Prima pagină » EXCLUSIV » Șefa CNI, contracte cu dedicație pentru apropiatul său? Legătura dintre licitația pentru 80 de creșe și discuțiile purtate de „umbra” lui Ciucă în biroul lui Cristian Erbașu

Șefa CNI, contracte cu dedicație pentru apropiatul său? Legătura dintre licitația pentru 80 de creșe și discuțiile purtate de „umbra” lui Ciucă în biroul lui Cristian Erbașu

După ce Compania Națională de Investiții (CNI), aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a scos la licitație – în SEAP – 39 de contracte de execuție pentru 80 de creșe mici, amplasate în 80 de localități din România, la un preț total de peste 800 milioane lei, apar informații uluitoare despre un scenariu în care o companie cu „cârlig” la contractele cu statul își va tăia, din nou, o felie apreciabilă.

Se vorbește deja despre alte „contracte cu dedicație”, pregătite din start pentru Construcții Erbașu SA, cu atât mai mult cu cât între Cristian Erbașu – președintele grupului de companii Erbașu – și șefa „neclintită” a CNI, Manuela Irina Pătrășcoiu, ar exista o legătură foarte strânsă, de mai multă vreme.

  • Punctual, fiecare din aceste contracte care nu au fost încă atribuite ar avea o valoare de 25 milioane de lei.
  • Fiecare contract prevede construirea a două creșe – proiectare, execuția lucrărilor și asistență tehnică.
  • Fiecare creșă costă 12,5 milioane lei.

Numai că asta nu e totul, fiindcă în schemă apar și interese care duc direct la nivel guvernamental, iar Gândul prezintă imagini și informații în exclusivitate.

UPDATE: Ulterior apariției articolului, Erbasu Construcții ne-a transmis poziția sa, precizând că nu a participat și nu intenționează să participe la licitațiile ce fac obiectul materialului.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Compania Erbașu SA, sprijinită pe 2 paliere!

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, compania Construcții Erbașu SA ar putea fi privilegiata acestui proiect, continuând o serie impresionantă de contracte obținute cu statul român.

„Cristian Erbașu s-a zbătut foarte mult pentru ca Manuela Pătrășcoiu, apropiata sa, să fie numită, în anul 2013, în fruntea Companiei Naționale de Investiții, o astfel de mutare permițându-i accesul la toate dosarele”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

Aceleași surse au creionat și imaginea de ansamblu a acestei afaceri în urma căreia Erbașu SA ar prelua contractul pentru cele 80 de creșe, compania fiind susținută pe 2 paliere esențiale.

  • Palierul 1 – La nivelul Guvernul României, ranificațiile ar duce chiar către Nicolae Ciucă, „intermediarul” acestei afaceri fiind Remus Borza, sfetnicul său de taină.
  • Palierul 2 – Compania Națională de Investiții, prin Manuela Pătrășcoiu, apropiata lui Cristian Erbașu, președintele grupului de companii Erbașu.

Manuela Pătrășcoiu, șefa CNI | Foto Mediafax

Cu o astfel de susținere, afirmă sursele Gândul, „Cristian Erbașu nu poate avea nicio emoție referitoare la această licitație”. De altfel, afaceristul Cristian Erbașu a fost fotografiat, în trecut, chiar atunci când mergea cu un buchet de flori la șefa CNI, Manuela Pătrășcoiu.

Cristian Erbașu, cu buchetul de flori, în drum spre șefa CNI

„Sforarul” Remus Borza, al treilea vârf al unui triunghi financiar de succes

În acest tablou general – Erbașu SA + CNI – în care ținta este reprezentată, in extenso, de mult doritele contracte încheiate cu statul, a apărut – nicio surpriză, de altfel! – și „sforarul” Remus Borza, cel care mai este supranumit și „Aranjorul”.

Remus Borza este președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali și sfetnicul de taină al ex-premierului Nicolae Ciucă. Se spune despre el că se ocupă de toate aranjamentele partidului (vezi mai multe detalii AICI) și face tot posibilul pentru apărea în fotografii alături de „grei” PNL, așa cum s-a întâmplat înaintea congresului PPE din luna martie 2024, atunci când a apărut în poză alături de șeful PPE, Manfred Weber. (informații detaliate AICI)

Sursele Gândul au afirmat, de-a lungul timpului, că Remus Borza are o foarte mare influență asupra lui Nicolae Ciucă, iar „aranjorul” a mutat deja de mai multe ori.

