Povestea creatorului de PANTOFI unicat din piei exotice. Cât costă să porți încălțăminte din piele de pisică de mare, crocodil, șarpe sau struț

Publicat: 21/07/2024, 10:00

De la zgărzi pentru câini, un prahovean a ajuns să facă încălțăminte din piele exotică, fiind singurul român care lucrează exclusiv cu această materie primă. Răzvan Bițică face încălțăminte sport unisex din piele de șarpe, crocodil, șopârlă, pisică de mare și struț. Deoarece se ocupă singur de mica lui afacere, clienții așteaptă chiar și două luni până primesc perechea de pantofi mult visată, pentru care plătesc sume între 300 de euro și 1.100 de euro, în funcție de pielea folosită. Toată pielea este achiziționată din Italia și Spania, iar fiecare produs este unicat.

  • Cel mai scump produs comandat de cineva până acum a fost o pereche de pantofi din piele de crocodil de Himalaya, care a costat 4.000 de euro.
  • La o pereche de pantofi, Răzvan lucrează între opt și zece ore, iar materia primă preferată este pielea de piton, în defavoarea celei de cobră sau de viperă, pe care o consideră ”de mâna a patra”.

În 2012, Răzvan Bițică (35 de ani), din comuna Florești, județul Prahova, și-a pus pe picioare o mică afacere cu zgărzi pentru câini din rasa American Bully. Ideea i-a venit după ce el însuși căutase o zgardă pentru câinele său din aceeași rasă, dar nu a găsit nimic care să îi placă, așa că s-a apucat să-i confecționeze el singur una.

Recunoaște că primele încercări nu au fost prea reușite, dar a perseverat și, în timp, rezultatele au fost pe măsura așteptărilor și efortului depus. Așa a ajuns să vândă zgărzi pentru câini, care s-au bucurat de succes mai ales în afara țării. Aproximativ 90% din clientela sa provenea din străinătate, atât din Europa, cât și din America de Nord și Asia.

”Acestei rase de câine îi stă bine cu o zgardă impunătoare. Erau zgărzi personalizate, din piele naturală obișnuită. De aici am zis că trebuie să mai fac încă ceva, dar nu știam încotro să mă îndrept, spre genți sau pantofi. Nu am avut de gând să fac pantofi sport, credeam că voi face pantofi după metoda tradițională. Am știut de la început că trebuie să fie ceva wow, pentru că nu aș fi putut să fac din piele normală și să mă lupt cu brandurile, nu aș fi putut să vând. Acum 6 ani, am făcut primele perechi”, a povestit, pentru Gândul, Răzvan Bițică.

Până să facă pantofi, Răzvan confecționa zgărzi de câini personalizate, care au prins foarte bine printre clienții din străinătate (foto: arhivă personală)

”Nu am avut pe nimeni care să mă ajute”

Fără să aibă cunoștințe în ceea ce privește confecționarea de încălțăminte, cu atât mai puțin ce înseamnă lucrul cu o piele exotică și nici pe cineva care să îl îndrume, Răzvan s-a documentat pe Internet.

”A fost o mare provocare, pentru că nu am avut pe nimeni care să mă ajute, să îmi explice, a trebuit să mă documentez pe Youtube, dar nu am găsit toate etapele și, de aceea, mi-a fost foarte greu să învăț. Mi-a luat o perioadă lungă până am fost mulțumit de rezultate. Nu am vândut până nu am fost mulțumit. Primele perechi le-am făcut din piele normală, le dădeam cadou prietenilor”, ne-a mai spus tânărul.

”Ca să fii în legalitate, ai nevoie de aceste certificate”

Treptat, Răzvan a ajuns să lucreze cu piele de piton, crocodil, șopârlă, pisică de mare și struț. Își alege cu grijă materia primă de la distribuitori din Italia și Spania. Tânărul designer de pantofi ne-a explicat că pentru pielea de animale exotice pe cale de dispariție este nevoie de o documentație specială.

Pieile exotice se împart în două grupe: unele care sunt pe cale de dispariție și altele care nu sunt pe cale dispariție. Pentru cele care sunt pe cale de dispariție, piton, șopârle și crocodili, există o convenție potrivit căreia trebuie să ai un certificat și o sumă de bani se întoarce în comunitatea de unde a plecat pielea, pentru a ajuta comunitatea și fauna. Ca să fii în legalitate, ai nevoie de aceste certificate, altfel, când faci un export, este o mare problemă, cei de la autoritatea vamală pot confisca acest transport”, ne-a spus Răzvan Bițică.

În ceea ce privește pielea de șarpe, Răzvan o preferă pe cea de piton și spune că cea de viperă și cobră este de ”mâna a patra”.

