Judecătorii au văzut ce nu a făcut CRIMINALUL de la Perla în penitenciar. Gheorghe Vlădan petrece Crăciunul în spatele gratiilor. „Nu s-a evidențiat!”

Publicat: 22 10. 2024, 08:00

This browser does not support the video element.

În seara zilei de 5 martie 2012, Gheorghe Vlădan a dat buzna în coaforul Perla din Capitală. Era înarmat cu un pistol Glock – pe care îl deținea legal – și a deschis focul asupra soției sale, care lucra acolo, dar și asupra altor angajate și cliente. Soția sa, Florina, și casiera Mariana Bendre au fost împușcate mortal, iar alte șase persoane au fost rănite.

  • Gheorghe Vlădan a fost condamnat la închisoare pe viață, în anul 2013, dar în anul 2019 a reușit să scape de această pedeapsă, pentru că legea permite deținuților care împlinesc 60 de ani în timpul detenției să ceară în instanță schimbarea pedepsei în 25 de ani de închisoare.
  • Ulterior, fostul polițist Gheorghe Vlădan a cerut eliberarea condiționată – în 2022, în 2023 și în 2024 – și a spus că ar vrea să locuiască în Sectorul 4 al Capitalei, la adresa unde a locuit cu soția pe care a împușcat-o în anul 2012.
  • În anii 2022 și 2023, judecătorii au stabilit că Gheorghe Vlădan nu a stat suficient timp în penitenciar pentru ca pedeapsa primită după ce a comis masacrul de la coaforul Perla să fie pentru el un mijloc de reeducare. (mai multe detalii AICI)
  • Gheorghe Vlădan beneficiază de pensie, dar menționează că ar dori să se ocupe și de administrarea unei afaceri, potrivit informațiilor din cererile de eliberare condiționată.

Gândul prezintă, în exclusivitate, extrase din motivarea instanței de judecată care a analizat, în  august 2024, a treia cerere de eliberare condiționată formulată de Gheorghe Vlădan,  criminalul de la Perla.

Criminalul de la Perla a contestat concluziile Comisiei de liberare condiționată a Penitenciarului Jilava

Primele două cereri de eliberare condiționată făcute de Gheorghe Vlădan au fost respinse de magistrați, concluzia acestora fiind aceea că timpul petrecut de criminalul de la Perla în penitenciar nu este suficient.

În data de 8 august 2024, Comisia de liberare condiționată a Penitenciarului București-Jilava a decis că nu se impune lăsarea în libertate a lui Gheorghe Vlădan și a propus o nouă dată la care ar putea fi reevaluată cererea. Criminalul de la Perla a contestat, însă, la Judecătoria Sectorului 4, procesul verbal întocmit la acea dată de Comisie.

Potrivit motivării instanței de judecată, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate, Gheorghe Vlădan a fost condamnat, în anul 2019, la 25 de ani de închisoare – pedeapsă schimbată atunci din închisoare pe viață -, sentința fiind dată de magistrații de la Tribunalul Giurgiu. Pedeapsa urmează să se încheie în data de 11 noiembrie 2035.

„Comisia (Penitenciarului București-Jilava – n.r.) a constatat că deținutul a executat fracția de pedeapsă necesară pentru a putea fi analizată liberarea sa condiționată, reținându-se sub acest aspect că a executat și câștigat 5.870 zile de închisoare.

Comisia a apreciat că deținutul nu poate fi liberat condiționat ca urmare a timpului insuficient pentru atingerea scopului pedepsei”, s-a menționat în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 4.

Gheorghe Vlădan, recompensat de 73 de ori în penitenciar

Judecătorul care a analizat contestația depusă de Gheorghe Vlădan i-a atras acestuia atenția că măsura liberării condiționate este „facultativă”, nefiind „un drept, ci doar o vocație generală a condamnatului”, așa cum precizează și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„În ceea ce privește celelalte condiții prevăzute de lege, instanța reține că – în perioada executării pedepsei – condamnatul a avut un comportament conform normelor de deținere, fiind sancționat o singură dată cu avertisment pentru nerespectarea Regulamentului de ordine interioară și fiind recompensat de 73 de ori.