Borza a devenit, astfel, cel de-al treilea vârf al unui triunghi financiar deosebit de interesant, cu bătaie pe termen lung, celelalte două vârfuri fiind Cristian Erbașu și Manuela Pătrășcoiu de la Compania Națională de Investiții.

Nu cu mult timp în urmă, reporterii Gândul l-au surprins pe Remus Borza într-o vizită „de lucru” la sediul companiei Erbașu, unde a venit cu propria mașină.

Remus Borza, într-o vizită „de lucru” la sediul companiei Erbașu

După încheierea discuțiilor din biroul lui Cristian Erbașu, Remus Borza a plecat cu același autoturism.

Remus Borza iese din clădirea Erbașu

Astfel de vizite par a fi o obișnuință, iar în contextul în care se vorbește deja despre un contract „cu dedicație” – construcția celor 80 de creșe mici, licitată de CNI – care ar putea ajunge în portofoliul din ce în ce mai consistent al grupului Erbașu, totul se prezintă sub o altă lumină.

Remus Borza, unul dintre vârfurile unui „triunghi” financiar în care mai apar omul de afaceri Cristian Erbașu și Manuela Pătrășcoiu de la CNI

Susținerea pentru Cristian Erbașu este, astfel, „cimentată” de vizitele pe care Remus Borza, sfetnicul lui Nicolae Ciucă, le face la sediul Erbașu SA.

Coroborate cu susținerea venită pe filiera ”Manuela Pătrășcoiu de la CNI”, așa cum afirmă sursele Gândul, acțiunile „sforarului” Borza adaugă încă o piesă foarte importantă în întreg scenariul. Acum, în acest puzzle poate fi inserată și afacerea „Creșe”, interesele fiind convergente și întâlnindu-se, firește, în același punct, respectiv Cristian Erbașu.

Relație strânsă între șefa CNI și Cristian Erbașu: „Foarte apropiați”

Compania Națională de Investiții (CNI) este instituția din România care gestionează miliarde de euro. CNI  își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, funcționând în baza Ordonanței nr. 25/2001.

La momentul iunie 2022, CNI avea peste 1.870 de investiții finalizate și predate către beneficiari, cu o valoare de peste 5,2 miliarde de lei, având în implementare peste 460 de obiective a căror valoare depășește 4,6 miliarde de lei.

  • Director general al CNI este, încă din anul 2013, Manuela Irina Pătrășcoiu, cea mai longevivă șefă a instituției.

Manuela Pătrășcoiu | Foto Mediafax

  • Înainte de a fi numită în această funcție, a ocupat, de altfel, tot o poziție importantă, cea de director economic, între 2002 și 2013.

Sursele Gândul au dezvăluit că ascensiunea și longevitatea în funcție a Manuelei Irina Pătrășcoiu ar avea legătură cu susținerea de care s-a bucurat, de-a lungul timpului, din partea omului de afaceri Cristian Erbașu. Iar susținerea ar fi reciprocă, au mai transmis sursele Gândul. (alte detalii AICI)

„Cristian Erbașu a câștigat foarte multe contracte uriașe de când este șefă Manuela Pătrășcoiu, iar relația dintre ei este foarte, dar foarte apropiată”, au precizat sursele.

Cristian Erbașu, director general Erbașu SA | Foto – erbasu.ro

Toate îi merg din plin lui Cristian Erbașu

Compania Construcții Erbașu a fost înființată în București, de Mihail Erbașu – care s-a sinucis în anul 2004, la vârsta de 62 de ani, trupul său fiind descoperit în piscina vilei sale din Snagov – ca business de familie, în anul 1990.

Inițial a avut doar 20 de angajați. După moartea lui Mihail Erbașu, compania a fost preluată de fiul acestuia, Cristian Erbașu, acesta aflându-se la conducerea mai multop bussiness-uri inițiate de tatăl său.

În anul 2023 s-a ajuns la un număr de 1.200 de angajaţi în firma Construcţii Erbaşu şi peste 2.000 de angajaţi în grupul de firme Erbaşu.

