Nicușor Dan a reușit să câștige un nou mandat de primar general al Capitalei, după alegerile care s-au desfășurat în data de 9 iunie a acestui an, numai că edilul a anunțat deja că l-ar dori și pe cel de-al treilea. Motivul ar fi acela că vor exista „probleme” și la încheierea mandatului nr. 2 la PMB, iar rezolvarea lor cere timp.
Practic, Nicușor Dan plusează încă de la începutul celui de-al doilea mandat, încercând să inducă bucureștenilor ideea că situația dificilă în care se află Capitala – la capitolele „urbanism”, „trafic”, „transport public”, „locuri de parcare”, „Registrul Spațiilor Verzi”, „Plan Urbanistic General (PUG)” etc. – este una care necesită un interval nedeterminat de timp pentru rezolvare, iar un primar general „cu repetiție” ar fi soluția ideală.
„Deci, eu tocmai am primit un mandat, pentru încă 4 ani, la București. Sunt foarte multe probleme aici pe care ne-am apucat să le rezolvăm. În principiu, îmi doresc încă un mandat de 4 ani după acesta, pentru că anticipez problemele care vor fi și la sfârșitul celor 4 ani. Adică vom reuși, asta este estimarea mea, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, să facem progrese în ceea ce privește infrastructura și pe termie și pe transport. Însă, toate chestiunile astea de imagine urbană vor necesita timp, mai mult timp. Deci, în principiu, îmi doresc încă un mandat după acesta”, a declarat Nicușor Dan.
În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a analizat, punctual, această declarație dată de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, iar mesajul tranșant este că „Bucureștiul trebuie să se apere” în fața unei astfel de perspective.
„Ar trebui să-i facem o funcție onorifică lui Nicușor Dan, să strice tot… Orașul – și noi toți – trebuie să se apere în continuare de excesele imense și de distrugerile imense pe care le-a făcut acest om în primul mandat.
Nu va face altceva nici în al doilea mandat, este evident, el asta știe să facă, să blocheze, să lase lucrurile așa cum sunt, să nu renoveze nimic, să nu curețe nimic, să nu construiască nimic. Aici avem cu toții – și noi, locuitorii, presa, profesioniștii, parlamentarii – o misiune, să salvăm orașul. Și orașul poate fi salvat, chiar cu Nicușor Dan în funcție.
Cum anume? Să se revină la perioada 2001 – 2005 și Consiliile Locale de sector să aprobe Planuri Urbanistice Zonale pentru ca investitorii să poată avea posibilitatea să construiască și să obțină autorizații de construire în baza unui regulament de urbanism făcut de profesioniști.
Sectoarele trebuie să facă aceste regulamente și văd că Sectorul 3, prin vocea primarului vechi și nou Robert Negoiță, a și specificat faptul că vrea un anumit tip de regulament de urbanism.
Evident, și celelalte sectoare, acum fiind oameni hotărâți și competenți – Sectoarele 1 și 2 au acum noi primari -, vor trebui să înceapă să aprobe Planuri Urbanistice Zonale și să dea autorizații, rămânând Nicușor Dan cu blocajele pe care le poate face pe Zonele Protejate”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Avocatul Radu Dinulescu a mai precizat că este nevoie de intervenții punctuale, la nivel lagislativ, pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normal, în condițiile în care Nicușor Dan, în primul mandat de primar general, a interpretat „după ureche” legile.
„Legat de aceste blocaje, trebuie să schimbăm mici lucruri, câteva amănunte cu privire la legislația incidentă, și anume Legea 50/1991 a autorizațiilor de construire, Legea 350/2001 a urbanismului, până la votarea noului Cod al Urbanismului, a cărui aprobare evident că se amână pentru că Parlamentul a intrat în vacanță, vor urma alegeri prezidențiale și parlamentare…
Trebuie să refacem o gândire a legiuitorului care era corectă, timp de 30 de ani a fost corectă. Legiuitorul român nu și-a imaginat, nicio clipă, că va veni o persoană ca Nicușor Dan, care să interpreteze o lege perfect valabilă și constituțională, cum e Legea 50, după ureche.
Legiuitorul trebuie să pună sancțiuni pentru autoritățile publice acolo unde nu a pus – pentru că legiuitorul român a considerat că autoritățile publice nu pot fi decât de bună credință.
Cei 4 ani cu Nicușor Dan ne-au demonstrat că o autoritate publică locală aleasă poate fi și de rea credință.
Trebuie să venim cu niște ordonanțe de urgență, cu câteva legi care să refacă, să repună pe zona constituțională aceste interpretări îngrozitoare pe care Nicușor Dan le dă legislației, neinterpretată așa timp de 30 de ani”, a mai precizat avocatul Radu Dinulescu.
Faptul că Nicușor Dan mai dorește și un al treilea mandat la Primăria Generală a Capitalei îl determină pe avocatul Radu Dinulescu să spună, pur și simplu, „Doamne-ferește!”
O astfel de perspectivă ar fi dură pentru București, iar orașul acesta – consideră avocatul Radu Dinulescu – s-ar transforma, după un al treilea mandat al lui Nicușor Dan, într-unul „de nelocuit”.
„Aceasta este metoda prin care noi trebuie să ne apărăm de cel de-al treilea mandat al lui Nicușor Dan. Omul mai vrea al treilea mandat… Dacă al doilea mandat – Doamne-ferește de al treilea! – ar fi încununat de aceleași «succese» și dacă noi am avea orașul la fel de murdar, la fel de blocat, cu pierderi de locuri de muncă etc., orașul acesta va deveni, în al treilea mandat al lui Nicușor Dan, de nelocuit.
Bucureștiul va fi un oraș mort, iar noi trebuie să ne păzim orașul. Este orașul în care am investit, în care muncim, în care ne creștem copii… Trebuie neapărat să ne păzim.
Oamenii își vor da seama în final, eu am, totuși, încredere în bucureșteni. Acum au fost duși de avântul spuselor lui Nicușor Dan și, poate, de minciunile pe care le-a tot repetat.
Oamenii vor vedea ce este sub tălpile lor, vor vedea cum stau în casele lor, vor vedea că-și pierd locurile de muncă și atunci nu vom mai avea, Doamne-ferește, un al treilea mandat al lui Nicușor Dan”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu.
Avocatul Radu Dinulescu a mai declarat – în exclusivitate pentru Gândul – că Nicușor Dan, totuși, va trebui să răspundă pentru ceea ce a făcut în primul mandat de primar general, înainte de a se gândi la cel de-al treilea mandat.
„Nicușor Dan va trebui, în scurt timp, să răspundă pentru ce a făcut în primul mandat. Nicușor Dan a avut două descinderi ale Parchetului și ale Poliției în care s-au luat probe chiar din biroul său.
Să nu uităm că are o acțiune judecătorească în recurs, cu Agenția Națională de Integritate, pentru încălcarea legii cu privire laincompatibilitate și conflict de interese.
Să nu uităm că sunt zeci, sute de plângeri penale făcute de victimele lui Nicușor Dan, de oamenii care au fost abuzați de actele administrative emise sau de actele administrative pe care trebuia să le emită Nicușor Dan și nu le-a emis, plângeri care nu au fost, încă, soluționate. Sperăm să existe o soluționare…
Eu nu cred că Nicușor Dan va avea al treilea mandat, sincer să fiu eu nu cred că el va putea să termine un al doilea mandat dacă lucrurile vor sta la fel.
Nicușor Dan va trebui să răspundă pentru ceea ce Curtea de Conturi i-a reproșat… Sunt zeci de milioane de euro unde Curtea de Conturi i-a spus că răspunderea este a primarului general, pentru că a plătit amenzi personale din banii contribuabililor, din bugetul public, pentru că nu a făcut cum trebuie anumite tipuri de contracte, licitații și achiziți publice.
Toate vor fi analizate, sunt convins, cu atenție. În numele unei întregi bresle de profesioniști, rog politicienii să se aplece atent la viața, soarta acestui oraș și să scoată cât mai multe atribuții, din punct de vedere legal, din mâinile acestui primar și să le dea oamenilor care vor să facă, primarilor de sector și consiliilor locale de sector”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Nicușor Dan s-a poziționat, încă de la preluarea primului mandat de primar general al Capitalei, în anul 2020, în postura de „salvator” al urbanismului din București.
Totuși, specialiștii în administrație și arhitecții cu o vastă expertiză spun că această luptă asiduă a edilului nu a avut ca rezultat decât blocarea Capitalei și un haos urbanistic evident.
Bucureștiul, la acest moment, nu are nicio reglementare urbanistică, atâta vreme cât și Planul Urbanistic General (PUG) se află doar în faza de proiect.
Nicușor Dan a afirmat, în repetate rânduri, că a adus urbanismul din București în legalitate, însă fostul arhitect-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, a avertizat, în exclusivitate pentru Gândul, că edilul „a distrus tot” și „nu a pus nimic în loc”. (explicații AICI)
Nicușor Dan a promis, după preluarea mandatului de primar general al Capitalei, că va da bucureștenilor „PUZ-uri punctuale”, dar avocatul Radu Dinulescu precizează că nici nu există așa ceva în lege.
Pentru ca totul să fie cât mai grav, Nicușor Dan nu a propus spre aprobare, în 4 ani, niciun regulament de urbanism și, în consecință, nu a făcut altceva decât să blocheze Bucureștiul.
„Nicușor Dan a zis că va da PUZ-uri punctuale, a inventat acest termen, PUZ punctual… Nu există așa ceva în lege, dar nici nu s-a votat vreun PUZ. Omul ăsta nu a propus spre aprobare, în 4 ani, niciun regulament de urbanism, nici măcar unul.
A propus, după un an și jumătate de stagnare, PUZ-ul pentru linia de metrou M4, nu foarte important ca regulament de urbanism, era importantă linia de metrou în sine. N-a propus Consiliului General o concesiune de teren, n-a propus o asociere parteneriat public – privat, asociere în participațiune, n-a propus o închiriere de teren sau imobil, n-a propus o transmitere în folosință. Poate să demonstreze că a propus așa ceva? Să răspundă public…
Și-a bătut joc de patrimoniul uriaș al Bucureștiului, de care noi aveam nevoie pentru a suplimenta veniturile la bugetul public. N-a făcut nimic din toate astea”, a punctat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
CITEȘTE ȘI: