Intoxicația cu clor în piscina Belvedere a scos la iveală alte probleme cu RISC pentru sănătatea turiștilor. ”Proceduri nesigure” în hotelul lui Murad

În 15 iulie, la Hotelul Belvedere din Olimp, deținut de afaceristul de origine libaneză Mohammad Murad, 20 de persoane – printre care și copii – s-au intoxicat cu clor în piscina pentru adulți a complexului turistic. Același complex hotelier s-a aflat în prim-plan și la începutul anului, atunci când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a fost sesizat că firma Phoenicia Express SRL, aflat tot în „portofoliul” lui Murad a efectuat lucrări de construcție fără avize și fără autorizație, viața turiștilor fiind pusă în pericol. Funda roșie la „pachetul neregulilor” descoperite la Hotelul Belvedere a fost pusă, însă, de inspectorii ANPC, după ce aceștia au verificat blocul alimentar al complexului turistic.

  • Persoanele care au prezentat semne ale unei intoxicații după ce au făcut baie în piscina Hotelului Belvedere, au fost transportate de urgență la Spitalul din Mangalia, în urmă cu două săptămâni.
  • După controlul medical și primele îngrijiri, 10 persoane au fost trimise către Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Patru copii au fost internați peste noapte, pentru a primi îngrijiri medicale, a doua zi fiind externați, iar acum se află în afara oricărui pericol.
  • Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța au efectuat un control amănunțit la Hotelul Belvedere deținut de milionarul Murad, după ce Planul Roșu de Intervenție a fost activat atunci, din cauza incidentului de la Hotelul Belvedere. (informații suplimentare AICI)

Se spune că un necaz nu vine niciodată singur, iar omul de afaceri Mohammad Murad a simțit asta chiar pe pielea lui, după ce o defecțiune tehnică la sistemul de reeirculare/dozare automată a clorului a avut ca rezultat degajarea, într-un timp scurt, a unei cantități mare de clor în apa piscinei. (informații punctuale AICI)

Afaceristul s-a trezit și cu inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în bucătăria hotelului, după incidentul din piscina Hotelului Belvedere, iar Gândul prezintă, în exclusivitate, ce au descoperit la fața locului.

Informațiile sunt, o dată în plus, alarmante în ceea ce privește sănătatea turiștilor care ajung la complexul turistic Amfiteatru – Panoramic – Belvedere deținut de milionarul Murad în stațiunea Olimp.

A fost aplicată o sancțiune contravențională principală persoanei juridice (n.red. – Phoenicia Express SRL) în valoare de 6.000 lei, conform HG 857/2011, art. 17, lit. b, pentru nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea, spălarea și dezinfectarea piscinei, prin neprimenirea și nedezinfecția apei, corespunzător normelor de igienă”

DSP Constanța

ANPC: „S-a constatat folosirea în blocul alimentar a unor proceduri nesigure”

După ce Planul Roșu de Intervenție a fost activat – pentru că 20 de oameni reclamau o stare de rău, în urma intrării în piscina de la Hotelul Belvedere -, DSP Constanța a descoperit și că piscina respectivă nu era igienizată corespunzător, iar firma care deține hotelul – Phoenicia Express SRL, o altă societate deținută de milionarul Mohammad Murad –  nu a putut face „dovada procedurii de operare în caz de incidente specifice sau poluări accidentale care pot modifica calitatea apei, conform Ord. MS nr. 119/2014”.

Dar nu numai ziua de 15 iulie s-a dovedit a fi una extrem de încărcată pentru omul de afaceri Mohammad Murad, pentru că „vizita” DSP a fost urmată, în 18 iulie, de apariția inspectorilor de la Protecția Consumatorilor Constanța.

La solicitarea Gândul, ANPC – Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC), Regiunea Sud-Est Galați – a transmis, în exclusivitate, că a fost efectuată o „acțiune de control” la Hotelul Belvedere, în urma activării Planului Roșu de Intervenție.

„A fost efectuată o acțiune de control la Hotelul Belvedere din Olimp, aparținând operatorului economic Phoenicia Express SRL, în urma căruia a fost încheiat, în data de 18.07.2024, un proces-verbal de constatare a contravenției”, a transmis CRPC, prin comisatul șef Mona Camelia Fătu, în exclusivitate pentru Gândul.

Surprinzător, la trei zile după ce în piscina Hotelului Belvedere se intoxicau adulți și copii cu clor, din cauza unei defecțiuni tehnice, în bucătăria hotelului au fost descoperite, de inspectorii de la Protecția Consumatorilor, alte nereguli care ar fi putut să pună sănătatea turiștilor în pericol.

„În cadrul acțiunii de control, s-a constatat folosirea în blocul alimentar a unor proceduri nesigure, depozitarea de materii prime (produse din carne, legume) într-un spațiu frigorific cu altă destinație din fabricație”, a mai precizat comisarul șef Mona Camelia Fătu.

