În 15 iulie, la Hotelul Belvedere din Olimp, deținut de afaceristul de origine libaneză Mohammad Murad, 20 de persoane – printre care și copii – s-au intoxicat cu clor în piscina pentru adulți a complexului turistic. Același complex hotelier s-a aflat în prim-plan și la începutul anului, atunci când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a fost sesizat că firma Phoenicia Express SRL, aflat tot în „portofoliul” lui Murad a efectuat lucrări de construcție fără avize și fără autorizație, viața turiștilor fiind pusă în pericol. Funda roșie la „pachetul neregulilor” descoperite la Hotelul Belvedere a fost pusă, însă, de inspectorii ANPC, după ce aceștia au verificat blocul alimentar al complexului turistic.
Se spune că un necaz nu vine niciodată singur, iar omul de afaceri Mohammad Murad a simțit asta chiar pe pielea lui, după ce o defecțiune tehnică la sistemul de reeirculare/dozare automată a clorului a avut ca rezultat degajarea, într-un timp scurt, a unei cantități mare de clor în apa piscinei. (informații punctuale AICI)
Afaceristul s-a trezit și cu inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în bucătăria hotelului, după incidentul din piscina Hotelului Belvedere, iar Gândul prezintă, în exclusivitate, ce au descoperit la fața locului.
Informațiile sunt, o dată în plus, alarmante în ceea ce privește sănătatea turiștilor care ajung la complexul turistic Amfiteatru – Panoramic – Belvedere deținut de milionarul Murad în stațiunea Olimp.
A fost aplicată o sancțiune contravențională principală persoanei juridice (n.red. – Phoenicia Express SRL) în valoare de 6.000 lei, conform HG 857/2011, art. 17, lit. b, pentru nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea, spălarea și dezinfectarea piscinei, prin neprimenirea și nedezinfecția apei, corespunzător normelor de igienă”
DSP Constanța
După ce Planul Roșu de Intervenție a fost activat – pentru că 20 de oameni reclamau o stare de rău, în urma intrării în piscina de la Hotelul Belvedere -, DSP Constanța a descoperit și că piscina respectivă nu era igienizată corespunzător, iar firma care deține hotelul – Phoenicia Express SRL, o altă societate deținută de milionarul Mohammad Murad – nu a putut face „dovada procedurii de operare în caz de incidente specifice sau poluări accidentale care pot modifica calitatea apei, conform Ord. MS nr. 119/2014”.
Dar nu numai ziua de 15 iulie s-a dovedit a fi una extrem de încărcată pentru omul de afaceri Mohammad Murad, pentru că „vizita” DSP a fost urmată, în 18 iulie, de apariția inspectorilor de la Protecția Consumatorilor Constanța.
La solicitarea Gândul, ANPC – Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC), Regiunea Sud-Est Galați – a transmis, în exclusivitate, că a fost efectuată o „acțiune de control” la Hotelul Belvedere, în urma activării Planului Roșu de Intervenție.
„A fost efectuată o acțiune de control la Hotelul Belvedere din Olimp, aparținând operatorului economic Phoenicia Express SRL, în urma căruia a fost încheiat, în data de 18.07.2024, un proces-verbal de constatare a contravenției”, a transmis CRPC, prin comisatul șef Mona Camelia Fătu, în exclusivitate pentru Gândul.
Surprinzător, la trei zile după ce în piscina Hotelului Belvedere se intoxicau adulți și copii cu clor, din cauza unei defecțiuni tehnice, în bucătăria hotelului au fost descoperite, de inspectorii de la Protecția Consumatorilor, alte nereguli care ar fi putut să pună sănătatea turiștilor în pericol.
„În cadrul acțiunii de control, s-a constatat folosirea în blocul alimentar a unor proceduri nesigure, depozitarea de materii prime (produse din carne, legume) într-un spațiu frigorific cu altă destinație din fabricație”, a mai precizat comisarul șef Mona Camelia Fătu.
Faptul că în blocul alimentar al Hotelului Belvedere au fost descoperite „proceduri nesigure” ridică un alt semn de întrebare în legătură cu siguranța turiștilor care aleg să se cazeze în complexul turistic pe care îl deține omul de afaceri Mohammad Murad, pe lângă cele două incidente înregistrate în anul 2024.
Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor, în răspunsul transmis în exclusivitate pentru Gândul, menționază și că, în ceea ce privește Hotelul Belvedere – parte a complextului turistic din Olimp, redeschid, după reabilitare, în august 2020 – au fost primite mai multe sesizări. În perioada 2021 – 2023, turiștii care au fost „musafirii” lui Mohammad Murad la Hotelul Belvedere au transmis către ANPC nouă reclamații.
„În perioada 2021 – prezent, la CJPC Constanța au fost înregistrate în total 9 reclamații împotriva Hotelului Belvedere din Olimp, respectiv: 4 reclamații în anul 2021, o reclamație în anul 2022, 4 reclamații în anul 2023”, a precizat comisarul șef Mona Camelia Fătu.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, și Primăria Mangalia a fost sesizată în legătură cu „lucrările” făcute de firma lui Mohammad Murad la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere fără a exista o autorizație de construire. În urma verificărilor, s-a constatat că afaceristul s-a „lansat” în lucrări de construcție la complextul hotelier Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, numai că a „uitat” că îi era necesară, potrivit legii, și autorizația de construire.
Societatea Phoenicia Express SRL, deținută de Murad, a fost amendată cu 5.000 de lei, în data de 21 aprilie 2022, iar lucrările au fost sistate. Abia ulterior a fost emis un certificat de urbanim (în data de 13 iulie 2022), cu o valabilitate de 24 de luni, pentru „intrarea în legalitate”.
Prin același certificat de urbanism – asta după ce milionarul Mohammad Murad efectuase deja lucrările de construcții – au fost solicitate și:
Mai mult, abia în acea perioadă au fost solicitate expertiza tehnică „rezistență mecanică și stabilitate” și expertiza tehnică „securitate la incendiu”.(alte detalii AICI)
CITEȘTE ȘI: