După ce Asocierea MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. (Leader) – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. i-a „suflat” afaceristului Dorinel Umbrărescu contractul uriaș – aproximativ 7,5 miliarde lei – licitat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) pentru un segment din Autostrada Transilvania, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestația făcută de compania din Turcia în urma unei solicitări a CNAIR prin care s-au cerut explicații referitoare la oferta financiară depusă.
Așa cum Gândul a anunțat, în exclusivitate, încă din data de 24 ianuarie, turcii de la Makyol s-au aflat în pole-position pentru preluarea acestui contract uriaș pentru lotul cu tunelul Meseș Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău.
Asocierea Makyol-Ozaltin ar avut cea mai bună ofertă tehnică, iar în ceea ce privește componenta financiară, prețul ofertei are o pondere de 55 % din punctajul total.
CNAIR a cerut companiei MAKYOL clarificări suplimentare referitoare la preț, oferta fiind sub estimările CNAIR, iar reprezentanții acesteia au depus o contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).
„Solicitarea de clarificări este nelegală și se impune a fi anulată în tot”, au precizat reprezentanții Makyol în contestația depusă la CNCD, transmițând și că această solicitare a CNAIR a fost „neclară” și a conținut „ambiguități”.
Potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul, contestația depusă de Makyol a fost analizată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, iar decizia este una favorabilă companiei din Turcia.
„Admite contestația și dispune remedierea”, a decis CNSC vineri, 15 martie 2024.
Contractul „Proiectarea și execuția Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău, Subsecțiunea 3B3: Poarta Sălajului – Zalău, inclusiv Tunel rutier la profil de autostradă în zona Meseș și Subsecțiunea 3B4: Zalău – Nușfalău”, are o valoare maximă la 8.847.104.999 de lei, fără TVA.
„Obiectul contractului îl reprezintă Proiectarea și Execuția Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău, Subsecțiunea 3B3: Poarta Sălajului – Zalău, inclusiv Tunel rutier la profil de autostradă în zona Meseș și Subsecțiunea 3B4: Zalău – Nușfalău în lungime de aproximativ 41 km, din care aproximativ 2,8 km de tunel, în conformitate cu prevederile contractului de lucrări”, s-a precizat pe site-ul SEAP.
„Vorbim de o lucrare extrem de complexă ce implică execuția faimosului Tunel Meseș (cu două galerii) în lungime de 2,89 km și cu 2 benzi de circulație pe sens, precum și construcția a 65 de viaducte, poduri și pasaje.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor
Conform documentelor oficiale, prețul a fost cel mai important factor de evaluare a ofertei:
Citește și: