Prima pagină » EXCLUSIV » ”SULTANUL heroinei” face strategii de libertate. Cum a încercat cel mai vechi traficant de droguri din penitenciar să scape de o parte din pedeapsă

”SULTANUL heroinei” face strategii de libertate. Cum a încercat cel mai vechi traficant de droguri din penitenciar să scape de o parte din pedeapsă

Turhan Ekrem, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic internațional de droguri, este cunoscut în penitenciarele din România ca „Sultanul heroinei”. Trimis în spatele gratiilor în urmă cu mai bine de 20 de ani, turcul nu a renunțat la gândul că într-o zi va fi din nou un om liber. În ultimul an, ”Sultanul heroinei”  a pus la punct o „strategie” cu care a sperat că îi va convinge pe judecători să îi reducă din pedeapsă.

„Sultanul heroinei”, aflat acum în Penitenciarul Rahova, nu s-a putut desprinde de trecutul său infracțional, astfel că a continuat să coordoneze traficul de heroină și din penitenciar.

  • Turhan Ekrem a ajuns în spatele gratiilor în 2002, după ce a fost prins cu 13 kilograme de heroină asupra sa, care trebuiau transportate pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Olanda – Germania. A fost condamnat la 13 ani de închisoare.
  • „Afacerea” a continuat și după ce turcul a fost condamnat la închisoare. Din penitenciar, dirija transporturile, iar drogurile ajungeau la consumatori din București. Așa a ajuns să fie condamnat din nou, în anii 2012 și 2019.
  • În 15 noiembrie 2021, magistrații de la Tribunalul București l-au condamnat pe „Sultanul heroinei” într-un alt dosar, pentru constituire de grup infracțional organizat, care a avut ca punct de plecare traficul de droguri controlat din penitenciar.
  • Cum Turhan Ekrem a adunat, în timp ce era închis, alte pedepse, Curtea de Apel București, care a dat verdictul final în ultimul dosar de trafic de droguri, l-a condamnat, în 21 februarie 2023, la nu mai puțin de 30 de ani de închisoare.

Judecătorii Curții de Apel București au contopit pedepsele aplicate „Sultanului heroinei” pentru faptele din ultimul dosar – 7 ani, 12 ani şi 10 ani de închisoare – şi i-au aplicat acestuia pedeapsa cea mai grea, respectiv 12 ani de închisoare, la care au adăugat un spor de 5 ani şi 8 luni, reprezentând o treime din celelalte două pedepse, în final rămânând cu o condamnare de 17 ani şi 8 luni de închisoare.

La această condamnare a fost adăugat restul de pedeapsă rămas neexecutat din cei 21 de ani de închisoare primiți în 2012, respectiv 13 ani, 10 luni şi 24 zile. În final, judecătorii Curții de Apel l-au condamnat, în februarie 2023, la 30 de ani de închisoare.

Nemulțumit de cum au aplicat magistrații de la Curtea de Apel București pedepsele pentru faptele sale și cum au calculat restul de pedeapsă, Turhan Ekrem a încercat, câteva luni mai târziu, să convingă judecătorii de la două instanțe să îi modifice pedeapsa.

În paralel, ”Sultanul heroinei” a formulat și un recurs în casație, sperând că dacă în cele două instanțe nu va obține câștig de cauză, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) vor trimite dosarul lui la rejudecare.

Gândul prezintă, în exclusivitate, hotărârea definitivă a ICCJ, dată la începutul lunii noiembrie 2024, după ce Turhan Ekrem a făcut recurs în casație, dar și deciziile celorlalte acțiuni în instanță prin care „Sultanul heroinei” a încercat să-i convingă pe magistrați că pedeapsa de 30 de ani de închisoare primită ar trebui de fapt să fie mai mică.

Cum transmitea „Sultanul heroinei”, din penitenciar, toate indicațiile pentru a nu fi rupt „lanțul” de aprovizionare Istanbul – București

Turhan Ekrem – deși se afla în penitenciar – a descoperi „metoda” prin care traficul de droguri putea continua chiar dacă el nu se mai afla în libertate.

Ca orice deținut, avea dreptul la convorbiri telefonice și putea să primească vizite. Astfel, „Sultanul heroinei” dădea indicațiile necesare și reușea să țină legătura cu dealerii din Turcia. Cu ajutorul lui Turhan, acești dealeri rămâneau permanent în contact cu „partenerii” din România, iar cantități impresionante de droguri erau aduse în România de „cărăușii” care veneau cu autocare din Turcia.

Heroina, potrivit informațiilor obținute de anchetatori, era disimulată în paie de plastic pentru băuturi răcoritoare, pe care traficanții le sigilau la ambele capete prin ardere.

Limbaj codificat pentru comenzile de droguri

În urma cercetărilor efectuate s-a descoperit că, în discuţiile telefonice, Ekrem Turhan era numit codificat – „Sile”.

„Ce datorie avem la Sile?”, a întrebat, la un moment dat, una dintre femeile care primise o livrare de un kilogram de heroină din Turcia.