Din grupul Erbașu mai fac parte – alături de Construcţii Erbaşu – Erbaşu Edil Construct, Erbaşu Total Construct, Erbaşu General Construct, Erbaşu Industrial Construct și Creado Concept.

”În acest moment, portofoliul de lucrări al companiei pentru următorii ani este de peste două miliarde de euro, dar cu siguranță că potențialul poate fi și mai mare, având în vedere tot ceea ce poate realiza echipa noastră”, declara, în luna aprilie a anului 2024, Cristian Erbașu, director general Construcții Erbașu SA, dar și președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Primele trei cele mai mari contracte ale Erbașu SA erau extin­derea aeroportului Craiova (80 de milioane de euro), lucrările de reabilitare termică a blocurilor în sectorul 4 (70 de milioane de euro) şi reabilitarea Universităţii din Bucureşti (60 de milioane de euro).

În anul 2022, compania Construcţii Erbaşu a avut o creştere de peste 20% faţă de 2021, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca profit, potrivit informațiilor publicate de Ziarul Financiar, în anul 2023, și preluate pe site-ul companiei Erbașu SA.

Profit Construcții Erbașu SA

CNI: „Se construiesc creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător”

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției, Compania Națională de Investiții S.A. (CNI), condusă de Mihaela Pătrășcoiu, construieste creșe noi prin Programul National de Constructii de Interes Public sau Social (PNCIPS) – subprogramul Unități și instituții de stat, dar și în cadrul componentei C15 – Educație din PNRR.

Astfel, „se construiesc creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător, în care energia necesară va proveni parțial din surse regenerabile, precum panourile fotovoltaice”.

Fiecare clădire este organizată în 3 nuclee funcționale:

  • zona administrativă
  • zona destinată copiilor
  • zona spațiilor tehnico-gospodărești

Astfel, precizează CNI, fiecare proiect are un număr total de dormitoare egal cu numărul de grupe, camere de joacă, vestiare și grupuri sanitare, spații pentru luat masa, dar și cabinet medical. Totodată sunt prevăzute și funcțiuni auxiliare precum spălătorie, călcătorie, biberonerie sau bucătărie.

În funcție de necesitățile fiecărei comunități locale au fost gândite 3 proiecte tip respectiv:

  • Creșă mică (4 grupe, capacitate totala 40 de copii)

  • Creșă medie (7 grupe, capacitate totala 70 de copii)

  • Creșă mare (11 grupe, capacitate totala 110 copii)

Prin CNI se realizează procedurile de achiziție publică, se contractează lucrările de execuție, iar după finalizarea acestora obiectivul de investiții este predat către beneficiar, căruia îi revine sarcina de a o da în folosință și a o administra.

La acest moment, prin PNCIPS sunt aprobate și în diferite stadii de implementare un total de 153 creșe, iar în cadrul PNRR, CNI are în diverse stadii de implementare un total de 124 creșe.

De la aprobarea primelor proiecte privind construirea de creșe după proiectul tip la sfârșitul anului 2021 și până în prezent, au fost finalizate 2 obiective de investiții prin PNRR, se mai precizează pe site-ul CNI.


CITEȘTE ȘI:

Delta Văcărești în pericol! Protejata lui Nicușor Dan, UNSĂ ȘEFĂ, amendată cu 100.000 de lei pentru „proastă gestionare”: „Nu e în stare să ia măsuri”

Culisele Afacerii FELDIOARA. Lucrările la controversatul depozit vizat de Mol Ungaria au fost oficial sistate. Ce a descoperit Gândul la fața locului

O firmă din Italia, BLOCATĂ pentru „conexiuni” cu Cosa Nostra, câștigă licitații în România! Prefectul din Bologna: „Pericol de infiltrare mafiotă!”

Clotilde Armand, prinsă în FLAGRANT! Documentele care contrazic „realitatea” prezentată de edil în cazul „Complex educațional Greenfield”

Spionul Rusiei, AGENT ELECTORAL pentru Iulian Dumitrescu și Bogdan Nica: „Alex Piscan îi făcea campanie Baronului Lamborghini”

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și