Președintele ANRE, George Niculescu: „Operatorii de distribuție trebuie să se pregătească pentru a prelua numărul mare de prosumatori”

Publicat: 16 10. 2024, 13:28

Numărul prosumatorilor din România este din ce în ce mai mare. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a făcut o analiză comparativă. În iulie 2022, puterea instalată în prosumatori era de aproximativ 200 de megawați, iar în iulie 2024 puterea instalată a prosumatorilor era de aproape 2.000 de megawați.

Președintele ANRE, George Niculescu, prezent la cea de-a doua ediție a conferinței Energy Now, organizate de Gândul, este de părere că trendul se va menține.

„Lucrurile sunt într-adevăr într-un trend ascendent, alert. Cred că trendul acesta se va menține, iar fără operator de distribuție care să acomodeze acest nou jucător în piața de energie, în ecosistemul energetic cred că o să fie foarte greu.

Deci, operatorii de distribuție trebuie într-adevăr să se pregătească pentru a prelua numărul cât mai mare de prosumatori, pentru că dacă până acum energia avea, nu știu, curgea precum firul unei ape de la producător prin liniile de transport-distribuție, furnizor la locul de consum, deci unidirecțional. Iată că, modalitatea aceasta s-a schimbat în ultimii ani. Ne producem singuri energia, indiferent că suntem persoane fizice sau persoane juridice, în așa fel încât să ne răspundem unor nevoi prin măsuri pe care putem să le luăm noi singuri, decizia de a investi într-o capacitate de producție în așa fel încât să, nu știu, facem față crizei prețurilor la energie, cum a fost în perioada 2021-2022. Sunt foarte multe lucruri de discutat pe acest subiect. Ne dorim mai mulți megawați racordați la rețea, nu megawați pe hârtie.

În sensul acesta, în urma consultărilor cu Transelectrica și cu camerele Parlamentului, am modificat regulamentul de racordare în ceea ce privește noii producători de energie electrică care vor dori să se racordeze la rețele de distribuție și de transport. Transelectrica va face un studiu în ceea ce privește disponibilul de rețea pe toate segmentele de rețea. E un lucru fără precedent. Nu s-a mai întâmplat până acum să avem oglindă practic a ceea ce este disponibil, în așa fel încât investitorii care doresc să se racordeze să știe exact în ce condiții o pot face, pe care rețea este disponibilă, cantitatea, puterea necesară investiției”, a declarat președintele ANRE.

Importanța capacităților de stocare

Președintele ANRE spune că prețurile la energie, din vară, ar fi putut fi ponderate dacă ar fi existat capacități de stocare prezente în sistem.

„Stocarea este un subiect care, din punctul meu de vedere, trebuie tratat nu doar din perspectiva prosumatorilor. Într-adevăr, din perspectiva prosumatorilor, cred eu că dacă o persoană fizică, un consumator casnic care își montează o putere instalată de cinci kilowați, ori printr-un program cum este Casa Verde, ori prin forțe proprii și instalează și o capacitate de stocare, ulterior, lucrul acesta va fi în beneficiul lui. Deci de cantitatea de energie pe care o va stoca în final va beneficia tot consumatorul respectiv. Deci eu văd ca pe un lucru bun.

Am văzut niște prețuri mari în această vară. Dacă aceste capacități de stocare ar fi fost prezente în sistemul nostru, ar fi putut să pondereze parte din aceste prețuri”, a explicat George Niculescu.

Partenerii celei de-a doua conferințe Energy Now – Politici europene în domeniul energiei și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Transgaz, Electrica SA, Nuclearelectrica, Evryo, Transelectrica, Romgaz, Rețele Electrice, OMV Petrom.

CITEȘTE ȘI:

George Niculescu, președinte ANRE: „Nu putem să vorbim de intrarea într-o piață liberă fără să avem consultări pentru perioada post-plafonare”

Cristian Bușoi: „Trebuie să rămânem conectați atât cât putem la centrele de decizie de la nivel european”

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Strategia energetică națională va fi ADOPTATĂ cel târziu în luna noiembrie”