Afaceristului Cătălin Podaru – CEO al companiei Leviatan Group – i se spune în mediul de business „nepotul” lui Nicolae Ciucă, chiar dacă nu există vreo legătură de rudenie între cei doi. Numai că această etichetă a fost aplicată pe fruntea lui Podaru tocmai datorită contractelor impresionante pe care firmele sale le câștigă, de mai mulți ani, pe zona de Apărare și nu numai. „Nepotul” lui Ciucă este un privilegiat la acest capitol, iar conexiunile strânse cu PNL par a fi un factor decisiv în ecuație. Dar afaceristul Cătălin Podaru este nerecunoscut de Ciucă, din motive lesne de înțeles.
Deși Nicolae Ciucă, în urma dezvăluirilor Gândul, a negat legătura cu „nepotul” Cătălin Podaru (detalii AICI), implicat în toate aceste contracte prin firmele sale, există legături evidente între afacerist și fieful PNL.
În exclusivitate, Gândul a prezentat contractele câștigate de rezervistul Cătălin Podaru – a fost, până în anul 2011, ofițer activ al MapN -, printre acestea numărându-se și „contractul mileniului”, câștigat de Leviatan Group în anul 2021.
Contractul a reprezentat „lucrări de extindere și modernizare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii” și a fost doar o parte dintr-un contract mamut de 1,67 de miliarde de lei, alocat modernizării infrastructurii de apărare, investiția fiind necesată pentru ca Forțele Aeriene ale Statelor Unite să se mute în România. (mai multe detalii AICI)
Totodată, Gândul a prezentat și imagini în premieră cu garajul de lux al omului de afaceri Cătălin Podaru, acolo unde sunt parcate un Porsche 911 GT3 RS, un BMW seria 7M, Porsche Carrera, un BMW X7, Porsche Cayenne, un Audi A6 și un Fiat 500. (imagini și informații AICI)
Gândul continuă seria dezvăluirilor despre conexiunile care leagă PNL de Cătălin Podaru, „nepotul” lui Nicolae Ciucă, iar în centrul tabloului general se află Câmpia Turzii, acolo unde rezervistul cu succes în afaceri a „împușcat” contractul de 100 de milioane de euro, dar a reușit să câștige și întocmirea documentației tehnice pentru faza a doua a modernizării bazei aeriene de la Câmpia Turzii.
Leviatan Group este o companie formată din Leviatan Design, Ubitech Construcții, eConfaire Immersive Design și Copraag Entrepreneur. Cătălin Podaru a reușit să câștige proiecte majore de proiectare și execuție în domeniile apărare, medical, educațional și administrativ.
După cum arătam mai sus, Ubitech Construcții face parte din compania-mamă Leviatan Group, al cărei CEO este „nepotul lui Nicolae Ciucă”, afaceristul Cătălin Podaru.
În luna iulie a acestui an, Ubitech Construcții a oferit un microbuz Mercedes, în valoare de 100.000 de euro, celor de la clubul FC Câmpia Turzii. Evenimentul a avut loc joi, 25 iulie 2024, chiar pe Stadionul Municipal „Mihai Adam” din Câmpia Turzii.
„Acum un an și jumătate, când am demarat proiectul de la Câmpia Turzii, am găsit aici oameni serioși, colaboratori și parteneri cu care facem performanță la unul dintre cele mai importante proiecte pentru România, în baza aeriană de la Câmpia Turzii. Pentru că una dintre valorile noastre este bucuria de a dărui, suntem încântați că putem sprijini acest club. Credem în potențialul copiilor și a tinerelor generații, care pot face performanță în România”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Group.
Dincolo de declarațiile efervescente ale „nepotului lui Nicolae Ciucă”, realitatea politică nu poate fi trecută cu vederea. FC Câmpia Turzii este finanțată de Primăria Câmpia Turzii, iar controversatul primar Dorin Nicolae Lojigan este liberal cu state vechi de serviciu.
Potrivit surselor Gândul, legatura Podaru – PNL via primarul Dorin Nicolae Lojigan poate fi „citită” și într-o altă cheie.
„Legatura Podaru-PNL via primar Lojigan – care este anchetat de DNA pentru abuzuri sexuale – ridică semne de întrebare. Primarul Lojigan s-ar fi bucurat foarte mult de banii veniți de la Ubitech, luați de la baza militară Câmpia Turzii, în urma contractului mileniului, și și-ar fi finanțat campania sa electorală pentru a beneficia de mult doritul capital electoral”, au declarat susele Gândul, în exclusivitate.
Potrivit surselor Gândul, relația lui Cătălin Podaru, afaceristul etichetat drept „nepotul” lui Ciucă, cu PNL este foarte bine „sudată”.
Din scenariu nu lipsește nici Nicolae Ciucă, șeful liberalilor și candidat la Peședinția României – deși acesta a spus că nu îl cunoaște pe Cătălin Podaru -, iar puntea de legătură este reprezentată de primarul din Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan.
„Afaceristul Cătălin Podaru a făcut o sponsorizare, în iulie, la Primăria Câmpia Turzii, la echipa de fotbal. Nu a trecut mult timp și a fost prezent și Nicolae Ciucă la fața locului, împreună cu primarul Lojigan, anchetat de DNA pentru că ar fi cerut favoruri sexuale unei tinere angajate.
