În anul 2020, Nicușor Dan a câștigat alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei și, ulterior, a inițiat un proces de suspendare a Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) de sector. Inițial, magistrații au respins cererile de suspendare și anulare a hotarârilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) prin care s-a dispus suspendarea PUZ-urilor de sector.
Ulterior, pentru sectoarele 3, 5 și 6, PUZ-urile de sector au fost anulate definitiv în instanță, iar PUZ-urile pentru sectoarele 2 și 4 au rămas într-un stand-by prelungit.
Etichetat drept un „adversar al urbanismului în Capitală”, Nicușor Dan a declarat, în repetate rânduri, că luptă împotriva „mafiei imobiliare”, că protejează „spațiile verzi” ale Bucureștiului și a refuzat, cu obstinație, să emită autorizații de construire și certificate de urbanism.
Joi, 28 martie 2024, în timpul unei conferințe de presă, primarul general al Capitalei a declarat că sunt anulate definitiv PUZ-urile de la sectoarele 1, 3, 5 şi 6, iar cele de la sectoarele 2 și 4 vor fi, de luni (1 aprilie 2024), suspendate. „O afacere de corupție”, a spus Nicușor Dan, referindu-se la PUZ-urile de sector.
”Noi am avut şase PUZ-uri de sector, câte unul pentru fiecare sector, în momentul acesta, avem anulate definitiv PUZ-urile de la sectoarele 1, 3, 5 şi 6 şi cele de la Sectoarele 2 şi 4, începând de luni, sunt din nou suspendate, amândouă. (…) PUZ-urile de sector este o afacere de corupţie de câteva miliarde de euro. Adică PUZ-urile de la sectoarele 3, 4, 5, 6 au adus foloase necuvenite de câteva sute de milioane de euro, iar cele de la sectoarele 1 şi 2, foloase necuvenite de miliarde de euro, pentru că sunt zonele de nord”, a declarat edilul Capitalei.
Comentând această declarație făcută de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, avocatul Radu Dinulescu a precizat – în exclusivitate pentru Gândul – că edilul Capitalei se află într-o eroare de la bun început, ba chiar îl acuză pe acesta că s-a folosit, în timpul acestei declarații, de o „minciună sfruntată”.
„PUZ-ul Sectorului 2 este suspendat de instanța de fond, dar se judecă recursul, iar PUZ-ul Sectorului 4 se judecă pe nulitatea lui în al doilea ciclu procesual, dar nu este suspendat.
Nicușor Dan vorbește despre PUZ-ul Sectorului 1, numai că Sectorul 1 NU a avut un PUZ coordonator de sector. Este o minciună sfruntată, Nicușor Dan trăiește pe altă planetă.
El a reușit anularea definitivă a PUZ-urilor sectoarelor 3,5 și 6, dar în condițiile în care ele au fost judecate doar în fond și, apoi, s-au retras recursurile, în momentul în care Nicușor Dan și actuala garnitură de primari de sector au venit în funcție”, spune avocatul Radu Dinulescu.
Avocatul Radu Dinulescu a explicat că primarul general al Capitalei continuă să facă declarații care nu sunt acoperite de realitate și, mai mult, încurcă și sintagme din Codul Penal în aceste afirmații publice.
„Înțeleg din exprimarea tipic… nicușoristă că niște regulamente de urbanism, aprobate prin PUZ sau PUG, deci niște legi locale (pentru că regulamentele de urbanism sunt acte administrative normative) pot reprezenta, prin simpla intrare a lor în efectivitate, în accepțiunea primarului general, «foloase necuvenite».
Presupun că pseudo-primarul general se referă la exprimarea din Codul Penal, în înțelesul noțiunii de folos necuvenit prevăzut în definirea infracțiunilor de corupție. Sau așa cel puțin se înțelege din exprimarea de clasa a 5-a pe care o folosește ca slogan de campanie electorală.
Deci, toți cetățenii Bucureștiului care respectă niște prevederi normative și obțin dreptul de a construi în baza acestor regulamente și a legilor statului român (case, magazine, fabrici și uzine, școli, spitale, șosele, parcuri etc ), ca și totalitatea cetățenilor orașului care achiziționează sau utilizează aceste construcții (apartamente noi, parcuri bine întreținute, merg pe șosele mai late și mai moderne, cumpără în magazine construite în baza PUZ-urilor etc.), sunt nici mai mult nici mai puțin «mafioți imobiliari» și au «foloase necuvenite» rezultate din votarea acestor norme”, a declarat avocatul Radu Dinulescu.
Din păcate, mai spune avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul, Nicușor Dan demonstrează că, practic, nu poate înțelege orașul pe care îl conduce de 4 ani, poziționându-se „împotriva curentului de dezvoltare accelerate și de îmbunatățire a nivelului de trai”.
„Atunci, conform primarului-candidat, suntem cu toții rechini imobiliari, avem cu toții de câștigat un folos necuvenit din modernizarea orașului în raport de vremurile în care trăim, iar singurul împotriva curentului de dezvoltare accelerate și de îmbunatățire a nivelului de trai este chiar cel care afirmă prostiile astea, Nicușor Dan.
Nicușor Dan a ajuns întâmplător și fără nici o calitate conducător administrativ/executiv al unui oraș pe care nu-l înțelege, de a cărui istorie nu este legat și care gândește anacronic și comunistoid, în același timp”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu.
După ce Nicușor Dan a declanșat procedura prin care Planurile Urbanistice Zonale de sector (PUZ) au fost suspendate, Capitala a intrat într-un adevărat război al declarațiilor și al reacțiilor adverse, vorbindu-se despre blocaj economic și social al Bucureștiului, investițiile aflate în derulare – sute de milioane de euro, în multe dintre cazuri fiind vorba despre fonduri europene – fiind în pericol de a fi stopate. (alte informații AICI)
În astfel de condiții, avertizează specialiștii, urbanismul din București, la acest moment, se află în faza paradoxală în care există doar în teorie, dar lipsește cu desăvârșire, motivul fiind o ”formulă” prin care Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, blochează cu o perseverență demnă de o cauză mai bună orice încercare de reglementare urbanistică.
„Nicușor Dan a dat în urmă ceasul biologic al orașului nostru cu încă 10-20 de ani. Am ajuns undeva prin 1930. Urbanismul este o știință a viitorului, este o știință de planificare pentru viitor a unei localități. Nicușor Dan privește urbanismul cu ochii trecutului, el își dorește ca Bucureștiul să rămână încremenit, undeva între anii 1920 – 1930. Și o să ajungem, probabil, în 1830, atunci când Bucureștiul era plin de pârloage, plin de buruieni, și probabil că asta numește primarul general al Capitalei spațiu verde amenajat”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul. (alte detalii surprinzătoare AICI)
Citește și:
Nicușor Dan, unul dintre marii VINOVAȚI din dosarul „Roșia Montană”. Dovezile ZDROBITOARE