Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a „rezolvat” ecuația șobolanilor din București și declară că există o scădere de 20% a rozătoarelor față de mandatul Gabrielei Firea. De fapt, mai spune Nicușor Dan, chiar ea a înființat compania de deratizare – Compania Municipală Eco Igienizare -, iar această problemă a șobolanilor, invocată foarte des, este una artificială, nu o problemă în sine a Bucureștiului.
Edilul a mai transmis că nu a văzut niciun șobolan în locurile publice, deși merge mult pe jos sau cu autobuzul, că a dat bugetul cerut de Compania Municipală Eco Igienizare, dar că angajații acesteia nu pot interveni în zonele private, care, în opinia lui, reprezintă ”sursa” acestor rozătoare.
„Eu… să știți că circul pe jos, cu autobuzul, prin orașul ăsta… n-am văzut niciodată niciun șobolan. Bineînțeles că există și indicatorul cel mai relevant este de câte ori sună telefonul și se reclamă existența acestor animale în București.
E o scădere cam de 20% față de mandatul precedent, dar sunt cazuri absolut punctuale. Dacă veți întreba 1.000 de bucureșteni, cred că doi vă vor spune că au întâlnit un șobolan în ăștia 4 ani (…). Este o temă artificială pentru bucureșteni.
Și de ce se întâmplă? Noi avem o companie care, de altfel, este creația fostei administrații, care face deratizare. I-am dat și buget, exact cât a cerut, numai că sunt locuri private în care ei nu ajung, nu au competență să intervină. Sunt alte instituții care fac control pentru instituții private, sunt și terenuri virane pe care, la fel, n-avem competență să intervenim… și asta este sursa șobolanilor. Dar nu e o problemă a Bucureștiului… șobolanii”, a spus Nicușor Dan la Digi 24.
Avocatul Radu Dinulescu spune că a da vina pe fosta administrație este ceva absolut normal pentru Nicușor Dan, în lupta sa pentru obținerea unui nou mandat de primar general, „greaua moștenire” fiind singurul argument al edilului în fața lipsei unor realizări majore.
„Cum a făcut Nicușor Dan de a ajuns la acest procent de 20%, a numărat șobolanii?
Să începem comentariul de la companii, fiindcă aici este marea problemă. Nicio primărie de oraș modern din Europa nu poate fi condusă, din punct de vedere al serviciilor publice pe care le asigură, prin chestiuni de tip regii, așa cum se întâmpla în București până la venirea în funcția de primar a Gabrielei Firea, sau prin direcții din cadrul executivului.
Aceste servicii publice trebuie predate, din punct de vedere al efectuării lor, unor companii municipale, așa cum se întâmplă și în Viena, și în Berlin, și la Londra, și la Paris, peste tot în marile capitale europene. De altfel. toate orașele mari din România au companii, mai mari sau mai mici, cu care asigură serviciile publice.
La data la care au fost înființate, prin votul Consiliului General, în anul 2017, aceste companii municipale au fost atacate de Uniunea Salvați România (USR), care avea o pondere serioasă în Consiliul General. Și nu numai că au fost atacate… Pupila lui Nicușor Dan, Roxana Wring – lidera consilierilor generali ai USR, dovedită, între timp, ca fiind colaboratoare a Securității și, bineînțeles, exclusă din partid – a formulat și acțiuni, ca și Nicușor Dan, ca și USR, împotriva înființării acestor companii municipale.
Toate aceste acțiuni au fost pierdute, companiile municipale fiind dovedite în instanță ca înființate perfect legal. Mai mult decât atât, înainte de a ajunge primar general, în timpul campaniei, Nicușor Dan a spus că le va închide pe toate. A spus că le va radia și va face servicii publice ca acum 50 de ani.
Nu s-a întâmplat acest lucru. A intrat în lichidare și radiere cu patru dintre aceste companii, restul funcționează bine-mersi. Una dintre acestea, care asigură un serviciu public extrem de important este chiar compania despre care vorbește Nicușor Dan, Compania Municipală Eco Igienizare”,a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Avocatul Radu Dinulescu, dincolo de a constata că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, are „un talent cu totul special de a număra rozătoare”, a atras atenția că edilul ar fi trebuit să treacă pe listă și căpușele sau țânțarii.
Înmulțirea alarmantă a șobolanilor, a mai spus avocatul Dinulescu, este și urmarea închiderii multor șantiere în București, nu numai a faptului că parcurile sunt neîngrijite. Cum urbanismul este „bila neagră” a mandatului lui Nicușor Dan, zonele rămase într-un adevărat no man`s land „produc” și astfel de viețuitoare.
„Nicușor Dan are un talent cu totul special de a număra rozătoare. Cred că îi lipsește acest talent la numărarea căpușelor din parcuri, a țânțarilor din zonele verzi ale Bucureștiului, pentru că ei s-au înmulțit, în ultimii trei ani, fabulos.
Căpușele sunt chiar o problemă imensă și lucrul acesta poate fi constatat la orice secție de urgență a spitalelor din București, unde ajung, în fiecare zi, zeci și zeci de oameni înțepați, căpușele transmițând boli foarte grave.
Nicușor Dan a uitat să pună la numărătoare căpușele, țânțarii și tot felul de alte viețuitoare care își găsesc acum sălașul în parcurile lăsate neîngrijite.
Cred că cel mai bine ar fi fost ca primarul general al Capitalei să deruleze aceste servicii publice cu aceste companii. Edilul, neînchizându-le, dar, în același timp, neralizând serviciul public pentru care ele au fost constituite, s-a ajuns în această situație pe care am văzut-o cu toții și în știrile de la televizor, și pe care o și trăim cu toții, pe stradă. Se urcă șobolanii, efectiv, pe mașini!
Avem cu toții imaginea respectivelor chestiuni pe care le-am văzut în București. Sigur că șobolanii se înmulțesc și din cauza lipsei de grijă din parcurile bucureștene, și din cauza lipsei deratizării, dar și din cauză că au fost închise șantiere.
Au rămas foarte, foarte multe locuri în București cu construcții blocate, cu case părăginite și nelocuite, acolo unde se înmulțesc acele viețuitoare care ne strică viața”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
CITEȘTE ȘI: