Reorganizarea IPJ Constanța după tragedia cumplită de la 2 Mai, din august anul trecut, ar fi provocat un uriaș val de nemulțumire în rândul polițiștilor. Oamenii legii susțin că se pregătesc de revoltă.
Doi tineri, un băiat și o fată, au murit în 19 august, în localitatea 2 Mai, în timp ce, în lipsa trotuarelor, mergeau pe șosea împreună cu un grup de prieteni. Victimele au fost lovite cu mașina de către bucureșteanul Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, care conducea drogat.
Înainte de accident, acesta fusese oprit de un echipaj de Poliție, iar în mașina decapotabilă fusese văzut un rest de țigară care părea a fi un joint, dar și o folie de medicamente cu efect halucinogen.
Totuși, pentru că nu a putut fi adus la fața locului niciun echipaj de poliție rutieră care să aibă în dotare un aparat pentru depistarea șoferilor aflați sub influența drogurilor, Pascu a fost lăsat să plece, iar puțin mai târziu, aproape de Vama Veche, a omorât doi oameni.
Legat de acest incident, ministrul Cătălin Predoiu a anunțat că, „în ultimii 5-10 ani” autoritățile din Constanța au pierdut lupta cu infracționalitatea, motiv pentru care se impun măsuri urgente. Pe cale de consecință, a fost stabilit un plan de reorganizare și au fost aduși în județ 160 de absolvenți ai școlilor de agenți și Academia de Poliție.
Totodată, au fost mutați oameni de la un post de poliție la altul, iar funcțiile eliberate de cei mutați au fost desființate, astfel că nu mai pot fi ocupate, pe viitor, de alți polițiști.
Surse din cadrul IPJ Constanța au declarat, pentru Gândul, că cea mai mare lovitură ar fi fost programul împărțit în trei ture a câte opt ore. Astfel, echilibrarea echipajelor ar fi foarte dificil de făcut, în condițiile în care noii veniți sunt complet lipsiți de experiență, iar polițiștii nu ar mai avea timp de odihnă și zile libere.
„Inițial, lucram 12 ore, după care următoarele două zile erau libere. Acum îți vine rândul imediat să fii din nou de serviciu și nu mai există timp pentru refacere.
Mai mult, pentru că suntem puțini, este o mare problemă cu acordarea zilelor libere și a concediilor de odihnă, pentru că nu mai rămân oameni suficienți și este nevoie să aducem de la alte unități din județ, pentru a putea completa echipajele. De aceea, am ajuns în pragul revoltei. Trebuie schimbat ceva. Așa nu se poate lucra!”, au spus sursele Gândul.
CITIȚI ȘI: