Povestea hairstylistului care a adunat pentru 3.000 de PĂPUȘI. Casa-muzeu pentru Nadia, Michael Jackson și prima păpușă Arădeanca

Povestea hairstylistului care a adunat pentru 3.000 de PĂPUȘI. Casa-muzeu pentru Nadia, Michael Jackson și prima păpușă Arădeanca
În doar câțiva ani, Costel Bulancea a reușit să aibă o colecție impresionantă de păpuși, dintre care multe modele foarte rare (foto: arhivă personală)
Publicat: 07/07/2024, 08:30

O pasiune pe care și-a descoperit-o în perioada pandemiei l-a transformat pe un brăilean într-un unul din cei mai mari colecționari de păpuși Arădeanca. Totul a început când Costel Bulancea a găsit întâmplător într-o anexă a casei sale două păpuși Arădeanca, pe care s-a gândit să le recondiționeze. După ce s-a documentat pe Internet despre tehnica de recondiționare, a început să fie din ce în ce mai interesat de acest domeniu, dar și despre păpușile care au încântat generații întregi de copii. Așa a început să achiziționeze primele păpuși, iar acum are o colecție impresionată.

  • De-a lungul timpului, a reușit să cumpere piese râvnite de orice colecționar cu pretenții. Le are în colecție pe Nadia și Nicoleta, prima fiind creată în semn de apreciere pentru gimnasta Nadia Comăneci, iar cea de-a doua fiind prima păpușă fabricată la Arădeanca.
  • Un alt exemplar extrem de rar, care se găsește în colecția lui Costel Bulancea, este și păpușa Michael Jackson, din care s-au făcut numai cinci sute de exemplare. Cele mai scumpe păpuși sunt, însă, cele în cutie sau prototipurile. Colecționarul spune că uneori cutiile pot fi chiar mai valoroase decât păpușile.
  • Pe Internet, păpușile Arădeanca se vând cu prețuri care pleacă de la aproximativ 200 de lei, dar, la târgurile de vechituri, cu ceva noroc, pot fi găsite la sume modice. În același timp, o piesă rară și râvnită de colecționari ajunge să coste și 2.500 de lei.

Brăileanul, care este de profesie hairstylist, are peste 3.000 de păpuși și figurine (jucării) Arădeanca. Pe măsură ce a început să adauge din ce în ce mai multe piese la colecția sa, a fost nevoit să extindă și spațiul pentru depozitare, astfel că a umplut cu păpuși trei camere din casă, toate așezate cu mare grijă, ca într-un adevărat muzeu.

”Locuind la țară, aveam o anexă a curții unde țineam tot felul de chestii și am dat din întâmplare peste două păpuși Arădeanca. M-am gândit să le recondiționez, am descoperit niște grupuri de păpuși, am văzut că sunt căutate și se vând și m-am dus pe la târgurile de vechituri. La început, am achiziționat multe păpuși dezmembrate, la prețuri de nimic, iar valoarea lor a crescut pentru că au fost recondiționate.

Am testat metode de a le recondiționa fără să le știrbesc valoarea, trebuie să-și păstreze patina timpului. Sunt foarte atent la detalii, chiar dacă sunt reproduceri de hăinuțe, sunt făcute din resturi de costume populare autentice vechi. Am salvat aproape orice păpușă, nu am ținut cont, nu am aruncat nimic. Am foarte mulți saci, din aceia de gunoi, cu piese, componente, am cutii pline cu ochi, am păstrat aproape orice. Puneam deoparte banii de țigări, pentru că am renunțat la fumat, și am cumpărat păpuși”, a povestit, pentru Gândul, Costel Bulancea, care nu se gândea la acea vreme că va deveni un colecționar în toată regula.

Păpușile Michael Jackson și rockerița sunt printre cele mai căutate exemplare (foto: colecția Costel Bulancea)

”Am peste două sute de păpuși Ecaterina Varga, străbunica Arădencei”

În colecția sa impresionantă se regăsesc și modele rare, printre care Nadia (lansată în semn de apreciere pentru performanța gimnastei Nadia Comăneci, care, în anul 1976, a obținut, la Montreal, prima notă de 10 din istoria gimnasticii), Nicoleta (primul model de păpușă care a fost lansat de Arădeanca) și Michael Jackson, din care nu au fost vândute decât cinci sute de bucăți.