Cei mai apreciați sunt pitonii, mai sunt și viperele și cobrele, dar care nu sunt pentru mine, nu sunt pe placul meu, șerpii mici sunt material exotic de mâna a patra, nici măcar de mâna a doua sau a treia. În primul rând, mărimea lor este problema, când croim nu ne ajunge pentru piese, apoi și structura pielii și grosimea ei. Fiind micuți, și pielea lor este subțire”, a adăugat tânărul.

Tânărul designer de pantofi lucrează exclusiv cu piei exotice (sursă foto: arhivă personală)

Pantofii din piele de crocodil de Himalaya costă 4.000 de euro

Acesta mai spune că fiecare pereche de pantofi pe care creează este diferită de alta.

”Fiecare pereche este unică, făcută special pentru un singur client, cu atenție la detaliile stabilite în prealabil cu clientul. La fel cum nici zebrele nu sunt la fel, fiind asemănătoare, la fel este și pielea pitonului, unică pentru fiecare exemplar. În special pielea vopsită manual face ca pielea să nu fie deloc simetrică, ca urmare stângul nu va semăna cu dreptul, dar să semene cu o altă pereche. În final, avem un client mulțumit că perechea lui este unică”, a mai spus tânărul designer.

O pereche de pantofi din piele de pisică de mare costă 500 de euro (sursă foto: arhivă personală)

La o pereche de pantofi, Răzvan lucrează între opt și zece ore, dar clienții săi trebuie să aștepte chiar și două luni până își primesc produsul comandat. Asta deoarece se ocupă singur de mica sa afacere, iar numărul de cereri este mare.

Cât despre prețuri, cele mai ieftine produse sunt cele din piele de piton, care costă între 300 de euro și 350 de euro, în funcție de model.

Pantofii de crocodil se vând cu prețuri între 450 de euro și 1.100 de euro perechea, dar dacă aceștia sunt confecționați din piele de crocodil de Himalaya, ajung și la 4.000 de euro, un preț oricum foarte bun, raportat la străinătate.

Au fost și clienți care și-au comandat pantofi din piele de crocodil de Himalaya, pentru care au plătit 4.000 de euro

Crocodilul de Himalaya este una dintre cele mai scumpe și apreciate piei exotice din lume, Himalaya fiind finisajul crocodilului în urma procesului de tăbăcire”, ne-a mai spus tânărul designer de pantofi.

Pantofii din piele de șopârlă costă 400 de euro, cei din piele de pisică de mare, 500 de euro, iar cei din piele de struț, 350 de euro.

”Pielea asta are un plus pentru raritate și frumusețe”

Răzvan nu duce lipsă de clienți dornici să poarte o încălțăminte care să iasă din tipare.

Tindem să iubim ce este rar, iar pielea asta are un plus pentru raritate și frumusețe, nu pentru calități de rezistență”, ne-a mai mărturisit acesta.

După succesul pe care l-a avut cu încălțămintea sport, se gândește să se dezvolte și să înceapă să creeze și pantofi eleganți pentru femei, cu atât mai mult cu cât deja există cerere din partea celor care au apucat să-și comande la el încălțăminte.

”Sunt unele doamne care vor să le fac și lor, după ce soții lor și-au comandat primii”, a adăugat Răzvan, care spune că această pasiune nu l-a îmbogățit, dar îi asigură un trai decent.


CITEȘTE ȘI:

Povestea celui mai faimos CROITOR din București. A croit haine și a retușat costume pentru președinți de stat, miniștri și artiști celebri

EXCLUSIV VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, artistul comparat cu marele Tudor Gheorghe, și-a transformat atelierul de lucru într-un mic muzeu al satului – GALERIE FOTO

EXCLUSIV VIDEO | Istoria uitată a micului oraș din România unde mergeai pe stradă și te puteai întâlni cu George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și chiar cu regele

EXCLUSIV VIDEO | Povestea cizmarului Paul, ”chirurgul” pantofilor de lux ai artiștilor, sportivilor și politicienilor. A învățat arta pantofului manual pe vremea lui Ceaușescu, de la un meșter cu mâini magice

EXCLUSIV VIDEO | Povestea celui mai bătrân pălărier din Pasajul Englez. Mari actori i-au purtat creațiile, pe stradă sau în filmele lui Sergiu Nicolaescu. ”Cel mai frumos lucru este să văd un zâmbet când dau ceva ce a ieșit din mâinile mele”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Moartea influencerului Andrei Versace, tratată ca fiind suspectă. Ce variante iau în calcul polițiștii
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Un aliat de top al lui Joe Biden spune că preşedintele se gândeşte la înlocuitori...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Reprezentanţii supermarketului reacţionează după gestul Sânzianei Negru: "Am aflat cu tristeţe. Vom analiza şi reevalua...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Obiceiul sexual pentru care bărbații sunt judecați mai aspru, conform unui studiu