Prima pagină » EXCLUSIV » Prefectul de Bihor, omul lui Bolojan, era în tinerețe FALSIFICATOR de legitimații de student, pentru decontări la transport. Instanța l-a condamnat

Prefectul de Bihor, omul lui Bolojan, era în tinerețe FALSIFICATOR de legitimații de student, pentru decontări la transport. Instanța l-a condamnat

Prefectul de Bihor, omul lui Bolojan, era în tinerețe FALSIFICATOR de legitimații de student, pentru decontări la transport. Instanța l-a condamnat

Liberalul Dumitru Țiplea este prefectul județului Bihor, fiind numit în această funcție în luna decembrie a anului 2019, după ce – la propunerea premierului de la acea vreme, Ludovic Orban – a fost emisă o Hotărâre de Guvern în acest sens. Țiplea, considerat „omul lui Ilie Bolojan”, președintele Consiliului Județean Bihor, fusese nominalizat la această funcție încă din luna noiembrie a anului 2018, printr-o decizie a PNL Bihor. Se spune că „umbrele trecutului” bântuie prezentul, iar în cazul lui Dumitru Țiplea, finul lui Ilie Bolojan, această regulă nescrisă are o valabilitate cu conotații penale.

În anul 2000, pe 15 mai, Dumitru Țiplea a fost condamnat la 6 luni de închisoare – prin Decizia nr. 338 a Tribunalului Arad, fiind acuzat  de folosire de instrumente oficiale false, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, și complicitate la înșelăciune în convenții. La acel moment, Dumitru Țiplea avea 25 de ani, absolvise Facultatea de Educație Fizică și Sport și era student la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea.

Gândul prezintă detalii uluitoare, în exclusivitate, despre „mecanismul” prin care Dumitru Țiplea – care în perioada respectivă era kinetoterapeut la Centrul de zi pentru bolnavi psihic Oradea -, împreună cu alți complici, falsificau legitimații de student pentru ca aceia în posesia cărora ajungeau documentele false să plătească bilete de tren la preț redus.

Cum lucra rețeaua de falsificatori de legitimații de student în care intrase și Dumitru Țiplea

Gândul a intrat în posesia unui document-șoc, respectiv Decizia nr. 338 a magistraților de la Tribunalul Arad, prin care – în ședința din 1 5 mai 2000 – Dumitru Țiplea, actualul prefect al județului Bihor, finul lui Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a fost condamnat la 6 luni de închisoare. Relația dintre Dumitru Țiplea și Ilie Bolojan transcende însă relația naș-fin, pentru că Țiplea a fost șeful Corpului de control al Prefectului atunci când Ilie Bolojan era prefect al județului Bihor.

La acel moment, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad făcuse apel împotriva sentinței din 14 octombrier 1999 a Judecătoriei Arad, prin care Dumitru Țiplea și ceilalți inculpați din dosar fuseseră achitați. Dumitru Țiplea primise, prin acea sentință, 1.500.000 de lei vechi amendă administrativă. Pentru a înțelege valoarea acelei amenzi, menționăm că salariul minim brut pe țară era la începutul anului 2000 în valoare de 450.000 de lei vechi, iar la finalul acelui an a ajuns la 1.000.0000 de lei

În luna ianuarie a anului 1998, unul dintre cei inculpați în acest dosar l-a cunoscut pe C.R. și a obținut, prin intermediul acestuia, „o legitimație ștampilată dar necompletată, pe care C.R. o copiase la calculator și aplicase fotografia lui I., după care a completat cu ajutorul unei monede de 100 lei conturul peste fotografie și apoi Țiplea Dumitru a completat rubrica cu numele și prenumele lui I. și a semnat la rubricile Decanat – Secretariat”.

Potrivit deciziei din 15 mai 2000 a magistraților de la Tribunalul Arad, I. a plătit către Dumitru Țiplea, actualul prefect al județului Bihor, și către complicele său suma de 50.000 de lei vechi (aproape 10% dintr-un salariu minim brut pe țară la acel moment).

  • Dumitru Țiplea a confecționat legitimația falsă, iar I. a călătorit cu trenul, în baza ei, pe ruta Arad – Iza și retur, prejudiciul cauzat fiind de 261.000 de lei.
  • „Mecanismul” abia declanșat a luat amploare după ce același C.R. i-a înmânat lui Dumitru Țiplea încă 50 de imprimate tip legitimații, necompletate.
  • În scenariu au apărut, după aceea, și alți „clienți” ai acestei rețele care falsifica legitimații, prejudiciul cauzat crescând constant.

„Inculpații se dotaseră cu instrumentele necesare”

Magistrații de la Tribunalul Arad au stabilit că Dumitru Țiplea și ceilalți inculpați nu au avut decât un singur scop, acela de a falsifica legitimații – numai că falsurile nu se ridicau la o performanță tehnică deosebită – care le asigurau „clienților” călătorii cu trenul la jumătate de preț.