Reclamații împotriva Hotelului Belvedere

Faptul că în blocul alimentar al Hotelului Belvedere au fost descoperite „proceduri nesigure” ridică un alt semn de întrebare în legătură cu siguranța turiștilor care aleg să se cazeze în complexul turistic pe care îl deține omul de afaceri Mohammad Murad, pe lângă cele două incidente înregistrate în anul 2024.

  • Piscina a fost igienizată necorespunzător, oamenii s-au intoxicat cu clor în ea și, ulterior, DSP l-a obligat pe Murad să o golească și să o repună în funcțiune după ce toate problemele vor fi rezolvate.
  • Inspectoratul de Stat în Construcții a fost sesizat în luna februarie a acestui an, existând informații îngrijorătoare potrivit cărora întreaga structură de rezistență a complexului ar fi fost afectată de lucrări executate fără avize și fără autorizație de construcție de firma lui Mohammad Murad, Phoenicia Express SRL.

Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor, în răspunsul transmis în exclusivitate pentru Gândul, menționază și că, în ceea ce privește Hotelul Belvedere – parte a complextului turistic din Olimp, redeschid, după reabilitare, în august 2020 – au fost primite mai multe sesizări. În perioada 2021 – 2023, turiștii care au fost „musafirii” lui Mohammad Murad la Hotelul Belvedere au transmis către ANPC nouă reclamații.

„În perioada 2021 – prezent, la CJPC Constanța au fost înregistrate în total 9 reclamații împotriva Hotelului Belvedere din Olimp, respectiv: 4 reclamații în anul 2021, o reclamație în anul 2022, 4 reclamații în anul 2023”, a precizat comisarul șef Mona Camelia Fătu.

Phoenicia Express SRL, deținută de Murad, societate „recidivistă”: „Amendă 5.000 de lei”

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, și Primăria Mangalia a fost sesizată în legătură cu „lucrările” făcute de firma lui Mohammad Murad la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere fără a exista o autorizație de construire. În urma verificărilor, s-a constatat că afaceristul s-a „lansat” în lucrări de construcție la complextul hotelier Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, numai că a „uitat” că îi era necesară, potrivit legii, și autorizația de construire.

Societatea Phoenicia Express SRL, deținută de Murad, a fost amendată cu 5.000 de lei, în data de 21 aprilie 2022, iar lucrările au fost sistate. Abia ulterior a fost emis un certificat de urbanim (în data de 13 iulie 2022), cu o valabilitate de 24 de luni, pentru „intrarea în legalitate”.

Prin același certificat de urbanism – asta după ce milionarul Mohammad Murad efectuase deja lucrările de construcții – au fost solicitate și:

  • avize și acorduri privind utilitățile urbane și infrastructura;
  • avize și acorduri privind securitatea la incendiu și sănătatea populației;
  • avize specifice ale administrației publice centrale și ale serviciilor descentralizate ale acestora;
  • studii de specialitate.

Mai mult, abia în acea perioadă au fost solicitate expertiza tehnică „rezistență mecanică și stabilitate” și expertiza tehnică „securitate la incendiu”.(alte detalii AICI)


CITEȘTE ȘI:

”Război” pe tablouri celebre din AVEREA lui Petru GROZA. Un moștenitor al ”burghezului roșu” și-a păcălit rudele și a băgat toți banii în buzunar

Austriecii de la AGRANA trec de la dulce la amar. Cum vor să pună lacăt pe fabrica de ZAHĂR din Buzău. „Lasă oamenii pe străzi, au PROFIT 10 mil. €”

Deciziile controversate ale PNL „dinamitează” companiile de stat din ENERGIE. Cum au plasat liberalii în posturi-cheie doar „oamenii de încredere”

„Mâna dreaptă” a lui Nicușor Dan, SCOASĂ DIN SCHEMĂ de „Filiera Stamule” din Primărie? Urbanist: „Diana Pungă tăia și spânzura pe Resurse Umane”

Acuzații GRAVE la adresa lui Mircea Geoană! Ar fi plagiat, în teza de doctorat, din doi președinți americani, Bill Clinton și George W. Bush

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Simion explică modul în care va oferi românilor apartamente ieftine
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cum vede George Simion apărarea României în cazul unui război. Ce părere are despre Putin,...
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Crima de la Brăila. Primele declarații făcute de soțul Marinei, medicul stomatolog ucis cu sânge...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce categorie de permis îți trebuie pentru a tracta, legal, o remorcă sau o rulotă?
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident...
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Horoscop zilnic, 30 iulie 2024: O sumă importantă de bani se va adăuga la bugetul...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Românii care pleacă în concediu închiriază tot mai multe mașini