Păpușa Ecaterina Varga, străbunica Arădencei (foto: colecția Costel Bulancea)

Am păpuși din anul 1939 până în 2006. Am peste două sute de păpuși Ecaterina Varga, care este străbunica Arădencei. Totul a început în 1939, când niște români s-au gândit să confecționeze păpuși din carton, iar numele le-a fost pus după cel al unei doamne care muncea acolo. Până în 1960, s-au făcut doar păpuși din carton presat, procesul de lucru era foarte greoi, se foloseau materii prime ieftine.

Am și figurine Arădeanca, din cele din cauciuc, dar cele mai multe din colecție sunt păpușile. Prima păpușă Arădeanca din cauciuc, făcută când fabrica s-a tehnologizat, în 1960, a fost Nicoleta. A fost primul model, iar de la ea s-au făcut celelalte. Ea a fost și cea mai premiată, are 11 premii la concursurile internaționale, suferind multe transformări de-a lungul timpului, a fost transformată și ca fetiță, și ca băiețel. La ora actuală, se mai fabrică, dar nu mai au aceleași chipuri, linia de fabricație este alta”, a explicat colecționarul.

Costel Bulancea deține în colecția sa inclusiv păpuși cu ochii verzi, care sunt la mare căutare (foto: colecția Costel Bulancea)

Costel Bulucea își procură păpușile fie de la târguri de vechituri, de pe Internet sau de la licitații, fie face schimb cu alți colecționari. Acesta spune că nu s-a întâmplat niciodată să-și dorească o păpușă și să nu și-o cumpere.

”Am găsit o păpușă făcută cadou unei fetițe, de Crăciun, în anul 1939”

Fiecare păpușă nu doar că este unică, dar are și propria poveste. Pe de o parte, este vorba despre istoria lansării ei pe piață, pe de altă parte, de povestea fetiței căreia păpușa respectivă i-a încântat copilăria.

”Am găsit o păpușă făcută cadou unei fetițe, de Crăciun, în anul 1939 și a fost păstrată până anul trecut, cand am achiziționat-o de la un domn. Fiecare exemplar în parte este unicat, pentru că buzele, ochii și sprâncenele erau pictate manual.

Păpușile cu ochii verzi sunt cele mai rare. Păpușile băiețel le poți achiziționa cu 1.500 lei, iar negresa, cu 2.500 de lei, depinde de starea ei. Poți să găsești păpuși și cu 30 de lei, dar poți găsi aceeași păpușă și cu 100 de lei, și cu 1.000 de lei.

Sunt foarte rare păpușile în cutie. Dacă găsești o păpușă în cutie, de cele mai multe ori, cutiile sunt mai valoroase decât păpușile. Și păpușile cu medalioane cu numele păpușii puse la mânecă la hăinuțe sunt rare, pentru că s-au pierdut.

Rare sunt și păpușile Michael Jackson, fabricate în 1996, când artistul a venit în România. Am înțeles că s-au făcut doar 500 de exemplare, pentru că Arădeanca nu deținea licența”, ne-a mai spus Costel Bulancea.

Păpușile băiețel se vând chiar și cu 1.500 de lei bucata (foto: colecția Costel Bulancea)

Rodica este considerată cea mai frumoasă păpușă

Desigur că pe piață există și un fel de ”Miss Arădeanca”, păpușa considerată ca având cele mai frumoase trăsături, ceea ce o face să fie foarte căutată.

Rodica este considerată de colecționari ca cea mai frumoasă păpușă Arădeanca (foto: colecția Costel Bulancea)

”Rodica are o frumusețe comercială. Viviana este și ea căutată, fiind primul model de păpușă care, ținută de mânuță, mergea”, a adăugat colecționarul.

Costel Bulancea spune că nu a dorit niciodată să facă o afacere din pasiunea sa, în schimb, visează ca într-o zi să-și expună inedita colecție în fața publicului.


CITEȘTE ȘI:

Regina Camilla a Marii Britanii, imortalizată sub forma unei păpuşi Barbie. GLUMA făcută de soția Regelui Charles

Barbie cu sindrom DOWN, păpușa care va fi lansată cu scopul de a ajuta mai mulți copii să găsească o jucărie care să îi reprezinte

Claudia Voicu
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale BEC prezidențiale 2024 în țară și în Diaspora. Călin Georgescu, pe primul loc....
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Vești proaste pentru Craciun. Probleme cu carnea de porc
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...