„Nepotul” lui Ciucă este unul dintre sponsorii din umbră ai PNL-ului. Este o coincidență prea mare. Nicolae Ciucă spune că nu îl conoaște pe Podaru, dar acesta este conectat la PNL. Dai un microbuz de 100.000 de euro chiar la primăria PNL și primăria te ajută în zonă. Cătălin Podaru a câștigat contracte mari în zonă. A beneficiat de sprijinul PNL în derularea afacerilor?
Primarul Lojigan a fost mâna dreaptă a lui Daniel Buda, a fost mâna dreaptă a lui Alin Tișe, liberal de seamă în Ardeal”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
La sfârșitul lunii octombrie, Nicolae Ciucă a fost la Câmpia Turzii. Candidatul la președinție din partea PNL a vizitat cea mai mare fabrică de panificație și patiserie congelată din România.
Ciucă a fost „flancat” de președintele PNL Cluj, Daniel Buda, de primarul Emil Boc, de secretarul general Lucian Bode, de primarul Dorin Lojigan și de candidații PNL la alegerile parlamentare.
„Lojigan a fost prezent alături de Ciucă, săptămâna trecută, la Câmpia Turzii. Dar Lojigan este un personaj controversat, tu – Ciucă, un candidat la Președinția României – te afișezi cu el? La Câmpia Turzii este un hub al PNL-ului, iar Leviatan, compania lui Podaru, are un rol major în scenariu”, au mai declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
Primarul Dorin Nicolae Lojigan este acuzat de presupuse fapte de corupție legate de modul în care s-ar fi derulat un concurs de angajare.
Potrivit surselor Gândul, Dorin Nicolae Lojigan ar fi solicitat și primit mită, numai că acuzațiile nu se opresc aici.
„Primarul din Câmpia Turzii este acuzat de procurori că ar fi luat mită în vederea unor angajări. Mai mult decât atât, există și suspiciunea că acesta ar fi solicitat și obținut, în vederea angajărilor, și favoruri sexuale”, au declarat surse judiciare pentru Gândul. (mai multe detalii AICI)
Între anii 1991 și 1996, Dorin Nicolae Lojigan a lucrat ca lăcătuș mecanic la Industria Sârmei Câmpia Turzii SA, apoi – din 1996 până în 1998 – a lucrat ca tehnician în Departamentul Financiar al SC Mechel Câmpia Turzii SA.
În anul 2020, Dorin Nicolae Lojigan a fost reales primar al Municipiului Câmpia Turzii, din partea PNL Câmpia Turzii.
Lista contractelor câștigate de firmele afaceristului Cătălin Podaru pare nesfârșită, iar Gândul o prezintă punctual:
Contracte cu Ministerul Apărării:
Contracte Infrastructură aeroportuară:
Contracte spitale:
Contracte administrație:
„În anul 2023, Leviatan Group a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 450 de milioane de lei, iar în primul trimestru al anului 2024, acest indicator economic a fost de peste 60 de milioane de lei. Totodată, estimăm că, până la finalul acestui an, vom depăși cu cel puțin 25% rezultatele înregistrate în anul trecut”, a declarat Cătălin Podaru într-un interviu pentru Agenda Construcțiilor, în luna iunie a acestui an.
Podaru spunea că portofoliu total de proiecte contractate la acel moment era în valoare de peste 1,25 miliarde de lei.
Potrivit informațiilor oficiale, grupul a derulat peste 35 de proiecte majore din anul 2020 și până în prezent, cifra de afaceri din 2023 fiind cu 38% mai mare decât cea din anul fiscal precedent.
Leviatan Design, înființată în 2012, a avut în 2023 o cifră de afaceri de 294,4 milioane de lei și un profit de 23,7 milioane de lei, cu un număr mediu de 75 de angajați, potrivit datelor agregate de Termene.ro.
În primul an de activitate, 2012, cifra de afaceri netă era de 94.368 lei (de peste 3.000 de ori mai mic decât în 2023).
A câștigat și 17 licitații publice, în valoare de aproape 100 de milioane lei (99.863.075 lei), conform datelor publicate pe termene.ro, dar nu toate au valoarea investiției afișată.
Zece dintre ele, cele mai scumpe, sunt contracte încheiate cu Ministerul Apărării.
Pe platforma SICAP.ai, Leviatan Design apare câștigător în 46 achiziții, în valoare de 1.906.043 RON / 381.208,60 EUR.
Ubitech Construcții, înființată în 2015, a avut în 2023 o cifră de afaceri netă de 415,8 milioane de lei și un profit net de 119,8 milioane de lei, cu un număr mediu de 95 de angajați.
Dintre cele nouă achiziții directe, șase sunt cu MApN, iar dintre cele 22 de licitațiipublice agregate de termene.ro, 20 sunt cu Ministerul Apărării.
Conform platformei SICAP.ai, Ubitech Construcții a câștigat 28 de licitații, cu o valoare a contractelor de 771.522.766 RON / 154.304.553,20 EUR.
Întregistrată în decembrie 2013, compania are 34 de angajați.
Are un contract de achiziție directă înregistrat, cu MApN, și nicio licitație publică.
Înființată în 2017, compania are 5 angajați.
Toate cele 21 de achiziții directe sunt cu MApN, la fel și cele 14 licitații publice.
CITEȘTE ȘI: