Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Strategia energetică națională va fi ADOPTATĂ cel târziu în luna noiembrie”

Publicat: 15/10/2024, 13:15
Actualizat: 15/10/2024, 14:28

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în cadrul celei de-a doua ediții a conferinței Energy Now, organizate de Gândul, că strategia energetică națională va fi adoptată cel târziu în luna noiembrie.

„Într-un an și trei luni de mandat am lucrat pe mai multe paliere. Un prim palier este cel strategic și al planificării. Am constatat, în primul rând, prin consiliul onorific și prin consultarea mediului privat, că nu avem o strategie energetică națională. Bine, e o constatare evidentă, dar că avem nevoie de o asemenea strategie, pentru că după foarte mulți ani, România s-a bazat doar pe planul național integrat energie și schimbări climatice. Am promis această strategie, avem un ușor delay, dar eu cred că avem toate premisele ca cel mai târziu în luna noiembrie, repet, după foarte mulți ani, strategia energetică națională să fie adoptată.

Ministerul Mediului s-a uitat cu mare atenție, a evaluat dacă se impune sau nu o evaluare adecvată de mediu, ceea ce ar fi întârziat foarte mult procesul. Se pare că nu se impune. De altfel, așa am și gândit strategia, fără o listă de proiecte care ar fi declanșat o atare procedură, ci cu principii, viziune, linii directoare. Apoi, planul național integrat energiei, schimbări climatice, multiple iterații a fost în lucru, a fost în dezbatere largă și cu societatea civilă și vă pot anunța că am semnat adresa către ambasadoarea României în Uniunea Europeană, pentru a trimite forma finală Comisiei Europene. Deci, următoarele zile ea va fi și publică și, prin asta, România își îndeplinește obligațiile. Erau cam 17 state membre, dacă țin bine minte acum câteva săptămâni care încă nu trimiseseră aceste PNIESC-uri (Planuri Naționale Integrate în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, n.r.). Iată, România e în fața multora, îl trimite și-și asumă ținte ambițioase”, a declarat ministrul Energiei.

„Se înlocuiește cărbunele cu gazul pe termen scurt și mediu, iar pe termen mediu și lung gazul cu energie nucleară”

Ministrul Sebastian Burduja a precizat că decarbonizarea sectorului energetic românesc se va face într-un calendar coerent, predictibil și pragmatic.

„Ca idee de bază la nivel strategic e foarte simplu. Vrem să decarbonizăm într-un calendar coerent, predictibil și pragmatic sectorul energetic românesc, înlocuind cărbunele cu gazul pe termen scurt și mediu, iar pe termen mediu și lung gazul cu energie nucleară. De altfel, și programele din sectorul nuclear merg înainte și o să vă dau câteva actualizări. Acesta ar fi palierul strategic la nivel de programe de investiții. Aceste cifre sunt peste 13 miliarde de euro pe care echipa Ministerul Energiei a reușit să le atragă pentru sectorul energetic, bani nerambursabili, la care sigur se adaugă contribuțiile beneficiarilor și vedem că am acoperit aproape toate palierele. Am acoperit palierul de producție de energie regenerabilă, investiția 1 din PNRR – 460 de milioane de euro, 298 de contracte în derulare. Deja o parte dintre ele s-au și pus în funcțiune, dar oricum, până la nivelul lunii septembrie anul viitor cam toate ar trebui puse în funcțiune și cred că România va avea undeva la 1.800 de megawați putere instalată solar și eolian, dacă se vor duce toate la bun sfârșit. Ne-am luat o marjă și oricum depășim cu mult ținta minimă de 950 de megawați asumată prin PNRR.

Apoi un program foarte similar în fondul pentru modernizare, tot producție și auto-consum, de data asta de energie verde – 815 milioane de euro, apeluri lansate, proiecte depuse, apeluri închise, trecem la etapa de evaluare și mi-aș dori ca anul acesta să semnăm primele contracte din aceste noi apeluri.

Apoi avem foarte importantă schema contractelor pentru diferență pe care ne dorim să le trimitem spre semnare până la finalul anului, practic să încheiem prima licitație anul acesta, așa cum ne-am asumat, 1.500 de megawați solar și eolian. Sunt jucători aici care pot participa, îi încurajez să o facă, pentru că atunci când vom avea o competiție mai mare în cadrul procedurii și prețul de exercitare va fi unul mai mic, efortul pe care România îl va face va fi mai mic. Chiar dacă noi am reușit și o premieră europeană, și anume, să finanțăm această schemă din bani nerambursabili, 3 miliarde de euro, tot din fondul pentru modernizare. În total, pe CFD, pe contractele pentru diferență, vorbim de 5.000 de megawați solar și eolian anul acesta și anul viitor”, a explicat Sebastian Burduja.

„Vom reuși să finanțăm trei, patru proiecte – în mod special CET-urile din București”

Prin PNRR se vor moderniza CET-urile din Constanța, Craiova, Arad, Râmnicu Vâlcea.

„La Craiova vom avea undeva la 300 de megawați putere instalată, un CET care funcționează și astăzi pe lignit, cu mari probleme. Avem și din fondul pentru modernizare, cu vot final, în 22 octombrie. Iată, mai sunt câteva zile, o săptămână – program pentru modernizare a CET-urilor. Au aplicat foarte mulți. Probabil la finalul zilei vom reuși să finanțăm trei, patru proiecte, dar foarte importante, în mod special CET-urile din București: CET Sud, cel mai mare din Europa, CET Progresul și CET Grozăvești, bugetul total fiind de 361 de milioane de euro. Și un mare succes. Iertați-mi lipsa de modestie, Banca Europeană de Investiții nu mai vrea să finanțeze deloc proiecte pe GAS și faptul că România a reușit să convingă, a obținut aprobarea, iar votul în Consiliul Statelor Membre este acum o pură formalitate”, a comunicat ministrul.

Partenerii celei de-a doua conferințe Energy Now – Politici europene în domeniul energiei și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Transgaz, Electrica SA, Nuclearelectrica, Evryo, Transelectrica, Romgaz, Rețele Electrice, OMV Petrom.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja: Ministerul are 18 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în tranziția verde și în sectorul energetic

EXCLUSIV VIDEO| Sebastian Burduja: Avem nevoie de o strategie energetică națională!

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri