De mai mulți ani, o firmă italiană – Consorzio Stabile EBG Group – s-a „infiltrat” pe piața din România și a devenit jucător principal în cadrul mai multor licitații pe care le-a câștigat prin asocierea cu firme autohtone. Italienii au punctat în Bihor, acolo unde au câștigat contractul pentru Centura Biharia, dar și în județul Gorj, unde au obținut contractul pentru modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Consorzio Stabile EBG Group a „prins” și execuția rețelei de canalizare și apă în Tismana, care include stații de pompare și conducte de refulare, numai că aceste victorii în serie ridică mari semne de întrebare.
Consorzio Stabile EBG Group, potrivit informațiilor obținute de Gândul, avea – la momentul câștigării uneia dintre licitațiile din anii anteriori – doar un singur angajat, iar procurorii anticorupție din Italia au demarat, la rândul lor, cercetări în urma cărora au ieșit la iveală conexiuni suspecte ale acestei firme, care duc direct la Cosa Nostra, temuta mafie siciliană.
Firește, apare o întrebare esențială: cum de o firmă a cărei activitate este restrânsă în Italia, din cauza acuzațiilor de „conexiuni” cu Cosa Nostra, reușește să câștige licitație după licitație în România?
Italienii de la Consorzio Stabile EBG Group au implementat în țara noastră un scenariu bine pus la punct, care a funcționat și în Italia până în momentul în care procurorii anticorupție au intrat pe fir și au decis că această firmă trebuie „înlocuită” în cadrul procedurii de licitație.
Gândul prezintă, în exclusivitate, informații uluitoare despre afacerile Consorzio Stabile EBG Group în România, dar și un modus operandi care asigură italienilor victoriile surprinzătoare în cadrul licitațiilor la care participă.
Cu toate că firma Consorzio Stabile EBG Group a fost înființată în anul 2015 și, la momentul la care a câștigat contractul de la Tismana, avea doar un singur angajat, italienii par a fi tras numai cărți câștigătoare în România.
Italienii se prezintă ca fiind o companie cu experiență bogată în ceea ce privește activitatea pe care o desfășoară, numai că ar avea ”spatele” asigurat de Cosa Nostra, dezvăluie sursele Gândul, firma fiind vizată de Autoritatea Națională Anticorupție din Italia.
„Oficiali, italienii de la Consorzio Stabile EBG Group vând «experiență» pentru companiile care nu au această experiență și vor să se asocieze cu aceștia pentru a participa la licitații și pentru a câștiga puncte!
Despre Consorzio Stabile EBG Group s-a scris în Italia că sunt asociați cu mafia Cosa Nostra, iar Autoritatea Anticorupție a dispus chiar măsuri de restângere a activităților lor
În România, Consorzio Stabile EBG Group a participat, de-a lungul timpului, la mai multe licitații, iar pe unele dintre ele le-a și câștigat, dar sunt foarte multe pete de umbră în ceea ce privește activitatea lor”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
Consorzio Stabile EBG Group face parte din rețeaua de consorții gestionate sau atribuite controversatului afacerist Nicola Messina, un inginer rezident în Padova, pe care Prefecturile din Bologna și Padova îl consideră „manevrat” de mafie.
În ultimii ani, presa italiană a scris, în repetate rânduri, că numele celui care conduce Consorzio Stabile EBG SRL este asociat cu mafia italiană și cu Lega Nord, partid politic regionalist de extremă-dreapta din Italia, fondat în 1991.
Nicola Messina este unul dintre apropiații controversatului primar din Treviso, Mario Conte. Încă din 2017 au fost scoase la lumină „asocierile mafiote” din jurul Consorzio Stabile EBG Group, cu sediul în Bologna, condusă de Nicola Messina – care deține, spre exemplu, și un wine bar în Treviso, inaugurat în prezența primarului, reprezentant al partidului Lega Nord – și administratorul Consorzio Stabile EBG SRL, Giuseppe Lombardo.
Potrivit informațiilor de pe site-ul firmei, „Consorzio Stabile EBG GROUP este specializat în participarea și implementarea proiectelor și lucrărilor în sectorul achizițiilor publice și private. Scopul consorțiului este de a funcționa în interesul membrilor consorțiului, creând o rețea de firme specializate, fiecare în sectorul propriu, care asigură achiziționarea de comenzi prin participarea la licitații publice și private”.
Ceea ce este și mai surprinzător rezidă din faptul că, în ultimii ani, Consorzio Stabile EBG Group – sucursala București – nu mai are nici măcar un singur angajat, profitul fiind pe… zero!
În data de 14 octombrie 2020, Autoritatea Națională Anticorupție din Italia a emis Rezoluția nr. 794, după ce au apărut suspiciuni legate de o licitație unde Consorzio Stabile EBG Group, în asociere cu o altă firmă – potrivit unui modus operandi de succes – a vrut să tragă cartea câștigătoare. Era vorba despre un contract în valoare de 610.300 de euro, încheiat cu Municipalitatea din Celenza Valfortore.
