PLANUL întocmit de Alfred Bulai și asistenta sa pentru a INFLUENȚA ancheta în scandalul sexual: „Sunt ca Petrini în «Cel mai iubit dintre pământeni»”
This browser does not support the video element.
GÂNDUL continuă seria dezvăluirilor-șoc din scandalul sexual în care sociologul Alfred Bulai este acuzat de foste și actuale studente de la SNSPA. Acuzat de agresiune sexuală, dar și de folosirea funcției în scop sexual, Alfred Bulai a fost plasat în arest la domiciliu de magistrații de la Tribunalul București, deși procurorii ceruseră arestarea preventivă a acestuia. În timpul anchetei, discuțiile telefonice ale sociologului au fost interceptate, alte informații esențiale având rolul de completa un puzzle juridic foarte complicat.
Surprinzător, interceptările – așa cum reiese din extrasele publicate de Gândul, în exclusivitate – arată că Alfred Bulai încearcă să minimalizeze toate acuzațiile, se simte „vânat”, dar nu neagă niciodată faptele de care este acuzat.
În același timp, profesorul de la SNSPA demis după începerea anchetei în cazul său, i-a spus sociologului Marius Pieleanu, în timpul unei convorbiri telefonice, că este vorba doar despre „povești” vechi de două decenii. Numele lui Marius Pieleanu este vehiculat în tot acest scandal sexual, fiind la rândul său acuzat de abuzuri sexuale de unele studente, iar acesta a înrerupt colaborarea cu SNSPA până la „lămurirea situației”. (extrase din interceptări AICI)
- Alfred Bulai și-a construit, încă de la începutul anchetei, o strategie prin care a încercat să-i deruteze pe procurori (informații în exclusivitate AICI)
- Una dintre tinerele care l-au reclamat pe Alfred Bulai pentru agresiune sexuală a dezvăluit, în fața anchetatorilor, detalii-șoc despre comportamentul abuziv al acestuia. (informații cu puternic impact emoțional AICI)
- În 21 august 2024, Corina Ioana Benga, asistenta lui Alfred Bulai din perioada în care a fost profesor la SNSPA, a fost audiată mai mult de șase ore la Secția 2 Poliție. Corina Ioana Benga a dat declarații în calitate de martor, a venit la audiere însoțită de avocat și nu a vrut să facă nicio declarație despre agresiunile reclamate de fostele studente de la SNSPA ale lui Bulai. (alte detalii AICI)
Gândul prezintă, în exclusivitate, alte informații uluitoare legate de modul în care Alfred Bulai a dorit să declanșeze un contraatac prin care să facă față acuzațiilor extrem de grave pe care i le aduc procurorii.
Într-o discuție telefonică pe care a avut-o cu asistenta sa de la SNSPA, sociologul a transmis clar și fără echivoc că are schițat un plan prin care încerca să-și „cosmetizeze” imaginea deteriorată, iar Corina Ioana Benga ar fi trebuit să fie o „piesă” principală în scenariu.
„O măsură preventivă mai puțin severă nu ar fi oportună în cauză”
Din informațiile obținute de Gândul în exclusivitate reiese că sociologul Alfred Bulai ar fi vorbit deschis despre metode prin care ar fi încercat să se „infiltreze” în ancheta procurorilor pentru a influența cercetările.
Astfel, Bulai ar fi plănuit – susținut și de asistenta sa, Corina Ioana Benga – să contraatace mediatic și să publice în presă articole care să îi susțină apărarea în fața acuzațiilor grave.
În același timp, fostul profesor de la SNSPA nu excludea din scenariu influențarea unor victime-martor, pentru ca acestea să-și nuanțeze declarațiile date în fața anchetatorilor.