Prin calitatea de student, aceștie reușeau să „economisească” bani, iar angrenajul pus la cale de Dumitru Țiplea și C.R. dădea, cum se spune, roade.

„În acest sens, inculpații Țiplea Dumitru și C.R.G. se dotaseră cu instrumentele necesare și îl contactaseră pe I.I. pentru a asigura distribuirea legitimațiilor, dar trebuie observat faptul că, prin modul în care erau întocmite legitimațiile, acestea puteau fi ușor deosebire de legitimațiile valabile”, se arată în decizia din mai 2000 a judecătorilor de la Tribunalul Arad.

Apreciat de colegi, Dumitru Țiplea i-a surprins pe toți cu talentul său de „falsificator”

Trebuie menționat că toți cei inculpați în acest dosar se aflau la prima abatere, iar Dumitru Țiplea, paradoxal, era apreciat de colegii de muncă de la Centrul de zi pentru bolnavi psihic Oradea.

Pasul greșit făcut cu legitimațiile contrafăcute apărea cu atât mai neașteptat și foarte greu de explicat. Dumitru Țiplea nu ”părea predispus” la a încălca legea, numai că – așa cum au stabilit magistrații – a făcut-o, chiar dacă era vorba despre o „întâmplare izolată”, iar actualul prefect de Bihor nu prezenta un pericol social.

Dumitru Țiplea, inițiator și organizator al activității de falsificare, considerată cu ”grad de pericol social ridicat

Potrivit judecătorilor, realitatea dură transmitea că Dumitru Țiplea și C.R. au fost inițiatorii și organizatorii acestui „mecanism” prin care erau falsificate legitimații și distribuite către „clienții” care călătoreau astfel cu trenul la jumătate de preț, pretinzând că sunt studenți.

În contradicție cu părerile laudative ale colegilor săi, Dumitru Țiplea a fost etichetat de magistrați, alături de complicele său, drept o persoană care – având în vedere pregătirea sa intelectuală și modul în care a orchestrat acest „mecanism” – a desfășurat o activitate care prezenta „un grad de pericol social ridicat”.

Dumitru Țiplea a falsificat nu mai puțin de 50 de legitimații, infracțiunile comise fiind foarte grave – folosire de instrumente oficiale false, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, și complicitate la înșelăciune în convenții.

 

„Condamnă pe inculpatul Țiplea Dumitru…”

În consecință, judecătorii de la Tribunalul Arad au admis, în 15 mai 2000, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

Magistrații de la Tribunalul Arad au decis ca Dumitru Țiplea și C.R. să execute pedepsele cele mai grele, respectiv 6 luni de închisoare. Sentința nu a fost definitivă, Dumitru Țiplea și Chiș Raul având atunci dreptul la recurs.

”Omul lui Bolojan”

În perioada 2005-2007, Dumitru Ţiplea a fost şef al Cancelariei prefectului Ilie Bolojan. După ce acesta a fost promovat la Bucureşti – ca secretar general al Guvernului -, Țiplea i-a mers pe urme și i-a devenit consilier până în anul 2008.

În acel an, Ilie Bolojan a devenit primar al municipiului Oradea, iar la şefia Consiliului Judeţean a fost ales Radu Ţîrle, pe atunci membru PNL. Dumitru Ţiplea a fost „detaşat” pe lângă acesta, ca director de cabinet, însă a demisionat în anul 2010, motivul fiind unele neînţelegeri cu şeful său.

„Eu nu am avut niciodată intenţia să devin funcţionar public, dar s-au purtat consultări în cadrul PNL Bihor pentru o propunere în vederea numirii pe funcţia de prefect şi cea mai mare parte dintre colegi a susţinut varianta Ţiplea. Am zis că dacă acesta-i drumul, eu sunt un soldat, îmi asum treaba asta. După ce s-a luat hotărârea, m-am uitat pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, să văd unde este deschis vreun concurs. Am susţinut un concurs la Arad, pentru care m-am înscris în ultima zi şi pe care mai erau trei candidaţi. La examen am luat 89 de puncte la scris (n.r. – din 100), la interviu 99,67, iar luni am devenit funcţionar public”, spunea Dumitru Ţiplea, potrivit ebihoreanul.ro.


CITEȘTE ȘI:

Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în urmărire internațională! Afacerea RATATĂ care i-a făcut „celebri”

Cine este ”săgeata” prin care firma din Italia, BLOCATĂ pentru „conexiuni” cu Cosa Nostra, încearcă să acapareze licitațiile din România

Noaptea generalilor | Ludovic Orban, salariat și coleg cu Dumitru Dumbravă la casa de avocatură a lui Doru Trăilă, personaj-cheie pe filiera „Coldea”

INSTITUȚII subordonate lui Clotilde Armand folosesc mașinile în afara Capitalei, fără ordine de deplasare! Cum sunt „stoarse” cardurile de combustibil

Delta Văcărești în pericol! Protejata lui Nicușor Dan, UNSĂ ȘEFĂ, amendată cu 100.000 de lei pentru „proastă gestionare”: „Nu e în stare să ia măsuri”

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și