Obiectul contractului a fost același cu cel de la Tismana, din anul 2022, „specialitatea” Consorzio Stabile EBG Group – Completare a rețelei de canalizare a apelor albe în Via Montebello, Via Neviera și L.go Diaz și construirea punctului final de livrare în localitatea La Cupa”.
Consorzio Stabile EBG Group s-a asociat, în această licitație, cu firma Monti Irpini Soc. Coop. Agricola Forestale, numai că aceasta a fost exclusă din licitație tocmai din cauza legăturilor periculoase pe care procurorii anticorupție italieni le-au descoperit în „portofoliul” Consorzio Stabile.
Municipalitatea din Celenza Valfortore a acuzat Consorzio Stabile EBG Group că a furnizat „declarații false în timpul procedurii de licitație” și, mai mult, că „este legată direct și/sau indirect de alți operatori economici (…), dintre care unii sunt vizați de avize de interdicție antimafia sau de măsuri de împiedicare a participării la licitațiile convocate de autoritățile publice”.
„Municipiul solicitant a echivalat, în schimb, în fapt, existența efectivă a unui ordin de interdicție antimafia cu o serie de circumstanțe și fapte (…) referitoare la reprezentantul legal și administratorul unic, precum și directorul tehnic (și ceilalți asociați, colaboratori, precum și concubinii și rudele acestora) ai societății auxiliare (n.red. – Consorzio Stabile EBG Group), care ar putea compromite, cel puțin, fiabilitatea cu seriozitatea acesteia, imputând acestor persoane, și, în consecință, societății Monti Irpini, lipsa de explicitare a acestora în documentația prezentată pentru participarea la procedura de licitație; de aici rezultă excluderea pentru fals în declarații”, au menționat procurorii anticorupție din Italia, în Rezoluția din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.
Aceeași Rezoluție a procurorilor anticorupție italieni mai precizează că această speță controversată care vizează firma Consorzio Stabile EBG Group a ajuns până la Curtea de Justiție a Uniunii Europene – presupusele declarații false făcute în faza de licitație fiind considerate extrem de grave.
În data de 20 martie 2020, Consiliul de Stat – prin Ordinul nr. 2005 – a emis o Ordonanță de Sesizare în acest caz, pentru că, potrivit legii, „o declarație mincinoasă făcută de reprezentantul legal al societății auxiliare (n.red. – Consorzio Stabile EBG Group) în timpul procedurii de licitație are drept consecință automată obligația autorității contractante de a exclude ofertantul”.
Ținând cont de toate prevederile legii, Autoritatea Națională Anticorupție din Italia a transmis, prin Rezoluția din 2020, că societatea Monti Irpini Soc. Coop. Agricola Forestale – asociată în această licitație controversată cu Consorzio Stabile EBG Group) nu poate fi exclusă automat de la licitație.
Dar procurorii anticorupție au transmis, în același timp, că societatea Monti Irpini Soc. Coop. Agricola Forestale trebuie să-și înlocuiască asociatul, respectiv… Consorzio Stabile EBG Group, bănuită că ar fi un „paravan” pentru Cosa Nostra.
„Autoritatea contractantă (…) trebuie să permită înlocuirea Consorzio Stabile EBG Group, societate auxiliară a Monti Irpini, în temeiul unui contract de muncă specific, cu o altă societate care să dețină toate cerințele generale și speciale prevăzute de lege”, a decis Autoritatea Națională Anticorupție din Italia.
Cum semnele de întrebare apărute sunt foarte numeroase, Autoritatea Națională Anticorupție din Italia a transmis că pe numele Consorzio Stabile EBG Group există mai multe înregistrări în Registrul Electronic de Evidență, iar în anul 2020 (înregistare din data de 20 mai) se specifică faptul că această firmă a fost acuzată de prefectul orașului Bologna că ar fi „conectată” la Mafia siciliană.
„… prefectul din Bologna a trimis către ANAC un raport de informare antimafia care stabilește o interdicție (…) prin care informează că în ceea ce privește… (n.red. – firma Consorzio Stabile EBG Group) au fost obținute elemente (…) pentru a lua în considerare că există pericolul infiltrării mafiote care tinde să afecteze alegerile și politicile acestei entități (n.red. – Consorzio Stabile EBG Group)”, a avertizat prefectul din Bologna.
În astfel de condiții, prefectul din Bologna – potrivit informațiilor transmise de Autoritatea Națională Anticorupție din Italia – a cerut și ca firma Consorzio Stabile EBG Group „să nu fie înscrisă în lista furnizorilor, prestatorilor de servicii și executanților de lucrări care nu fac obiectul unei tentative de infiltrare a mafiei (așa-numita listă albă)”.
Deocamdată, rămâne un mister cum nicio autoritate din România nu s-a sesizat cu privire la conexiunile toxice ale acestei companii și de ce i se mai permite participarea la anumite licitații doar ca „figurant” în peisaj.
CITEȘTE ȘI: