Povestea celui mai faimos CROITOR din București. A croit haine și a retușat costume pentru președinți de stat, miniștri și artiști celebri

Povestea celui mai faimos CROITOR din București. A croit haine și a retușat costume pentru președinți de stat, miniștri și artiști celebri
Ștefan Diaconu avea doar 14 ani când a lăsat în urmă locurile natale și a venit la București, ca să învețe croitorie (sursă foto: Gândul)
Publicat: 10/05/2024, 09:00
Actualizat: 11/05/2024, 14:35

La cei 70 de ani ai săi, Ștefan Diaconu face parte din garda veche a croitorilor bucureșteni. Își întâmpină clientela exclusivistă cu același entuziasm ca în tinerețe și nici prin cap nu îi trece să se pensioneze. Face croitorie de când avea 14 ani și, de-a lungul timpului, i-au călcat pragul atelierului personalități marcante, de la președinți de stat, miniștri și consuli până la vedete din muzică și televiziune. Doi dintre colegii săi de la atelier i-au fost ucenici cu zeci de ani în urmă, iar, între timp, au ajuns și ei la vârsta pensionării.

  • Ștefan Diaconu își amintește că odinioară făcea câte 50 de costume pe lună, dar acele vremuri au apus de mult. Clienții care mai vor costume pe comandă s-au împuținat după Revoluție, dar serviciile unui croitor bun sunt indispensabile chiar și când firmele de renume îți fac concurență.
  • De mulți ani, Ștefan Diaconu colaborează cu un brand faimos de haine pentru bărbați, din Italia, care își desface produsele și pe piața autohtonă. Ori de câte ori este nevoie ca un costum să fie ajustat, Ștefan Diaconu este omul în care celebra companie își pune toată baza. Ca orice firmă care se respectă, nu poate lăsa pe mâna oricărui croitor retușul unor costume care costă mii de euro, ci lucrează cu unul dintre cei mai buni din oraș.

Ștefan Diaconu este de fel din comuna Racovița, județul Vâlcea, dar avea doar 14 ani când a lăsat în urmă locurile natale și a venit la București, ca să învețe croitorie. Cel care l-a inițiat în tainele acestei profesii a fost cumnatul său.

”Cumnatul meu a fost meșter și, la început, m-a luat sub aripa lui ca pe un copil. Am venit la București, am învățat de la el, era un bun pedagog și croitor. Aveam 14 ani când am venit la croitorie, am făcut trei ani profesională cu ucenicie la locul de muncă. Era forma aceea de școală profesională cu ucenicie la locul de muncă, adică stăteam mai mult la locul de muncă, școala o făceam în timpul verii. Erau acolo croitori, cizmari, frizeri, coafeze, tâmplari. Noi, croitorii, eram mai pitici. Mi-ar fi plăcut să fiu tâmplar, erau niște băieți înalți, frumoși, pe care noi, croitorii, îi admiram. Am crescut sub aripa cumnatului meu până am devenit șef de echipă”, a povestit Ștefan Diaconu.

Migălos și dedicat profesiei sale, a reușit să-și facă un nume în domeniu și să aibă clienți care i-au rămas fideli chiar și timp de zeci de ani. Își amintește că pe vremuri făcea cam 50 de costume și 70 de perechi de pantaloni pe lună. Acele timpuri au apus de mult, dar Ștefan Diaconu nu duce lipsă de clientelă. Dimpotrivă, numai clienți unul și unul îi calcă pragul atelierului de croitorie pe care are îl are de 20 de ani pe Bulevardul Ion Mihalache.

”Cei mai mulți meseriași au plecat la atelierele de croitorie de la teatre. A fost mai greu după Revoluție, au apărut și la noi toate brandurile astea de haine străine, nu se mai fac costume cum se făceau înainte. Este lupta cu firma, cu brandul. Mulți din clienții care vin la noi au fost învățați cu croitorii de comandă. Trebuie să caute însă stofă, noi nu mai avem stofele alea care erau înainte, erau stofe extraordinare, aveam fabrici la Ploiești, la Sibiu, la Constanța, la Buhuși”, a mai spus Ștefan Diaconu.