Numai că planul lui Alfred Bulai a fost devoalat și, atât procurorii, cât și judecătorul au avertizat că „buna desfăşurare a procesului penal presupune preîntâmpinarea situaţiilor în care inculpatul, personal sau prin intermediar, exercită presiuni asupra celui vătămat – direct sau indirect, cu scopul de a influenţa sau intimida – sau încearcă să realizeze o înţelegere frauduloasă cu persoana vătămată – prin rugăminţi, prin oferirea unor foloase ori alte asemenea mijloace, în general, prin impunerea persoanei vătămate a unei conduite procesuale incorecte prin retractarea unor declaraţii, refuzul de a da declaraţii ori afirmarea unor împrejurări neconforme cu adevărul – fiind vorba despre un acord prin care inculpatul doreşte să interfereze cu buna desfăşurare a procesului penal, să împiedice ori să întârzie tragerea sa la răspundere penală ori să determine angajarea acestei răspunderi pentru o faptă de mai mică gravitate”.
Suplimentar, procurorii arată și că „o măsură preventivă mai puțin severă nu ar fi oportună în cauză, având în vedere că, din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice ale inculpatului, reiese că acesta ar fi încercat să influențeze ancheta penală, prin identificarea persoanelor implicate în apariția articolului de investigație jurnalistică și încercarea de a găsi o persoană care să producă, în schimbul unei sume de bani, un articol de presă favorabil”.
Asistenta lui Bulai, despre una dintre victime: „I-au blurat vocea, mă rog, i-au robotizat-o”
În urma izbucnirii scandalului cu tentă sexuală, Alfred Bulai s-ar fi decis să ia inițiativa și să contracareze probele strânse de anchetatori, iar planul de acțiune ar fi fost pus la punct chiar cu ajutorul asistentei sale de la SNSPA.
În 2 august 2024, la ora 16:37, Alfred Bulai a luat legătura, telefonic, cu asistenta sa Corina Ioana Benga. Cei doi au purtat o discuție lungă, din care se observă, așa cum au precizat procurorii, că „scopul principal al discuției îl reprezintă identificarea persoanelor implicate în apariția articolului de investigație jurnalistică, discreditarea victimelor și a traumelor suferite, încercarea de a găsi o persoană care să producă, în schimbul unei sume de bani, un articol de presă favorabil, perspectiva numitului Bulai Alfred asupra evenimentelor ce îl vizează, în sensul că acestea sunt percepute ca «bătălii» care necesită reacții”.
La începutul discuției telefonice, potrivit extraselor din transcriptul interceptărilor, prezentate de Gândul în exclusivitate, Alfred Bulai și asistenta sa încep să întocmească un „bilanț” al victimelor-martor care au reclamat că ar fi fost abuzate sexuale de cel care le era profesor la SNSPA și al celorlalți martori-cheie din dosar.
„- BULAI ALFRED: (…) (n.red – neinteligibil) am fost curios, știi? Că-s șase oameni… Eu am intrat… m-am uitat din nou pe articolul ăla, că ne-am mai uitat pe el… Atuncea n-am fost foarte atent… Ăăă… Păi, sunt șase nume… acum (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: Eu știu, dar… ce declară?
– BULAI ALFRED: Nu, mă, nu contează…
– BENGA IOANA-CORINA: … pentru că nu toate…
– BULAI ALFRED: (…) ((n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: Aaa, ca nume sunt! Sunt, sunt!…
– BULAI ALFRED: Sunt șase cu… care și-au dat numele. Și mai sunt… îîî… M.M, că știu scena cu… ăăă… de la curs…
– BENGA IOANA-CORINA: Da! Da!…
– BULAI ALFRED: Ăăă… a fost G.! Mai mult ca sigur…
– BENGA IOANA-CORINA: Ăăă, este G., N….
– BULAI ALFRED: Da. Că NICU a fost asistent. Ăăă… mă… N…. probabil.. și..
– BENGA IOANA-CORINA: N. este băiatul fără nume din anul III.
– BULAI ALFRED: Da, sigur!
– BENGA IOANA-CORINA: Și mai este cu siguranță și R., pentru că este singura fără nume din anul III. A dat și interviu, dar nu și-a arătat fața. A fost cu spatele și i-au blurat vocea. Mă rog, i-au robotizat-o, i-au… dracu’ ce… nu știu cum se numește.
– BULAI ALFRED: Da, ok, și… aia din anii ’90 care nu am idee cum este…
– BENGA IOANA-CORINA: Eh, căcat!”, exclamă asistenta lui Alfred Bulai.
„Se plânge că e… a fost și ea profesoară, dar nu și-a imaginat așa ceva și căcat!”