Livrarea a avut loc în zona gării din Constanţa, pe 8 august 2016. În acea zi, cărăușul Suat Aksoy ajunsese în România după ce trecuse graniţa cu autoturismul prin Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, iar pentru acest transport a primit 2.000 de euro.

Drogurile au ajuns în Bucureşti. Au fost porţionate și plasate în pungi cu câte 5 grame, 50 grame şi 100 grame de heroină, iar ulterior au fost scoase la vânzare. În discuţiile telefonice pe care le aveau, traficanţii nu erau mulțumiți și se plângeau că heroina este de proastă calitate, dar trebuiau să-i dea lui Ekrem banii pe droguri: 25.000 de euro.

Cumpărătorii – potrivit DIICOT – aveau un limbaj codificat: „10 minute” = 100 grame heroină, „15 minute” = 150 grame heroină şi „20 minute” = 200 grame heroină.

Așa cum au descoperit anchetatorii, plăţile pentru drogurile cumpărate se făceau la o societate de transport persoane pe ruta România – Turcia, iar banii ajungeau în Turcia.

Tribunalul București: „Respinge solicitarea de modificare a pedepselor”

După mai bine de 20 de ani în spatele gratiilor, turcul, care a continuat să se ocupe de traficantul de heroină și din penitenciar, a fost pus în 2023 în fața unei noi condamnări. Era cea mai mare pedeapsă primită de ”Sultanul heroinei”. Sperând că poate să mai reducă din pedeapsa de 30 de ani de închisoare, Turhan Ekrem a deschis două acțiuni în paralel, în noiembrie 2023: una la Tribunalul București, pentru modificarea pedepsei, și cealaltă la ICCJ, recurs în casație.

În 23 noiembrie 2023, magistrații de la Tribunalul Bucureștii i-au respins „Sultanului heroinei” solicitarea de modificare a pedepsei pe care o primise cu nouă luni înainte. Turhan Ekrem – obligat și la plata a 500 de lei cheltuieli judiciare – a avut dreptul de a face contestație, pentru că decizia nu a fost una definitivă.

„(…) respinge solicitarea de modificare a pedepselor aplicate condamnatului Turhan Ekrem (deținut în cadrul Penitenciarului București Rahova). (…) Obligă condamnatul la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicarea minutei”, au decis judecătorii de la Tribunalul București.

Curtea de Apel București: „Respinge, ca nefondată, contestația declarată de petentul Turhan Ekrem”

După ce „Sultanul heroinei” a făcut contestație, Curtea de Apel București a analizat-o și a decis să o respingă, de data aceasta definitiv.

Judecătorii au considerat că acțiunea lui Ekrem Turhan a fost „nefondată”, iar acesta a fost obligat să achite și 400 de lei cheltuieli judiciare.

„(…) respinge, ca nefondată, contestația declarată de petentul Turhan Ekrem împotriva sentinței penale nr. 1443 din data de 23.11.2023 pronunţată de Tribunalul București în dosarul nr. 34120/3/2023. (…) Obligă contestatorul la plata sumei de 400 de lei, cheltuieli judiciare către stat”, au hotărât magistrații Curții de Apel București.

ICCJ: „Respinge, ca inadmisibilă, cererea de recurs în casație formulată de inculpatul Turhan Ekrem”

Când Curtea de Apel București i-a respins definitiv acțiunea, „Sultanul heroinei” mai putea să spere într-o răsturnare a situației doar printr-o decizie favorabilă în recursul în casație de la ICCJ, care urma să se judece șapte luni mai târziu.

La termenul din 5 noiembrie 2024, toate căile de atac ale turcului au fost însă oprite, după ce și a treia instanță i-a respins acțiunea.

Respinge, ca inadmisibilă, cererea de recurs în casație formulată de inculpatul Turhan Ekrem împotriva deciziei penale nr. 190/C din data de 11 aprilie 2024, pronunțate de Curtea de Apel Bucureşti – Secția I penală, în dosarul nr. 34120/3/2023(35/2024). Obligă recurentul-inculpat la plata sumei de 300 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, a decis Înalta Curtea de Casație și Justiție.

Turhan Ekrem – „Sultanul heroinei” – trebuie să achite 300 de lei cheltuieli judiciare și rămâne să execute pedeapsa de 3o de ani de închisoare.

Foto colaj video – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

„Filiera” banilor. Noi detalii-șoc din SCANDALUL influencerilor care fac campanie pe TikTok pentru unul dintre candidații la Președinția României

Cum i-a lăsat ancheta DNA fără PROTECȚIE pe angajații „fideli” ai șefului de la Operațiuni Speciale Oradea care a mințit pentru Victor Micula

Influenceri folosiți în campania electorală pentru PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI. Plăți ilegale pentru postări politice pe TIKTOK

Cum l-a „ÎMPROPRIETĂRIT” Nicolae Ciucă pe Klaus Iohannis, în 2022, cu palatul din Aviatorilor. Renovarea a costat 9 milioane € din bani publici

Caz șocant de SCLAVIE în 2024! Un primar din Teleorman a sesizat DIICOT: „Abuzuri inimaginabile la care a fost supus minorul”

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și