”Un nasture, dacă nu știi să îl coși cu picioruș, se vede urât”

Deși încă nu intenționează să se pensioneze, și-ar fi dorit ca, în ziua în care se va retrage din activitate, să-și lase mica afacere tot în familie. Renumitul croitor a avut mulți ucenici pe care i-a învățat meserie, dar printre ei nu s-a numărat și fiul său, care a ales alt drum profesional. A absolvit Academia de Studii Economice, iar acum este director de bancă.

”Erau clase de 10-20 de elevi și veneau la practică. Mai am vreo doi elevi cu care lucrez și aștept să îi scot la pensie și pe ei. Am preluat ștafeta de la cei bătrâni, care nu mai sunt, erau oameni la care te uitai ca la niște zei, erau meșteri extraordinar de buni.

Sunt ultima generație care a prins coloșii ăștia. Croitorii mai mari au ieșit la pensie, unii au dispărut, unii lucrează de acasă. Am ajuns și eu bătrân, vreau să dau mai departe cuiva și nu găsesc pe nimeni, pentru că nu mai este nicio formă din asta de școlarizare. Înainte, erau cooperativele astea și toți se axau să aducă elevi, veneau foarte mulți din provincie”, mărturisește cunoscutul croitor.

Deși încă nu intenționează să se pensioneze, Ștefan Diaconu și-ar fi dorit ca, în ziua în care se va retrage din activitate, să-și lase mica afacere tot în familie, dar fiul său a ales să lucreze în domeniul bancar (sursă foto: Gândul)

Ștefan Diaconu a păstrat în atelierul lui o foarfecă pe care a primit-o cadou de la un adevărat titan în ale croitoriei.

”Domnul Carapancea, un mare croitor, avea foarte multe scule de croitorie. Îi plăcea mult să coasă, pe atunci se lucra foarte mult manual. M-a văzut într-o zi, când eram la început, că luasem o hârtie și voiam să fac și eu un tipar. A venit la mine, s-a uitat și zice: «Băi, învață să coși, că asta face oricine, nu asta este important!». Mi-a rămas în minte asta, înveți ușor să croiești, dar cu tehnica cusutului este greu. Un nasture, dacă nu știi să îl coși frumos, cu picioruș, cum se spune în croitorie, se vede urât. Când a plecat la pensie, mi-a dăruit mie foarfeca asta”, își amintește Ștefan Diaconu.

Cel mai scump costum care i-a trecut prin mâini costa în jur de 10.000 de euro

Vestitul croitor abia face față cererilor, mai ales că are și o colaborare cu o renumită firmă de haine din Italia, care își desface produsele și pe piața din România. Ștefan Diaconu are o echipă mică, de numai cinci lucrători, pe care este, însă, sigur că poate conta.

”Noi facem toate retușurile, scurtăm mâneci, îngustăm umerii, strâmtăm ce are nevoie clientul, este ca un fel de croitorie de comandă. Sunt haine foarte scumpe, de la 1.000 și ceva de euro în sus, trebuie mare atenție. Mulțumesc lui Dumnezeu că am fost și sunt foarte atent cu lucrătorii, adică i-am învățat în așa fel să fie serioși. Când iau în mână un produs care este foarte scump, când vezi că este 5.000-6.000 de euro, îți tremură mâna să lucrezi la el. Este o mare responsabilitate. Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, trebuie să muncească un an de zile ca să plătească un costum”, a mai spus Ștefan Diaconu.

Croitorul a povestit și despre cel mai scump costum care i-a trecut prin mână. Își amintește și astăzi de emoțiile care l-au încercat când a făcut niște retușuri la costumul care era o adevărată operă de artă, cu un preț pe măsură: aproximativ 10.000 de euro.