La acest moment, sociologul Alfred Bulai îi spune asistentei sale că sunt 3-5 martori „de bază” în dosarul întocmit de procurori împotriva sa. Apoi, asistenta mai adaugă două nume pe listă, iar cei doi încearcă să identifice și alte persoane care ar avea un cuvânt greu de spus în anchetă.
Identificarea se desfășoară pas cu pas, după cum se poate observa din interceptări, sociologul Alfred Bulai încercând să își amintească exact când a luat contact cu respectivii martori, 6 dintre aceștia putând fi identificați foarte ușor pentru că „și-au dat numele”. Fostul profesor de la SNSPA insistă în a spune, într-un punct al discuției telefonice, că unii dintre martori ar fi doar de „umplutură”.
– BULAI ALFRED: Da, deci… Da, mă rog, în principiu sunt doar ăștia trei-patru-cinci din practică. Că dacă o iei pe S., pe ambele T. și pe R. că N. n-a fost ăăă… sunt… îîî… de bază.
– BENGA IOANA-CORINA: Da! Da.
– BULAI ALFRED: Și după aia sunt.. Și R., da? Și-am zis. Și mai e doar…
– BENGA IOANA-CORINA: E. T….
– BULAI ALFRED: Și E…. bun! E.T…. aaa… nu… șase și-au dat numele. Clar! A fost… îîî… T., A. aia de la C., care de fapt, a zis despre o acțiune din… de acum șase ani, deci nu are legătură… Dar acuma din ăștia șase… Aaa, și poa’ să fie și o hârtie, o ceva, o… din asta, o plângere și a tatălui (n.red. – lui) T..
– BENGA IOANA-CORINA: Da, mă rog, tatăl (n.red. lui) T. a vorbit în interviu, a vorbit mama (n.red. – lui) A.C…. și mă-sa a vorbit.
– BULAI ALFRED: Nu, acolo e… La părinți s-a… e doar… trecut doar… în articol doar tatăl (n.red. – lui) T., că fie-sa a fost (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: Eh, are și mă-sa intervenție…
– BULAI ALFRED: Bun, deci e posibil să fie și unul (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: … care se plânge că e… a fost și ea profesoară, dar nu și-a imaginat așa ceva și căcat!
– BULAI ALFRED: Daaa, ok, nu contează! Da-da-da-da! Da, deci în principiu… da, cam ăștia sunt… că, na, nu… e clar că s-au… au încercat… ăăă… mai de.. adică… aia cu activista, cu T., cu C. și cu (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: Da, mă!…
– BULAI ALFRED: … alea patru sunt sigure! Mai mult ca sigur dacă și-a dat numele și U.T. s-ar putea să fie, că e bot în bot cu asta… și probabil ori R., ori S.. Deși S. nu zice mare lucru acolo.
– BENGA IOANA-CORINA: Păi, dar ce-ar putea să zică mare lucru?!
– BULAI ALFRED: Păi, nu… Mă rog, adică nu sunt… ele sunt și umplute p-acolo. Știi? Adică… cei mai mulți sunt… îîî… umplute, că nu e nicio treabă! Știi? Da, mă rog, aia e ideea.
– BENGA IOANA-CORINA: Da! Aaa, dar eu… da, mă rog, am reținut și… (n.red. – replicile se suprapun)
– BULAI ALFRED: Da… nu… mi-a atras atenția… (n.red. – replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: Nu-mi dădeam seama aia cine putea fi… (n.red. – replicile se suprapun)
– BULAI ALFRED: Îmi rămăsese atenția… (n.red. – replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: Mi-ai zis tu că ai recunoscut-o pe M…. (n.red. – replicile se suprapun)
– BULAI ALFRED: Nu, e M. mai mult și… că… mi-am adus aminte că i-am zis… că era la cantină și erau ai ei, știi? (…)”, completează sociologul acuzat de agresiune sexuală.
Asistenta lui Bulai: „P*** mea! Dacă plătești bine, foarte repede!”
În continuare, Alfred Bulai și asistenta sa încep să pună la punct planul prin care imaginea sociologului – grav afectată în urma scandalului de abuz sexual – să fie „spălată” în public prin apariția unor articole favorabile.
Totuși, demersul nu pare a fi extrem de ușor de pus în practică, iar Alfred Bulai spune că nu știe dacă mai poate avea încredere în anumite persoane – „Că e colaborator la ăștia” – și apoi punctează: „Strică să fac o șmecherie”.
Asistenta sociologului este cea care aduce în discuție și banii, în sensul că dacă sumele ajung unde trebuie, atunci totul se poate derula în condiții favorabile.
– BULAI ALFRED: Da, foarte bine! Da! Ți-am zis că să caute și (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun) e și O..
– BENGA IOANA-CORINA: (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun) trei autori și (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BULAI ALFRED: Uite, tre’ să-l sun pe O. să văd dacă el mai e profesor sau nu. Care e situația lui, că nu-mi dau seama. El nu prea mai apare public de ani de zile, deci nu știu dacă…
– BENGA IOANA-CORINA: Da, eu știu de el de la tine și, mă rog, a fost amuzant că eu o știam pe asistenta lui… fără nicio legătură… (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun) (…)
– BULAI ALFRED: Mă rog, acuma faza este că nu știu dacă pot să mai vorbesc cu A.R.. Că e colaborator la ăștia, nu știu dacă nu e… strică să fac o șmecherie.
– BENGA IOANA-CORINA: Hai, mă, trimiți la ăia cu bani și…
– BULAI ALFRED: Eu oricum…
– BENGA IOANA-CORINA: … p*** mea!
– BULAI ALFRED: Nuuu, îl trimit și la ăia cu bani, dar… îîî… că îți trebuie o hârtie. Aia… îți dau în CCR răspunsul sau în cât? Nu contează! Tre’ să fie în orice corp! Dacă plătești bine, foarte repede!
– BENGA IOANA-CORINA: Probabil.
– BULAI ALFRED: Am înțeles. Da.
– BENGA IOANA-CORINA: Da, nu-mi dau seama, că nu mor să-mi plătesc! Dracu’ știe! Eu… Că d-aia ți-am zis ieri ce reacție are dacă… și… că poa’ să fie ciudat și ăla, că… (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BULAI ALFRED: Păi, nu… de principiu… (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: … la câți ciudați au apărut peste noapte!…”, continuă discuția interceptată, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.
Alfred Bulai, către asistentă: „Sunt ca Petrini în «Cel mai iubit dintre pământeni»”
Asistenta lui Alfred Bulai primește sarcina de a contacta mai multe persoane din mass-media, pentru ca imaginea deteriorată a lui Alfred Bulai să poată fi, eventual, „reparată”.
Așa cum s-a întâmplat și în timpul discuției pe care Alfred Bulai a purtat-o, în data de 5 august 2024, cu sociologul Marius Pieleanu, Bulai nu neagă acuzațiile care i se aduc și, mai mult, de data aceasta se compară cu Petrini, personajul principal din cartea scrisă de Marin Preda – „Cel mai iubit dintre pământeni”.
Bulai menționează și că ar putea fi ajutat de un om de presă în emisiunile căruia a fost invitat și îi spune asistentei sale să îi trimită acestuia un articol „de principiu”. Asistenta completează că ar fi nevoie de „o introducere frumoasă de două pagini”. În pofida faptului că scandalul sexual este unul de proporții, asistenta lui Bulai dă senzația că totul poate fi rezolvat și râde atunci când sociologul se compară cu personajul din cartea lui Marin Preda.
„- BULAI ALFRED: De principiu… îîî… na, nu-mi dau seama, deci… Bine, el nu e… e asociat, nu e… na… nu… adică nu știu în ce măsură intră în povestea asta, că el era… eram deschis cu el, am fost în emisiuni, deci nu știu dacă… însă nu se gândește că e o problemă. Că el nu are acuma cum să publice, deci… zice… îi dai un articol… (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: De principiu! (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BULAI ALFRED: … și-ți dă o chestie că va fi publicat (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: Da-da-da! Da.
– BULAI ALFRED: … știi? Deci… că… ăștialalții care publică la fiecare două săptămâni, trei ar trebui să îți dea… că oricum… ei știu pe unii care-ți dau răspunsul în câteva zile și după aia, îți apare pe online.