Astfel, de la ultima analiză în cadrul comisiei, acesta a mai acumulat un număr de 9 recompense. (…)

A avut o participare intensă la programe și activități educative și de asistență psihosocială organizate la locul de deținere, în raport cu perioada executată, aspect ce relevă o evoluție progresivă a deținutului, din punct de vedere educațional, comportamental și relațional”, se mai arată în motivarea instanței de judecată, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Deținutul nu i-a convins pe magistrați nici în 2024: „Nu s-a evidențiat în vreun fel la locul de deținere”

Chiar dacă Gheorghe Vlădan are o evoluție pozitivă în penitenciar, după cum arată numărul de recompense primite, magistratul de la Judecătoria Sectorului 4 care i-a analizat cererea nu a fost convins că acesta ar merita să fie acum eliberat condiționat.

Criminalul de la Perla poate formula o nouă cerere de eliberare condiționată abia peste 6 luni, au mai decis magistrații. Asta înseamnă că Gheorghe Vlădan va mai sta în penitenciar cel puțin până după Crăciun și Anul Nou.

Instanța reține că nu a fost îndeplinit încă scopul pedepsei, eforturile depuse de persoana condamnată pe parcursul executării pedepsei neputând contura încă o concluzie în sensul că reprezintă adevărata imagine a condamnatului. (…)

Perioada efectiv executată din pedeapsă este neîndestulătoare pentru formarea unei atari convingeri, fiind necesar ca petentul condamnat să dezvolte, într-un ritm constant/susținut, o poziție comportamentală dedicată valorilor corecte de conviețuire.

Instanța reține că, la acest moment, nu se impune liberarea condiționată a petentului, chiar dacă acesta a îndeplinit fracția prevăzută de lege, deorece față de aceasta, funcțiile pedepsei nu au fost realizate, impunîndu-se ca acesta să-și intensifice eforturile în ceea ce privește formarea unei atitudini de respect față de valorile sociale și ordinea de drept.

Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce în niciun caz, automat, la acordarea beneficiului liberării condiționate, în condițiile în care petentul nu s-a evidențiat în vreun fel la locul de deținere. (…) Nu se impune liberarea condiționată a petentului”, a argumentat magistratul de la Judecătoria Sectorului 4 al Capitalei decizia de respingere a cerererii lui Gheorghe Vlădan de a fi lăsat în libertate, după mai bine de 12 ani și jumătate de la încarcerarea sa.

Respinge, ca nefondată, cererea de liberare condiționată formulată de petentul Vlădan Gheorghe, deținut în Penitenciarul București-Jilava. (…) Cererea de liberare condiționată va putea fi reînnoită după data de 8 februarie 2025”

Motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 4

Gheorghe Vlădan regretă fapta, dar „timpul petrecut în penitenciar nu este suficient”

Evaluarea psihologică a criminalului de la Perla a relevat „o structură de personalitate în acord cu normele și regulile mediului de proveniență și un nivel cognitiv în raport cu gradul de instruire școlară”.

Totuși, o astfel de concluzie nu a fost de ajuns pentru ca Gheorghe Vlădan să fie eliberat condiționat nici la prima cerere, formulată în anul 2022.

”Își asumă responsabilitatea pentru fapta comisă, manifestând regret. S-a adaptat mediului carceral, fiind implicat activ în activități lucrative. A participat la activitățile psihologice la care a fost selectat. Pe parcursul executării măsurii privative de libertate a fost sancționat disciplinar o singură dată și în mai multe rânduri recompensat, manifestând o constanță preponderent pozitivă. Prezintă proiecții de viitor postliberare”, se arăta în motivarea deciziei din 2022 a Judecătoriei Giurgiu.

Instanţa constata și atunci că, deşi Gheorghe Vlădan a îndeplinit fracţia prevăzută de lege, nu poate fi eliberat condiționat pentru că faptele sale din timpul petrecut în penitenciar nu au arătat o ”atitudine care să confirme conştientizarea scopului pedepsei aplicate”.

Judecătorii care i-au respins în 2022 cererea apreciau că Vlădan trebuie să mai stea o vreme în penitenciar, pentru a convinge că ”personalitatea sa a fost în mod decisiv influențată într-un sens pozitiv și că profilul său psihologic a fost complet remodelat, astfel încât riscul de a comite fapte grave după liberarea sa să devină aproape inexistent”.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Mama criminalului de la Perla, abandonată de familie, a ajuns în centrul bunului samaritean din Dumbrava. ”Stătea într-o casă dărăpănată”

Ce PENSIE primește, la pușcărie, Gheorghe DINCĂ. Monstrul din Caracal are de achitat despăgubiri de peste 600.000 de euro

Cum a vrut să scape de închisoare odiosul CRIMINAL care își ”trata” victimele cu cocktail cu țuică, somnifere și antigel, apoi le arunca în fântâni