Deoarece este un perfecționist, chiar și după 50 de ani de muncă, Ștefan Diaconu tot are emoții atunci când trebuie să retușeze un costum extrem de scump (sursă foto: Gândul)

”Era un costum făcut cu fir subțire, cu păr de capră, costa în jur de 10.000 de euro. Mai vin clienți care nu mă cunosc, își cumpără de la firma cu care colaborăm și prima dată se uită la tine și întreabă ”Știți cât costă costumul ăsta?”, a mai povestit Ștefan Diaconu.

Maistrul croitor a avut dintotdeauna o clientelă selectă atât din vechea generație de oameni politici și artiști, cât și din noua generație. Au trecut pe la atelierul lui președinți de stat, miniștri, consuli, dar și vedete din lumea televiziunii, a muzicii și cinematografiei.

Dan Spătaru a fost printre clienții săi

Ștefan Diaconu știe cât de importantă este discreția atunci când lucrezi pentru persoane cunoscute, așa că evită să facă nominalizări, dar, la insistențele noastre, a ”scăpat” câteva nume ale clienților care fie i-au trecut pragul personal, fie și-au trimis la el la atelier costumele pe care le aveau de retușat.

Din vechea generație, doi dintre clienții săi fideli au fost Dan Spătaru, despre care spune că ”se îmbrăca foarte frumos”, și Sile Dinicu.

Cât despre noua generație, Ștefan Diaconu s-a ocupat de retușurile la costumele pe care Ștefan Bănică jr. le purta la emisiunea ”Dansez pentru tine”, dar a lucrat și pentru Mihai Gâdea, Radu Tudor și Marius Tucă.

De-a lungul timpului, o mulțime de personalități au trecut pragul atelierului de croitorie al lui Ștefan Diaconu (sursă foto: Gândul)

”Am o bucurie enormă când mă uit la televizor și văd persoana care a fost la mine. Este o mândrie mare, domne, ăla este făcut de mine cu echipa mea, că nu poți să faci singur tot”, a adăugat Ștefan Diaconu.

Faimosul croitor recunoaște că s-a gândit de câteva ori să se pensioneze, dar niciodată foarte serios, cu toate că soția lui și-ar dori să petreacă mai mult timp acasă.

”Când te mai superi spui: «Ajunge, mai trebuie și altceva în viață!». Soția trage de mine tot timpul: «Gata, gata, te rog frumos!», dar să știți că este mai bine dimineața, când trebuie să te scoli, să te razi, să îți pui cămașa pe tine decât să stai și să te întrebi unde mă duc eu astăzi. Așa, știu că trebuie să vin la serviciu. Când vin aici, sunt alt om, stau de vorbă cu clienții și sunt numai oameni de bună calitate”, a mai mărturisit Ștefan Diaconu, care speră ca măcar doi ani să-l mai țină puterile ca să-și poată practica profesia despre care spune că ”o are în sânge”.


CITEȘTE ȘI:

Meseria pe cale de dispariție în Veneția: „Am dublat salariile, dar tot nu găsesc angajați. Pandemia i-a făcut pe mulți să-și schimbe profesiile”

Povestea CROITORESEI din România care și-a deschis propriul atelier în Italia. Care este cel mai mare vis al ei

EXCLUSIV VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, artistul comparat cu marele Tudor Gheorghe, și-a transformat atelierul de lucru într-un mic muzeu al satului – GALERIE FOTO

EXCLUSIV VIDEO | Povestea cizmarului Paul, ”chirurgul” pantofilor de lux ai artiștilor, sportivilor și politicienilor. A învățat arta pantofului manual pe vremea lui Ceaușescu, de la un meșter cu mâini magice

EXCLUSIV VIDEO | Povestea celui mai bătrân pălărier din Pasajul Englez. Mari actori i-au purtat creațiile, pe stradă sau în filmele lui Sergiu Nicolaescu. ”Cel mai frumos lucru este să văd un zâmbet când dau ceva ce a ieșit din mâinile mele”

Claudia Voicu
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Alimentul folosit zilnic, care se strică imediat. Cum îl salvăm. Trucuri ingenioase, testate
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!