Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a fost din nou redus la tăcere de magistrații de la Tribunalul București, în saga juridică „Anulare autorizații de construire S2”. După ce edilul a decis să ceară în instanță anularea/suspendarea autorizațiilor de construire emise de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, un serial juridic fără precedent a fost declanșat, numai că Nicușor Dan bifează eșec după eșec. De ce? Fiindcă nu are calitate procesuală activă în aceste spețe.
Așa cum Gândul a transmis de la bun început, primarul general al Capitalei nu se poate substitui Prefectului Capitalei. Conform legii, numai acesta poate cere anularea unor autorizații de construire, la seiszarea Inspectoratului de Stat în Construcții, dar Nicușor Dan, într-o impetozitate criticată de specialiști, a insistat în demersul său.
Numai că eșecurile lui Nicușor Dan în instanță înseamnă și o „hemoragie” a banului public – așa cum a precizat, de mai multe ori până acum – avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul, fiindcă avocații Primăriei Capitalei – 6 case de avocatură, așa cum a precizat chiar Nicușor Dan – trebuie plătiți, iar cheltuielile de judecată sunt plătite din bugetul local.
Avocatul Radu Dinulescu a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că Nicușor Dan și-ar dori, probabil, să facă jungle mlăștinoase urbane în mijlocul Bucureștiului, tocmai pentru ca proprietarii de terenuri, persoane fizice sau juridice, să nu mai poată construi nimic.
Marți, 27 februarie 2024, Nicușor Dan a fost din nou „taxat” de judecători, în două procese, unul cu Lidl, iar altul cu Aversa SA. Obiectul proceselor este, bineînțeles, același, respectiv solicitarea lui Nicușor Dan de anulare a două autorizații de construire.
Numai că magistrații i-au transmis, ca și până acum, că nu are calitate procesuală activă și i-au respins cererea.
Procesul nr. 10
„Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepția lipsei calității procesuale active a reclamanților. Respinge acțiunea, ca fiind formulată de persoane lipsite de calitate procesuală activă. Obligă reclamanții la plata către parata S.C. LIDL ROMANIA S.C.S. a cheltuielilor de judecată în cuantum de 10.000 lei reprezentând onorariu de avocat redus. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 27.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre – 27.02.2024”, au hotărât magistrații.
Procesul nr. 11
„Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepția lipsei calității procesuale active a reclamanților. Respinge acțiunea, ca fiind formulată de persoane lipsite de calitate procesuală activă. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 27.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre – 27.02.2024”, au decis magistrații de la Tribunalul București.
În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a atras atenția că acest demers juridic al lui Nicușor Dan nu se încheie, fiindcă primarul general al Capitalei insistă și atacă, în ultimă instanță, dreptul fundamental de proprietate.
„Continuăm in crescendo. În buna tradiție «nicușoristă”, chiar dacă Justiția încă rezistă, precum coafura, primarul general atacă obsesivo-compulsiv, toate autorizațiile de construire emise de primarul Sectorului 2, care aparțin persoanelor fizice sau juridice private, încălcând astfel nu doar norme de drept procesual civil, ci chiar dreptul fundamental de proprietate.
Cu ocazia primului și, de altfel, ultimului său mandat de primar general, declar că sunt convins că tovarășul Nicușor Dan, văzând că Justiția a început să-l încurce în tentativa lui de a restitui proprietățile private din București naturii sălbatice care stăpânea acum 600 de ani meleagurile intravilane ale frumosului nostru oraș, va vrea să propună , în disperare de cauză, câteva măsuri urgente.
Vă dau exemplu două asemenea măsuri pe care cred că le va propune:
De ce să nu facem mlaștini în mijlocul Bucureștiului, de vreme ce el se opune dreptului de a construi al tuturor privaților? Instanța încă rezistă și încă îi respinge acțiunile atâtea luni câte mai are de mandat.
În trei luni de mandat, probabil că Nicușor Dan o să treacă la măsuri mai dure, criptocomuniste. O să naționalizeze prin dispoziție. E părerea mea de avocat, specializat în Drept, de trei generații în București și mi-e tare drag de orașul nostru. Nu mai pot să văd că suferă așa din partea lui Nicușor Dan, care nu admite nimic din punct de vedere al dreptului de proprietate”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Citește și:
Bucureștenii primesc apă caldă cu țârâita, Nicușor Dan trăiește într-o „TERMOFICARE PARALELĂ”
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”