertelor au avut loc în Franța, Germania, Turcia, Israel, Spania și în țară, desigur.
Gândul: Consideri că pentru românii aflați în străinătate muzica religioasă cântată la biserică are și rolul de a alina dorul de casă, de origini, pe lângă însemnătatea spirituală?
Maria Coman: Îmi este dor de românii din diaspora, îi port în inimă mereu, m-am simțit ca acasă. Pe această cale, mărturisesc că, de fiecare dată când înregistrez un nou cântec, o parte din emoțiile melodiei se îndreaptă către ei. Cât despre alinarea dorului, absolut, Biserica comportă un rol decisiv în ceea ce privește stabilitatea sufletească, emoțională, mentală a celor aflați departe de patrie. România dăinuie astăzi, în primul rând, mulțumită credinței. Este singurul lucru care i-a făcut pe părinții, bunicii, străbunicii noștri să rămână împreuna, puternici și să lupte împotriva vicisitudinilor vieții. Am locuit în străinătate, iar țara mi-a lipsit teribil. La un moment dat, am compus o piesă special pentru România, un manifest pentru cei plecați din țară, pentru copiii care își așteaptă părinții, pentru noi, românii de acasă care vrem să fim uniți. Cât de curând voi face publică această melodie, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Gândul: Care sunt provocările pentru o tânără interpretă de muzică psaltică într-o lume dominată în special de voci masculine? Ai întâmpinat și dificultăți sau, din contră, ai primit îndrumare și sprijin?
Maria Coman: Am experimentat ambele situații. Provocările pot fi un mijloc extraordinar de a învăța și practica smerenia. În ceea ce mă privește, un singur lucru contează, acela că eu îmi pun toată încrederea în Dumnezeu și doar în El. Nu pot decât să mă simt copleșită de bunătatea Lui, îngăduind să folosească glasul meu ca unealtă pentru a-L slăvi. Mulțumesc tuturor celor care au crezut și cred în continuare în mine, ajutându-mă să pun în practică ceea ce Dumnezeu mi-a dăruit.
Gândul: Cu siguranță, muzica religioasă are o dublă însemnătate: este o rugăciune cântată, dar și un dar tămăduitor pentru cei ce o ascultă. Cu toate acestea, tot mai puțini tineri aleg să își îndrepte atenția spre a urma o astfel de vocație. Care sunt aspirațiile tale pentru viitor și cum crezi că ar putea fi atrași tinerii să învețe tainele muzicii psaltice ?
Maria Coman: Dumnezeu lucrează prin oameni și observ aceasta și în mesajele pe care le primesc, venite și din partea persoanelor din afara Bisericii, care simt nevoia de a cunoaște mai mult. Ortodoxia este o ramură a medicinei, vindecă suflete, iar tinerii simt acest lucru. De aceea, am speranța că din ce în ce mai mulți vor deveni creștini ortodocși practicanți, inclusiv viitori psalți.
Orice tip de muzică poate deveni rugăciune, atâta timp cât mesajele se păstrează într-o notă optimistă, blajină, vindecătoare. Muzica bizantină este o cale specifică, dar cu foarte mare potențial pentru viitor. Foarte mulți copii, tineri, se arată din ce în ce mai interesați de a deprinde tainele și arta acestui cânt, se organizează tot soiul de ateliere, tabere, concursuri în acest sens, așa că am mari speranțe în ceea ce înseamnă dezvoltarea și promovarea acestei direcții.
Este important ca tinerii să creadă că sunt liberi să se exprime, încurajați să întrebe și să ceară îndrumare, dar și promovați pentru a fi exemplu și pentru alții care vor același lucru, dar nu au curaj. Aspirația de la care pornesc si pe care o mențin este aceea de a aduce bine în viața și sufletul oamenilor, cu atât mai mult dacă este vorba de rugăciune, singura cale de a intra în contact direct cu Cerul.
Gândul: Maria, anul trecut ai organizat concertul Acasă de Sărbători, la Ateneul Român, alături de invitați de seamă. Evenimentul a fost un real succes, foarte apreciat de mulți oameni. Anul acesta vei organiza a doua ediție la Palatul Patriarhiei, în 27 noiembrie, unde, din câte am văzut, nu mai sunt multe bilete disponibile. La ce să se aștepte cei care vor veni ?
Maria Coman: Cu ajutorul lui Dumnezeu, va fi o experiență specială, în parfum de note bizantine și tradiționale românești. Acasă de Sărbători este o invitație la reflecție, profunzime și sens, la tradiții. Din perspectiva de organizator, cu fiecare ediție îmi place să inserez momente cu totul neașteptate, sunt o fire creativă și atunci îmi permit să mă joc puțin cu elemente care la prima vedere par opuse, care, de fapt, se intersectează într-un anumit punct. Ca artist, pot spune că emoția pură, sinceră și căldura unor suflete pline de bucuria sărbătorilor de iarnă vor picura în inimile celor prezenți. În momentul de față, împreună cu invitații de anul acesta, lucrăm de zor pentru a oferi un concert memorabil.
Gândul: Pentru că tot ai menționat, mi se pare extraordinar și de apreciat că tu îți organizezi concertele. De obicei, artiștii se ocupă doar de actul artistic. Ai avut momente când te-ai simțit copleșită?
Maria Coman: De foarte multe ori am spus că renunț, dar peste 5 minute am luat-o de la capăt și am mers mai departe. Sunt inerente aceste gânduri, pentru că apar tot soiul de probleme, unele dintre ele necesită o rezolvare imediată, iar pentru altele, soluțiile se pot lăsa așteptate, însă par a fi de negăsit. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu și al celor care se implică, rezultatul final aduce cu sine sentimentul de împlinire și sens.
Pe această cale doresc să mulțumesc și partenerilor de anul acesta, printre care Ministerul Culturii, Fundația Colecția Regală, Asociația Peter Tomaschek și Bilet.ro, precum și celor care ni se vor mai alătura acum și pe viitor. Sunt cu adevărat oameni deosebiți, care sprijină credința și cultura românească.