– BENGA IOANA-CORINA: Mda…
– BULAI ALFRED: Știi? Mă rog… îîî… termină în următoarele zile asta de bază!…
– BENGA IOANA-CORINA: Mhm!
– BULAI ALFRED: … inclusiv…. ăăă… (n.red. – tușește) o introducere frumoasă de două pagini și măcar să fie la corectură, la (…) (n.l. neinteligibil), la tot și atuncea scrii și un articol, dracu’, în două zile!
– BENGA IOANA-CORINA: Da… da.
– BULAI ALFRED: Înțelegi? Deci… Da, deci… îîî… Da, mă rog, vorbesc și cu ăla. Îl mai las oricum, o săptămână, două, că nu e nicio treabă. Știi?
– BENGA IOANA-CORINA: Da. Vezi cu O.!
– BULAI ALFRED: Da, o să-l sun și pe O., că nu e… deci… în principiu… dar oricum se… adică tu poți să vorbești direct cu… ăăă… ăăă… ori cu H.R., ori cu ăsta de la Brașov… cu care ai vorbit la (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BENGA IOANA-CORINA: Cu ăsta de la Brașov… l-aș suna… Bine, si H. a fost… îîî… extraordinar!
– BULAI ALFRED: Cred că e… nu… e absolut ok, că ei n-au treabă cu toată povestea asta!
– BENGA IOANA-CORINA: Mă gândeam doar că ăsta de la Brașov e mai aproape.
– BULAI ALFRED: Aaa, bun, dar… na… asta e… aceiași bani îi dai! Nu face pe o mie, două.
– BENGA IOANA-CORINA: Da, și asta e adevărat. (n.red. – râde)
– BULAI ALFRED: Înțelegi? Și restul… da… Oricum o să te rog să vorbești tu…
– BENGA IOANA-CORINA: Da, da, da, păi… eu, că…!
– BULAI ALFRED: … să nu se facă… și invoci numele meu, doar că te-ai transferat la ăsta, la…
– BENGA IOANA-CORINA: La P..
– BULAI ALFRED: … la P., știi? Și… Adică, mă rog, nu vreau să aibă emoții… vor răspunde pozitiv așa, deci… Ca dacă sun eu… nu știu dacă e bine sau…
– BENGA IOANA-CORINA: Nu, las’ că sun eu (…) (n.red. – neinteligibil, replicile se suprapun)
– BULAI ALFRED: Sunt ca PETRINI în «Cel mai iubit dintre pământeni». Știi?
– BENGA IOANA-CORINA: (n.red. – râde)”, se încheie discuția interceptată – prezentată în exclusivitate de Gândul – dintre Alfred Bulai și asistenta sa.
Ce obligații are Alfred Bulai pe toată perioada arestului la domiciliu
Procurorii au considerat că există „suspiciunea rezonabilă că infracțiunile de agresiune sexuală în temeiul cărora s-a formulat propunere de arestare preventivă” au fost săvârșite Alfred Bulai, dar Tribunalul București a decis ca fostul profesor de la SNSPA să fie plasat în arest la domiciliu.
„Probele administrate în cauză reies din declarațiile persoanei vătămate, care se coroborează cu declarațiile numeroșilor martori audiați, din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate, din care inculpatul nu neagă în niciun moment săvârșirea infracțiunilor.
Din înscrisurile reprezentate de capturi de ecran, puse la dispoziție de persoana vătămată, reiese suspiciunea rezonabilă că infracțiunile de agresiune sexuală în temeiul cărora s-a formulat propunere de arestare preventivă au fost săvârșite de inculpatul din prezenta cauză”, au precizat procurorii, potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul.
Pe durata arestului la domiciliu, Alfred Bulai are următoarele obligaţii: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi ori de câte ori este chemat, să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale cu persoanele vătămate şi cu martorii din dosar. (alte informații AICI)
CITEȘTE ȘI:
Cristian Pîrvulescu, dezvăluiri șocante după audierile în cazul „Alfred Bulai”: O studentă a fost înfometată în timpul practicii, într-un experiment