România mai are nevoie de sisteme de colectare separată, de tratare și reciclare, iar Administrația Fondului pentru Mediu și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt cele două instituții care vor asigura, în continuare, finanțarea proiectelor legate de managementul deșeurilor, a declarat consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Mihaela Frăsineanu, la conferința Gândul Recycle Now.
„De fiecare dată când particip la astfel de evenimente la care ne întâlnim, în mare parte, mulți din cei care lucrăm în domeniu, plec cu noi idei și cumva cu siguranța că se poate merge mai departe și că am identificat noi soluții pentru că acesta este și motivul pentru care aceste evenimente se și întâmplă, pentru a identifica noi soluții, pentru a lega noi parteneriate, pentru a clarifica drumul pe care îl avem de străbătut pe mai departe. Și una dintre aceste concluzii este legată de proiecte concrete, cum ar fi implementarea sistemului de colectare separată finanțat din PNRR.
Da, există întârzieri, însă ceea ne dorim este să se întâmple lucrurile cât mai repede, pentru că România încă mai are nevoie de sisteme de colectare separată. Al doilea proiect, foarte concret, este elaborarea planului național de gestionare a deșeurilor. Cred că știm cu toții că este o condiție favorizantă pentru finanțarea proiectelor din managementul deșeurilor prin actuala și viitoarea perioadă de finanțare PDD. Acesta probabil că va fi puțin întârziat, însă este mai bine să se întârzie puțin și să existe un plan care să fie cu adevărat implementat, decât să facem un plan care să fie doar pe hârtie și după aceea să găsim suficient de multe scuze să nu-l implementăm.
O a treia concluzie este legată de implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR): din fericire pentru noi, ne-a depășit așteptările și în acest caz putem vorbi de cel mai mare proiect de economie circulară la nivel național. Suntem implicați peste 19 milioane de cetățeni. În acest proiect s-au creat, până la momentul acesta, aproape 800 de noi locuri de muncă directe în partea de colectare, sortare și transport, ca să nu mai vorbim de toate celelalte industrii conexe.
Și mai avem o siguranță cu care plecăm după ziua de astăzi. Și Administrația Fondului pentru Mediu și Garda Națională de Mediu sunt cele două instituții care, vor asigura în continuare atât finanțarea proiectelor de mediu de care este absolută nevoie în România, dar și certitudinea că reglementările de mediu vor fi respectate”, a declarat consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Mihaela Frăsineanu.
Consilierul de stat a explicat de ce reciclarea nu este suficientă pentru a susține economia circulară.
„Doar reciclarea nu este suficientă pentru a susține economia circulară. O parte din materialele care rezultă în urma reciclării pot fi reintroduse în circuitul economic. Și aici o să vă dau din nou exemplu Sistemului de Garanție-Returnare care colectează PET, sticlă și aluminiu curate și care vor fi reintroduse în alte noi produse PET, sticlă și aluminiu. Însă, dincolo de toate acestea, economia circulară înseamnă în primul și în primul rând o gândire a unui nou produs în așa fel încât să i se prelungească durata de viață, să aibă părțile componente ușor detașabile și ușor reparabile, să-ți dea posibilitatea ca în momentul în care unul din aparatele pe care le folosești s-a stricat, să îl repari și să-l refolosești fără a te debarasa te el, așa cum o facem din păcate acum. Și pe de altă parte, este mai mult decât nevoie de crearea unei piețe de desfacere pentru materialele rezultate din reciclare.”, a conchis Mihaela Frăsineanu.
Partenerii Conferinței Gândul Recycle Now, ediția a V-a, au fost Administrația Fondului pentru Mediu, RedPoint, RetuRO, PROFI, Green Pack.
CITEȘTE ȘI: