S-a retras Biden prea târziu pentru ca un alt CANDIDAT democrat să poată opri o victorie a lui Trump? Urmările unei renunțări anticipate

S-a retras Biden prea târziu pentru ca un alt CANDIDAT democrat să poată opri o victorie a lui Trump? Urmările unei renunțări anticipate
Joe Biden și Kamala Harris
Publicat: 23/07/2024, 09:30

Decizia lui Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, de a se retrage din cursa pentru al doilea mandat, în care îl aștepta o nouă confruntare cu republicanul Donald Trump, pe care îl învinsese în 2020, a stârnit discuții aprinse și controverse cu privirea la ceea ce se va alege de America după anunțul liderului democrat de la Casa Albă. Ștefan Popescu, analist de politică externă, a făcut pentru Gândul o radiografie a evenimentelor prin care trec cea mai puternică democrație a lumii și liderii ei.

Analistul a ridicat două întrebări pertinente despre viitorul Americii. Va fi capabilă Kamala Harris să mobilizeze întreg electoratul pro-democrat? Care va fi capacitatea SUA de a-și mai exercita influența după pasul înapoi al lui Joe Biden, dar care rămâne președinte până în ianuarie?

„Sondajele arătau o diferență tot mai mare în favoarea candidatului republican”

Ștefan Popescu susține că decizia de retragere a lui Joe Biden a fost, la acest moment și în acest context, singura soluție la îndemână pentru a relansa o campanie electorală, al cărei deznodământ părea inevitabil.

Analistul amintește că momentul retragerii lui Joe Biden prezintă unele similitudini cu decizia din 31 martie 1968 a președintelui democrat Lydon Johnson de a nu cere nominalizarea partidului său pentru un nou mandat, atunci victoria fiind a republicanului Richard Nixon.

„Decizia de retragere din cursa prezidențială a fost luată de președintele Biden și cercul său de apropiați în ultimul moment. Sâmbătă, șefa campaniei sale dădea asigurări presei americane că, „fără nicio umbră de indoială”, Biden rămâne în cursă. Totuși, presiunile tot mai mari și demobilizarea mai multor mari donatori, cât și lideri ai Partidului Democrat au forțat o decizie de care stafful său de campanie a aflat cu un minut înainte ca ea să fie publicată pe platforma X.

Decizia de retragere a fost însă singura soluție pentru a relansa o campanie electorală al cărei deznodământ părea ineluctabil. Sondajele arătau o diferență tot mai mare în favoarea candidatului republican. Chiar în unele comitate din California – epicentrul electoratului democrat- sondajele arătau o îngrijorătoare progresie a lui Trump. Și totuși, provocările pentru tabăra democrată rămân.

Momentul prezintă unele similitudini cu decizia președintelui democrat Lydon Johnson de a nu se reprezenta pentru un nou mandat, din 31 martie 1968. Rezultatul îl știm: a câștigat republicanul Richard Nixon”, a spus Ștefan Popescu.

Va fi capabilă Kamala Harris să mobilizeze întreg electoratul pro-democrat?

Analistul a vorbit și despre Kamala Harris, pe care Joe Biden a anunțat că o susține drept candidat oficial al democraților, analistul punctând că a fost o „vicepreședintă destul de ștearsă”, fără o implicare notabilă în soarta Americii și fără a avea o chimie reală cu președintele Biden.

„Kamala Harris nu este încă oficial candidata Partidului Democrat. Abia miercuri, comitetul regulilor Convenției Partidului Democrat va decide asupra modalității de desemnare a candidatului la președinție. Desigur, având în vedere declarațiile unor potențiali rivali – guvernatorii Californiei, Pennsylvaniei -, putem concluziona că vicepreședinta Harris va prelua ștafeta.

Rămâne însă de văzut daca va fi capabilă să mobilizeze întreg electoratul pro-democrat. Doamna Harris a fost o vicepreședintă destul de ștearsă, fără a i se delega dosare importante și fără o chimie cu președintele Biden, departe de cuplul Obama – Biden. Este foarte probabil ca momentul retragerii lui Biden să intervina prea târziu pentru a mai putea opri victoria lui Trump„, este de părere analistul.

Care va fi capacitatea SUA de a-și mai exercita influența după retragerea lui Biden?

Într-un context foarte tensionat pe scena internațională, Ștefan Popescu a ridicat și întrebarea cât va mai cântări cuvântul lui Joe Biden după anunțul retragerii sale din cursa electorală.

Retragerea lui Biden pune însă o problemă pentru SUA, în condițiile în care președintele nu demisionează din funcție și va conduce țara până în 21 ianuarie 2025. Care va fi capacitatea SUA de a-și mai exercita influența în aceste condiții? Marți, premierul Netanyahu se va afla la Washington, unde va avea o întâlnire cu președintele Biden, iar miercuri se va adresa Congresului.

Ne putem întreba, pe drept cuvânt, cât va cântări cuvântul lui Biden, ca de altfel a întregii administrații, știind că, peste cateva luni, este foarte probabilă instalarea unei alte administrații, cu o altă viziune. Statele Unite nu sunt România, cu alte cuvinte, o țară care să-și permită, fie și pentru câteva luni, un leadership absent”, a mai spus analistul de politică externă Ștefan Popescu.

Kamala Harris: „Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a unifica Partidul Democrat”

Președintele Joe Biden și-a anunțat, duminică, retragerea din cursa pentru președinția Statelor Unite ale Americii și susținerea pentru vicepreședinta Kamala Harris, pe care o consideră cea mai potrivită să candideze împotriva lui Donald Trump.

Kamala Harris a mai spus că intenţionează „să câştige nominalizarea” democraţilor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie şi să-l „învingă pe Donald Trump”, după anunţul retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială.

Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a unifica Partidul Democrat – şi a uni naţiunea noastră – pentru a-l învinge pe Donald Trump”, a scris ea pe rețelele de socializare.


CITEȘTE ȘI:

ALEGERI în SUA. De ce s-a retras, de fapt, Joe Biden. Decizia, luată imediat ce a văzut raportul!

ALEGERI în SUA. Record de fonduri strânse într-o singură zi. Câți bani au dat americanii pentru Kamala Harris

ALEGERI în SUA. Cine este vocea puternică din Partidul Democrat care nu și-a anunțat sprijinul pentru Kamala Harris/Cum votează filialele

Barack OBAMA apreciază retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială, dar nu vorbește despre o susţinere a vicepreşedintelui Kamala Harris

Kamala Harris, după ce Joe Biden s-a RETRAS și a anunțat că o sprijină pe ea: „Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a-l învinge pe Donald Trump”

Democrații, „ÎNGRIJORAȚI” după dezbaterea Joe Biden – Donald Trump / „Biden a arătat exact de ce merită să fie concediat”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
Scandal în lumea manelelor. S-au aruncat cuvinte grele și a fost necesară intervenția polițiștilor
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Test de cultură generală. Ce obicei alimentar ciudat avea Charles Darwin?